Příspěvek
od Jerson » 26. 1. 2017, 13:54
Nechci to moc rozmazávat, a protože si ze mě někteří dělají srandu, když se snažím být stručný (a místo pěti stran napíšu jen jednu), tak nebudu odpovídat jednotlivě, jen souhrnně.
Pravidla pro mě mají různé funkce a jednou z nich je rozhodování sporů. Tím nemyslím "hádek", prostě rozhodnutí dvou rozcházejících se pohledů na věc, pokud možno rozhodování rychlé, předvídatelné a spravedlivé. Pravidlo rozhodování je naproto jasně a jednoznačně v této kategorii pravidel.
Je mi úplně jedno, jak často ho použiju a v jakém rozpoložení budou hráči, kteří ho využijí. Vůbec nepřepokládám hádku a neochotu se dohodnout. Jen chci, aby pravidla rozhodla, nebo dala hráčům jasný návod, jak mají rozohdnout, aby se hra nezastavila. Od pravidla prozhodování čekám, že bude jako airbag - když ho potřebuju, zafunguje rychle, spolehlivě a v rámci možností efektivně.
A stejně jako nechci, aby se mě airbag při nárazu ptal "přejete si aktivovat jen přední airbag řidiče, nebo i spolujezdce, nebo i boční airbagy?" a čekal na mé rozhodnutí, ale místo toho chci, by fungoval, tak stejně tak chci, aby mi Pravidlo rozhodování dalo jasný a rychlý výstup.
Jinak to není "pravidlo rozhodování", ale "doporučení možností (pro PJje), kterými způsoby lze situace řešit.
Kdyby bylo napsané stylem "před první hrou se rozhodněte, jak budete řešit spory:
1) PJ rozhoduje: popis, výhody, nevýhody
2) hráči hlasují: popis, výhody nevýhody
3) náhodné rozhodnutí: popis, výhody, nevýhody
...
Přečtete hráčům možnosti a vyberte tu, na které se shodne nejvíce hráčů, ale alespoň polovina z nich. Pokud taková možnost nebude, použijte variantu 1)
bylo by to mnohem užitečnější a jasné. A pokud by to nějaká sehraná skupina nechtěla a nepotřebovala řešit, mohla by to přeskočit, tak jako 999 lidí z tisíce nemusí nikdy řešit fungování airbagu.