Víno

Literatura, film, hudba, divadlo, opereta a jiné výdobytky civilizace.

Moderátor: Faskal

Odpovědět
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

Umění šumění by Petr Lipový
- aneb velké srovnání šumivých vín starého světa vyrobených metodou champenoise:
Metoda Champenoise neboli druhotného kvašení na lahvi dává šumivým vínům nejkomplexnější charakter. Vrcholem jsou samozřejmě vína z Champagne, jsou ale i další země a regiony, kde vznikají kousky, které překvapí svou nadstandardní kvalitou a někdy taky hodně příjemnou cenou.
O metodě a dalších věcech souvisejících s bublinkami více třeba ZDE.
Obrázek

1. Juvé & Camps, Cava Brut Nature Grand Reserva, 2015 - 86 b.
- z odrůd Macabeo, Xarel-lo a Parellada, 36 mescíů na kalech, nelisováno
- prímější, sušenkovo odénková vůně (tóny zelené natě až nepříjemné), v chuti celkově jemné, ale ostřeji suché zejména v dochuti, první dojem vyoská šťavnatost, která "vysychá na plech", kvasinkové tóny patrné, ale tak nějak do zelena

2. Bellavista, Franciacorta (střed severní Itálie) "Cuvée" Brut, DOCG, NV - 85 b.
- 80 % Chardonnay, 20 % Pinoty noir a blanc, 30 mesíců na kalech,. vína z 30 vinci stará až 9 let, z toho 15 % na sudu
- v chuti lehké citrusy a cukrářská vanilka, hořčí ocásek

3. Domaine Louis de Grenelle, (Crémant) Saumur Brut "Grande Cuvée", AOC, NV - 85 b.
- Chenin Blanc, Chardonnay
- ovocitá vůně (variace jahod a trochy pomeranče) s květinovými tóny, postupně se ale rozpadá, v chuti plnější (dle Petra až otylé), lehounce kořenité

4. Domaine Bohrmann, Crémant de Bourgogne Brut, AOC, 2015 - 88 b.
- Pinot noir, chardonnay, kaly cca12-15 mesíců, sud
- ve vůni se odráží vápenité podloží, v chuti šťavnaté, přísnější, elegantní chlebovinka, v dochuti nezralé meruňky

5. Chateau d´Orschwihr, Crémant d´Alsace Brut, AOC, 2010 - 88 b. (cca 400 Kč)
- 100 % Chardonnay, kaly 7 let (84 mes), minerálně vápenité podloží
- elegnatně lehké, neagresivní, příjemně šŤavnaté, velmi mladé

6. Ridgeview, Bloomsbury, 2014 (Anglie) - 89 b. (1 000 Kč)
- 64 % Chardonnay, 23 % Pinot noir, 13 % Pinot meunier, kaly 36 mes, sud
- vyrovnané, elegantní, plné, velmi harmonické, solidní - paráda

7. Stephen Tissot, Crémat de Jura "BBF", NV - 89 b. (cca 900 Kč, ale neseženeš)
-BBF = Blanc de Blanc en Fit (100 % Chardonnay ve Fitu - 500 l sudu), brut natur, na kalech 50 měsíců, podle PL nejlepší bubliny mimo Champagne, víno pro úchyly
- silně minerálně živočišná barva, výrazně slámová barva, chuť šťavnatě mahagonová, velmi plná, silné kvasinky, v dochuti sůl

8. Champagne Delamotte, Blanc de Blancs Brut, 2007 - 87 b. (cca 1 900 Kč)
- skupina Salon, 100 % Cahrdonnay, z GC vinic, 50 tis lahví ročně, 48 mes na kalech
- jemnost, elegance, čistota - ženské bublinky, zcela svěží, velmi mladé )půjde o hodně výš, vydrží určitě 30 let), citrusy - limetka, grep a anglický pomeranč, minerální soli - chinin a prvky ze sudu

9. Champagne Krug "Grande Cuvée", NV - 91 b.
- založeno 1843, asemblage 120 různých vín ve stáří až 15 let, v sudech 205 l, z Masivu central, ze starého dřeva
- šťavnaté sedlo, sud, mineralita, likérové tóny, mladinké, vysoká,a le perfektěn zakomponovaná kyselinka, silná pecka

Obrázek
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

40. mimořádné MDK - "Přechutnátní lahvotéky"

Mírně výroční 40. setkání se uskutečnilo za dosti profánním účelem přechutnání některých vín, která jsou nabízena prostřednictvím lahvotéky - centralizovaného eshopu drobnějších vinařů na serveru mojelahve.cz.

1. Aurelius PS 2017, Maláník-Osička - 79 b., 0 hlasů
- tipoval jsem laciné rulandské šedé, provést toto s aureliem, tedy synem ryzlinku, je ještě horší. Bylo poznat, že to není 2018, ale tipoval sjem víno ještě o rok starší, na 2017 zcela chyběla svěžest.

