Víno

Literatura, film, hudba, divadlo, opereta a jiné výdobytky civilizace.

Moderátor: Faskal

Odpovědět
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32335
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

Aby to nezapadlo, resp. abych posílil závazkovou rovinu - dohodl jsem se, že přestanu jíst sladké a za tak šuetřené peníze si, až se to "nastřádá", dopřeju sklenku Ch. dYquem, která je v nabádce RareWine Coravin baru - půldecka stojí cca 1 380 Kč, takže šetřit budu dlouho...ale stojí to za to;)
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32335
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

Vlašské Ryzlinky – slepá degustace by Petr Lipový, vineval.cz

Obrázek

Další výborná akce z nabídky vinevalu, zaměřená na jednu z méně obvyklých odrůd, v níž se však možná skrývá budoucnost Moravy. Asi netřeba připomínat, že Vlašský Ryzlink (Rieslinco Italico, Welshriesling, Olaszryslink, Graševina) nemá s Ryzlinkem rýnským geneticky „nic“ společného (ve smyslu odrůdové příbuznosti, samozřejmě obojí je vitis vinifera…), vinařsky je jim společná nadprůměrný kyselinka, byť Rýňák vede i nad Vlašským kolegou. Podobná je též škála využitelnosti – najdeme skvělé Vlašáky suché na plech (termín Petra Lipového) stejně jako neméně úžasné botritické slaďáky. Vlašák pak představuje jednu z nejzásadnějších bílých odrůd pro panonskobalkánskou vinařskou nadoblast, neboť je např. základem legendárních sladkých cuvée ze Seewinkelu sám o sobě hojně rozšířený (a jeho výměry opětovně významně rostou) a rovněž základem novošlechtěných odrůd. Na druhou stranu si nevybavím Rýňák ze sudu, kdežto po včerejšku mohu říct, že Vlašáku svědčí a souhlasím s tím, že by se mu Morava měla mnohem více věnovat.

Původně se mělo jednat o degustaci deseti moravských vzorků, ale díky hodnému kolegovi přibily zajímavé lahve z ciziny…Celá degustace byla naslepo a zařazením tří maďarských exemplářů se stala o to složitější. Moravské lahve byly otevřeny 6 hodin před degustací. Tomáš Jiljík je finančně saturovaný prodejce v oblasti It, který si nechává dělat vína pod svým jménem od slovutného pana Peřiny. Goldhammer a Železná jsou dvě slavné vlašákové tratě v obci Perná na úpatí Pálavských vrchů. Železná je o trochu výš, má více vápence a je sušší, Goldhammer je od ní jen přes silnici.

1. (lahev č. 0 podle čísla na záslepném obalu) Tomáš Jilík, trať Goldhammer 2015
B: světlá až bělavé, středně silné glyceroly
V: tóny alkoholu rychle vyprchávají pak slabší vůně v pozadí s mokrými květy
Ch: hořčejší, zpočátku ostrý projev
Víno celkově nejprve nijaké, trvalo 45 minut ve skleničce, než se otevřelo, ale pak bylo dobré, lehce květinové s příjemnou kyselinkou - 85 b. (první dojem ale cca 78 b.)

2. (lahev s č. 1) Maďarko, Figula, Solná studna 2015 (název přibližný)
B: bíloslámová, střední až silnější glyceroly
V: Ovocitá, šťavnatá, plnější, stopy uzeného (sud)
Ch: Nezralá jablíčka, lehoučce nakyslá
Přístupnější, ovocnější víno, lehce pitelné, s ne úplně dlouhou výdrží - 84 b.

3. (lahev s č. 2) Tomáš Jilík, Goldhammer 2016
B: velmi světlá, nevýrazná (bentonit zřejmě úřadoval), silné glyceroly
V: líbivá, nasládlá, blížící se medu/med z hypermarketu
Ch: plnější, v dochuti se otevírá grepová šťáva
Technologičtější víno se zbytkovým cukrem – 82 b.

4. (lahev s č. 3) Domaine Hrabal, trať Goldhammer 2015
B: slámová, pěkná
V: cherry, fortifikovaná ostrost (dojem jako u likérových vín)
Ch: jalbíčkovice, příjemná kyselinka, tóny malých třešniček v želé
Víno s atraktivním likérovitých projevem, ačkoliv likérové nebylo. Navíc mne potěšilo tím, že jsem jej trefil – 87 b.

