A to je právě to, co bych rád do určitěé míry eliminoval - chtěl bych, aby herní mechanismy podporovaly i kreativní řešení, ne nutně hned zapíchnutí nepřítele a jeho orabování.York píše: Nevím, jak pro ostatní, ale pro mě je škudlení zlaťáků docela zábavný, když si za ně můžu něco užitečnýho koupit. Poklady jsou úplně základní a univerzální motivace, proč chodit do dungeonu![]()
Tohle bych právě rád zcela eliminoval - jakoukoli ekonomii a počítání. Chtěl bych, aby se ve hře hráči vůbec nezabývali nějakým placením a řešením kdo koho pozve na jídlo či nocleh, kdo na to má a kdo nemá - nepříjde mi to jako zábavná část hry, takže bych to zcela odřízl s tím, že postavy se prostě vždycky někde vyspí a vždycky něco sní. Řešil bych to teprve, když nedostatek zdrojů může vyvolat něco napínavého nebo představuje újmu.York píše: Tohle tě trápí, jen když hraješ kampaň. A dá se to dá řešit i jinak. U mě si například postavy "předplácí" živobytí, což jsou prostě všechny nezajímavý náklady na jídlo, bydlení, udržování výbavy a podobně. Chuďas například cestuje pěšky, v hostinci je rád za místo ve stáji nebo ve společné místnosti na podlaze, k večeři si dá ovesnou kaši a zapije to levným pivem. Boháč cestuje na koni nebo ve voze, má s sebou sluhy, v hostinci mu uvolní nejlepší pokoje a k večeři si dá nadívanou koroptev.
To všechno je dané čistě tím, jakou částku si postava odepíše na další měsíc: Za 1zl na měsíc žije jako chuďas, za 5 zl jako měšťan a za 50 zl jako boháč. Je to jednoduchý, abstrahuje to počítání všech nezajímavých věcí (novou zbroj, magické předměty a podobně si postavy pořád platí zvlášť) a v kampani díky tomu mají postavy dobrou motivaci vydělávat, aby už konečně mohly přestat chodit ve starých, mnohokrát spravovaných šatech a přespávat ve společných noclehárnách.
Ono to navíc vyžaduje trochu matematiky, aby PJ dobře nastavil, kolik zlaťákům může postavám poslat do klína, když jsou tyto zároveň platidlem pro rozvoj postav.