2. Rulandské bílé PS 2018, Zlomek & Vávra - 79 b., 0 hlasů
- tipoval jsem neutrální odrůdu s vyšší vlasntí kyselinou, na níž byly použity selektované kvasinky typu ala Sauvignon tropical od Znovínu.

3. Rulandské šedé PS 2018, Zlomek & Vávra - 77 b., 0 hlasů
- ani jsem netipoval, víno, jehož největší řpedností je barva za to nestálo. Za nákupní cneu cca 220 Kč je to hodně špatná volba.

4. Chardonnay PS 2018, Zlomek & Vávra - 77 b., 0 hlasů

5. Solaris 2018, Vino Thaliano, Berounsko - 80 b., diplom MDK
- Barva nazlátlá, vůně příjemná ale těžko určitelná, chuť na první dojem ostřeji hořká, dochuť ale měkce teple likérovitá.
- mikrovinař osobně přítomen na degustaci:)
- připomínalo mi to velmi mladé Rulandské šedé, Solaris je sice pravnuk RŠ, ale byl to spíše jen dojem...

6. Rulandské bílé PS 2016 sur lie, Štěpán Maňák - 79 b., 7 hlasů, druhé místo
- vůně slibovala, chuť nedala.

7. Sylvánské zelené PS 2018, Luboš Strapina - 80 b., 5 hlasů
- vzhledem k lehce arteficiální ovocitosti jsem tipoval sauvignon

8. Aurelius jak 2018, Luboš Strapina - 81 b., 7 hlasů, vítěz degustace

9. Chardonnay PS 2018 barrique, Luboš Strapina - 82 b., 0 hlasů
- o identifikaci nebylo pochyb, šardonka ze sudu jak vyšitá, jen proti evokovanému Burgundsku neobstojí v porovnání cena výkon:(

10. Fratava PS 2017, Maláník – Osička - 82 b., 2 hlasy
- že jde o svatovavřinecké, nebo jeho klony bylo docela poznat, ale určit, o který z nich se jedná jsme nezvládl.

11. Pinot noir VzH 2017, Maláník – Osička - 83 b., 2 hlasy
- odrůdu jasně prozradila typická barva, víno bylo hodně fajn, ale je vidět, že Pinot vyžaduje subtilnější zacházení než ostatní vína.

O celé degustaci nejlépe vypovídá, že mé dva hlasy si získala obě červená vína.
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

41. MDK – Velká reprobace

Idea degustace je založena na tom, že každý má právo na svůj názor, tedy i na své hodnocení konkrétního vína. Nebylo by správné taková hodnocení mazat nebo jinak vyřazovat, ale to neznamená, že se s nimi nedá nic dělat, zejména, jde-li o ojedinělé mimořádně vysoké hodnocení. Pak není nic lepšího než takové víno přechutnat a zvýšit počet hodnocení. Budiž nám poučením následující bajka s býkem:
V Texasu na jedné velké dobytkářské výstavě vítal návštěvníky nádherný exemplář chovného býka plemene Texas Longhorn, s tím že každý návštěvník si mohl tipnut jeho přesnou váhu. Soutěžní lístečky byly barevně rozlišeny na běžné návštěvníky a pozvané experty. Tipy byli počítačově zpracovány a kromě vítěze, jež vyhrál láhev dvacetiletého burbonu (škoda, já bych si dal raději steak z toho vítěze nebo alespoň jeho potomka), z počítače vypadlo i zajímavá statistika:
- Tipy odborníků měli výrazně menší rozptyl než u zbylé veřejnosti (na druhou stranu, chodí na tyhle výstavy někdo, koho krávy nezajímají?...)
- Avšak průměr tipů široké veřejnosti (desetitisíce tipů) byl blíže skutečnosti, než kterýkoliv z odborníků
- Průměr hodnocení odborníků a hodnocení veřejnosti byl naprosto přesným výsledkem (odborníci v průměru tipovali 1 kg pod, veřejnost 1 kg nad).
S ohledem na to, že nám to přednášeli v rámci školení na bezpečnost informací, mám jisté podezření o pravdivosti a přesnosti této historky, ale bajka je to pěkná :) A Texas Longhorn taky nevypadá zle:

Obrázek

M-O = Maláník – Osička; T-Š = Turek a Šiška Z praktických důvodů byla vybrána vína těchto dvou producentů, neboť se jednalo o dvě nejčastěji zastoupená vinařství v desítce vytipovaných vín k reprobaci.
Celkem bylo účastno 13 hlasujících.


Přehled vín:
0. Ryzlink vlašský Pét-Nat 2018, Josef Dufek – 84 b., 1 hlas
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-vlass ... bile-21474
Světle oranžové, mírně zakalené víno, příjemný, plný, čistý petnat s mírně drsnějším grepovitým závěrem.

