Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :-? 8) :lol: :P :oops: :cry: :roll: :wink: $D $8) $cry$ $P :-)= :eyecrazy: :>:o/ :>;o) O-) :clap: :think: $lol$ $:) $;) $-o :idea: :arrow? :!: :?:
Zobrazit další smajlíky

BBCode je zapnutý
[img] je vypnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

od Fafrin » 2. 9. 2020, 00:27

Magie ohne (i dlouhodobá) působí na Tělo.
A jako dovednost je provozována Duší, takže pokud dané dlouhodobé kouzlo nebude nějak zásadně podporovat Duší užitečně pro Magii Ohně, nemělo by to fungovat. (Lze si třeba představit osvětlení za noční bitvy.)

3 je správně - 1 Duše za aktivaci, což nahradí základ a +1 vyřazovací a + 1 mocná. Tyto posílení by šlo platit i ze surovin získaných jinak (návnada, provaz)

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

od Jenda » 1. 9. 2020, 17:26

Ahoj,
dotaz k čaroději: uznali byste využití dlouhodobé magie ohně (ZS) k získání zběhlosti na magii ohně? (např. předpřipravím si ohnivou kouli s ohněm o správné teplotě, kterou budu používat v průběhu celého souboje a tím si čarování usnadním)

a k nástrahám: trochu jsme posledně zápasili s prvním použití nástrahy. Prostředí bylo v lese u jezírka a skály okolo. Chtěli jsme udělat past ve stylu - najdu šutr, uvážu na lano, pověsím na strom, pod strom dám návnadu a jednoduchou spoušť (zvíře šáhne na návnadu, šutr spadne dolů). Chtěli jsme ji vytvořit jako vyřazovací a mocnou a k tvorbě použít lovecké schopnosti něco z ničeho.

Jak by vypadal zkrácený zápis? něco jako: zavěšený šutr (ten, kdo chce vzít návnadu/past > Tělo - vyřazovací + mocně / rozdrcení šutrem - smrt + jizva / je snadno vidět) ?

Kolik by taková nástraha stála zdrojů? (V pravidlech je tuším základ 3, vyřazovací +1, mocná +1 -> tzn. 5 duší?, nebo i jedna za aktivaci schopnosti? - zdálo se nám to jako pořádná pálka, když lano máme a šutr + návnada se díky příznivému prostředí najde, nakonec jsme dali za 3 duše - 1 za vytvoření + vyřazování + mocná)

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

od Erevan » 25. 8. 2020, 07:16

Lyncz píše:
24. 8. 2020, 21:37
Určitě, dotyčná postava chodí s holí, což by se mělo dát s Pláštěm lehce fikčně nakombinovat, i když je to obouruční/dlouhá zbraň, přijde mi dostatečně lehká a snadno manipulovatelná.
Fikčně ano, ale při boji by myslím nemohl využívat vlastnosti obouruční zbraně a zároveň Pláště.

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

od Lyncz » 24. 8. 2020, 21:37

Určitě, dotyčná postava chodí s holí, což by se mělo dát s Pláštěm lehce fikčně nakombinovat, i když je to obouruční/dlouhá zbraň, přijde mi dostatečně lehká a snadno manipulovatelná.

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

od Fafrin » 24. 8. 2020, 18:40

Ano, akorát plášť není zbraň, měli by to asi být dvě různé věci. (Třeba plášť a dýka.)

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

od Lyncz » 23. 8. 2020, 22:27

Zeptám se pro jistotu:
Rodová zbraň (obrana zdarma při použití zbraně) a Plášť (když postava bojuje, může jednou svou rukou používat pláště, ubrusy, závěsy, deky a podobně, jako by to byl štít.) se normálně sčítají, což?

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

od Lyncz » 23. 8. 2020, 00:41

Pokud je to vyloženě přepad, svádí mě to k tomu, že skřetí hod na výzvu bude, jestli si všimne útoku (zvuk tětivy např.), nebo ne, ale nemyslím si, že by měl mít výzvu na reakci. Pokud ho tou zkouškou chce zabít a hodí si to, skřet umře. Pokud si to hodí a vyčerpá se, skřet umře, ale zařve :D
Víc mě to ale z popisku svádí, že skřet neměl moc šanci si ho všimnout a ani ho nehledal. O to víc, pokud by byla noc. Tudíž zkouška pro útočníka bez výzvy pro obránce.

Mrkni na pravidla, strana 134. Uvidíš, co ti bude víc sedět k fikci, ve které jste se nacházeli.

