Naoki píše:Teď okrajově, nejsem si jist zda jsme pochopili: bonus z talentu se počítá do max. předpokladů nebo je to bonus nad?
Talent se počítá do maximálních předpokladů (talent+vlastnost+dovednost+specializace), pokud hrajete na vlastnosti 1-6, pak ale jsou max. předpoklady 15, ne 12. (Nevím, jestli je tam i nějaká úprava obtížností, ale asi ne.)
Naoki píše:V naši družině máme 2 nováčky a asi 4 powerplayery (z toho jeden chodí ještě do základky) a u některých z nich to hraničí až s munchkinovstvím. Nevadí mi pokud se chtěji vytvořit pravidla pro ryze "pokročilé" a "rozumné" hráče (ať už to znamená cokoliv), ale v naši družině jich je minimum (konkrétně bych řekl že 2). Krom toho si někteří rádi střihnou i roli Vypravěče místo Romika. (...)
Spíš jsem to myslel tak, že když si chce někdo vzít dovednost, měl by se na to někdo další podívat a zamyslet se, jestli ta dovednost není moc silná (tj. příliš široce použitelná - osobně se mi třeba ani moc nelíbí dovednost "boj" pokud je to ve hře, kde se bude bojovat hodně).
Naoki píše:Problémem asi bude v tom, že za sezení můžeme dostat maximum 9 bodů (hodnocení hráče, řešení konfliktu, použití dovednosti), což ten rozvoj postav fakt neskutečně urychluje. Jenže na druhé straně bych zase nerad aby se to nechalo spadnout na ty 1-2 expy za sezení, protože to pak dopadne jako ve WOD kdy je rozvoj postavy takřka nepřostehnutelný (což mi na WOD nesmírně vadilo).
WoD moc neznám, tak nevím, jak rychlý je tam vývoj... Ale vy Styxu už jen dva body zkušenosti udělají celkem rozdíl (samozřejmě v pozdějších fázích hry často jen kosmetický, ale to se stává většině dovednostních systémů). Zvednout jednu dovednost z prvního na druhý stupeň, nebo získat specializaci mi přijde jako celkem výrazný vývoj (a to i v případě, že rozmezí hodu kostek je 11, protože je tam nerovnoměrné rozložení pravděpodobností). A pokud je to jen problém nízkých čísel, tak můžeš všechny čísla v pravidlech zdesetinásobit

(včetně zkueností) - budeš pak mít jemnější dělení a výraznější číselné posuny.
Problém (jestli se to tak dá říct) Styxu je ten, že se snaží udržet na minimálním počtu statistik, takže výraznější změna v jejich hodnotách se promítá do hry mnohem větší mírou, než třeba v Hrdinech Fantasy, kde je kolem 15 vlastností a kolem 15 dovedností pro každou postavu. Na druhou stranu pokud si člověk chce zvednout něco zásadního, tak si většinou musí počkat i nekolik her.
A k tomu maximu 9 bodů - trojku v každé kategorii bych nechal jen pro výjimečné příležitosti (např. nevšední a nezapomenutelný herní zážitek) a dvojku jen v případě, že se hráč snažil (a šlo mu to). Pak ti vyjde, že když bude mít hráč dobrý den, tak dostane nejspíš 5, možná 6 bodů, pokud bude hrát průměrně, neměl by dost víc než 3 body. Průměr za hru tak bude 3-4 body, což nemusí být tak moc, aby se postavy vyvíjely moc rychle - nebo je?