Zpráva o stavu masaly
- Pieta
- sofistikovaný troll
- Příspěvky: 15030
- Registrován: 6. 9. 2006, 19:08
- Bydliště: Praha, ale původem jsem z Hostivaře
- Kontaktovat uživatele:
Zpráva o stavu masaly
Zde bude debriefing za masalu. (-:
Zkoušel jsem každou vařit trochu jinak, protože lidi mají různé chutě, což se mi potvrdilo tím, že každý si pochvaloval jinou várku.
První v pátek byla hodně zázvorová, ještě kapku víc, než jsem chtěl, protože jsem ještě neměl hrnec v oku
Druhá v sobotu byla hodně pepřová a sladká, řekl bych indická.
Třetí, taky v sobotu, byla hlavně čajová, takže víc do hořka, i když to bylo hodně maskované medem.
Čtvrtá, nedělní, už trpěla nedostatkem některých surovin, hlavně med jsem musel nahrazovat cukrem, a i jinak byla hodně umírněná.
(Ještě sepíšu - statistiky, finance, recepty.)
Zkoušel jsem každou vařit trochu jinak, protože lidi mají různé chutě, což se mi potvrdilo tím, že každý si pochvaloval jinou várku.
První v pátek byla hodně zázvorová, ještě kapku víc, než jsem chtěl, protože jsem ještě neměl hrnec v oku
Druhá v sobotu byla hodně pepřová a sladká, řekl bych indická.
Třetí, taky v sobotu, byla hlavně čajová, takže víc do hořka, i když to bylo hodně maskované medem.
Čtvrtá, nedělní, už trpěla nedostatkem některých surovin, hlavně med jsem musel nahrazovat cukrem, a i jinak byla hodně umírněná.
(Ještě sepíšu - statistiky, finance, recepty.)
Cicho żono, deszczyk padał, ja nie słyszał kto to gadał.
Cicho żono, deszczyk rosił, ja nie słyszał kto to prosił.
Cicho żono, deszczyk rosił, ja nie słyszał kto to prosił.
- Pieta
- sofistikovaný troll
- Příspěvky: 15030
- Registrován: 6. 9. 2006, 19:08
- Bydliště: Praha, ale původem jsem z Hostivaře
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zpráva o stavu masaly
Dovezli jsme deset litrů mléka, téměř všechno skončilo v masalách. Bohužel nevím, jak velký byl hrnec, a mám v tomhle směru dost mizerný odhad, ale řekl bych, že jsem dával kolem čtyř litrů vody na várku. To by znamenalo, že jsme vypili tak pětadvacet litrů. (-:
Těžko odhadnout, kolik padlo koření, protože tam padla velká část zásob koupených na slezinu a víc domácích zásob, než jsem čekal.
Spotřebovalo se:
2l medu
10l mléka (300,- Kč)
čerstvý zázvor (40,- Kč)
koření zvlášť nakoupené (skořice, kardamon, čaj, 140,-)
koření z domácích zásob (skořice, hřebíček, pepř bílý, pepř zelený, čaj, odhadem 200,-)
Přispěli jste:
2l medu
776,- Kč
2,- Eura
Tím pádem jsem přibližně o sto korun a dvě eura v plusu. Všem děkuju za příspěvky a omlouvám se, že jsem si o ně tolik říkal, ještě v sobotu večer jsem měl jen asi 180,- korun. (:
Těžko odhadnout, kolik padlo koření, protože tam padla velká část zásob koupených na slezinu a víc domácích zásob, než jsem čekal.
Spotřebovalo se:
2l medu
10l mléka (300,- Kč)
čerstvý zázvor (40,- Kč)
koření zvlášť nakoupené (skořice, kardamon, čaj, 140,-)
koření z domácích zásob (skořice, hřebíček, pepř bílý, pepř zelený, čaj, odhadem 200,-)
Přispěli jste:
2l medu
776,- Kč
2,- Eura
Tím pádem jsem přibližně o sto korun a dvě eura v plusu. Všem děkuju za příspěvky a omlouvám se, že jsem si o ně tolik říkal, ještě v sobotu večer jsem měl jen asi 180,- korun. (:
Cicho żono, deszczyk padał, ja nie słyszał kto to gadał.
Cicho żono, deszczyk rosił, ja nie słyszał kto to prosił.
Cicho żono, deszczyk rosił, ja nie słyszał kto to prosił.
