Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :-? 8) :lol: :P :oops: :cry: :roll: :wink: $D $8) $cry$ $P :-)= :eyecrazy: :>:o/ :>;o) O-) :clap: :think: $lol$ $:) $;) $-o :idea: :arrow? :!: :?:
Zobrazit další smajlíky

BBCode je zapnutý
[img] je vypnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

od MarkyParky » 4. 7. 2020, 06:45

Tak to mě nechápeš.

To není výjimka, naopak.

Ta pravidla pro Pouto jsou napsaná oběcne, aby si je hráči mohli obalit libovolným flufem a přitom stále pracovali s jednotnou mechanikou.

Tzn. obecně pravidla říkají, jaká mechanika jede na pozadí a dávají mantinely pro interpretaci do fikce.

Pokud někdo řekneš, že jeho konstrukt má Pouto 1, protože odflákl jeho výrobu a při první zátěžové akci se rozpadne, tak je to pořád interpretace v rámci mantinelů vymezených pravidly. Stejné tak, když někdo říká, že Platba za konstrukta má podobu oprav, které stojí prachy.

A i u lidí muže mít pouto jiné hodnoty, než jen stupnice přátelství. Může to být síla přísahy nebo fanatická oddanost nebo láska platonická či vášeň, může to být ale také nenávist ke společnému nepříteli nebo prostý vztah vyplývající z vojenské nebo společenské hierarchie.

Tohle všechno je na hráčích, jak si to popíší.

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

od trajda » 4. 7. 2020, 02:09

to Marky: Chapu, co tim myslis. Pravidla drd2 jsou sepsana tak, aby na kazde pravidlo existovala vyjimka, a na kazdou skupinu vyjimek existovala vyjimka z vyjimek. Coz je v poradku, pravidla slibila, ze budou flexibilni a celkem se jim dari to splnit.

Ale osobne bych nezminoval konstrukty a nemrtve jako priklad vyjimky. Protoze jsem presvedcen, ze i takove bytosti maji presvedceni, priority, vedomi a podvedomi.

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

od Návštěvník » 3. 7. 2020, 06:35

Děkuju moc

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

od MarkyParky » 3. 7. 2020, 06:15

Trajda:
Pro lidské společníky je naprosto v pohodě v souladu s pravidly tenhle výklad.

Jen ho nesmíš brát jako jediný platný (nebude ti fungovat třeba s kontrukty nebo nemrtvými), ale pro lidi ho klidně používej a nic "protipravidlového" v tom není.

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

od trajda » 3. 7. 2020, 05:50

MOJE RADA NENI ZCELA PODLE PRAVIDEL, ale...

...popisu ti, jak se na pouto divam ja. Kdyz je spolecnik ochoten spotrebovat svou sudbu ve prospech sveho pana, jedna se o denni rutinu - veci, ktere je pomocnik ochotny delat bezmyslenkovite. Sluzka uklidi pokoj, spion podava pravidelne informace, kun odveze.

Kdyz je pomocnik ochoten vycerpat pouto, je to jakoby pan zadal sveho pomocnika "o sluzbicku". Pozadas sluzku, aby pracovala prescas, spiona, aby podal informace, kdyz se mu to nehodi, kone, aby utekl pronasledovatelum. Od pana se pak ocekava, ze bude pomocnikum vdecny a odmeni je. Sluzka dostane vic penez, spiona podplati magickym predmetem, koni koupi kopu nejlepsiho ovsa.

A kdyz je pomocnik ochoten udelit si jizvu na poutu, jedna se o sluzbicku, ktera je zcela proti jejich presvedceni. Pomocnik je ochoten udelat, co se od nej zada, ale jeho vztah se svym panem uz nikdy nebude to, co byval. Sluzka musi odklidit mrtvolu, spion necha pana vyuzit informace, ktere okamzite udelaji ze spiona terc, pan kone popohani ostruhami. Takove panovo chovani necha na jejich vztahu jizvu, ktera se bude dost dlouho hojit. A dokud se tak nestane, sluzka si bude drzet od pana distanc, kun se bude pana vylozene bat a spion zacne pochybovat o svem panu a zacne se pripravovat na den, kdy se ho pan pokusi zbavit.

Jak uz jsem psal nahore, tenhle pohled na pouto neni tak uplne podle pravidel, ale stale plati, ze "byt nejlepsimi prateli" pouze znamena, ze pouto je na vysoke urovni, a ze pan muze zadat od pomocnika opravdu hodne, nez to pomocnikovi zacne vadit. Ale pokud bude jejich vztah jednostrany a pan bude vic brat, nez davat, ucho se utrhne a z nejlepsiho pritele se stane nejvetsi nepritel.

Jinymi slovy se tim snazim rict, ze bez ohledu na to, jak moc jsou pratele, platbu urcuj stejne jako u vsech ostatnich pomocniku.

Re: otázky

od Fafrin » 2. 7. 2020, 21:26

Podotknu, že Pomocníci se při vyčerpání mohou Jizvit na Poutu a získat tak zdroje.

A že oštěpy mohou být také nevrhací lstivé.