Flight 1:
1. Veltlínské zelené PS 2017 T-Š – 84 b., 2 hlasy
https://mojelahve.cz/vino/veltlinske-ze ... bile-11824
Patrný lehký dotek staršího sudu, méně výrazné či odrůdové víno, ale díky tomu vcelku harmonické s hlouběji posazenou kyselinkou.

2. Rulandské šedé PS 2017 M-O – 82 b., 1 hlas
https://mojelahve.cz/vino/rulandske-sed ... bile-14023
Vůně z počátku mocně ovocná, ale rychle slábla, chuť kysele ovocitá, z odrůdy to mělo jen jakousi hebkost, trochu chybělo tělo a elegance.
Vzhledem k tomu, že víno mělo nejvyšší dosavadní hodnocení na ML – 96 bodů dokonce od šesti hodnotitelů!, bylo vybráno též ke kolektivnímu tabulkovému posouzení, kde podle klasické Michlovského stobodovky dostalo 81 b. a podle Vedelovy metody (odčítací) 70 b.

3. Tramín červený VzH 2017 M-O – 86 b., 3 hlasy
https://mojelahve.cz/vino/tramin-cerven ... bile-14027
Víno se skvělým vstupním potenciálem, kterému trochu uškodil příliš vysoký líh (a související absence cukrů) již ve vůni, pak i v chuti. Vůně příjemně odrůdová, bezinky, bylinky, kořenitost. Příjemné, komplexní víno s přiměřeným tělem, ale vysušení mu ublížilo, Tramín je zkrátka odrůda středních poloh.

4. Veltlínské zelené PS 2016 barique T-Š – 84 b., 6 hlasů, vítěz degustace
https://mojelahve.cz/vino/veltlinske-ze ... bile-11823
Ostře barikové a ostře odrůdové víno, avšak chuť poměrně rychle ztrácí intenzitu (v ústech, ve sklence se sice drželo, ale příliš nelepšilo). Styl Kremstal, ale falešné tělo – hezký nástup rychlý konec.

Flight 2:
5. Hibernal kab 2017 T-Š – 85 b., 4 hlasy, druhé místo degustace v těsném rozstřelu
https://mojelahve.cz/vino/hibernal-2017 ... bile-11815
Lipový květ, přezrálé špendlíky a angrešt přecházející až do tropických tónů. Cukrů i kyselinky hodně, docela vyvážené, ale opravdu hodně, zejm. těch cukrů. V dochuti doplní profil grep, chuť pestrá, plnější a velmi hravá.

6. Pálava VzH 2017 M-O – 83 b., 2 hlasy
https://mojelahve.cz/vino/palava-2017-v ... bile-14188
Mírná zemitost na počátku, pak pálavovitá ovocitost a olejově nasládlá chuť. Příjemné jednodušší pití, ale nic víc.

7. Pálava MZV 2016 T-Š – 80 b., 0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/palava-2016-z ... bile-11821
Nepříjemná hořčinka, měkké, nevýrazné a snad už i staré víno (bez terciálních krás).

8. Ryzlink rýnský PS 2013 T-Š – 85 b., 4 hlasy
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-rynsk ... -bile-5921
Příjemná lehounká nazrálost, výrazná ryzlinkovitá kyselinka (až drnčivá), poměrně vyšší elegance, k dokonalosti chybí trochu více těla.

Flight 3:
9. Dornfelder PS 2017 M-O – 82 b., 0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/dornfelder-20 ... vene-16480
Krásně černočervená barva, strašlivě mladé, ostře hořká dochuť, příliš mnoho taninů.

10. Zweigeltrebe VzH 2017 M-O – 83 b., 0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/zweigeltrebe- ... vene-16481
Nahořklé (tak 110 % čokoláda), mladé, ale již trochu uhlazující se víno, přesto dosud příliš taninové.

11. Frankovka VOC Modré Hory 2016 T-Š – 82 b., 0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/frankovka-voc ... vene-15381
Starý švestkový kompot s náznakem sekundárního kvašení, chuť celkově lehká až tenčí, v dochuti hořké a stopy síry.

12. Cabernet Sauvignon VzH 2015 M-O – 84 b., 2 hlasy
https://mojelahve.cz/vino/cabernet-sauv ... vene-14193
Hezké, hamroničtější, červený a černý rybíz, až v dochuti kyselinka převáží a vystoupí i taniny, má potenciál, bude určitě lepší.

