Víno

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :-? 8) :lol: :P :oops: :cry: :roll: :wink: $D $8) $cry$ $P :-)= :eyecrazy: :>:o/ :>;o) O-) :clap: :think: $lol$ $:) $;) $-o :idea: :arrow? :!: :?:
Zobrazit další smajlíky

BBCode je zapnutý
[img] je vypnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Víno

Re: Víno

od Vallun » 23. 11. 2020, 12:52

Aby u nebylo mrtvo...

Obrázek

Re: Víno

od OndraVy » 3. 11. 2020, 13:57

Díky za doporučení :)

Re: Víno

od Vallun » 30. 10. 2020, 17:36

Měl, ale jen na nnějaké degustaci (zřejmě Král vín), takže podrobné poznámky nemám...

https://mojelahve.cz/vino/chardonnay-20 ... -bile-7320

Hodnocení má ale velmi solidní!:) Něco konkrétního Tě zajímá?

Re: Víno

od OndraVy » 30. 10. 2020, 17:31

Re: Víno

od Vallun » 19. 9. 2020, 18:58

Burčákové vinné trhy Mělník 2020
- měly nahradit pozrušované akce z jara a léta a nakonec to stihli jen tak tak, protože zákaz podobných akcí lze očekávat každým dne, a ne, že by pro to nebyly důvody...:(
- zúčastnili se vinaři Kraus, Vondrák, Kalenda, Chorouš a Chocholatý. Překvapením byla absence Školního statku, jehož burčák je velmi chválený...
- nejlepší burčák měli (ne zcela púřekvapivě) u Krause, navíc byl v nižší cenové relaci (litr se nabízel buď za 80 nebo za 100 Kč), takže se tam vytvářela nemalá fronta, což v době kovidové je dvakráte nemilé, kor, když někteří tydýti rozestupy interpetují tak, že ve frontě nestojíte...
- Krausův bílý ze Solarisu (trať Ješovická v Liběchově) byl kalsickou ukiázkou mladého, ovocného, lehkého burčáčku. Překvapivější a zajímavější byl červený z Donfelderu (z tratě Klamovka přímo v Mělníku), nebly tak ostentativně sladký ani šťavnatý, ale jako by se snažil alespoň tvářit elegantně, vyrovnaně a lahodně.
- překvapil Kalenda, který poptávku po červeném burčáku uspokoijil tak, že do burčáku ze solarisu přidal 25 % mladého vína z Rubinetu. Výsledek byl suchý, tvrdší s patrnými taniny, ale byl to burčák...a bylo to víno. Zajímavé řešerní pro klasické vínomilce burčákům neholdující, které na tuto akci vyhnal hlad po kolektivním připíjení.

Re: Víno

od Vallun » 17. 9. 2020, 00:05

Tradáá, je to tady:

fotoreport z Čejkovic 2020

Re: Víno

od Vallun » 11. 9. 2020, 17:29

Cos de Estournel by Uwe Filter

Cos znamená ve starém jazyce gaskoňském „kamenitý pahorek“. Ten je navršen ze čtvrtohorních štěrků na levém břehu řeky Gironde do výše osmdesáti metrů, v centru apelace Saint Estephe. Eroze pahorek zaoblila a štěrky umožňují dokonalou drenáž přebytečné vody.
Jedná se o geologickou kuriozitu tvořící jeden z nejvýznamnější viničních terroiru na světě.
Výjimečná půdní skladba nutí staré viniční hlavy nořit jejich kořeny do hloubky chudého podloží štěrků a jílů. Prodloužení kořenového systému zpomaluje tok mízy do keřů vysázených odrůd, koncentruje živiny, což pozitivně ovlivňuje jedinečný senzorický výraz vína.
Vinohrad se prostírá mezi apelacemi Pauillac a Saint Estephe. Od Château Lafite oděluje Cos d´Estournel potůček Breuil.
Na západní straně nedaleký Atlantik a na východě mohutný veletok Gironde regulují případné teplotní excesy po celou roční dobu.
Rozloha vinohradu je 67ha. Je osázen z 60% odrůdou Cabernet Sauvignon, který doplňuje Merlot a v malém množství Cabernet Franc. Vinohrad tvoří 30 parcel, průměrné hektarové osázení je 9.000 jedinců a průměrný věk viničních hlav je 35 let.
Pro hlavní víno produkované na usedlosti, Cos d´Estournel, se berou hrozny jen z viničních hlav starších jak 20 let.

