IT pro otrlé

O lidech, o vztazích, o politice, o názorech, o opicích a o ufonech.

Moderátor: Faskal

Odpovědět
Uživatelský avatar
OnGe
malý zelený křečopažout
Příspěvky: 10470
Registrován: 5. 2. 2010, 09:27
Bydliště: Prdelná lhota (čti Praha)
Kontaktovat uživatele:

Re: IT pro otrlé

Příspěvek od OnGe » 14. 1. 2019, 09:32

nj, tak to vypadá, že jsem ti tam špatně ukončil tag:
https://jsfiddle.net/jraqbwk5/
Nežít je jediná životní prohra

výběr z vlastní zahrádky:



:idea: RPG kuchyně: 2010 - 2013 - 2017
:?: Horní progressbar - to se budete divit... možná
:?: Dolní progressbar - dávám tomu rok... maximálně dva

Uživatelský avatar
Naoki
Příspěvky: 4952
Registrován: 2. 10. 2006, 20:04

Re: IT pro otrlé

Příspěvek od Naoki » 14. 1. 2019, 09:52

Heureka! Mockrát děkuji ^_^
It is often the case that those who strongly advocate for social causes are driven less by a feeling of compassion towards the poor and weak, but more by a feeling of hate towards the rich and powerful.

Uživatelský avatar
Naoki
Příspěvky: 4952
Registrován: 2. 10. 2006, 20:04

Re: IT pro otrlé

Příspěvek od Naoki » 23. 1. 2019, 05:59

Jsem tu zas :)
https://jsfiddle.net/b9xeoy12/1/

Tentokrát zkouším poskládat jeden obrázek nad druhým, s tím že když kliknu na ten horní tak zmizí a zobrazí se dolní. Zkoušel jsem u horního nadefinovat image map a pak pomoci jquery onclick na ten map remove obrázek, ale nefunguje to...
Console dává dokonce syntax error

Blbý je že ačkoli se snažím držet hlavně pouze html a css tak nakonec spoustu věci musím aktivovat přes jquery u kterého jsem si ještě ani neprošel základy...
It is often the case that those who strongly advocate for social causes are driven less by a feeling of compassion towards the poor and weak, but more by a feeling of hate towards the rich and powerful.

Uživatelský avatar
OnGe
malý zelený křečopažout
Příspěvky: 10470
Registrován: 5. 2. 2010, 09:27
Bydliště: Prdelná lhota (čti Praha)
Kontaktovat uživatele:

Re: IT pro otrlé

Příspěvek od OnGe » 23. 1. 2019, 09:46

Jak na to tak koukám, je tam pořád ta chyba, o které jsme mluvili posledně.
Nežít je jediná životní prohra

výběr z vlastní zahrádky:



:idea: RPG kuchyně: 2010 - 2013 - 2017
:?: Horní progressbar - to se budete divit... možná
:?: Dolní progressbar - dávám tomu rok... maximálně dva

Uživatelský avatar
Naoki
Příspěvky: 4952
Registrován: 2. 10. 2006, 20:04

Re: IT pro otrlé

Příspěvek od Naoki » 23. 1. 2019, 09:52

Pardon to jsem upravil u sebe, ale zapoměl jsem to dát do fiddle: https://jsfiddle.net/w6df98L3/
It is often the case that those who strongly advocate for social causes are driven less by a feeling of compassion towards the poor and weak, but more by a feeling of hate towards the rich and powerful.

Uživatelský avatar
OnGe
malý zelený křečopažout
Příspěvky: 10470
Registrován: 5. 2. 2010, 09:27
Bydliště: Prdelná lhota (čti Praha)
Kontaktovat uživatele:

Re: IT pro otrlé

Příspěvek od OnGe » 23. 1. 2019, 10:25

Ok, teď tam nevidím žádnej error a vůbec nerozumím tomu, o co se snažím :) Proč máš přes ten obrázek mapu (mimochodem, imagemapám se spíš vyhni, je to přežitek), místo abys dal click na ten obrázek?