Re: Zpráva o stavu masaly
Úvodem chci za masalu samozřejmě velmi poděkovat, byla SKVĚLÁ (jen škoda tý příšerný vody)
Hlasoval jsem pro zázvorovou variantu, ale v naprosto těsném závěru za ní byla pepřová varianta.
Určitě bych se nebránil jejich kombinaci (ikdyž já rád pálivé a výrazné věci, ale tuším, že taková by asi nebyla pro každého)
Hlasoval jsem pro zázvorovou variantu, ale v naprosto těsném závěru za ní byla pepřová varianta.
Určitě bych se nebránil jejich kombinaci (ikdyž já rád pálivé a výrazné věci, ale tuším, že taková by asi nebyla pro každého)
RPG Kuchyně 2014 Opportunity - Právě vyšlo nejnovější číslo Parlamentního plátku, časopisu o politice a pro politiky. Takže rychle do poslaneckých lavic a za řečnický pult. Letenky na Seychely nerostou na stromech!!!
RPG Kuchyně 2010 Astra non mentiuntur - RPG Kuchyně 2011 Na kraji - RPG Kuchyně 2012 Poslední soud
RPG Kuchyně 2010 Astra non mentiuntur - RPG Kuchyně 2011 Na kraji - RPG Kuchyně 2012 Poslední soud
Re: Zpráva o stavu masaly
ja som hlasoval za tú pepřovú bola veľmi zaujímavá a zahriala. a pohľad na jersna alebo peekaya (neviem si vybaviŤ ktrý to bol) po prvom glgu stál za to
inak som rád, že si aspoň nebol v mínuse, bolo by to riadne nespravodlivé
inak som rád, že si aspoň nebol v mínuse, bolo by to riadne nespravodlivé
Moaaaar!!!! - [móur] - The provided level of material relevant to my interests is insufficient to meet my personal required needs.
- Jerson
- Inženýr z Ocelového města
- Příspěvky: 22593
- Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
- Bydliště: České Budějovice
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zpráva o stavu masaly
Zjevně jsem ochutnal jen dvě masaly ze čtyř, ale chutnaly mi obě, i když každá jinak. Nebudu se bránit ani jedné (a jsem rád, že se masala zaplatila tak dobře )
hraju: Ω Projekt Omega
Re: Zpráva o stavu masaly
tak to bol asi peekay čo sa tak zakuckal
Moaaaar!!!! - [móur] - The provided level of material relevant to my interests is insufficient to meet my personal required needs.
Re: Zpráva o stavu masaly
Já jsem měl tři masaly a nejlepší byla ta prostřední. Tu jsem do sebe vyklopil prakticky naráz.
A to mléko, to bylo nějaké biomléko? (30,-/litr)
Stopáďo navíc není moc za tu práci, co jsi s tím měl.
A to mléko, to bylo nějaké biomléko? (30,-/litr)
Stopáďo navíc není moc za tu práci, co jsi s tím měl.
- Pieta
- sofistikovaný troll
- Příspěvky: 15030
- Registrován: 6. 9. 2006, 19:08
- Bydliště: Praha, ale původem jsem z Hostivaře
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zpráva o stavu masaly
Tak to asi nebyla ta pepřová. (-:ilgir píše:Já jsem měl tři masaly a nejlepší byla ta prostřední. Tu jsem do sebe vyklopil prakticky naráz.
Jo, bio.ilgir píše:A to mléko, to bylo nějaké biomléko? (30,-/litr)
Cicho żono, deszczyk padał, ja nie słyszał kto to gadał.
Cicho żono, deszczyk rosił, ja nie słyszał kto to prosił.
Cicho żono, deszczyk rosił, ja nie słyszał kto to prosił.