5. (lahev s č. 4) Maďarsko 2015
B: žlutavá
V: uzené, toasty, až poté ovoce
Ch: jasný sud, výrazná, ale nevyčnívající kyselinka, krásně plná
Víno možná s až přepáleným sudem, ale příjemné, pro mne nebylo lehké zachytit odrůdovost přes dřevěné tóny – 86 b. (Maďarsko uhodnuto).

6. (láhev se symbolem „?“) Mikrosvín Mikulov, Goldhammer 2015
B: světleslámová, slabší glyceroly
V: příjemně zakulacená, stopy citrusů a sladkých jablek
Ch: k vůni se přidal patrný zbytkový cukr
Podle názoru více lidí ideální vlašák z Moravy (s cukrem lze manipulovat) – 87 b.

7. (lahev s č. 5) Tomáš Jilík, Železná 2016
B: velmi světlá, lehce nijaká
V. slabší
Ch: hořčinka v dochuti
Velmi podobné prvnímu vzoru, ale bez postupného otvírání se – 81 b.

8. (lahev s č. 6) Domaine Hrabal, Železná 2016
B: sytě slámová
V: výrazná, příjemná, zralá, med, citrusové květy
Ch: lehčí, citrusovitá kyselinka, krásně propojené, hebké
Zřetelně dobré víno, leč díky medovým tónům a uhlazenosti jsem tipoval, že půjde o nejstarší víno z roku 2013 – 89 b. Za mne nejlepší víno večera, získala i dost hlasů mezi ostatními, ale tentokráte jsem jejich přesné počty nestíhal zaznamenat, na prvním místě nebyla.

9. (lahev s č. 7) Maďarsko 2015, Kamenolomník
B: leskle slámová
V: med, nazrálé až karamelové tóny, sud
Ch: zralé meruňky, plošší, trpčí, mineralita
Sud byl více, než odrůda, přesto pitelné, příjemné víno – 84 b.

10. (láhev s obalem bez znaku) Tomáš Jilík, Železná 2015
B: světleslámová, silná
V: svěží citrusy
Ch: grepovitost, strohá, přímá, minerální
Působivé víno, druhá z přesných tref – 85 b.

11. (lahev s č. 8) Volařík, Železná 2013
B: slámově zelenkavá po nalití přešla rychle v sytě žlutou
V: ovoce, hruškový kompot, sladkost
Ch: jemná, propojená, výrazný, ale nevyčnívající cukr
Hebké víno, pocitově dosti sladké, ač se ročník nabízel, nechal jsem se oklamat Hrabalovou 2016kou…87 b.

12. (lahev s č. 9) Nepraš, Spodenberg 2015
B: leskle slámová
V: svěží, stopy lihu, v pozadí fialková mejdlíčka či bonbony
Ch: svěže nakyslá
První dojem byl výborný, pak se trošinku rozpadalo – 86 b.

13. (lahev s č. 10) Gala, „Hermes“ 2015
Víno s hodnocením 98 b. od Decanter (teoreticky nejlepší zdejší víno vůbec)
B: slámová
V: živočišně sudová
Ch: citrusovice, nakonec s trochou grepu, dlouhá perzistence
Poznatelně perfektně udělané víno, s velkým potenciálem, bavilo ale méně, než třeba Hrabal (8. Vzorek) – 88 b.

14. (mimo hlavní degustaci) Štefan Kasnyik, Organic Strekov (SR), 2015
B: oranžová s hnědými tóny
V: čaj, lipový květ, lehké stopy živočišnosti
Ch: jemně trpké, sirup z nezralých švestek, taniny
Víno z keřů starých 47 let, bez přidání síry, 0,06 g cukru (přesto nebylo pocitově suché), bobule leží cca 4 měsíce (od sklizně do vánoc) v kádi, tak rok ve starším francouzském sudu. – wow efekt 100 %, 89,5 b.
Nad Kasnyíkem jásal i Jižní svah, oprávněně.