Výsledek nakonec těsný - oba výrobci průměrné hodnocení 83,33, ale Turek a Šiška 16 hlasů, Malaník-Osička 8 hlasů...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Pracující logaritmus
Příspěvky: 791
Registrován: 10. 5. 2018, 07:17

Re: Víno

Příspěvek od Pracující logaritmus »

Ad historka s býkem:
Já bych tomu klidně i věřil, sedí to na fungování statistické analýzy měření.
Milovníci a znalci dobytka jsou zřejmě natolik kvalifikovaní, že jejich tipy nebyly čistě náhodné, ale skutečně něco z toho býka vypozorovali.
Odborníci jsou "přesnější měřák" ale to neznamená, že dá "lepší výsledek" z hlediska srovnání s principielně lepší metodou, jenom že mají menší odchylku. O tom, že statisticky zpracovaná data z horšího měření jsou lepší, než nezpracované lepší měření, není důvod pochybovat.
A to s těmi průměry průměrů je už jen náhoda.
Ale nevím, co to má vlastně ukazovat, krom toho, že hmotnost býka se dá odhadnout z jeho velikosti.
Jsem Log 1=0, jen jsem v práci a nedostanu se k normálnímu účtu.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

Ukazuje to, že laické hodnocení vín má smysl, že když bude dost hodnotitelů, tak průměrný výsledek bude mít nějakou výpovědní hodnotu. Zkrátka, že swarm inteligence může vyrovnat mistra...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Pracující logaritmus
Příspěvky: 791
Registrován: 10. 5. 2018, 07:17

Re: Víno

Příspěvek od Pracující logaritmus »

No ale hmotnost býka je objektivní parametr, zatímco kvalita vína je psychologický konstrukt. https://videacesky.cz/video/adam-vsechn ... oceni-vina
Jsem Log 1=0, jen jsem v práci a nedostanu se k normálnímu účtu.
Uživatelský avatar
Faskal
Moderátor
Příspěvky: 9045
Registrován: 20. 11. 2006, 20:59
Bydliště: Praha

Re: Víno

Příspěvek od Faskal »

U býka je odhad váhy víceméně objektivní záležitost. Pokud má člověk aspoň nějakou představu o tom, jak těžký je dobytek podobné velikosti (jak psal log, na výstavu skotu těžko půjde někdo, koho skot nezajímá), tak více odhadů může očekávat přesnější výsledné měření. Řešili jsme to nedávno v oteplování.

Nicméně opakované měření zanáší systémové chyby a v tom případě ty převáží nad šumem při dostatečném množství měření. Takže pokud řekněme laická veřejnost má raději sladší vína než vychlastaní odborníci, nebo pokud je mezi odborníky větší zastoupení mužů než mezi laiky a ženy mají jiný vkus na víno, nebo ...
tak opakovaným měřením se výsledky nebudou odborníkům přibližovat, ba naopak.
... ano, chtěl jsem zničit svět. Ale ne takhle.
Staré zápisy z her, aktuálně: Tannhäuserova brána - Claudius II, Karak - Erbald.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

To je těžké, z velké části má pravdu, ale samozřejmě to straslivě přehání...

Víno neobarvíš tak, abys ho nezměnil...kor ne dobré..ono už to, že ho musíš zamíchat...

Grand Cru od parametricky srovnatelného vína vesnického poznáš i Ty, bavíme li se o Burgundsku...neříkám, že Ti bude víc chutnat, ale projeví se to:)

Nicméně samozřejmě pij, co Ti chutná! A neboj se říkat svůj názor, pokud chceš... jen občas pujdeš proti davu...no a?:)

Faskal - to záleží, jak ty body vnímáš:) jsou lidi, co tvrdí, že je to stejně objektivní kategorie jako váha býka...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

11. Malá páteční degustace „Vlašák Rýnský contra“
Téma degustace bylo vytvořeno náhodně, při diskusi o tom, že dost bylo punkových témat a chce to něco klasičtějšího. Jenže samotný Rýňák, obecně asi nejoblíbenější odrůda u malopátečníků by byl trochu nuda, ne snad obsahem to v žádném případě, ale repetitivností. Proto bylo vybráno pokusně toto zkusmé téma.

