Víno

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :-? 8) :lol: :P :oops: :cry: :roll: :wink: $D $8) $cry$ $P :-)= :eyecrazy: :>:o/ :>;o) O-) :clap: :think: $lol$ $:) $;) $-o :idea: :arrow? :!: :?:
Zobrazit další smajlíky

BBCode je zapnutý
[img] je vypnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Víno

Re: Víno

od Vallun » 4. 12. 2019, 23:03

Re: Víno

od Vallun » 24. 11. 2019, 20:36

Vína podle zvěrokruhu... vypadá to, že to sestavoval někdo ve vzdušném znamení :D

Re: Víno

od Vallun » 13. 11. 2019, 19:19

42. MDK – Botrytidy

aneb, jak pravila Lenička, Plesnivá vína! K tématu více zde: https://mojelahve.cz/clanek/botryticka-vina-175 k této sérii článků není moc co dodat a pokud náhodou bylo, tak je to už v komentářích;) Více informací ke sladkým vínům, pak lze nalézt v MDK č. https://rpgforum.cz/forum/viewtopic.php ... 93#p528693

Smyslem dnešní degustace, důvodem proč není na slepici, je pokračování vinné akademie, a sice zkusíme si jak pro sebe, tak nahlas předem odhadnout, jaké víno bude z informací, které máme na lahvi. Respektive, takový byl záměr v době, kdy bylo, do poslední chvíle téměř, přihlášeno jen 9 lidí. V jedenácti osobách to nebylo úplně realizovatelné.

Jako botrytické víno, či přesněji botrytický sběr lze označit víno vyrobené z hroznů, z nichž nejméně 30 % bylo napadeno ušlechtilou plísní Botrytis cinerea P., jak praví § 9 odst. 2 písm. g) vyhlášky č. 323/2004 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství. Pro srovnání výběr z cibéb musí být vyroben výlučně z napadených bobulí, nebo z moštu, který má 32 st. NM. Teoreticky tedy výběr z cibéb nemusí být způsobilý k označení botryticky sběr, ale pokud nemáte dostatečnou cukernatost moštu, tak musí být napadeny všechny použité bobule.


Přehled vín:
1. Ryzlink rýnský, PS 2017, Filip Mlýnek – 82 b., 0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-rynsk ... bile-12217

2. Ryzlink rýnský, VzH 2017, Vican – 82 b., 2 hlasy
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-rynsk ... bile-13415

3. Pinot gris, VzB 2018, Vican – 83 b., 6 hlasů, druhé místo
https://mojelahve.cz/vino/rulandske-sed ... bile-18694

4. Tramín červený, VzH 2016, Pechor – 80 b., 0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/tramin-cerven ... bile-12350

5. Ryzlink vlašský, VzB 2017, Červinka – 82 b., 0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-vlass ... bile-13076

6. Chardonnay, VzH 2017, Pechor – 81 b., 1 hlas
https://mojelahve.cz/vino/chardonnay-bo ... bile-21645

7. Sylvánské zelené, VzH 2015, Pechor – 82 b, 2 hlasy
https://mojelahve.cz/vino/sylvanske-zel ... -bile-8163

8. Tramín červený, VzH 2015, Pechor – 85 b., 1 hlas
https://mojelahve.cz/vino/tramin-cerven ... -bile-8708

9. Ryzlink rýnský, VzH 2015, Pechor – 87 b., 7 hlasů, vítěz degustace
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-rynsk ... -bile-7662

10. Pálava, VzB 2015, Pechor – 84 b., 0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/palava-2015-v ... -bile-8189

11. Ryzlink rýnský, VzH 2009, Gotberg – 85 b., 3 hlasy
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-rynsk ... bile-21541

Re: Víno

od Vallun » 4. 11. 2019, 18:42

11. Malá páteční degustace „Vlašák Rýnský contra“
Téma degustace bylo vytvořeno náhodně, při diskusi o tom, že dost bylo punkových témat a chce to něco klasičtějšího. Jenže samotný Rýňák, obecně asi nejoblíbenější odrůda u malopátečníků by byl trochu nuda, ne snad obsahem to v žádném případě, ale repetitivností. Proto bylo vybráno pokusně toto zkusmé téma.

První tři dvojice šly zcela na slepo se samostatným tipováním, co je Vlašák a určováním, co je lepší.
1. Ryzlink vlašský PS 2018 Spěvák – 81 b./komise 81,1 b.
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-vlass ... bile-14760
2. Ryzlink rýnský PS 2016 Marcinčák – 84 b./komise 82,3 b.
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-rynsk ... bile-17754
- Marcinčák porazil Spěváka vzhledem k ceně a reputaci jen těsně 6:4, zatímco ale Spěvák chtěl nikoho neurazit, Marcinčák chtěl dělat dojem většího vína, oběma posérství nesvědčí.
3. Ryzlink Vlašský PS 2018 Mikrosvín – 82 b./komise 83,2
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-vlass ... bile-16714
4. Ryzlink rýnský PS 2016 sur lie Škrobák – 86 b./komise 82,5 b.
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-rynsk ... -bile-4828
- Ošklivé překvapení v hodnocení, technický, umělý a příliš mladý Mikrosvín porazil Škrobáka, nejlepší víno degustace, jednoznačně 8:2. Holt jednoduchost, přímočarost a plné hrsti cukru najdou leckdy ocenění snáze, než skutečná kvalita komplexních vín.
5. Ryzlink Vlašský PS 2017 Fučík – 82 b./komise 82,8 b.
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-vlass ... bile-17667
6. Ryzlink rýnský mzv 2016 Martinek – 83 b./komise 82,9 b.
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-rynsk ... bile-21594
- v duelu s Fučíkem to bylo nerozhodně – 5:5, i když podle mne byl Martinek aktuálně o kousek lepší, protože blíže zralosti
7. Ryzlink rýnský VOC 2012 Waldberg – 85 b./komise 83,2 b.
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-rynsk ... -bile-2033
8. Ryzlink rýnský PS 2012 Jedlička a Novák – 84 b./komise 80 b.
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-rynsk ... -bile-2806
- žel se nepodařilo sehnat vlašák z ročníku 2012 ani okolního, který by umožnil alespoň jednu z 12tek vypárovat do soutěžní dvojice. Zralejší vína nezklamala, šlo v zásadě o nejsilnější dvojici, kde je největší škoda, že JedličkoNovákovi chyběl kus těla, aby se jednalo o zcela úžasné víno.
9. Cuvée RR+RV PS 2016 Maňák – 83 b./komise 82,6 b.
https://mojelahve.cz/vino/ryzlin-rynsky ... bile-10325
10. Ryzlink Vlašský VzB 2017 Maňák – 85 b./komise 83,8 b.
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-vlass ... bile-13927
11. Ryzlink rýnský VzB 2015 Glosovi – 85 b./komise 84,7 b.
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-rynsk ... bile-21382
- V poslední dvojici by vyhrál Rýňák soudě podle bodů, ale vzhledem k tomu, že první lidé již odešli, tak se nehlasovalo přímo. Navíc půllitrová lahev se v improvizované záslepce blbě drží a u rozlévání je třeba být opatrnější.
- Jeden bobulový Ryzlink od Glose mám navíc doma a po páteční degustaci je otázkou, kdy jej otevřít, neb jsem čekal, že to bude mít výrazně delší křivku zrání a původní myšlenka dát mu alespoň deset, spíše 12 let by nemusela vést k optimálnímu výsledku.

I díky docela transparentním vzorkům odrůdu většina vždy poznala, ale bylo to těsné. Obě vína jsou sice zpravidla jiná, ale ne nepodobná, založená na vyšší kyselince a se širší škálou projevů.