Obrázek

Degustace byla úžasná, náročná, samozřejmě velmi příjemná. Vína měla velice solidní úroveň a rozhodně prokázala potenciál odrůdy:)
Naposledy upravil(a) Vallun dne 30. 1. 2018, 20:41, celkem upraveno 2 x.
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32335
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

Argo, ale i ostatní - Petr zvažuje uspořádat degustaci na téma Tramíny, pokud se najdou lidi...Termín možná 26.2.(ještě bude upřesněn). Cena 990 Kč

4 z Italie (Alto Adige, odkud Tramin pochazi) a 4 skvele alsaske vcetne dvou velkych Grand Cru (srovnani rocniku 2012 a 2003).
+ 2 překvapení, snad vyjdou:)
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32335
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

Degustační dungeon "Na počest Maruščinu"

Obrázek

1. Kerner, Kabinetní, Herman Hammel, Rhein-Pfalz 1981
Popis mi, nevím proč evokoval, že by se mělo jednat o suché víno, jež mělo "čistit" chuťové pohárky mezi následujícími slaďáky. Tenhle předpoklad se nenaplnil, šlo o nádherně nazrálý a taky ansládlý petrolejovitý Kerner s dominujícími tóny hruškového kompotu a stopami květů ovocnanů v pozadí. Krásně hebké až sametové, drobře vyvážené víno,. byť cukr byl patrný. Paráda - 86 + 4 b.

2. Kerner, Výběr z bobulí, Znovín Znojmo, Miroslav - Weinperky 2015
Popis od Znovínu.
Hodnocení a popis mojelahve.cz - 88 b.

3. Frankovka, Ledové víno, Vinařství Procházka Valtice, Valtice - Pod Reistnou 2013
mojelahve.cz - 84 b.

4. Ryzlink vlašský, Slámové víno, Chateau Valtice 2011
mojelahve.cz - 87 b.

5. Tokaj, 6 putňovy, Chateau Viničky, 2009
mojelahve.cz - 89 b.

Cílem minidegustace bylo ukázat kolegům z neratovické družinky jak vypadají opravdu sladká ledová a slámová vína. No a protože vím, že dosud neochutnali ani žádný skutečný archiv, tak jsem přidal němekcý Kerner z roku 1981. U něj se mi poprvé stalo, že špunt neomilně zajel do lahve. Ani plančetový otvírák nepomohl...I přes tento ne zcela šťastný začátek se dugstace vydařila a to snad včetně dungeonu, který všechny tři postavy přežily:) Tak trochu navíc přidaný archivní Kerner to nakonec vyhrál, holt Ryzlink se v něm nezapře:)
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32335
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

Tak jsem ochutnal i ten Cabernet Sauvignon Grand Reserva z Tarapacá...přímo ta konkrétní láhev má od Jamese Cuklinga 91 b. - ode mne ani omylem, tvrdý dubový CS s nulovým odrůdovým projevem, příšerně taninový, příšerně kyselý, tvrdý jak kámen, neotevřel se ani za pět dní...76 b. a to jsem laskavý

Ale abych byl spravedlivý - vůně je velmi pěkná

EDIT: Igristoe rosé suché od Templářů...to víno nemá žádnou zjevnou vadu, ale ani důvod, proč jej pít, osobnost je pro něj sprosté slovo...:(
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32335
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

Sehnány poslední dva Žernosecké Tramíny, degustace zachráněny!:)

EDIT1:
Ludwig umí zkazit i VzB v geniálním ročníku 2011
https://mojelahve.cz/vino/rulandske-sed ... ?_fid=dd97

Obrázek
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32335
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