Jinak pokud si nejsi jistý, jestli se ti nějaká akce (třeba tady ten klik) spouští, dej si tam console.log a když se ti po kliku v konzoli nic neobjeví, tak se to vůbec nespouští a máš to tam nejspíš špatně navěšený. (hint: jo, je to tenhle případ)
Nežít je jediná životní prohra

výběr z vlastní zahrádky:



:idea: RPG kuchyně: 2010 - 2013 - 2017
:?: Horní progressbar - to se budete divit... možná
:?: Dolní progressbar - dávám tomu rok... maximálně dva

Uživatelský avatar
York
Příspěvky: 11805
Registrován: 24. 2. 2012, 17:31

Re: IT pro otrlé

Příspěvek od York » 23. 1. 2019, 11:21

Naoki píše:
23. 1. 2019, 05:59
Blbý je že ačkoli se snažím držet hlavně pouze html a css tak nakonec spoustu věci musím aktivovat přes jquery u kterého jsem si ještě ani neprošel základy..
Nemusíš.

Je to jednodušší v tom, že většinou vygooglíš spíš řešení přes jquery než bez ní. Ale všechno, co děláš přes jquery, můžeš dneska udělat i přes plain browser javascript.

Uživatelský avatar
OnGe
malý zelený křečopažout
Příspěvky: 10470
Registrován: 5. 2. 2010, 09:27
Bydliště: Prdelná lhota (čti Praha)
Kontaktovat uživatele:

Re: IT pro otrlé

Příspěvek od OnGe » 23. 1. 2019, 11:28

Ale vlastně by bylo pro začátek možná úplně nejlepší poskládat si stránku úplně bez javascriptu a až budeš mít nějak zmáknutý HTML, tak si začít hrát s javascriptem.

Nebo si pořiď tohle https://www.puck-js.com/ - můžeš si hrát s javascriptem a nemusíš se srát s html :)
Nežít je jediná životní prohra

výběr z vlastní zahrádky:



:idea: RPG kuchyně: 2010 - 2013 - 2017
:?: Horní progressbar - to se budete divit... možná
:?: Dolní progressbar - dávám tomu rok... maximálně dva

Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 14206
Registrován: 18. 6. 2003, 20:31
Bydliště: Praha

Re: IT pro otrlé

Příspěvek od Eleshar_Vermillion » 11. 2. 2019, 23:51

Ze síťové infrastruktury mám k disposici Sharepoint, OneDrive, s trochou úsilí možná i sdílený síťový disk (ale to spíš ne).
Potřebuju dávat dohromady nějaké jednodušší databáze s ne úplně malým množstvím dat (tisíce prvků v dimensových tabulkách, stovky tisíc ve faktových tabulkách). Kde nejlépe začít? Zkoušel jsem akorát Access a málem jsem z toho dostal rakovinu.
\\[T]// PRAISE THE SUN! \\[T]//

Uživatelský avatar
Sosacek
Příspěvky: 21567
Registrován: 14. 7. 2004, 18:30

Re: IT pro otrlé

Příspěvek od Sosacek » 12. 2. 2019, 00:00

Tak to ses v pici.

Na tohle bys mel mit datovy sklad, kdyby tvoje organizace byla co k cemu.
Vaše brána do obchodování s plastovými víčky.

Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 14206
Registrován: 18. 6. 2003, 20:31
Bydliště: Praha

Re: IT pro otrlé

Příspěvek od Eleshar_Vermillion » 12. 2. 2019, 00:07

Datový sklad - jakože server? Kdybych ho měl, nebych byl o nic míň v piči, protože s tím naprosto vůbec neumím.
\\[T]// PRAISE THE SUN! \\[T]//

Uživatelský avatar
Sosacek
Příspěvky: 21567
Registrován: 14. 7. 2004, 18:30

Re: IT pro otrlé

Příspěvek od Sosacek » 12. 2. 2019, 00:18

In computing, a data warehouse (DW or DWH), also known as an enterprise data warehouse (EDW), is a system used for reporting and data analysis, and is considered a core component of business intelligence.[1] DWs are central repositories of integrated data from one or more disparate sources. They store current and historical data in one single place[2] that are used for creating analytical reports for workers throughout the enterprise.[3]

The data stored in the warehouse is uploaded from the operational systems (such as marketing or sales). The data may pass through an operational data store and may require data cleansing[2] for additional operations to ensure data quality before it is used in the DW for reporting.
Normalne by vetsi organizace mela mit prave misto kam skladaji data ze vsech zdroju. Udelat si kurz databazovych systemu bys urcite zvladl (doporucuji ten z MIT) ale problem je v tom, ze ty data nestaci nakopirovat na jedno misto, protoze spravne je pospojovat a hlavne pochopit je vetsina prace.

