Oblíbené x neoblíbené jídlo

Odeslat odpověď


Odpověď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :-? 8) :lol: :P :oops: :cry: :roll: ;) :-o :evil: :mad: :-| :clap: :think: :doh: :naughty: :dance: $D :vamp: O-) :eyecrazy: :>;o) :>:o/ :8oO $lol$ $-o :toot: :idea: :arrow? :!: :?:
Zobrazit další smajlíky

BBCode je zapnutý
[img] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Oblíbené x neoblíbené jídlo

Re: Oblíbené x neoblíbené jídlo

od Antharon » 21. 8. 2023, 01:03

...
Přílohy
FB_IMG_1692572551878.jpg

Re: Oblíbené x neoblíbené jídlo

od Antharon » 6. 6. 2023, 09:25

Z tychto tvrdych talianskych syrov (parmesan, pecorino, grana padano) je to asi fakt o konkretnom recepte a o osobnych preferenciach. Napriklad do carbonary ma ist tradicne pecorino a aj tak valna vacsina ludi pouzova aspon 50-50 parmesan, ja osobne ho mam z nich najradsej.

Kupit sa daju vsetky v kauflande

Re: Oblíbené x neoblíbené jídlo

od Corny » 6. 6. 2023, 08:36

Tak já nejsem zákonodárce, prodejce ani výrobce, tj. mě ta legislativa nesvazuje a můžu si tomu říkat třeba "bílá smrt" :) Hlavně tady každý ví, o čem mluvím a je to úplně běžně užívaný termín v našem prostředí, takže tomu říkat jen "Pomazánkové" nebo já nevím "Bílý pomazánkový másloid" je docela zbytečné :D Ale chápu, že se někomu tomu máslo říkat nechce, moc máslo to skutečně není.

Já třeba asi nemůžu rozlišovat Pecorino a Parmezan po stránce toho, co mi víc chutná, asi používám obojí na jiné věci. Parmezán víc do jídla, Pecorinu víc samotné k vínu (třeba s pomerančovou kůrou je moc dobré). Občas si kupuju obojí v Gran Moravii, jen tam za sýry nechávám pravidelně docela velké peníze, tak to tam nesmím navštěvovat moc často :D

Re: Oblíbené x neoblíbené jídlo

od Vito » 6. 6. 2023, 04:12

Corny píše: 5. 6. 2023, 22:01 ...Pomazánkové máslo je běžná náhražka Mascarpone v Tiramisu. Což byla pointa.
Tak klidne tomu porad rikej pomazankove maslo pokud chces. Ja jen myslel, ze legislativa tohle uz davno vyresila.

Jinak uprime, pecorino mam radeji nez parmezan, zda se mi o chlup jemejsi a ne tak nakysle. Coz ale muze byt jen muj vjem a dost mozna zalezi ktery druh presne kupuju. Kde muzu, tam jej nahrazuju. Vsak texturu maji velice podobnou, i kdyz rozeznatelnou.

Vlastne jeste uprimeji: parmezan v me kuchyni prevlada pouze diky me lenosti. De Reggiano si pohodlne koupim za rohem v Lidlu kde nakupuju 70% potravin, kdezto Pecorino Romano u nas maji max tak pres italsky tyden a musel bych pro nej na druhou stranu mesta do Bille. Nastesti to neni surovina kterou bych kazdy mesic kupoval na kila. Vetsinou se povazuju za popelnici a snim skoro vsechno :)

Re: Oblíbené x neoblíbené jídlo

od Wolfus » 5. 6. 2023, 22:32

Az raz pridu zombie, budete este s laskou spominat na rizoto s nivou! 😉

Re: Oblíbené x neoblíbené jídlo

od Corny » 5. 6. 2023, 22:13

Ehm...proč by ne? To spolu úplně v pohodě funguje, dokonce velmi dobře.

Re: Oblíbené x neoblíbené jídlo

od Antharon » 5. 6. 2023, 22:11

a vobec, co za monstrum dava syr s modrou plesnou do rizota?

Re: Oblíbené x neoblíbené jídlo

od Corny » 5. 6. 2023, 22:01

Vito píše: 5. 6. 2023, 21:09 Niva a Gorgonzola alespon pouzivaji kravske mleko. Srovnavat Parmezan s Pecorinem je o level jinde. Viz Pecoro - Ovce. A pomazankove maslo s Mascarponem je uz trolling.

Ja jen tvrdil ono Babicovo: Vallune. Ve dnech, kdy nepozyvas Eleshara na risotto dej si tam co mas doma, co ti chuti, a rikej tomu rizoto. On sice tvrdi ze Niva neni nahrazka Gorgonzoly, ale v tomto bode se plete.

Dokonce bych si vsedil presne 83 euro centu ze pri slepem testu s vyplachem ust by mel potiz rozeznat Zlatou nivu od Gorgo.
...a přitom se Parmezán běžně používá v Carbonara, kde má být Pecorino a Pomazánkové máslo je běžná náhražka Mascarpone v Tiramisu. Což byla pointa.

Re: Oblíbené x neoblíbené jídlo

od Vito » 5. 6. 2023, 21:58

Eleshar_Vermillion píše: 5. 6. 2023, 21:22 Jak psal někdo výše, niva má skutečně mnohem blíže k roquefortu
Opet ne. Uz v mleku se lisi Niva a Gorgonzola oproti roquefortu. Roquefort se dela z ovciho mleka. At si rika wiki co chce, v chuti jsou to vskutku tri ruzne syry. A je treba k nim pristupovat jinak, nic to ale nemeni na tom, ze jsou z jedne rodiny.