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

od Jenda » 22. 8. 2020, 22:26

Ahoj, dotaz na řešení přepadení.

situace:
Skřetí hlídka táboří kousek od malé skály. Chodí si k ní po jednom odskočit (je to už za hranicí dohledu). Hráč vyšplhal na skálu, počkal si na jednoho ze skřetů a střílí po něm opatrně přes horní hranu skály.

Vyhodnotili jsme jako zkoušku + výzvu. Hráč i skřet uspěli. Na první střelu se nám zdálo nereálné, že by hned hráče odhalil, protože byl v opravdu velmi dobrém postavení a chtěl být opatrný. Zahráli jsme, že skřet nějak náhodou uhnul, ale zpozorněl kvůli zvuku ve křoví. Situace se opakovala podruhé (včetně hodů). Tady už jsme zahráli, že si skřet šípu všimnul a zahájili jsme konflikt.

Jak byste podobnou situaci řešili vy? Po hře mě napadlo, že by byla výzva pro skřeta na všimnutí si minimálně prvního šípu lepší s nějakou náročností.

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

od MarkyParky » 20. 8. 2020, 22:15

Ano, klasické odposlechy jsou forma hledání / skrývání a tedy Orientace v...


Už jsem ale zažil i třeba čaroděje, co si nechal jemným vánkem přinést slova, která jsem někdo pronesl. Tzn když je někdo hodně kreativní nebo si pomůže prostředím, tak se dá využít ke zjištění informace i jiné dovednosti.

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

od Lyncz » 20. 8. 2020, 17:49

Možná jsem něco přehlédnul, ale věci tématicky spadající do odposlouchávání lidí, poslouchání za dveřma... zní to jako kejklíř, ale nikde to tam není zmíněno, byť by se to tak pade na pade hodilo pod Orientaci ve městě. Nebo se mýlím?

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

od Jenda » 19. 8. 2020, 09:18

Jj, tak to Marky píše.

Mě před tím napadlo, že by možná stálo za to přisolit to i při neúspěšném pokusu ve smyslu: "tys mě podcenil a ještě jsi ten útok zvoral". Možná to ještě zvážím jako domácí pravidlo, protože hráči používají vyřazovací akce moc často. Ale napřed ještě zkusím zapracovat na kreativnějších protiakcích.

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

od Erevan » 19. 8. 2020, 08:48

Neměl by se bonus za neúspěšné vyřazení počítat jen pokud se cíl vyčerpá? Protože pokud s vyřazením neuspěji, protože vyhrála protistrana, tak se můj pokus o vyřazení ani nestal. "B se stihl schovat dřív, než A zamířil a vystřelil."

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

od MarkyParky » 18. 8. 2020, 16:53

1:
A se smí vyčerpat, aby vyřadil soupeře.
B už s tím nic nemůže udělat (pokud nemá nějaké zvláštní ZS, které mu explicitně dovolí se vyčerpat, jako třeba Oživlá hora)

2:
Vyčerpání pro B by mělo být spíš něco jako. "Vyběhnu ze své pozice někam, kde sice já sám budu na ráně, ale tebe si udržím na mušce." nebo "A já jsem ti ten kryt rozstřílel na cucky, ale při tom jsem si vystřílel všechny šípy."

Vyčerpání A by nemělo B připravit o jeho vítězství nad A (tzn. A by si skrze vyčerpání neměl vynucovat to, že přeci jen zasáhl).

Vyčerpáním ale může A popsat, proč to vítězství B nemá ten efekt, který B zamýšlel. A samozřejmě u toho nezapomenout, že A se tím sám vystavuje komplikacím.


Bonus za předčasné vyřazení se neaplikuje - vítěz má své vítězství s příslušným následkem akce - a to je mechanicky víc než ty dvě možnosti, co nabízí tenhle bonus, tzn. jakoby silnější efekt přemaže slabší. A v popisech se poražený leckdy vlastně ani nedostane k tomu, aby svou chybu, své podcenění soupeře, vůbec popsal, protože popisuje vítěz.

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

od Jenda » 18. 8. 2020, 15:53

Ahoj,
dotaz k vyřazení soupeře v konfliktu.

1:
A Hlásí vyřazovací akci
B se rozhodne nebránit
A nepřehodí 9, smí se vyčerpat, aby došlo k vyřazení soupeře? Smí na to B nějak reagovat?

2:
A hlásí vyřazovací akci typu prostřelím mu krk
B se brání tím, že uskočí do výhodnější pozice (snížení ohrožení)
B vyhraje hod, jaké by bylo smysluplné vyčerpání pro A? (Třeba krk jsem minul, ale škrábnul jsem tě a ohrožení se ti nepodařilo snížit?) Jak je to v tomto případě s bonusem za pokus o předčasné vyřazení? (vyčerpávat se není třeba B vyhrál hod)

Nahoru