Eleshar: Nemá smysl se hádat o tom jestli je nebo není terminologie vystavěná na přirozeném vnímání. Důležité je že je vystavěná tak aby reflektovala skutečnost.
Jestli chceš probírat tu šikanu tak se opravdu odkloníme jinam, tady už by toho bylo moc.
"uvolnění vztahu" je ale řádově něco jiného než "povolení adopcí"...
Samozřejmě že to je něco jiného, nicméně i přesto to spolu s jinými věcmi ukazuje na určité faktory které nám to umožňuje poznat.
Říká se tomu prevence neboli předcházení. Už dávno se zjistilo, že lepší je problém vůbec nevyvolat, než ho pak muset řešit. A jak vidíš, tak obavy nejsou neodůvodněné, protože jinak by tahle diskuse nebyla.
Ad 1 - to že je nějaká diskuse a že se někdo obává nevypovídá absolutně nic o odůvodněnosti obav.
Ad 2 - prevence je lepší než následné řešení, ALE tady se nám nabízí poměrně značný zisk z toho kdyby se zatím nijak nepotvrzené riziko ukázalo skutečně jako neopodstatněné.
Pokud vím, tak Ilgir se to nepokouší stylisovat. Ilgir tvrdí, že milující "standardní rodiče" (otec muž, matka žena) dají lepší vývojové předpoklady než milující homosexuální rodiče (např.: ??? muž, ??? muž), případně než milující jeden rodič (matka? žena či otec? muž). Alespoň tak to z toho chápu já. Otazníky znamenají buď, že mi chybí patřičná terminologie nebo že je role nejasná.
Ano. A já říkám že tato milující rodina poskytující zázemí zaprvé není standardem, zadruhé že není nijak potvrzené že by byla ona hetero-rodina opravdu významně lepší.
Neferit st. píše:To by mě zajímalo. Mohlů bys uvést jiné modely?
Polyginie, polyandrie... "klanová výchova" (dítě vychovávané společenstvím)...
ilgir
Jaký je rozdíl mezi "vyčleňovat ze soc. prostředí" a "zamezit začlenění do soc. prostředí"
naprosto, naprosto brutální.
Když se vyčleňuješ, tak to znamená že nemusíš, ale připadá Ti to cool, vyhovuje Ti to, a proto to děláš. Příkladem jsou třeba darkcoolini, metalisti, původní punkeři... v současnosti (nebo alespoň nedávné minulosti, nevím jestli nastal posun) to jsou lidé co hulí trávu, případně lidé co si občas šlehnou něco silnějšího, protože... proč ne? It´s cool.
Každý jeden tenhle člověk kdyby chtěl se na to může vykašlat a začlenit se zpátky. Nebo, aniž by svůj životní styl opustil, se může sebrat a dva dny se tvářit že je členem běžné společnosti aniž by na něj lidé reagovali nějak divně. (jeden ten naprosto šílenej zpěvák v USA, kterýmu chtěli zakázat jeho styl, a on se vydal do kongresu promluvit na svojí obhajobu, všichni se těšili jak tam přijde ve svym růžovym kostýmu a začne něco blekotat a oni ho prostě vyrazej a utnou mu to, a on tam přišel v obleku, stoupnul si před ně a naprosto perfektní rétorikou o svobodě projevu a základech Ameriky tam totálně všechny uzemnil a odešel s aplausem)
Naopak pokud Ti něco zabraňuje se začlenit i když chceš, pak máš problém.
Ano, fungují velmi dobře v rámci svých kultur. A ujišťuji tě, že žádnou z těch kultur bych za naši nevyměnil. A ty taky ne.
jenže nemáš jediný důvod se domnívat že i když se v naší kultuře nevyvynuly, tak s ní nejsou kompatibilní.
1) Kolik je homosexuálních párů oproti heterosexuálním?
2) Kolik z nich chce dítě?
3) Jaká je čekací doba a obstrukce?
4) Mají stejnou šanci uspět v testech? Nejsou náhodou nastavené tak, že mimovolně "diskriminují" homosexuály?
1 - netuším, muselo by se to zkusit
2 - nevím, ale myslím že tohle se zjišťovalo, jen jsem to nečetl/nepamatuju se
3 - naprosto debilní jako taková
4 - v tom případě jsou metodologicky špatně. Čemuž bych se teda nijak moc nedivil.
Takže souhlas, že něco zbořeného je třeba něčím nahradit?
Ne-e. Tady už stavební přirovnání trochu nestíhají.
Něco zbořeného není nutno hnedka nahrazovat, stačí se srovnat s absencí již zbytečného prvku (tj. vyrovnat se s novým systémem vzniklým z absence původního prvku)
Nikoli, prokázat to jde i statisticky. Jak jsi sám napsal, mezi dětmi s jedním rodičem je víc problémů než mezi dětmi se dvěma rodiči.
Ano. A když se vrátíš zpátky tak Naokimu vysvětluju (myslim že Naokimu) že ve skutečnosti jde hlavně o problémy spojené se situací takových rodin, které ale u samostatných žen chtějících dítě nemůžeme dost dobře očekávat. Představuješ si ty vztahy příliš jendoduše.
Už vidím ty stovky homosexuálních párů, jak se hrnou do dětských domovů. I když, záleží, jak dlopuhou periodu myslíš. V rámci desetiletí možná.
Přemýšlel sem ve výhledu tak deset, patnáct let. A myslím že i tak to docela dost stojí za to.
A čím to je, že jdeme dolů?
Z Tvého pohledu možná. Z mého nikoliv, právě naopak (samozřejmě tu mám ten drobný problém s humanismem a tím jak nás omezuje, ale i tak vidím náš vývoj stále spíše pozitivně. A nejsem sám.)
Ještě mi nikdo neodpověděl, čím to, že mají romové (jako národ) kradení v povaze.
A jestli temperament může ovlivnit rozhodnutí okamžitě ukrát něco, když mám lákavou příležitost.
Blbost.
no... nejspíš, určitým způsobem, ale spíš jde o to jestli na to morálně máš nebo ne, než o temperament. Ten by pak spíš určoval drzost se kterou to provedeš... asi...
Invictus píše:Sirien: Nevíš, jak je to s tím temperamentem, já ten koncept považuju za bezcenný, tak jsem se ani nezabýval tím, jaké jsou poslední konceptualizace. Kdybys to mohl nějak objasnit, dík.
Co konkrétně máš namysli? Ten koncept je obecně uznávanej a IMO docela dost funkční.