Vzhledem k popisu tvoji prace jsem si dost jisty ze nejaky datovy sklad mate - ale je otazka, jestli se k nemu dostanes a jestli je v pouzitelnem stavu. Treba jich mate i vic (protoze je picovina mit jich vic - jedna z nejvetsich chyb co jde).
Vaše brána do obchodování s plastovými víčky.

Uživatelský avatar
Invictus
Nerozhodný volič
Příspěvky: 7160
Registrován: 21. 11. 2005, 02:33
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: IT pro otrlé

Příspěvek od Invictus » 12. 2. 2019, 00:22

SQL se dá naučit za týden. Problém je spíš ta databáze, to ti musí někdo vytvořit a alokovat kapacitu - a to jak píše Sosáček určitě nějakou máte, ale bůhví kolik prdelí budeš muset políbit. Ale jako záleží, co je přesně cíl, asi se to v dnešní době nějak dá jet i z PC.
Iron Within
Iron Without

Uživatelský avatar
Alef0
Příspěvky: 5832
Registrován: 7. 6. 2004, 10:22
Bydliště: Košice, SR.

Re: IT pro otrlé

Příspěvek od Alef0 » 12. 2. 2019, 08:58

To znamená, že dáta sú vo viacerých databázach a ty ich potrebuješ dávať na jednu hromadu?
Na osi "hračka--hardcore" máš Access->lokálny MySQL->lokálny MSSQL server->dedikovaný server s MSSQL->dátový sklad.

A potom druhá vrstva zábavy je organizácia samotných dát a SQL.
Preklady [preklad/korektury/layout]:
Wilderness of Mirrors: 100%/99%/0
In a Wicked Age, CZ: 100%/100%/0
FATE SK: 100/100/0

Uživatelský avatar
Sosacek
Příspěvky: 21567
Registrován: 14. 7. 2004, 18:30

Re: IT pro otrlé

Příspěvek od Sosacek » 12. 2. 2019, 09:26

To SQL neni ten problem (a fakt je uzitecny). Rozchodit si vlastni sql databazi taky neni problem. Nebo si postavit cloudovou, nebo tak. Problem je ta integrace dat.

Kdyz mas vic zdroju, tak to je sakra prace - predstav si, ze mas adresu zakaznika v CRM, v ucetnim systemu a v eshopu - ktera je spravna? Zbozi ve skladovym systemu ma uplne jinny cisla nez v eshopu a nez v ucetnim systemu, takze je nejde snadno propojit. Nebo jsou v ruznych systemech ruzne kategorie veci, takze "elektronika" znamena v eshopu a v b2b objednavacim systemu neco jineho. A to ani nemluvim o detailech jako ze jedna vec uklada kalendarni data jako 2019-02-12 00:00:00 a druha jako FEB-2-2019 a treti jako 2019/12/2 a nekdo je musi dat do stejneho formatu, kdyz chces veci co se staly dneska. (to jsou priklady, plati to i o financnich a hr datech)

Co chci rict je, ze i kdybys ta data nakopiroval do jedne databaze, tak tim ta prace nekonci, ale zacina.

Zkus se zeptat IT nebo nekoho z financi - datove sklady casto patri pod CFO kvuli reportingu. Neco uz urcite mate, ale muze to byt na hovno. IT tomu casto nerozumi - nemyslim typky co davaji papir do tiskaren, ale i IT c to provozuje casto neumi odpovedet na otazku "kde najdi data ohledne X". Chces najit nekoho kdo je "data analyst", nebo jste li moderni agilni mrdka tak "data scientist" a nech si poradit, jestli to co chces uz nekde neni, protoze jinak budes hrozne trpet.

Zas tihle typci byvaji nadseni, ze ty veci nekdo pouziva, takze by to mohlo fungovat.
Vaše brána do obchodování s plastovými víčky.

Odpovědět

Zpět na „Realita a pseudorealita“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host