- boubaque
- bubák; Moderátor
- Příspěvky: 6644
- Registrován: 2. 10. 2006, 19:49
- Bydliště: Brno/Ostrava
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zpráva o stavu masaly
Já hlasoval pro čajovou, protože ... mám rád chuť čaje Pepřová byla taky dobrá, ale nakolik jsem to byl schopný posoudit, pro mě pořád ještě trochu příliš zázvoru. Ale vzhledem k tomu, že jsem zvládl všechny, tak to nemohlo být zlé ani u té první
Když se kácí les, lítají kopí — sv. Vojtěch
Bezejmenný hrdina (vlastnoruční komiks)
Hraju/vedu: D&D 5e, Svitky hrdinů, Příběhy Impéria
Další oblíbené hry: Primetime Adventures, Mountain Witch, Wushu
Vlastnoruční heartbreaker: Fossa (Fate to Old School System Adjustment)
Bezejmenný hrdina (vlastnoruční komiks)
Hraju/vedu: D&D 5e, Svitky hrdinů, Příběhy Impéria
Další oblíbené hry: Primetime Adventures, Mountain Witch, Wushu
Vlastnoruční heartbreaker: Fossa (Fate to Old School System Adjustment)
Re: Zpráva o stavu masaly
taky jsem dal čajovou...ale možná je to tím, že u pepřové jsem chytl něco ode dna a bylo toho pepře trochu moc. Páteční jsem neměl. Každopádně masala byla vynikající
- Markus
- Vrchní krutovládce; Administrátor
- Příspěvky: 20870
- Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
- Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zpráva o stavu masaly
Měl jsem jenom pepřovou speciál a potom nedělní zbytkovou, z nich byla lepší pepřová speciál. Takže hlas pro ní, přestože jsem ji skoro nedokázal pít První lok mě málem zabil - nevím jestli se to nějak nevhodně nakombinovalo se zahleněnými dutinami, každopádně to bylo jako kladivem do hlavy, musel jsem to zapíjet vodou a vydýchávat. Kupodivu si to asi po dvaceti minutách sedlo a byla moc dobrá. Uber trochu pepře a bude ideální.
- Bifi
- Motivátor; Moderátor
- Příspěvky: 7484
- Registrován: 3. 3. 2005, 12:24
- Bydliště: hanzové mesto Brémy
Re: Zpráva o stavu masaly
Budú recepty?
"Modern roleplayers own too many rule books and not enough story books and history books." Play the worlds, not the rules
Môj príležitostný Youtube kanál Karpatské bunkre
Môj príležitostný Youtube kanál Karpatské bunkre
- Pieta
- sofistikovaný troll
- Příspěvky: 15030
- Registrován: 6. 9. 2006, 19:08
- Bydliště: Praha, ale původem jsem z Hostivaře
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zpráva o stavu masaly
Jo jo, ale je to serious byznys, ještě se na nich pracuje. (:Bifi píše:Budú recepty?
Cicho żono, deszczyk padał, ja nie słyszał kto to gadał.
Cicho żono, deszczyk rosił, ja nie słyszał kto to prosił.
Cicho żono, deszczyk rosił, ja nie słyszał kto to prosił.
- Pieta
- sofistikovaný troll
- Příspěvky: 15030
- Registrován: 6. 9. 2006, 19:08
- Bydliště: Praha, ale původem jsem z Hostivaře
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zpráva o stavu masaly
Masala - suroviny
mléko - Rozhodně je potřeba kvalitní, nešidit trvanlivým z krabice. Nejlepší zkušenosti mám s plnotučnými - bio nebo selské.
čaj - Tady je velký prostor pro experimenty a improvizaci. Na slezině jsem měl kvalitní assam, ale zkoušel jsem různé černé a bílé čaje, dokonce i puer, a všechno jde. Někde se prý používají i zelené čaje, to jsem sám nezkoušel.
sladidlo - Hlavní volba je mezi cukrem a medem. Cukr v nouzi poslouží, ale obzvlášť pokud máte rádi sladší masalu, je jako sladidlo příliš agresivní. Nezaznamenal jsem větší rozdíly mezi různými variantami cukru. Med je drahý, ale jemnější, a třeba když masala vychladne, je rozdíl proti cukru obrovský.
koření - Standardně se u nás používá skořice, hřebíček, kardamon, bílý pepř a zázvor. Koření se dá sehnat jako připravená směs v čajovnách a prodejnách s kořením jako masala, dátá masala nebo yogi. Alternativně si můžete koření míchat sami, případně používat čerstvý zázvor.
Taky tam můžete míchat různá jiná koření - černý nebo zelený pepř, fenykl, sám jsem zvědavý na pomerančovou kůru. (:
mléko - Rozhodně je potřeba kvalitní, nešidit trvanlivým z krabice. Nejlepší zkušenosti mám s plnotučnými - bio nebo selské.
