A přestože od dětství miluju Predátora, tak začnu Alienem...
Viděl jsem teď Covenant a taky tu byl post od Arga, který mě hafo překvapil:
Tudíž jsem se do toho trochu ponořil a jsem vlastně dost překvapen... Zjistil jsem, že všechno je jinak a že Ridley je frajer. Možná jednou docením jeho Blade Runnera. A myslím, že bys měl Argo ty filmy překoukat znova.Ke dvojce jsem nějak musel dorůst (a je fakt asi nejlepší, tady to mám obráceně, než u Terminátorů).
K jedničce vlastně taky, aby se mi vůbec začala trochu líbit.
Trojka se mi naopak trochu vzdálila a čtyřka mi připadá čím dál tím slabší.
Na pětku (vskutečnosti šestku) začínám být docela zvědavý.

Já jsem nikdy na Alienovi nějak zvlášť neujížděl. Ale začínám ho dost doceňovat.
• Čím dál víc mi začíná připadat hustá ta Gigerova estetika. Jako děcku mi to asi přišlo moc chladný a temný a odtažitý a taky je to takový děsně sexuální, ale postupem času mi to přijde pořád víc a víc zajímavější v té své bizarní a nějakým způsobem ale i hluboké nátuře toho vizuálu.
• Začínám doceňovat tu podvratnou myšlenku, stojící proti Star Treku a space opeře, že vesmír není místo nového poznání a skvělých dobrodružství, ale temná, tichá prostora, kam si dost možná letíte pro hroznou smrt.
• A hlavně jsem docenil Ridleyho vetřelce samotného.
Jsem si dycky myslel, že je to prostě brutální zabijácká potvora, něco na bázi instinktů, vesmeš perfektní zvířecí dravec. Něco, co tě chce sežrat, s čím se nedá komunikovat, vyjednávat... Takhle nám to nějak naservíroval ten Cameron.
Jenže pak začne člověk pochytávat takové ty Mad Maxoviny a Blade Runneroviny, které Cameron úplně obešel v zájmu udělat cool akční střílečku, s hláškujícími space mariňáky, kde vlastně úplně zabil to, co je na vetřelci nejhustší. Zde tudíž šok z Argova odhalení, že mu přijde lepší dvojka, než jednička. IMO je to přesně a značně naopak, když člověk pochytí ty Scottovy nuance jako smrt Lambertové. Kde to celé trvá až nějak moc dlouho, kde to začíná až vypadat, že ta potvora má snad nějaké sebeuvědomění, že se vlastně chová vypočítavě, že ono je to fakt tak trochu dost natočeno jako znásilnění. Že ta příšera není jen nějaký houfový trubec nějaké královny, co z toho udělal Cameron a tím to zredukoval do prachu, že je to naopak vlastně cosi jako nejtemnější stín našeho vlastního lidství, že uvnitř té banánové kebule pracuje jakýsi temný a sadistický intelekt! Že ono to není jen zvíře s instinktem přežít. Že ono to možná nějak přemítá a uvažuje a ta škatulkace, na co se to vlastně díváme, není najednou vůbec jednoduchá.
A znenadání celé to Ridleyho Prometheovské a Covenantí ujíždění začíná dávat velmi dobrý smysl! Neříkám, že ty filmy jsou bez chyb, takový film ani neexistuje, ale celé ty věci, na které lidi tak děsně nadávají, ve skutečnosti dávají skvělý smysl.
Vždyť je to celé o zrcadlení naší lidské existence tady. Weyland jede za inženýry, protože chce věčný život, protože on sám stvořil perfektní život, Davida a další androidy, a tak si zaslouží nebýt smrtelný. Jenže inženýři, ti kteří dali vzniknout nám, mají k lidem extrémně antagonistický vztah, myslím, že věta Elizabeth "zeptej se, proč nás tak strašně nenávidí?", je nejstrašidelnější věc z celé Aliení série. Je cosi fundamentálně mrazivého na tom, že takhle hafo pokročilá rasa vesmírných husťáků nenávidí své nižší výtvory tak moc, že je chce vyhladit. A David, nejdokonalejší droid, kterého Weyland udělal, jehož série byla až moc lidská, tak se začaly produkovat více neperfektní androidi, je nakonec ten, kdo vytvořil vetřelce. Jaké skvělé završení kruhu stvoření, jaká ironie, jak břitké a trefné. IMO totálně dokonalý nápad. Nechápu proč tu myšlenku lidi nesnáší. Vždyť Alien není mravenec od nějaké královny, díky Jimmy, jdi domů, Xenomorph je cosi až podivně lidského, v tom je ta hrůza a ten hnus. A já totálně miluju tu scénu v Covenantu, kdy se postaví na obě nohy a jde vzpřímeně. Z toho mi fakt šel mráz po zádech, mnohem víc, než když tam honí lidi po lodi.
Já jsem děsně rád, že to Ridley celé posunul od těch akčních blbostí zpět k tomu svému podivnému vesmírnému čemusi. A že pokračování Covenantu, pokud bude, má být zase hodně o inženýrech, juhůůů (stejně ta opuštěná ztroskotalá loď s tím space jockeyem v tom divném křesle v té divné místnosti, je nejlepší věc z Vetřelce) a má to být o pokračování příběhu Davida, který je nakonec jasně nejzajímavější postava, spolu s Elizabeth a Weylandem., sorry Ripleyová. A pokud tam bude Daniels, budu jen rád, ale tak víme, co dělá David se spolujezdkyněmi, žejo... A navíc ten konec Covenantu, ou jééé, to je krutost.
Takže děsně doufám, že Ridleymu mrdne v palici ještě víc a udělá ještě šílenější pokračování, jakože já jsem o Covenantu přečetl všechny možný spoilery, než jsem to viděl, protože recenze byly dost blbý, ale nakonec, přestože jsem vlastně o tom filmu věděl všechno, mě to dostalo, takže příště jdu na novýho vetřelce rozhodně rovnou na premiéru do kina.