Nebo takhle: Pokud dam 295kč za risotto v restauraci a (ja jsem na to trochu hodne pedant), naleznu tam nivu, tak to ani nedojim, vratim a nevysvetluju.
Pokud mi nekdo nabidne domaci rizoto na italsky zpusob s tim ze zrovna nemel po ruce original syr, ani to semnou nehne a bude mi to chutnat.

Risotto beztak dela predevsim kvalitni ryze (jedna z asi peti druhu) a hodne kvalitni maslo. Pokud zapomenes vino, nikdo ti hlavu neutrhne. Pokud uplne vynechas jakykoliv syr, nic se nedeje. Treba jedna z mych oblibenych variant je risotto s liškama. A to take nejsou typcke italske houby. Pouze tri zakladni suroviny

(plus vyvar sul atd. Za vareni soleneho vyvaru bych take obcas trhal hlavy... Ale doma proste odlejes odmerkou z polevky. Nic se nedeje):

Vialone Nano, bez oleje, ale s domacim maslem a ceske houby jsou daleko zajimavejsi varianta nez to co u nas bezne dostanes. Vareni je totiz kreativni cinost, ne slepe nasledovani receptu. Jedno z nejlepsich risott co jsem kdy jedl bylo treba s jahodama... A byl to fakt predkrm, na ktery po letech vzpominam.

Re: Oblíbené x neoblíbené jídlo

od Eleshar_Vermillion » 5. 6. 2023, 21:22

Jak psal někdo výše, niva má skutečně mnohem blíže k roquefortu, gorgonzola chutná úplně jinak. Např. s nivou (strašlivé pomyšlení) by to risotto bylo slané jak Mrtvé moře. Přiléhavé přirovnání by bylo spíš eidam a čedar. Tywe a člověk si myslí, že už ho tady nemůže nic překvapit.

Re: Oblíbené x neoblíbené jídlo

od Vito » 5. 6. 2023, 21:09

Corny píše: 5. 6. 2023, 17:58 Niva rozhodně není Gorgonzola, asi stejně jako Parmezán není Pecorino a Pomazánkové máslo není Mascarpone. Vyrábí se jinak, jinak zraje, používá se jiné mléko, má jiné složení. U sýrů na těch rozdílech docela záleží, ostatně téměř všechny sýry mají "podobný způsob výroby" (například některé sýry můžou být chuťově velmi podobné ale mají úplně odlišný způsob tavení). Pokud je v receptu Gorgonzola nebo Pecorino, jsou tam z nějakého důvodu. Ale pokud člověk není detailista, tak ji jako náhražku použít s trochou vůle lze.
Niva a Gorgonzola alespon pouzivaji kravske mleko. Srovnavat Parmezan s Pecorinem je o level jinde. Viz Pecoro - Ovce. A pomazankove maslo s Mascarponem je uz trolling.

Ja jen tvrdil ono Babicovo: Vallune. Ve dnech, kdy nepozyvas Eleshara na risotto dej si tam co mas doma, co ti chuti, a rikej tomu rizoto. On sice tvrdi ze Niva neni nahrazka Gorgonzoly, ale v tomto bode se plete.

Dokonce bych si vsedil presne 83 euro centu ze pri slepem testu s vyplachem ust by mel potiz rozeznat Zlatou nivu od Gorgo.

Re: Oblíbené x neoblíbené jídlo

od Corny » 5. 6. 2023, 17:58

Niva rozhodně není Gorgonzola, asi stejně jako Parmezán není Pecorino a Pomazánkové máslo není Mascarpone. Vyrábí se jinak, jinak zraje, používá se jiné mléko, má jiné složení. U sýrů na těch rozdílech docela záleží, ostatně téměř všechny sýry mají "podobný způsob výroby" (například některé sýry můžou být chuťově velmi podobné ale mají úplně odlišný způsob tavení). Pokud je v receptu Gorgonzola nebo Pecorino, jsou tam z nějakého důvodu. Ale pokud člověk není detailista, tak ji jako náhražku použít s trochou vůle lze.

Re: Oblíbené x neoblíbené jídlo

od Selhan » 5. 6. 2023, 17:53

"Podobný způsob výroby" může znamenat dost zásadní rozdíl :D Eidam a edammer je teoreticky taky stejný sýr.

Re: Oblíbené x neoblíbené jídlo

od midewiwin » 5. 6. 2023, 17:45

Není niva jako niva. Některé druhy jsou poživatelné jen těžko, možná jen nastrouhané. Já mám ráda, když je plísňový sýr máslové konzistence a výrazné chuti. Uvnitř hmoty není můj ideál příliš hutný a obsahuje spoustu velkých plísňových ostrůvků. Asi jako ve francouzském plísňáku Bleu d'Auvergne. Obrázek
Možná to souvisí s obsahem tuku. A určitě s cenou.

Re: Oblíbené x neoblíbené jídlo

od Vallun » 5. 6. 2023, 17:30

Niva je gorgonzola...má stejný druh ušlechtilé plísně a podobný způsob výroby...obecně je niva kvalitnější než běžná gorgonzola u nás k dostání - ale jak bylo velmi správně řečeno, je dosti slaná...

Nahoru