Především nesouhlasím, že Marxův komunismus je podmnožina reálného komunismu, když už něco tak naopak, jinak to nedává smysl, leda by Stalin nebo Marx vlastnili stroj času.
Mimochodem, že republika nemůže být bez revoluce je naprostý nesmysl
Nějak si nedokážu představit, jak zbavíš původní šlechtu o její práva, když se nebude chtít. Prakticky se to vždycky řešilo nějakým zabíjením, nebo minimálně zatýkáním.
Navíc i s kolektivně vlastněnou továrnou jsou četné zkušenosti - například "jugoslávský model", který se mihnul na počátku po revoluci, propagovaný chvíli Milošem Zemanem. S komunismem to nemá nic společného.
Společné vlastnictví výrobních prostředků, byť na lokální úrovni mi přijde jako esence komunismu.
Společné vlastnictví výrobních prostředků funguje jen v tak malém měřítku, že to nejsou výrobní prostředky (...)
Práce, půda, kapitál. Neexistuje dost malé měřítko, aby něco z toho přestalo existovat.
add. Vallun:
Eleshara s Invcitem pdoezřívám z toho,že chtějí prostě diskutovat
Za sebe určitě souhlasím. Jinak bych se neobtěžoval. Nějaké ideály komunismu jsou mi prakticky celkem ukradené. Ale když někdo píše něco co myslím nené pravda, nebo je to silně zavádějící, tak prostě reaguju.
Celý problém je otázka míry, nikoli absolutní ano/ne.
Otázka pak zní, proč totéž neplatí u toho probíraného komunismu. Teda já to vím a nepřekvapuje mě to, ale někdo může považovat fakt, že vládnoucí ideologie podporuje sama sebe, za šokující nebo nevhodnou k zveřejnění.
Diktatura pojmově i věcně vylučuje demokracii.
Diktatura proletariátu ne. Protože to není diktatura funkcí, ale naprostou převahou většiny obyvatel (proletariátu).
Demokracie je v rámci tohoto kroku vždy zcela likvidována.
Ale nemusí být a o to jde. Stačí když prostě prolétů bude většina na dost dlouho, aby byla společnost transformována na komunistickou utopii. A v tu chvíli teprve z principu zanikne demokracie.