čaj - Tady je velký prostor pro experimenty a improvizaci. Na slezině jsem měl kvalitní assam, ale zkoušel jsem různé černé a bílé čaje, dokonce i puer, a všechno jde. Někde se prý používají i zelené čaje, to jsem sám nezkoušel.
sladidlo - Hlavní volba je mezi cukrem a medem. Cukr v nouzi poslouží, ale obzvlášť pokud máte rádi sladší masalu, je jako sladidlo příliš agresivní. Nezaznamenal jsem větší rozdíly mezi různými variantami cukru. Med je drahý, ale jemnější, a třeba když masala vychladne, je rozdíl proti cukru obrovský.
koření - Standardně se u nás používá skořice, hřebíček, kardamon, bílý pepř a zázvor. Koření se dá sehnat jako připravená směs v čajovnách a prodejnách s kořením jako masala, dátá masala nebo yogi. Alternativně si můžete koření míchat sami, případně používat čerstvý zázvor.
Taky tam můžete míchat různá jiná koření - černý nebo zelený pepř, fenykl, sám jsem zvědavý na pomerančovou kůru. (:
Cicho żono, deszczyk padał, ja nie słyszał kto to gadał.
Cicho żono, deszczyk rosił, ja nie słyszał kto to prosił.
Cicho żono, deszczyk rosił, ja nie słyszał kto to prosił.
- Bifi
- Motivátor; Moderátor
- Příspěvky: 7484
- Registrován: 3. 3. 2005, 12:24
- Bydliště: hanzové mesto Brémy
Re: Zpráva o stavu masaly
Podľa mojej skúsenosti veľmi záleží na tvare listu, t.j. silný CTC je do klasickej masaly najlepší (Assam je fajn). Ak mám napríklad nejaký veľmi dobrý Darjeeling First Flush alebo Keemun Mao Feng tak vtedy ho na rozdiel od masaly len jemne dochutím 1-2 druhmi korenia (moja obľúbená kombinácia je adžvájn a štipka mletej škorice), niekedy dávam iba mlieko a sladidlo.Pieta píše:čaj - Tady je velký prostor pro experimenty a improvizaci. Na slezině jsem měl kvalitní assam, ale zkoušel jsem různé černé a bílé čaje, dokonce i puer, a všechno jde. Někde se prý používají i zelené čaje, to jsem sám nezkoušel.
Tak ja som skúšal ešte ryžový/pšeničný sirup, javorový sirup, melasu, Lyle Golden Syrup, jaggery/goor, nerafinovaný trstinový cukor... A najradšej mám ten trstinový cukor, jeho vôňa ide veľmi dobre s korením. Biely cukor má obrovskú výhodu v tom, že je dostupný, lacný, ale hlavne chuťovo neutrálny. Med mi príde už chuťovo veľmi intenzívny, nehovoriac o tom, že by sa nemal ohrievať nad 50 stupňov. Lyle Golden Syrup je veľmi dobrý, lebo pridá ku hladkej textúre, ale tiež je chuťovo intenzívny.Pieta píše:sladidlo - Hlavní volba je mezi cukrem a medem. Cukr v nouzi poslouží, ale obzvlášť pokud máte rádi sladší masalu, je jako sladidlo příliš agresivní. Nezaznamenal jsem větší rozdíly mezi různými variantami cukru. Med je drahý, ale jemnější, a třeba když masala vychladne, je rozdíl proti cukru obrovský.
A piť studenú masalu je hriech.
Dáva sa všeličo, aj kakaové šupky, adžváin, aníz, badyán, kasia, sladké drievko... Tajomstvo je ale v tých zmesiach.Pieta píše:koření - Standardně se u nás používá skořice, hřebíček, kardamon, bílý pepř a zázvor. Koření se dá sehnat jako připravená směs v čajovnách a prodejnách s kořením jako masala, dátá masala nebo yogi. Alternativně si můžete koření míchat sami, případně používat čerstvý zázvor.
Taky tam můžete míchat různá jiná koření - černý nebo zelený pepř, fenykl, sám jsem zvědavý na pomerančovou kůru. (:
U mlieka samozrejme ide aj o pomer s vodou a o to, koľko ľudia znesú tuku. Inak zvedavý som bol skôr na hotové recepty - aké zmesi korenia si robíš, v akých množstvách, ako dlho varíš, či cedíš alebo nie, v akom poradí ingrediencie pridávaš...
"Modern roleplayers own too many rule books and not enough story books and history books." Play the worlds, not the rules
Môj príležitostný Youtube kanál Karpatské bunkre
Môj príležitostný Youtube kanál Karpatské bunkre
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti