Hloupě - přehnané ???

Oficální diskuze k nové generaci DrD, vydané v roce 2011.

Moderátoři: Bouchi, Pieta, Charles

faleasiel
Příspěvky: 7
Registrován: 27. 9. 2013, 11:54

Hloupě - přehnané ???

Příspěvek od faleasiel » 21. 3. 2014, 16:07

Zdravím prosím chtěl bych se zeptat když někomu udělím postih hloupě znamená to, že má obět nikomu nemůže zvýšit ohrožení. Ale dále se v pravidelch na straně 102 se dočteme že -

Následek střetu
Poslední možností, jak může jizva vzniknout, je jako důsledek úspěšné akce protivníka ve střetu. Namísto zvyšování soupeřova Ohrožení může Průvodce ohlásit úmysl způsobit postavě jizvu. Úroveň jizvy je rovná zvýšení Ohrožení, které by nastalo.

Tzn že když má někdo hloupě nemůže nám jak zvednout ohrožení tak ani udělit žádnou jizvu ? Takže je vlastně uplně neškodný ?

Děkuji za odpověd

Uživatelský avatar
PotulnyDruid
Příspěvky: 313
Registrován: 28. 8. 2012, 12:51
Bydliště: Brno

Re: Hloupě - přehnané ???

Příspěvek od PotulnyDruid » 21. 3. 2014, 19:34

faleasiel píše:Zdravím prosím chtěl bych se zeptat když někomu udělím postih hloupě znamená to, že má obět nikomu nemůže zvýšit ohrožení. Ale dále se v pravidelch na straně 102 se dočteme že -

Následek střetu
Poslední možností, jak může jizva vzniknout, je jako důsledek úspěšné akce protivníka ve střetu. Namísto zvyšování soupeřova Ohrožení může Průvodce ohlásit úmysl způsobit postavě jizvu. Úroveň jizvy je rovná zvýšení Ohrožení, které by nastalo.

Tzn že když má někdo hloupě nemůže nám jak zvednout ohrožení tak ani udělit žádnou jizvu ? Takže je vlastně uplně neškodný ?

Děkuji za odpověd
Ano máš pravdu. tvor který má na danou činnost hloupě je naprosto neškodný.

Pokud se ti to zdá moc silné, mám tu pro tebe variantu jak to vyřešit v některých situacích:
Postih zabraňuje postavě v použití manévru stejného druhu (nepřesně -> přesně, chabě -> mocně, hloupě -> lstivě) ovšem nezabraňuje použití mistrovského manévru a ten při použití postih vyruší (nepřesně + velmi přesně = běžný hod, chabě + velmi mocně = zvýším vyčerpání o jedna, hloupě + velmi lstivě = zvýším ohrožení o jedna)
Naposledy upravil(a) PotulnyDruid dne 22. 3. 2014, 09:42, celkem upraveno 1 x.
under construction

Uživatelský avatar
Sarsaparillos
Příspěvky: 834
Registrován: 27. 8. 2011, 09:15

Re: Hloupě - přehnané ???

Příspěvek od Sarsaparillos » 22. 3. 2014, 07:18

Úplně neškodný není. Fikční rovina je podstatnější, než mechanická, a bytost s postihem může pořád vyhrávat konflikty a fikčně protivníka postupně porazit. Oni by se totiž vypravěč i hráči měli podle mechanik chovat a pokud vidím, že prohrávám konflikt na plné čáře ve fikční rovině, ač mám ohrožení 2 a nevyčerpané zdroje, mohu (měl bych) na to adekvátně reagovat, třeba to i vzdát. A v řeči mechanik, dokud mohu používat přesně a mocně, nemusím nutně zvyšovat nepříteli ohrožení. Bohatě stačí, že mu dojdou zdroje dříve, než mně. A poslední mechanická poznámka: Postih je vždy omezen na nějakou dovednost (popř. skupinu dovedností), tj. není-li bytost hloupá úplně ve všem, bude zvyšovat nepříteli ohrožení prostě jinými akcemi.

Arten_CZ
Příspěvky: 778
Registrován: 23. 7. 2009, 08:30

Re: Hloupě - přehnané ???