13. MDK - Cabernet Sauvignon
Linda K. píše:Jméno: Název Cabernet Sauvignon je používán až od 19. století, do této doby byla odrůda nazývána převážně Petite Vidure.
Původ: Jedná se o tradiční francouzskou odrůdou, o které se dlouho myslelo, že mohla být ve Francii pěstována již v době Římské kolonizace, případně pochází z křížení s některou „antickou“ odrůdou. Roku 1997 ale byla zveřejněna studie , ve které bylo prostřednictvím analýzy DNA stanoveno, že Cabernet Sauvignon je s největší pravděpodobností křížencem odrůd Cabernet Franc a Sauvignon Blanc.
Největší šance ke spontánnímu zkřížení těchto dvou odrůd nastala v Bordeaux v průběhu 17. století. V regionu Bordeaux se pak hojně pěstuje od konce 18. století.
Charakteristika: Cabernet Sauvignon má středně velké hrozny se silnou slupkou. Aby hrozny vyzrály vyžadují především dostatek slunečního svitu a tepla. Z plně vyzrálých hroznů jsou cítit borůvky, černý rybíz a ostružiny. Silná slupka dává vínu pronikavou chuť. V případě dlouhé macerace ale hrozí, že víno bude obsahovat velké množství tříslovin a bude mít svíravou chuť.
V závislosti na zpracování disponuje Cabernet Sauvignon celou škálou ovocných chutí a dal-ších zajímavých tónů. Díky vysokému obsahu tříslovin je to středně plné až plné víno s tma-vou rubínovou až granátovou barvou, která zráním ještě tmavne.
Mladý Cabernet Sauvignon se vyznačuje silnými tříslovinami, voní po paprikách a artyčokách. V chuti vyzrálých hroznů jsou cítit borůvky, černý rybíz a ostružiny, které doprovází tóny třešní, švestek nebo čokolády.
Cabernet Sauvignon vyzrává nejčastěji v dubových sudech, které mu propůjčují karamelový a vanilkový buket. V sudech zraje 1-2 roky a následně pokračuje zráním v lahvích. Aby se dokonale rozvinula celá škála chutí a vůní, pro které je víno ceněné, potřebuje několik let. Ideálně 5 až 10, ale i více, aby z něj vyprchala divokost daná především tříslovinami.
Odměnou je komplexní hluboká vůně a hebká sametová chuť, kterou doprovází jemné třísloviny. Díky těmto vlastnostem je Cabernet Sauvignon vhodný k archivaci. Rosé, které se z této odrůdy také vyrábí, se k archivaci nehodí.
Cabernet Sauvignon se často sceluje s jinými odrůdami. Dělá se tak především proto, aby došlo ke kompenzaci drsných tříslovin ne zcela zralého Cabernetu, který potřebuje teplé podnebí a hodně slunečného svitu, aby plně vyzrál. V Bordeaux se Cabernet Sauvignon běžně kupážuje s ostatními odrůdami kabernetového typu jako např. Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot či Malbec. Zejména první dvě přináší do výsledného vína příjemnou ovocnou dochuť.

Rozšíření: Dnes se Cabernet těší velké popularitě po celém světe. Je oblíbený jak pro svoje chuťové a aromatické tóny tak pro svou odolnost a dobrou výnosnost. Jeho rozkvět nastal na přelomu 19. a 20. století, kdy vinice v celé Evropě zdecimovala mšice Mšička révokaz, která byla zavlečena z Ameriky kolem roku 1860 (nejspíš s okrasnou americkou okrasnou révou). Na zdevastované vinice se začal sázet ve velkém právě Cabernet Sauvignon.
Tradiční oblastí pěstování odrůdy CS je Francie a region Bordeaux (département Gironde). Odrůda je hojně pěstována ale i v dalších regionech. Z Francie se odrůda začala rozšiřovat zejména ve druhé polovině 20. století nejprve do Evropy a brzy i do zemí Nového světa, kde získala velkou oblibu.
Současný nejlepší americký Cabernet pochází z Napa Valley. Pěstuje se ale i v Austrálii (Coo-nawarry), na Novém Zélandu nebo v Chile.
ČR: Do Státní odrůdové knihy České republiky byla odrůda zapsána roku 1980, od toho roku je zapsána i v Listině registrovaných odrůd na Slovensku. V Čechách se pro své pozdní zrání nepěstuje, na Moravě je nejhojnější v mikulovské podoblasti, na Mutěnicku a na Velkopavlovicku.
V mikulovské podoblasti je Cabernet Sauvignon vysázen např. na viniční trati Turold vinařství Tanzberg Mikulov. Vinařství Vinné Sklepy Valtice, a.s. ji pěstuje na viniční trati Dunajovický kopec u Brodu nad Dyjí a na trati Kamenný vrch u obce Novosedly. Na viniční trati Kotel ne-daleko soustavy Lednických rybníků je Cabernet Sauvignon vysázen vinařstvím ZD Sedlec (Cabernet Sauvignon rosé 2012 pozdní sběr z tohoto vinařství bylo oceněno několika medai-lemi.
Ve slovácké vinařské podoblasti je Cabernet Sauvignon vysázen např. na viniční trati Dubový-Červenice u obce Šardice vinařství Augustiniánský sklep.
Ve velkopavlovické podoblasti tuto odrůdu pěstuje např. vinařství Templářské sklepy Čejko-vice. Z viničních tratí u obce Čejkovice na Hodonínsku se ve vinařství Hotař Čejkovice, s.r.o. vyrábí odrůdová vína i rosé. Jejich Cabernet Sauvignon pozdní sběr 2012 získal Velkou Zlatou medaili na mezinárodní soutěži Festwine 2013.
Cabernet Sauvignon rosé v nabídce vinařství Znovín Znojmo pochází z viničních tratí na Hus-topečsku a z trati Stará hora u obce Miroslavské Knínice ve znojemské podoblasti. Rosé z trati Stará hora zdobí dvě stříbrné medaile z mezinárodních soutěží a bronzová medaile ča-sopisu Decanter.
Zdroje:
Marshall, Wes: Co by měl vědět správný milovník vín, 2012, IKAR
https://cs.wikipedia.org/wiki/Cabernet_Sauvignon
https://mojelahve.cz/clanek/cabernet-sauvignon-178
0. Rotkapchen - rubis demi sec - 77 b.
Směs má údajně 40 % CS, proto byla vybrána jako úvodní víno.
Nevýrazné, nezajímavé, jakž takž pitelné.

1. Tanzberg Brut, blanc de noir 2013 - 82 b. - 0 hlasů
Oranžovolososová barva, nezralé tvrdé ovoce, ostřejší projev. Postpně se zjmenil a vystoupily náznaky broskví a meruněk.
mojelahve.cz

2. Sovín, PS 2016 - 75 b. - 0 hlasů
Tmavorubínová barva a pak už jen taniny, taniny a nic než taniny. Podle jejich razance by je šlo označit spíš za tank-iny. Žádná ovocnost, žádný cukr ani kyselinka.
mojelahve.cz

3. ZD Sedlec, PS 2013 - 85 b. - 3 hlasy
Voňavé, ovocité! Směsy marmelád, rybízy se stopami třešní jahod, ve vůni až švestkový kompot. Nezralé, ale s velkým potenciálem.
mojelahve.cz

4. Moravíno, PS 2015 - 81 b. - 4 hlasy
Vůně slabší, chuť lehčí, lehounce nasládlá, malinové a ostružinové listí, natrplklé, podtóny čokolády, dlouhá dochuť.
mojelahve.cz

5. Kolby, 2013 - 83 b. - 6 hlasů (vítěz)
Vůně svěží, ovocitá až citrusová, sotružinové tóny, jemnější, višnově trpká delší dochuť.
mojelahve.cz

6. Tanzberg, nefiltrované 2011 - 82 b. - 1 hlas
Tvrdší, plošší, trpčí, stopy rybízového listí.
mojelahve.cz

7. ZD Seldec, MZV rosé 2015 - 82 b. - 0 hlasů
Hrušky, pasta perlička a lesní jahody, méně kyselin, pecky kratší, velmi pitelné.
Lahev měla vadu, neideálně těsnící šroubovací uzávěr, který zřejmě vedl trochu ke ztrátě kyselin.
mojelahve.cz

Jak je vidět podle počtu hlasů, Cabernety přilákaly jen omezené množství lidu. A dá se to pochopit, byť dvě vína vůbec nebyla špatná, je poznat, že naše končiny červenému úplně nepřejí. A kor ne odrůdě, která má vyloženě ráda teplo. Ale z tohoto hlediska nebyl výsledek azse úplně nejhorší, Kolby nabídly zajímavé, vážnější víno, Sedlec předvedl jak klasickou ovocitost s velkým výhledem, tak lehké, jednoduché rosé příjemné:)
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32335
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

Vítězové MDK (v případě rovnosti rozhoduji dle sebe)
5 x Znovín - Chardonnay (...) 2015, Muškát žlutý 2011, Charles Sealsfield demi sec a brut 2013, Viognier 2011
2 x Sedlec - Sauvignon a Sylvánské
2 x Valihrach - Cabernet Sauvignon 1993 a Pálava 2012
po bodu Kolby (CS 2013), Vican (Frankovka 2015), LZV Roudnice (Pinot 2014), Pechor (Pálava 2015), Válka (Chardonnay 2015), Bíza (Tramín 2013), Galafarm (Svatovavřinecké 2012), Marcus (RR 2009) a jednou neurčeno (příliš mnoho cizinců, ale na body Rivera Roscé seco 1979 - 86,5 + 3,5)
Naposledy upravil(a) Vallun dne 10. 6. 2018, 17:01, celkem upraveno 1 x.
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32335
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