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

od MarkyParky » 2. 7. 2020, 19:56

To, že přítel pomáhá s vlastního přesvědčení nevylučuje, že spolu utratíte nějaké peníze, které přátelství utužují. Společná zábava, dárky a pod...

Samozřejmě obnovení Pouta pak není nějaký žold, bolestné nebo mimořádná odměna, ale spíš třeba zaplatíš hostinu, na které se zapojí utržené strasti, nebo se s ním dělíš o kořist, kterou jste spolu získali či něco takového.

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

od Návštěvník » 2. 7. 2020, 18:48

Děkuju
Ještě se chci zeptat, co je platba za pouto pro nejlepšího přítele postavy, který ji pomáhá z vlastního přesvědčení?

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

od trajda » 2. 7. 2020, 12:44

Návštěvník píše:
2. 7. 2020, 12:07
Dobrý den,
Je možné, že i postava, kterou ovládá PJ má zdroje, vyčerpává se, může si způsobit jizvy atd.?
Za odpověď ďekuji.
Jiří
Neni to bezne, protoze PJ na takove komplikovane ucetnictvi nema cas ani prostor. Ale slysel jsem o PJich, kteri si vytvorili postavu a sli se svou druzinou. Ja to nepodporuji, ale proti gustu...

Hlavne at PJe nenapadne nejaka hloupost, jako treba vytvorit si hracskou postavu a jit proti hracum...

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

od Návštěvník » 2. 7. 2020, 12:07

Dobrý den,
Je možné, že i postava, kterou ovládá PJ má zdroje, vyčerpává se, může si způsobit jizvy atd.?
Za odpověď ďekuji.
Jiří

Re: smrt

od MarkyParky » 2. 7. 2020, 08:03

Jizvy a smrt postavy (ať už hrdiny nebo bytosti) spolu spíš nesouvisí, než souvisí.


Smrt hrdiny i bytosti přichází tehdy, pokud se stane cílem akce, která ji má vyřadit (zabít) a on už se nedokáže vyčerpat.

Rozdíl mezi hrdiny a bytostmi je v tom, že hrdinové - jako hlavní protagonisté příběhu - mohou brát zdroje i z Jizev, které se způsobí sami, zatímco bytosti ne a jsou omezené hranicemi.

U bytosti stačí, aby množství Sudby, které má zaplatit za vyčerpání, přesáhlo její hranici a už se vyčerpat nedokáže. A pokud na ní mířila vyřazovací/smrtící akce a uspěje, tak je bytost zemře.

Hrdina si počítá zdroje Těla, Duše a Vlivu zvlášť a ještě může získávat zdroje jejich Jizvením. To tedy znamená, že i s poměrně vysokým Ohrožením se dokáže třeba dvakrát nebo třikrát vyčerpat, než se dostane na úplné dno. Což je v pořádku - je to přeci hrdina a je to jeho příběh - proto mu DrDII dává větší šanci přežít, byť za značnou cenu.

Pokud ale hrdina se zdroji plýtvá, vyčerpává se vždycky i kvůli hloupostem, může se mu pak stát, že bude mít vysoké Ohrožení, spoustu Jizev a pak přijde smrtící akce a on nebude mít kde brát ani z Jizev. V takovém případě si přijde smrt i pro něj.

Re: smrt

od kamarátek » 2. 7. 2020, 07:22

Mysleljsem DrD 2

smrt

od kamarátek » 2. 7. 2020, 07:17

Chtěl jsem se zeptat jestli je vůbec možné v DrD jako hrdina umřít. Nechápu totiž, že když mi způsbí jizvu která by bytost zabila proč to tedy nezabije i mně. Dík

Re: otázky

od peto » 2. 7. 2020, 07:07

Ďakujem $:)

Re: otázky

od MarkyParky » 1. 7. 2020, 22:00

Peto píše:1. Môžu si bytosti spôsobiť jazvu aby získali zdroje (sudbu)?
Ne.
* Bytosti mohou čerpat pouze Sudbu - a v jednom čerpání nejvýše tolik, kolik je jejich hranice.
* Bytosti mohou utržit Jizvu pouze jako následek akce.
Peto píše:2. Keď sa bytosť vyčerpá preškrtávajú sa zdroje v jej hraniciach?
Ne.
Proškrtává se vždy jen Sudba.

Hranice slouží jako ukazatel, že tahle bytost si tolik Sudby už nemůže čerpat a musí přijmout neúspěch.
Peto píše:3. Čo sa stane, ak má napr. obor 2 obojručné (dlhé) zbrane. koľko manévrov môže použiť?
Vybavení svou výhodu dává 1x za kolo.

Se dvěma dlouhými zbraněmi si tedy obr může 2x za kolo (má dvě ruce) přidat +1 manévr. Je na něm, v jakých akcích to použije (pokud třeba čelí více útokům), ale musí to být takové, kde bojuje těmi meči.
Plus samozřejmě bude mít 2x za kolo přesně z mečů (jsou sečné).

Peto píše:4. A čo ak má 4 ruky, v dvoch má oštepy a v dvoch obojručné zbrane? :eyecrazy:
Tak platí výše uvedené a k tomu bude moct ještě 2x použít zdarma lstivě (za ty vrhací oštěpy).

Nahoru