Příspěvek od Arten_CZ » 22. 3. 2014, 08:55

Sarsaparillos píše:Oni by se totiž vypravěč i hráči měli podle mechanik chovat a pokud vidím, že prohrávám konflikt na plné čáře ve fikční rovině, ač mám ohrožení 2 a nevyčerpané zdroje, mohu (měl bych) na to adekvátně reagovat, třeba to i vzdát.
V tom ale vidím obrovský rozpor - pokud jsem mechanicky v pohodě, ale fikčně jsem na kaši, mám se chovat podle fikce. Proč tam ale potom ta mechanika je, když neodráží skutečný stav?

Co se týče hloupě - sice nemohu zvedat ohrožení, ale to zas takový problém není. Když budu hlásit akce, které budou cíl vyřazovat z konfliktu, tak on si stejně nemůže dovolit nechat tu akci projít, takže by si ohrožení nezvyšoval tak jako tak. A postih k hodu mi to nijak nedává.

Takže hloupě spíš znamená, že nevymýšlíš nějaký kulišárny (zvyšování ohrožení), ale tlačíš na co nejrychlejší a nejpřímočařejší ukončení konfliktu. Ne vždy je to na škodu a dost lidí tak hraje i bez hloupě.

Pokud bude mít tupý barbar bijec hloupě, tak do tebe pořád bude tlouct těžkou sekerou a pořád ti bude chtít useknout hlavu, jen se vykašle na nějaké nadbíhání a zatlačování a prostě ti půjde po hlavě pořád. Je to skutečně neškodný barbar? Já bych se před něho tedy nepostavil.

Uživatelský avatar
Sarsaparillos
Příspěvky: 834
Registrován: 27. 8. 2011, 09:15

Re: Hloupě - přehnané ???

Příspěvek od Sarsaparillos » 22. 3. 2014, 11:09

Arten_CZ píše: V tom ale vidím obrovský rozpor - pokud jsem mechanicky v pohodě, ale fikčně jsem na kaši, mám se chovat podle fikce. Proč tam ale potom ta mechanika je, když neodráží skutečný stav?
Sarsaparillos píše:Oni by se totiž vypravěč i hráči měli podle fikce chovat...
Docela zásadní překlep z mé strany. Nic to ale nemění na tom, že hraní ve fikční rovině stačilo, mechanika je skutečně zbytečná :) Každopádně jsi to dál myslím vystihl dobře - hloupě neznamená neškodnost.

Arten_CZ
Příspěvky: 778
Registrován: 23. 7. 2009, 08:30

Re: Hloupě - přehnané ???

Příspěvek od Arten_CZ » 22. 3. 2014, 12:20

Sarsaparillos píše:
Arten_CZ píše: V tom ale vidím obrovský rozpor - pokud jsem mechanicky v pohodě, ale fikčně jsem na kaši, mám se chovat podle fikce. Proč tam ale potom ta mechanika je, když neodráží skutečný stav?
Sarsaparillos píše:Oni by se totiž vypravěč i hráči měli podle fikce chovat...
Docela zásadní překlep z mé strany. Nic to ale nemění na tom, že hraní ve fikční rovině stačilo, mechanika je skutečně zbytečná :) Každopádně jsi to dál myslím vystihl dobře - hloupě neznamená neškodnost.
Já jsem počítal s tím, že jsi myslel chovat se podle fikce - měl jsem to tam i napsat.
Co mi ale přijde špatný (jak jsem psal), že se mohu dostat do situace, kdy jsem fikčně v pytli, ale mechanicky v pohodě. Doufám, že v další verzi pravidel nebude možné, aby k tomuto rozporu došlo a potom by se nemuselo rozhodovat, zda se mám řídit jedním nebo druhým, protože jinak skutečně pravidla nepotřebuji.

Uživatelský avatar
PotulnyDruid
Příspěvky: 313
Registrován: 28. 8. 2012, 12:51
Bydliště: Brno

Re: Hloupě - přehnané ???