První tři dvojice šly zcela na slepo se samostatným tipováním, co je Vlašák a určováním, co je lepší.
1. Ryzlink vlašský PS 2018 Spěvák – 81 b./komise 81,1 b.
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-vlass ... bile-14760
2. Ryzlink rýnský PS 2016 Marcinčák – 84 b./komise 82,3 b.
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-rynsk ... bile-17754
- Marcinčák porazil Spěváka vzhledem k ceně a reputaci jen těsně 6:4, zatímco ale Spěvák chtěl nikoho neurazit, Marcinčák chtěl dělat dojem většího vína, oběma posérství nesvědčí.
3. Ryzlink Vlašský PS 2018 Mikrosvín – 82 b./komise 83,2
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-vlass ... bile-16714
4. Ryzlink rýnský PS 2016 sur lie Škrobák – 86 b./komise 82,5 b.
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-rynsk ... -bile-4828
- Ošklivé překvapení v hodnocení, technický, umělý a příliš mladý Mikrosvín porazil Škrobáka, nejlepší víno degustace, jednoznačně 8:2. Holt jednoduchost, přímočarost a plné hrsti cukru najdou leckdy ocenění snáze, než skutečná kvalita komplexních vín.
5. Ryzlink Vlašský PS 2017 Fučík – 82 b./komise 82,8 b.
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-vlass ... bile-17667
6. Ryzlink rýnský mzv 2016 Martinek – 83 b./komise 82,9 b.
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-rynsk ... bile-21594
- v duelu s Fučíkem to bylo nerozhodně – 5:5, i když podle mne byl Martinek aktuálně o kousek lepší, protože blíže zralosti
7. Ryzlink rýnský VOC 2012 Waldberg – 85 b./komise 83,2 b.
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-rynsk ... -bile-2033
8. Ryzlink rýnský PS 2012 Jedlička a Novák – 84 b./komise 80 b.
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-rynsk ... -bile-2806
- žel se nepodařilo sehnat vlašák z ročníku 2012 ani okolního, který by umožnil alespoň jednu z 12tek vypárovat do soutěžní dvojice. Zralejší vína nezklamala, šlo v zásadě o nejsilnější dvojici, kde je největší škoda, že JedličkoNovákovi chyběl kus těla, aby se jednalo o zcela úžasné víno.
9. Cuvée RR+RV PS 2016 Maňák – 83 b./komise 82,6 b.
https://mojelahve.cz/vino/ryzlin-rynsky ... bile-10325
10. Ryzlink Vlašský VzB 2017 Maňák – 85 b./komise 83,8 b.
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-vlass ... bile-13927
11. Ryzlink rýnský VzB 2015 Glosovi – 85 b./komise 84,7 b.
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-rynsk ... bile-21382
- V poslední dvojici by vyhrál Rýňák soudě podle bodů, ale vzhledem k tomu, že první lidé již odešli, tak se nehlasovalo přímo. Navíc půllitrová lahev se v improvizované záslepce blbě drží a u rozlévání je třeba být opatrnější.
- Jeden bobulový Ryzlink od Glose mám navíc doma a po páteční degustaci je otázkou, kdy jej otevřít, neb jsem čekal, že to bude mít výrazně delší křivku zrání a původní myšlenka dát mu alespoň deset, spíše 12 let by nemusela vést k optimálnímu výsledku.

I díky docela transparentním vzorkům odrůdu většina vždy poznala, ale bylo to těsné. Obě vína jsou sice zpravidla jiná, ale ne nepodobná, založená na vyšší kyselince a se širší škálou projevů.

Nakonec ještě ke stále oblíbenější teorii suchého měsíce – ukazuje se, podle lékařů, že to není nejlepší taktika a je zrádná v tom, že vůbec nepomáhá, ač si člověk myslí, že dělá něco pro své zdraví, jde tedy jen o cvičení vůle. Z hlediska očištění těla se jeví následující postup:
Do dvaceti nepít alkohol vůbec. Do třiceti každý měsíc nejméně 7 dní v kuse nepít alkohol. Do čtyřiceti každý měsíc nejméně 8 dní, do padesáti 9 dní, do šedesáti 11 dní, do sedmdesáti 13 a nad sedmdesát 16 dní každý měsíc nepít alkohol.
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

42. MDK – Botrytidy

aneb, jak pravila Lenička, Plesnivá vína! K tématu více zde: https://mojelahve.cz/clanek/botryticka-vina-175 k této sérii článků není moc co dodat a pokud náhodou bylo, tak je to už v komentářích;) Více informací ke sladkým vínům, pak lze nalézt v MDK č. https://rpgforum.cz/forum/viewtopic.php ... 93#p528693

Smyslem dnešní degustace, důvodem proč není na slepici, je pokračování vinné akademie, a sice zkusíme si jak pro sebe, tak nahlas předem odhadnout, jaké víno bude z informací, které máme na lahvi. Respektive, takový byl záměr v době, kdy bylo, do poslední chvíle téměř, přihlášeno jen 9 lidí. V jedenácti osobách to nebylo úplně realizovatelné.

Jako botrytické víno, či přesněji botrytický sběr lze označit víno vyrobené z hroznů, z nichž nejméně 30 % bylo napadeno ušlechtilou plísní Botrytis cinerea P., jak praví § 9 odst. 2 písm. g) vyhlášky č. 323/2004 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství. Pro srovnání výběr z cibéb musí být vyroben výlučně z napadených bobulí, nebo z moštu, který má 32 st. NM. Teoreticky tedy výběr z cibéb nemusí být způsobilý k označení botryticky sběr, ale pokud nemáte dostatečnou cukernatost moštu, tak musí být napadeny všechny použité bobule.


Přehled vín:
1. Ryzlink rýnský, PS 2017, Filip Mlýnek – 82 b., 0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-rynsk ... bile-12217

2. Ryzlink rýnský, VzH 2017, Vican – 82 b., 2 hlasy
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-rynsk ... bile-13415

3. Pinot gris, VzB 2018, Vican – 83 b., 6 hlasů, druhé místo
https://mojelahve.cz/vino/rulandske-sed ... bile-18694

4. Tramín červený, VzH 2016, Pechor – 80 b., 0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/tramin-cerven ... bile-12350

5. Ryzlink vlašský, VzB 2017, Červinka – 82 b., 0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-vlass ... bile-13076

6. Chardonnay, VzH 2017, Pechor – 81 b., 1 hlas
https://mojelahve.cz/vino/chardonnay-bo ... bile-21645

7. Sylvánské zelené, VzH 2015, Pechor – 82 b, 2 hlasy
https://mojelahve.cz/vino/sylvanske-zel ... -bile-8163

8. Tramín červený, VzH 2015, Pechor – 85 b., 1 hlas
https://mojelahve.cz/vino/tramin-cerven ... -bile-8708

9. Ryzlink rýnský, VzH 2015, Pechor – 87 b., 7 hlasů, vítěz degustace
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-rynsk ... -bile-7662

10. Pálava, VzB 2015, Pechor – 84 b., 0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/palava-2015-v ... -bile-8189

11. Ryzlink rýnský, VzH 2009, Gotberg – 85 b., 3 hlasy
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-rynsk ... bile-21541
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

Vína podle zvěrokruhu... vypadá to, že to sestavoval někdo ve vzdušném znamení :D
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

Královský košt Praha - Král vín ČR 7.12.2019

Mno, tak alespoň stručně, on tot ady stejně nikdo nečte, ale ať je historie úplnější.

Organizace
Prostory v Clarion Congres Hotelu prošly za poslední rok totální rekonstrukcí, z umělého, ale přeci jen dřevěného povrchu na těžký černo-skorobílobéžový industriál, sice je to modernější a asi se snáze udržuje, ale poctivě změna výrazně k horšímu. Nicméně chápu, že podobně velkých prostro není k dispozici neomezené množství. Možná ale by nebylo od věci lépe využít střed místnosti, který byl trochu pustý, například přesunutím reklamních partií a třeba rozložit vína na více stolečků kolem, zkrátily by se fronty a člověk by toho v klidu ochutnal více.
Údajně bohatý raut spočíval v osmi stolech se sýry, pečivem a trochou uzenin. Je pravda, že sýr nakrájený na nejmenší kostičky vydržel všade až do konce, nejspíše proto, že se nedal pořádně nabrat kultitovaným způsobem ani prostou rukou. Na druhou stranu od dovaření byl po celou dobu k dispozici výtečný vepřový guláš - údajně ragů, ale víno v něm nebylo vůbec cítit.
Ale abych nekrizival jen organizaci - jako každá podobná akce v Praze má i tato problém v nemalé části návštěvníků. Pominu smutně tradiční přítomnost rusky mluvících náhodných násosek, které tentokráte slavily úspěch, protože více než polovina personálu víno nalévajícího byli jejich pobratimové ze Sojuzu. Takže jim nalévaly vzorky více než degustační a to nebylo bez následků... Skrzevá to byla také složitější domluva s některými z nich, jež česky pořádně nerozuměli, a tak nezbylo než ukazovat... Nicméně ani česká většina návštěvníků nebyla bez výhrad, neb některé dámy neznají míru, pokud jde o parfumy, a to pomíjím komentáře ohledně několika málo jen trošinku zralých vín ("tohohle vypít za večer půl flašky, tak se po... co tady ten hnus dělá?"). Za osobní vítězství považuji, že jsem se udržel a té dámě nevyjevil, jak se to má s právem na přítomnost na Královském koštu mezi ní a oním vínem.
Rovněž úplně nerozumím tomu, proč Branko tuto akci "zapleveluje" různými tombolami a podobně, pochybuji,že by to mělo nějaké pozitivní vliv na návštěvnost.

Katalogy
Na Koštu byly k dispozici dvě verze - obyčejná papírová, kde je třeba ocenit dostatek místa a analitické informace, ale na druhou stranu chybí informace o původu vína, body jsou utopené za analitikou (jen cukry a kyseliny) a vinař je uveden až na další stránce - s ohledem na nedostatek stolečků a potřebu přecházení se katalogy používají složené a tedy údaj o vinaři není hned vidět, navíc stručná verze názvu vinařství vede k tomu, že ne vždy je zřetelné o jakého vinaře jde, neb leckdy se rozlišují jen v detailu nebo vůbec a běžně se udává alespoň vinařská obec... (Hřiba, Radocha...), čemuž nepomáhají ani překlepy v některých názvech...
Ve zkšuebním provozu pak byl elektronciky katalog vytvořený protálem mojelahve.cz. Fungoval dobře, vyjma propojení s profilem právě na lahvích. Po jendom blbém kliknutí byl katalog k nepoužití, protože to již jen hlásilo chybu: stránka nenalezena. Navíc význam dvou ze tří tlačítek nebyl jednoznačný/intuitivně rozpoznatelný...navíc bych očekával, že půjde hodnocení rovnou udělat tak, aby se mohlo propsat na mojelahve.cz...

K vínům
Roložení kategorií jasně preferovalo suchá vína, neb tato položka měla hned dvě kategorie - suchá a extra suchá...aniž by byl někde uveden definiční rozdíl mezi nimi...v rozporu s touto pitomou a trestuhodnou snahou propagovat sušárny samozřejěm první zmizela ta nejlepší sladká vína...některá dokonce do půlhodiny po začátku akce - tedy dříve, než se přes šatnu a vstup dostali do vnitř lidé, kteří dorazili přesně na šestou, kdy měla být akce zahájena. Nakolik tomu pomohla výše zmíněná ruská klaka je otázkou...
Jasnou převahu měl ročník 2018, takže většina vín byla mladá až přílši mladá. tedy hláška, že jde o nejlepší vína je samozřejmě zcela mimo. Navíc neúčast řady vinařů (Valihrach, Škrobák, Hrabal, Kopeček, Osička...) to relativizuje ještě více. Představa, že by vían těchto mistrů nepostoupila do top 300 je samozřejěm smešná...
Nutno ale podotknout, že mediál se pohyboval kolem 82 b. což není špatné!
Vítězem se pro mne stal Štěpánkův Solaris VzC 2018
Naopak nejhorším byl Sauvignon od Jakubíka VzH 2016
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

Ze zcela jiného soudku: Bílé Burgundy dle Jane Lopes

Obrázek

Tady jsem asi trapně většinový - Lafon a Leroy jsou úžasná vína, z nejlepších co jsem pil....:)
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Víno

Příspěvek od Vallun »

43. MDK – Vermuty a jiná vánoční vína (konáno dne 9. 12. 2020, v místě zasedání Malopátečníků, přítomno )

Vermut (z něm. Wermut – pelyněk, anglicky Vermouth, oblíbená verze Wermuth je tedy patvar) je mírně fortifikované (dolihované) víno pocházející z Itálie. Vyrábí se z lehkého nepříliš kyselého vína (např. odrůdy Trebbiano v Itálii či Clairette ve Francii -Languedocu) – minimálně 75 % produktu (v Itálii 80 %), které se dosladí a přidá se alkoholový výluh (macerát) bylinek a koření, na maceraci by měla být používána vinná pálenka. Dnes se ale často nahrazuje jen silným vínem, neboť bez přidání pálenky se podle celního sazebníku nejedná o vermut a tudíž se z něj ani neplatí spotřební daň. Nejlépe hodnocené vermuty jsou pak z těžších červených, hojně doslazovaných vín – např. Carpano Antica Formula nebo Martini Gran Lusso. Nezbytnou přísadou je pelyněk pravý, dále se může na dochucení použít skořice, hřebíček, yzop lékařský, chmel otáčivý, fenykl, kardamom nebo andělika lékařská. Pelyněk byl historicky vnímán jako účinná bylinka k vyhnání neduhů (červíků) z těla (ostatně původ německého názvu je červí dřevo), aby byl pro pacienty přístupnější (běžně má ostře hořkou chuť) byl podáván ve víně a doslazován. Nápoj by měl obsahovat patnáct až osmnáct procent alkoholu – základní řady však (naštěstí) méně, 8-10 %. Podle obsahu cukru se rozlišuje extra suchý (extra-dry), suchý (dry) a sladký (bianco) vermut. Kromě klasického bílého vermutu se vyrábí také růžový (rosé a rosato) a červený (rosso). Podává se chlazený s citronem jako aperitiv, je také oblíbenou přísadou do koktejlů (např. suché martini). Míchání jednotlivých složek se provádí bez přístupu vzduchu, aby bylo uchováno aroma nápoje.

První klasický (současného typu) vermut namíchal v roce 1786 v Turíně Antonio Benedetto Carpano. Právě jeho nápoj prohlásil savojský dvůr za královský aperitiv, címž ke kodifikaci postupu nemalou měrou přispěl. Již od roku 1757 však bratři Cinzanové, obchodníci s bylinkami a kořením zvyšovali prodejnost levného vína a neprodaných bylinek jejich míšením v nápoje Cinzano, jejich potomci se tomu od roku 1816 věnují průmyslovým způsobem. Historicky však lze jeho předchůdce doložit nejméně do starověkého Řecka, neboť nápoje z vína obohacené alkoholovým výluhem z bylinek popíjel Pythagoras a jako lék doporučoval Hippocrates.

Typicky vermuty pocházejí z již zmíněného Savojska tedy oblasti jihozápadního podpalpí – dnešní Itálie (SZ) a Francie (JV), částečně též Švýcarska (JZ), kde jsou dodnes hojně připravovány v domácnostech.

Vedle tradičních italských značek jako Cinzano, Martini (založeno 1863), Carpano nebo Cora je známý také francouzský Noilly Prat a Dubonet, španělský Yzaguirre nebo Metropol z Moravy (ten ale fakt nedoporučuji).

Od konce 19. století byl zejména v USA vermut základem velké většiny koktejlů, a to často ve významné míře. Později (snad 80., léta 20. století) začal zájem o něj upadat, a to právě pro "podezřelé" přidávání bylinek, a i tradiční vermutové koktejly se dělají bez něj – Dry Martiny bez vermutu (tedy směs vodky a ginu) se nazývá Dirty Martiny a je právě produktem 80. let. V Evropě nebyl ústup od vermutu tak radikální, v typicky vermutových koktejlech se udržel, avšak jeho spotřeba i tak klesá.
Vesper (aneb „Martini, protřepat nemíchat!“) – 3 díly ginu Gordon, 1 díl žitné vodky, 1 díl vermutu Kina Lillet a silný plátek citronu.

Jak jsem se dostal k vermutům?
Prozaicky. Na dovolené s rodiči ve Španělsku, neb pivo ani tvrdý nepiju a v all-inclusive nabídce víno nebylo, jen k jídlu jakési dost stolní. Což ale byl výzva spíše pro alchymisty – bílé bylo totálně kyselé, růžové ještě více sladké a červené trpce taninové, ale dohromady se z toho dalo namíchat cosi poživatelného… No a jelikož než jsem vystál frontu tátovi na pivo, tak jsem dostal žízeň taky, tak jsem začal testovat tamní vermuty, respektive hlavně tedy přístup servírek k pojmu all-inclsuive, který v neděli zahrnoval i Cinzano, ale jindy záleželo na servírce, zda to budou jen nejlevnější místní verze nebo i Garonne a podobné nápoje střední třídy.

Výhodou vermutu je, že je stabilnější než otevřené víno, takže když na něj člověk 14 dní zapomene, tak to zvládne, a pokud ne, tak to není škoda. Navíc má sympaticky málo alkoholu. Motivací k dnešní degustaci pak i byla i touha srovnat základní řadu z JIPu a z Globusu - tedy produkt italský a neměcký.


Přehled vín:
1. Allende La Vega Reserva 2001, Ribera del Duero DO - 84 b.
[quote="web Víno výhodně"]Opravdový poklad! 18ti letá Allende la Vega Ribera del Duero, kterou je obtížné získat. Pokud ji přece jen najdete, můžete očekávat, že zaplatíte částku, za kterou byste zřejmě strávili víkend s rodinou a přáteli!
Jak asi víno vyzrálo v průběhu posledních 18ti let? Euforie nás zasáhla okamžitě po otevření lahve, kdy nás nekonečná paleta vůní příjemně naladila již u prvního doušku. Okamžitě jsme věděli, že toto je dokonalý pocit bohatství! V sametové chuti se projevuje zralé ovoce, koření a vanilka. Vůně obsahuje tóny švestek, tmavých třešní, jahod a lékořice. Vyvážení je brilantní, závěr je dlouhý a intenzivní. Tato Reserva je vyrobena z 80ti leté vinné révy a zrála 26 měsíců v sudech z amerického a francouzského dubu. Po lahvování víno odpočívalo po dobu více než 12 let nerušeně ve sklepě, a denní světlo uvidělo teprve před několika týdny.
Bodegas Señorio de la Serna
Bodegas Señorio de la Serna se nachází v prestižní a renomované oblasti Ribera del Duero. Vinařství otevřelo své brány v roce 1966. V roce 1994 dostal Hipolito José de la Serna šanci převzít vinařství a chytil tuto příležitost doslova „za pačesy“. Vinařství prošlo ultra moderní proměnou a bylo vybaveno nejmodernějším zařízením. Nádherná vína, která se zde vyrábějí, jsou jen z dobrých a vynikajících ročníků a jen z těch nejlepších hroznů, které se sbírají ručně a pocházejí z vinic, kterou jsou dvacet až sto let staré. Absolutně kvalitní vína s výjimečnou tradiční španělskou chutí jsou naprostou zárukou. Před deseti lety, po náhlé smrti manželky, zavřel majitel dveře vinařství s tím, že už se nikdy nevrátí. Mezitím vína potichu zrála ve sklepě. Dveře vinařství se nakonec znovu otevřely o 10 let později, aby ze sklepa vyšla nádherná vína, včetně této jedinečné Reservy z roku 2001.[/quote]

Slušné, červené víno, typicky jižanské (sluníčko bylo poznat), 100 % tempranillo (to šlo odhadnout)

Rubinet 2017, likér z předpanenské sklizně - 89 b., vítěz degustace

Vermuty:
Fiorelli Bianco - 82 b.
Castellino Bianco - 81b.
Zenzerino Bianco - 84 b. (extrakomerciální zázvorovka vlastní provenience)
Martini Bianco - 82 b.
- vermuty to měli po tom Rubinetu, co prý nebude tak sladký vlemi těžké, nejenže byl sladký, ale i perfektní:)

Pálava VzC 2015, Vinice Hnanice - 86 b.

Šaler bilý, j.f. 2017 - 85 b.

Eružel tentokráte moc pdorobností nebude, protože mi některý z kolegů (že Dane?) nejspíš vyhodil degustační záznam dříve, než jsem uklidil sklo....
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Odpovědět

Zpět na „Kultura“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 14 hostů