Živej štít v DrD II

Oficální diskuze k nové generaci DrD, vydané v roce 2011.

Moderátoři: Bouchi, Pieta, Charles

Odpovědět
Gep

Živej štít v DrD II

Příspěvek od Gep » 14. 2. 2017, 18:10

Jak vyhodnotit použití třetí osoby jako živého štítu (který by pravděpodobně zemřel) v rámci obrany na střelbu? Je to někde popsaný? Nebo taková akce vůbec není možná? Protože dává smysl ale v základních pravidlech o rozsáhlejch protiakcích je že to lze aplikovat jen na souhlasící cíle...

Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 1992
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: Živej štít v DrD II

Příspěvek od Fafrin » 14. 2. 2017, 19:55

Mno, základně je taková věc zakázaná, kvůli řetězení protiakcí. Resp. musím tu protiakci popsat tak, že živý štít tím není ohrožen.
Včera jsem něco takového udělal;
Vojáci se chtěli vrhnout na skřetího kapitána a ten popadl omráčeného trpaslíka, choval se za něj a dal mu nůž pod krk a křikl: "Jestli se ke mě přiblížíte, tak ho zabiju - ani se nehněte, nebo ho zabiju a pak zabiju tebe a pak tebe!" (Vlivová akce, zastrašování, rozsáhlá vyřazovací na oddíl.)

Štít tím v zásadě více ohrožen není, jelikož je vyřazen/omráčen, nemá možnost se moc bránit. A akce se jeví jako možná.

Problém by při tomto hlášení nastal ve chvíli, kdy by skřet akci prohrál a chtěl v rámci vyčerpání popsat ublížení zajmutému trpaslíkovi. Asi by to šlo, ale asi by se to moc lidem nelíbilo. Nicméně rozbít při tom vyčerpání třeba trpaslíkovy věci by imho neměl být problém. Nebo popsat zranění, které nebudou v neschodou z mechanikou - tedy nebudou smrtící, jizvící či zvyšovat již tak vysoké Ohrožení trpaslíkovo.

Obdobně, pokud bojuji s oddílem lapků, kteří na mne útočí, mohu jednoho z útočníků vzít a použít jej jako živý štít, protože tím nezatahuji do akce nikoho nového.

Stejně tak, pokud jsem v předchozích akcích živý štít úspěšně získal, ale je v pohodě, že ho teď použiju.

Ovšem víc se asi bez zrušení zákazu řetězení protiakcí nedá. (Samozřejmě, pokud použitá osoba není tak bezvýznamná, že se k ní nepřistupuje jako k bytosti, ale jako k předmětu, že. Třeba váš otrok-nosič zavazadel, kterého jste si vzali místo koně, protože vás čeká přechod skalistých hor se klidně bez problémů dá jako živý štít použít.)

Pokud všach chceš jako živý štít použít jinou bytost - bez jejího souhlasu a bez toho, aby ji v předchozích akcích ovládnul, musí se zrušit "zákaz vtahovat v protiakci do střetu někoho dalšího" a "zákaz protiakcí".
Pak si můžeš proti střeleckému útoku popadnou nedaleko stojící nepřátelskou osobu a nastavit ji šípům, čímž jí zvýšíš ohrožení. Ona však také dostane jako ohrožená okamžitě možnost na tvůj pokus reagovat a nahlásit úmysl chráníci ji, nebo ubližující tobě - např. naopak že ona popadne tebe a nastaví tě šípům.
(Teď mě napadá, že i bez zrušení "zákazu řetězení protiakcí", pokud jste cílem salvy třeba byly oba, tak bys ho použít mohl, s tím že se pouze musí zrušit zákaz, že "protiakce musí jít proti záměru původní akce".)


Takže pak všichni popíší, co chtějí v daném střetu udělat (pořád platí, že protikaci mohu hlásit jen, pokud jsem dané kolo ještě nejel - mám nepoužitou iniciativu, nebo pokud mě některá z akcí (včetně protiakcí) přímo ohrožuje - pak mám nárok použít i obranu.) - Popisy se nesmí měnit na základě toho, že někdo nový přidal svůj nový popis.
A až všichni ví, co chtějí dělat a jaké to bude mít mechanické důsledky, tak se hodí.
Hody se seřadí od nejvyššího a od něj vyhodnocují.
Jde to, důvod proč je to zakázané je, že je to mrtě složité.
Obrázek
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Dlouholetý ORG, občasný LARPař. Teď DrDII.
Kahla o.s.

trajda
Příspěvky: 410
Registrován: 1. 6. 2015, 21:11

Re: Živej štít v DrD II

Příspěvek od trajda » 15. 2. 2017, 12:12

https://rpgforum.cz/forum/viewtopic.php ... 7&start=15
Maugir píše:
Thror píše:A zdá sa mi zvláštne, že Mstiteľ dokáže odkloniť iba tie útoky, proti ktorým neuspeje a vyčerpá sa. Takže keď na mňa niekto zaútočí a ja proti tej akcii v pohode uspejem, pretože som skiller Mstiteľ, tak nemôžem jeho čepeľ odkloniť na niekoho iného, ale keď by som hodil horšie a neuspel, tak by som mohol.

Každý, nejen Mstitel, může nahlásit akci: "Uhnu se tak, aby zasáhl svého spojence, který stojí za mnou." V případě úspěchu takové akce si náhradní cíl hází na Výzvu (následek jiné akce), pokud nechce být zasažen. Výhoda ZS je, že Mstitel tohle dokáže i když ve své akci neuspěl, což je podle mě hodně silné.
Konverzace na tema zivy stit je stejna, jako konverzace na tema: "Mohu behem sve protiakce aktivne vyuzit utocnikovi akce, abych zamerne uskodil osobe, ktera neni soucasti daneho stretu?"

Od fafrina jsem se dozvedel, ze ta "nevinna" osoba musi byt vyrazena, nebo musi byt soucasti oddilu, na ktery cilim.

Nerad vytahuji stare konverzace, ale nenasel jsem tam odpoved, kterou jsem hledal, pouze dalsi otazky. Takze mstitel skutecne muze stocit souperovu zbran na jineho soupere pouze po vycerpani a nikoli behem sve akce? Neni to skoda? Skutecne by to neslo pres retezeni protiakci a nasledne vyzvy nejak zaridit?

MarkyParky
Příspěvky: 4894
Registrován: 11. 8. 2011, 01:37

Re: Živej štít v DrD II

Příspěvek od MarkyParky » 15. 2. 2017, 12:45

Fafrin to v zásadě tu základní variantu řešení živého štítu popsal dobře, jen k tomu přidal hodně dalších podvariant, tak to může čtenáře zahltit.

Proto pro přehlednost zkusím popsat totéž, jinými slovy + přidat příklad + upozornit na pár dalších detailů.

V první řadě ano, nutnou podmínkou pro to, aby se situace "živý štít" mohla vyhodnotit, je vypuštění tvrdého pravidla zákazu řetězení protiakcí. Jak správně Fafrin píše, pokud připustím, že v rámci protiakce manipuluji s entitou, která doposud nebyla součástí střetu, musím dovolit jí reagovat. A protože ona typicky bude reagovat proti mě, musím to být řetězená protiakce.

V druhé řadě je dobré si uvědomit, co znamená, že pravidlo lze uplatnit na cíle jen s jejich souhlasem. Nejdůležitější na tom je uvědomit si, o čí souhlas se vlastně jedná. Nejde totiž o souhlas postavy, nýbrž o souhlas jejího hráče. V případě, že se jedná o cizí postavu, jde o souhlas Průvodce - a ten může souhlasit s tím, že dává smysl, aby se bytost stala živým štítem i ve chvíli, kdy sama bytost by si to nejspíš nepřála.