Příspěvek od PotulnyDruid » 22. 3. 2014, 14:20

Arten_CZ píše:Co mi ale přijde špatný (jak jsem psal), že se mohu dostat do situace, kdy jsem fikčně v pytli, ale mechanicky v pohodě. Doufám, že v další verzi pravidel nebude možné, aby k tomuto rozporu došlo a potom by se nemuselo rozhodovat, zda se mám řídit jedním nebo druhým, protože jinak skutečně pravidla nepotřebuji.
V tomto si myslím, že zobecňování příkladu škodí. Podle mě není možné se dostat do situace kdy jsem fikčně v pohodě a mechanicky ne a naopak.
Například když čaroděj vyvolá silný vítr (dlouhotrvající vzdušné kouzlo dávající hloupě na střelbu), neznamená, to že je lučišník mechanicky v pytli a fikčně ne. Podle mě fikce krasně opisuje mechaniku a naopak. Lučišník prostě zhodnotí, že v tomhle větru mu je luk na nic a jde a udělá něco jiného.
under construction

Uživatelský avatar
Aljen
Příspěvky: 5283
Registrován: 26. 2. 2008, 12:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Hloupě - přehnané ???

Příspěvek od Aljen » 22. 3. 2014, 14:25

Tiez si myslim ze do takej situacie sa nedostanes.
Zmena ohrozenia sa prejavi zmenou vo fikcii

To ze ma niekto aspekt Hlupo (ktory je btw mozne ziskat hlavne magickym vplyvom nie?) Este neznamena ze nebude skusat menit ohrozenie inou dovednostou.
A samozrejme priklad s barbarom je tiez dobry
System does mother
Hram Sógarda v Dungeon World kampani PbP
Nemas s kym hrat? Chces vyskusat iny RPG system a tvoja parta to odmieta? Pozri sem!

Uživatelský avatar
PotulnyDruid
Příspěvky: 313
Registrován: 28. 8. 2012, 12:51
Bydliště: Brno

Re: Hloupě - přehnané ???

Příspěvek od PotulnyDruid » 22. 3. 2014, 14:56

Aljen píše:To ze ma niekto aspekt Hlupo (ktory je btw mozne ziskat hlavne magickym vplyvom nie?)
Ano, věčinou hlavně magii.

A navíc ještě jedna věc. To jaký postih co dá (když už se rozhodnete že to je adekvátní na postih) by mělo vycházet s podstaty toho co se děje. Pokud čaroděj vyvolá silní vítr, myslím, že hloupě na lukostřelbu je dobré, ale logiku má i nepřesně. Ale na příklad pokud bude barbar ulepený od nějakého alchymistického sajrajtu a ten mu bude vytvářet dlouhá lepivá vlákna na těle, vyděl bych to spíš na chabě nebo náročnost, atd. Vím, že je to spekulativní, protože každý může vidět situaci jinak, ale je důležité se nad tím taky zamyslet a neházet vždy to co se vám zdá mechanicky nejvýhodnější.
under construction

Turma

Re: Hloupě - přehnané ???

Příspěvek od Turma » 23. 3. 2014, 18:28

Ještě mám rozpor v tom vyřazovacím manévru.
Pokud jsme se teda shodli, že "celodenní" vítr bude dávat hloupě (zastaví tím všechny šípy), tak přece lučišník nemůže hlásit smrtící akci. Když má hloupě tak nemůže zvedat ohrožení -> nemůže udělat ani jizvu, ale zároveň může zabíjet?

Arten_CZ
Příspěvky: 778
Registrován: 23. 7. 2009, 08:30

Re: Hloupě - přehnané ???

Příspěvek od Arten_CZ » 24. 3. 2014, 07:00

Turma píše:Ještě mám rozpor v tom vyřazovacím manévru.
Pokud jsme se teda shodli, že "celodenní" vítr bude dávat hloupě (zastaví tím všechny šípy), tak přece lučišník nemůže hlásit smrtící akci. Když má hloupě tak nemůže zvedat ohrožení -> nemůže udělat ani jizvu, ale zároveň může zabíjet?
Protože "Vystřelím po něm šíp, abych..." nemá v pravidlech jeden možný následek. Takže "Vystřelím po něm šíp, abych mu ztížil pozici" = zvýšení ohrožení udělat nemůžeš, "Vystřelím po něm šíp, abych mu prostřelil ruku" = udělení jizvy taky nemůžeš, ale "Vystřelím po něm šíp, abych mu skulinou v hledí přilby prostřelil mozek" = vyřazovací akce už můžeš...

Očekávám, že se tu začne řešit, jak velká míra "hlouposti" je v tom, jestli tě barbar bijec osekává sekerou nebo lučištník prostřeluje hledí přilby, nicméně po stránce pravidel ho zabít můžeš, protože to nezvedá ohrožení ani neuděluje jizvu. A dostaneme se jako většinou do DIY fáze.

V pravidlech není žádný vztah mezi ohrožením a zabitím (přesněji, vyřazením z konfliktu, aby se nejednalo jen o fyzický konflikt).

Uživatelský avatar
PotulnyDruid
Příspěvky: 313
Registrován: 28. 8. 2012, 12:51
Bydliště: Brno

Re: Hloupě - přehnané ???

Příspěvek od PotulnyDruid » 24. 3. 2014, 07:49

Arten_CZ píše:
Turma píše:Ještě mám rozpor v tom vyřazovacím manévru.
Pokud jsme se teda shodli, že "celodenní" vítr bude dávat hloupě (zastaví tím všechny šípy), tak přece lučišník nemůže hlásit smrtící akci. Když má hloupě tak nemůže zvedat ohrožení -> nemůže udělat ani jizvu, ale zároveň může zabíjet?
Protože "Vystřelím po něm šíp, abych..." nemá v pravidlech jeden možný následek. Takže "Vystřelím po něm šíp, abych mu ztížil pozici" = zvýšení ohrožení udělat nemůžeš, "Vystřelím po něm šíp, abych mu prostřelil ruku" = udělení jizvy taky nemůžeš, ale "Vystřelím po něm šíp, abych mu skulinou v hledí přilby prostřelil mozek" = vyřazovací akce už můžeš...

Očekávám, že se tu začne řešit, jak velká míra "hlouposti" je v tom, jestli tě barbar bijec osekává sekerou nebo lučištník prostřeluje hledí přilby, nicméně po stránce pravidel ho zabít můžeš, protože to nezvedá ohrožení ani neuděluje jizvu. A dostaneme se jako většinou do DIY fáze.

V pravidlech není žádný vztah mezi ohrožením a zabitím (přesněji, vyřazením z konfliktu, aby se nejednalo jen o fyzický konflikt).
Arten má pravdu pokud se budeme přesně držet toho co je napsané v pravidlech.
Ale ano, je to trošku podivné přinejmenším :think:
under construction

Pepa
Příspěvky: 2798
Registrován: 25. 5. 2013, 14:00

Re: Hloupě - přehnané ???

Příspěvek od Pepa » 24. 3. 2014, 10:27

Turma píše:Ještě mám rozpor v tom vyřazovacím manévru.
Pokud jsme se teda shodli, že "celodenní" vítr bude dávat hloupě (zastaví tím všechny šípy), tak přece lučišník nemůže hlásit smrtící akci. Když má hloupě tak nemůže zvedat ohrožení -> nemůže udělat ani jizvu, ale zároveň může zabíjet?
A není teda potom lepší, aby ten vítr dával nepřesně namísto hloupě?

Uživatelský avatar
PotulnyDruid
Příspěvky: 313
Registrován: 28. 8. 2012, 12:51
Bydliště: Brno

Re: Hloupě - přehnané ???

Příspěvek od PotulnyDruid » 24. 3. 2014, 11:26

Pepa píše:
Turma píše:Ještě mám rozpor v tom vyřazovacím manévru.
Pokud jsme se teda shodli, že "celodenní" vítr bude dávat hloupě (zastaví tím všechny šípy), tak přece lučišník nemůže hlásit smrtící akci. Když má hloupě tak nemůže zvedat ohrožení -> nemůže udělat ani jizvu, ale zároveň může zabíjet?
A není teda potom lepší, aby ten vítr dával nepřesně namísto hloupě?
To je relativní. Pravidla ti nijak nepomůžou to vybírat jaký postih použít. Je to o vkusu a úvaze hráčů :)
under construction

Pepa
Příspěvky: 2798
Registrován: 25. 5. 2013, 14:00

Re: Hloupě - přehnané ???

Příspěvek od Pepa » 24. 3. 2014, 12:01

Ano, to je také jeden z důvodů, za které jsem ta pravidla kritizoval...

Odpovědět

Zpět na „Dračí doupě II“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host