Re: Víno

od Vallun » 6. 9. 2020, 12:33

Předběžná zpráva o Čejkovicích - https://ruski.radio.cz/moravskie-vinogr ... jO-ncrW2jk

- koukám že článek bude ještě muset projít opravou:) Dělala jej manželka ženina strýce, když se rozhodli s námi navštívit Čejkovice...

Obvyklá fotoreportáž je ve stavu editace.

EDIT: Něco o teplotách vína od PL

Re: Víno

od Vallun » 9. 7. 2020, 16:58

Ryzlink z Řecka - Achaje
- nebrat, pravda, měl jsem low end, ale jako....nee...neutrální vinná voda...

Re: Víno

od Vallun » 24. 6. 2020, 23:03

To je v pořádku, za pět let dojde na 90 b.;)

Re: Víno

od Sosacek » 24. 6. 2020, 22:56

Tyjo hmm.

Ja mam ted teda na chvili od podobnych veci pauzu.

Re: Víno

od Vallun » 24. 6. 2020, 22:25

Re: Víno

od Vallun » 5. 6. 2020, 21:07

Malá páteční degustace - "Domácí úkoly"
- tentokráte každý dostal zadáno, jaké víno má přinést - domácí úkol typu červené, ale se zbytkvým cukrem alespoň 10 g, cílem bylo propojit něco, co má čloěk rád s něčím méně obvyklým či příjemným:)

1. Sauvignon PS 2017, Pavel Binder – 84 b./komise 82 b.
https://mojelahve.cz/vino/sauvignon-bio ... ile-13899

2. Ryzlink rýnský PS 2016, AV Kroměříž – 83 b./komise 80 b.
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-rynsk ... ile-15824

3. Riesling PS 2015, Třebívlice – 84 b./komise 85,5 b.
https://mojelahve.cz/vino/riesling-2015 ... ile-23150

4. Ryzlink vlašský VzH 2017, Znovín – 81 b./komise 83,13 b.
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-vlass ... ile-18518

5. Hibernal MZV 2017, Polivka Winery – 85 b./komise 83,5 b.
https://mojelahve.cz/vino/hibernal-barr ... ile-12032

6. Tramín červený PS 2013, Radocha – 84 b./komise 84b.
https://mojelahve.cz/vino/tramin-cerven ... ile-23459
- a dnes bych dal o jasné dva body více, víno se krsáně otevřelo, posílily se medové tóyn a je to velká paráda!:)

7. Cuvée Chatrasov MZV 2018, ZD Sedlec – 85 b./82,63 b.
https://mojelahve.cz/vino/cuvee-chatras ... bile-23457
- tohle naopak nevydrželo, jako že vůbec. vůně je ještě příjemná, ovocitá, nezralé meruňky, ale chuť rozpadlá, hořkokyselá a logrovym podkresem...

8. Alibernet VzH 2017, Uherek – 81 b./82,25 b.
https://mojelahve.cz/vino/alibernet-201 ... ene-23462

slavný originál:

Obrázek

Re: Víno

od Vallun » 24. 5. 2020, 22:11

Mimořádná malá (ne tak úplně) páteční degustace, aneb domácí rarewine

Ebay.de umožňuje sehnat za rozumný peníz zajímavá vína starších ročníků. Což samozřejmě ovlivňuje i výběr vín.

0. Gaéa bio rosé brut - 82 b.
Popis (z letáku): Víno s jemným perlením a příjemným aromatem po červených třešních a jablkách, s decentními tóny citrusových plodů a vanilky. Dochuť je středně dlouhá a elegantní.
Docela příjemné pití za rozumné peníze, jako zavíňovací vzorek to splnilo svou roli.

1. Rulandské šedé 2018 sur-lie, Daniel Krčka, Zaječí - 79 b.
Zbytek po středeční online minidegustaci, ty dva dny úplně nedal, už se mírně rozpadal a ztratil svou dřívější eleganci.

2. Chardonnay mzv 2018, Daniel Krčka, Zaječí - 81 b.
Totéž jako předchozí, ale vydrželo pdostatně lépe a posloužilo výborně i pro srovnání vlivu tvaru různých skleniček...na nich se ukázalo, že OIV je OIV a některé tvary (cosi jako dvojitě lomená burgundská ryzlinkovka, extréměn lehká) sice fungují, ale vyžadují větší než degustační množství vína...

3. Tramín červený 2008, Znovín Znojmo - 85 b.

4. Binger Bubenstuck, Kerner & Scheurebe - Beerenauslese 1994, Rheinhessen (12 eur) 88+1 b.
První dojem zajistí již krásná barva silného černého čaje, ve vůni dominuje silný lipový med. Chuť je plná, s příjemnou svěží kysleinkou, přesto obsahuje i zralé tóny. Sladkost výrazná, ne nepříjemná, celkově samozřejmě mohutné víno, na vrcholu dospělosti.

5. Nussdorfer Bischofskreuz - Beerenauslese 1976, Pfalz (12 eur) 86+2 b.
Další kousek byl podobný, jen barva už zesvětlala do oranžové a ve vůni (celkově tenčí) převládaly spíše hrozinky než med. V chuti pak hrály prim tény zralých až přezrálých citrusů, zejména pomerančů. Oproti předchozímu kousku jemnější, trochu elegantější, ale slabší.

6. Hallgartener Jungfer Riesling Spatlese 1971, Rheingau (15,5 eur) 86+2 b.
Sušší, přísnější ryzlink s výrazně kovovým, ale nikoliv překovaným projevem podbarvený tóny drobných bílých květů. Těsně na hranici životnosti, svěží kyselinka se objevovala jen chvílemi a ještě ryhcleji mizela, ale díky tomu stále ještě nebylo víno prosto primárních tónů.

7. Binger Schwarzenberg - Kanzler, Huxelrebe, Scheurebe - Beerenauslese 1971, Rheinhessen (18 eur) 87+3 b.
Tato směs potomků ryzlinku vyzrála do kávova - barva světlé kávy či tmavého čaje doplněná vůní kávy se smetanou a karamelem v dochuti přechází až v tóny kávového likéru.
Kanzler - vzácná odrůda vyšlechtěná 1927 v Rheinhessenu ze Sylvánského zeleného a Mulleru Thurgau.
Za mne asi nejkvalitnější víno večera, kávové vyzrávání mám rád nejpozději od onoho Tavelu, který jej předvedl v dokonalém provedení.

8. Hattenheimer Rothenberg - Riesling auslese 1964, Rheingau (17 eur) - 87+1 b.
Druhý krásně suchý kousek ryzlinku, zase spíše do kovu (škoda, trochu jsem doufal, že přijde i petrolej) se zajímavou směsí vyzrálosti a ovocité svěžesti. Působilo mladším dojmem než suchá 71 (sladká vína samozřejmě vyzrávají lépe a stárnou pomaleji).

9. Assmannshauser Rot Spatburgunder, Adam Albert 1967, Rheingau (17,67 eur) - 84+2
Nejzajímavější položka degustace, takhle staré pinoty samozřejmě znám, ale pouze z Burgundska. Nutno říct, že Rheingau to úplně nedalo. Burgundským se to vzdáleně podobalo a nebylo úplně špatné - zajímavé tóny nalézt šlo, ale bylo už dávno za zenitem a nemělo osobnost svých nedalekých příbuzných...

10. Svatovavřinecké 1996, Ch. Valtice - 83+1 b.

Obrázek

Celkově velmi podařená akce (zvláštní cenu zísdkalo božské uzené) :) Díky za ní...a nutno podotknout,že už se plánuje pokračování - na této akci chyběšla Mosela a je vhodné doplnit i jiná než rýánská vína:)

Re: Víno

od Argonantus » 17. 5. 2020, 21:10

Sosacek píše:
17. 5. 2020, 18:48
Tak to byl zajimavy zazitek. Melo to barvu i chut vic jak sherry a ve dvou lidech jsme se v zasade opile valeli po zemi v pulce lahve.

Nevim jestli to tak ma vypadat, nebo ne.
No vidíš, efekt je. A já bych ho znovu připsal hlavně té společnosti, s kým se to pilo. A náladě. To má obrovský vliv.

Jedno z hlavních kouzel starých vín je v tom, že nikdo přesně neví, co se stane; na otázku "jak to má vypadat" není úplně nadné odpovědět. Překvapení jsou častá, všech druhů.


Jinak ad Chardonnay - že to nemá korek, neznamená, že je to špatně, v USA nebo v Austrálii takto prodávají i hodně vznešená vína.
Problém je jen v tom, že stárnutí přes neprodyšný závěr nefunguje přirozeně, takže nějakou další přidanou hodnotu nelze moc očekávat.

Nahoru