Tak na oslavu Ester Ledecké by to sice chtělo ledové víno, ale nakonec padlo ZD Zaječí - Tramín VzH 2011, nebyo úplně v ideální kondici, ale pořád hodně dobré, vlastně v chuti jen trochu řpekážely logrové stopy...přemýšlím, zda nejde o nějaký nedostatek skladování:/ Protože tohle víno patřilo do vůbec první nakoupené partie vín, připadal jsem si tehdy (2012/2013) docela divně...kupovat rovnou šest vín najednou:) Poslední objednávka ze Sedlece zahrnovala skrze různé akce hned tři kartony:D
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Argonantus
.
Příspěvky: 18112
Registrován: 31. 10. 2006, 17:35

Re: Víno

Příspěvek od Argonantus »

Částečně domácí zásoby a částečně nachlazení mne trochu vyřadily z veřejných vinařských akcí.
Pár pozoruhodných věcí se stalo, ale nějak nevím, jestli je to zajímavé.
Jinak pozoruji mlsným okem opravdu extatické hodnocení akce Clos Saint Jacques.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32335
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

Tak zajímavé je vše, z čeho se člověk může poučit:)

Třeba i tenhle Petrův exkurz do Bordeaux: http://www.vineval.cz/Articles/0297#prettyPhoto
- kde je minimálně zajímavý postřeh o ročnících v Bordeaux:)

A ještě Petr Lipový k Vlašákům kousek nahoře:)
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32335
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

La Bouteille de Champagne - jen stručně, protože Arga bublinky nezajímají a ostatní to tu čtou jen náhodou...

Existuje Kalendář, kde se spojilo dvanáct nejslavnějších malovinařů z Champagne pro dobročinné účely, 9 z nich dorazilo do Prahy představit svá vína spolu se čtveřicí dalších kolegů, kteří v kalendři nebyli jen proto, že rok má málo měsíců...

Jinými slovy skvělá akce s úžasnými víny, které jsme ani já nezvládal docenit a jen se kochal, "nejsladší" z nich bylo extra brut, jež má při dosáží do 4 g/l cukru...(dobře asi 4 vína z 50 by byla v kategorii Brut - 6g/l)...no a pak to zabil Vincent Charlot, který vytáhl zcela mimo kategorie Ratafiu - své fortifikované champagne. Jako....to mohu!

Jinak - zapmatujte si jméno Ulysse Collin (Odyseus Collinů, neboli Úlysný Kolín) představl jen tři vína, ale všechna stála za to, každé jin ale při tom prozrazovalo autora...

Obrázek

George Laval a Frank Pascal jedou v biodynamice, tedy přesněji...začínali s ní jejich předci někdy v padesátých letech, patří mezi deset zakladatelských domů...

Zkrátka skvělá akce v krásném prostředí Nosticova paláce (normálně tu síldí Minsiterstvo kultury, musím konstatovat, že tohle byla zdaleka nejpříjemnější z mých návštěv tohoto pozdně barokního skvostu), kterou vkalitou bublinek přsáhla můj level, ale přesto jsem se pobavil.
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32335
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

Nechce mi někdo koupit karton, nebo dva, Volnay Clos de la Bousse 2015?
Ten ročník začíná být v červeném Burgundsku srovnáván s legendárním 1959...za 30 let to může být jedno z nejúžasnějších vín na světě:)

Ale o i Clos de Ducs stojí 244 Euro za láhev:((
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Argonantus
.
Příspěvky: 18112
Registrován: 31. 10. 2006, 17:35

Re: Víno

Příspěvek od Argonantus »

Já mám právě dost nakoupeno. 2015.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32335
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

Šťastný to člověk...:) jestli vyjdou vsechny předpoklady a odhady, tak by to mohlo být terno...

Dost z jakého hlediska? Vína (dobrého) je někdy dost? Myšleno jinde než v krvi...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Odpovědět

Zpět na „Kultura“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 14 hostů