Když se tyhle dva body spojí, můžeme dát dohromady následující příklad:

Lupička Kvídoslava přepadla Trpasličí banku, ale moc se jí nedaří. Spustila magický alarm a během okamžiku byla budova banky obklíčena žoldáky, kterým Trpoši platí za ochranu. Kvídoslava si ale vzal rukojmí - mladého hobitího hlídače jménem Hilbo.

Ve stejnou dobu se na střeše protější budovy se připravil Ostříž - elfí ostroštřelec, který je součástí zásahové jednotky žoldáků a čeká na vhodnou příležitost.

V průběhu vyjednávání o rukojmích Kvídoslava požadovala přistavit rychlý dostavník a ten teď stojí před budovou. Kvídoslava vyšla ven, Hilba drží jako živý štít a pomalu postupuje k dostavníku.

> Iniciativu má Ostříž a protože hobit je malá, rozhodne se to risknout a Kvídoslavu zastřelit.
> Kvídoslava chce Hilba použít jako živý štít - strčit ho do rány. Průvodce rozhodne, že to dává smysl a shodnou se, že úspěšný zásah Hilbovi způsobí Jizvu.
> Hilbo je ale Ohrožen a proto (s využitím řetězení protiakce) hlásí, že naopak chce využít příležitosti a Kvídoslavě se vytrhnout a tím jí zcela odkrýt Ostřížovi.

Možný výsledek:
Kvídoslava > Ostříž > Hilbo a Kvídoslava > Hilbo > Ostříž:
* Kvídoslava popíše, jak Ostříž vystřelil, ona nastrčila Hilba do rány a ten schytal šíp a dostane Jizvu.
> Ostříž se může vyčerpat a může popsat, že z opatrnosti příliš dlouho mířil nataženým lukem, což ho vysílilo a prošvihl ten správný moment.
> Hilbo se také může vyčerpat, může popsat, že střela zasáhla brašnu, utrhla mu jí z ramene a ještě mu udělala slušnou modřinu.

Ostříž > Kvídoslava > Hilbo:
* Ostříž popíše, jak trefil Kvídoslavu a zabil jí.
> Kvídoslava se může vyčerpat a popsat, že se na poslední chvíli stočila a šíp dostala jen do ramene.
* Kvídoslava si popíše, že ani zraněná Hilba nepustila ze spárů a neutekl. Už mu ale nedokáže způsobit jizvu.

Ostříž > Hilbo > Kvídoslava:
* Ostříž popíše, jak trefil Kvídoslavu a zabil jí.
> Kvídoslava se může vyčerpat a popsat, že se na poslední chvíli stočila a šíp dostala jen do ramene.
* Hilbo si popíše, jak utíká pryč
> Kvídoslava se může vyčerpat a popsat, že se rozeběhla za Hildem a teď běží, všem na ráně.

Hilbo > Kvídoslava > Ostříž:
* Hilbo is popíše, jak utíká pryč.
> Kvídoslava se může vyčerpat a popsat, že se rozeběhla za Hildem a teď běží, všem na ráně.
* Kvídoslava popíše, že Ostříž minul.

Hilbo > Ostříž > Kvídoslava:
* Hilbo is popíše, jak utíká pryč.
> Kvídoslava se může vyčerpat a popsat, že se rozeběhla za Hildem a teď běží, všem na ráně.
* Ostříž si popíše, jak zabil Kvídoslavu.
> Kvídoslava se může vyčerpat a pospat, že to koupila jen do ramene.

Gep

Re: Živej štít v DrD II

Příspěvek od Gep » 17. 2. 2017, 16:08

Ok díky docela vyčerpávající odpovědi ale už to celkem dává smysl. Tedy že podle základních pravidel nepřípustný ale jinak to jde jen je to složitý :-)

Odpovědět

Zpět na „Dračí doupě II“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti