Z jiné diskuze:
Markus píše:Tak Pratchetta jsem četl komplet a dal bych mu přinejlepší vůli 3 - čtivé, ale velmi prosté... zkrátka se s tvým žebříčkem neztotožňuji, a tak mě netrápí, žes dal Norrela až tak nízko.![]()
No vidíš, já si na knihách vážím více jiných kategorií, než je čtivost (ta je určitě velký plus, ale není samospásná), a dokonce bych řekl, že někdy nejsou se čtivostí zcela kompatibilní - vážím si například náročné četby. Takový Eco je mistr a rozhodně v kategorii Čtivost nevítězí. Proto jsem dal Pratchetta tak nízko.Vallun píše:Markus - říci o Pratchettovi, že je prostý, může jen někdo, kdo zatím neměl to štěstí,že by se TP opřel do jeho oboru. Třeba v Malých bozích má tak úžasně propracované narážky, že je to až neuvěřitelné... A jeho čtivost má sama o sobě tak vysokou hodnotu, že jej opravňuje být v kategorii jedničkářů. Nic takového však Strange a Norell nenabízí. I když samotná myšlenka je bezesporu zajímavá.
Každopádně... četl jsem Pratchetta celého a jakkoliv mě to bavilo, objektivně musím uznat, že to není "nic extra" - taková fantastická zábava pro každého. Rozhodně ale musím uznat, že má i velmi dobré knihy. Vypíchnu třeba Noční hlídku, Úžasného Maurice a třeba i Zaslanou poštu či Pravdu (která se mi navezla do oboru

Pratchettovi jsem dal za 3 celkově, protože jmenované knihy jsou spíš takové výjimky, jeho standardní kvalita je na 3. A třeba teď dočítám Nadělat prachy, což je po dlouhé době kniha, kterou bych nejradši zahodil a nedočetl. Donutil jsem se přečíst dvě třetiny jenom proto, že mám Pratcheta rád a že jsem si říkal, že "má jenom pomalejší rozjezd". Teď jsem kousek od konce, pořád se tam nic neděje, jenom trapné vtipy, a dočítám to jen proto, že už je mi blbé to nedočíst. Jednoznačně 5.