Nakonec ještě ke stále oblíbenější teorii suchého měsíce – ukazuje se, podle lékařů, že to není nejlepší taktika a je zrádná v tom, že vůbec nepomáhá, ač si člověk myslí, že dělá něco pro své zdraví, jde tedy jen o cvičení vůle. Z hlediska očištění těla se jeví následující postup:
Do dvaceti nepít alkohol vůbec. Do třiceti každý měsíc nejméně 7 dní v kuse nepít alkohol. Do čtyřiceti každý měsíc nejméně 8 dní, do padesáti 9 dní, do šedesáti 11 dní, do sedmdesáti 13 a nad sedmdesát 16 dní každý měsíc nepít alkohol.

Re: Víno

od Vallun » 16. 10. 2019, 08:51

To je těžké, z velké části má pravdu, ale samozřejmě to straslivě přehání...

Víno neobarvíš tak, abys ho nezměnil...kor ne dobré..ono už to, že ho musíš zamíchat...

Grand Cru od parametricky srovnatelného vína vesnického poznáš i Ty, bavíme li se o Burgundsku...neříkám, že Ti bude víc chutnat, ale projeví se to:)

Nicméně samozřejmě pij, co Ti chutná! A neboj se říkat svůj názor, pokud chceš... jen občas pujdeš proti davu...no a?:)

Faskal - to záleží, jak ty body vnímáš:) jsou lidi, co tvrdí, že je to stejně objektivní kategorie jako váha býka...

Re: Víno

od Faskal » 16. 10. 2019, 08:32

U býka je odhad váhy víceméně objektivní záležitost. Pokud má člověk aspoň nějakou představu o tom, jak těžký je dobytek podobné velikosti (jak psal log, na výstavu skotu těžko půjde někdo, koho skot nezajímá), tak více odhadů může očekávat přesnější výsledné měření. Řešili jsme to nedávno v oteplování.

Nicméně opakované měření zanáší systémové chyby a v tom případě ty převáží nad šumem při dostatečném množství měření. Takže pokud řekněme laická veřejnost má raději sladší vína než vychlastaní odborníci, nebo pokud je mezi odborníky větší zastoupení mužů než mezi laiky a ženy mají jiný vkus na víno, nebo ...
tak opakovaným měřením se výsledky nebudou odborníkům přibližovat, ba naopak.

Re: Víno

od Pracující logaritmus » 16. 10. 2019, 08:00

No ale hmotnost býka je objektivní parametr, zatímco kvalita vína je psychologický konstrukt. https://videacesky.cz/video/adam-vsechn ... oceni-vina

Re: Víno

od Vallun » 16. 10. 2019, 07:54

Ukazuje to, že laické hodnocení vín má smysl, že když bude dost hodnotitelů, tak průměrný výsledek bude mít nějakou výpovědní hodnotu. Zkrátka, že swarm inteligence může vyrovnat mistra...

Re: Víno

od Pracující logaritmus » 16. 10. 2019, 07:18

Ad historka s býkem:
Já bych tomu klidně i věřil, sedí to na fungování statistické analýzy měření.
Milovníci a znalci dobytka jsou zřejmě natolik kvalifikovaní, že jejich tipy nebyly čistě náhodné, ale skutečně něco z toho býka vypozorovali.
Odborníci jsou "přesnější měřák" ale to neznamená, že dá "lepší výsledek" z hlediska srovnání s principielně lepší metodou, jenom že mají menší odchylku. O tom, že statisticky zpracovaná data z horšího měření jsou lepší, než nezpracované lepší měření, není důvod pochybovat.
A to s těmi průměry průměrů je už jen náhoda.
Ale nevím, co to má vlastně ukazovat, krom toho, že hmotnost býka se dá odhadnout z jeho velikosti.

Re: Víno

od Vallun » 15. 10. 2019, 18:02

41. MDK – Velká reprobace

Idea degustace je založena na tom, že každý má právo na svůj názor, tedy i na své hodnocení konkrétního vína. Nebylo by správné taková hodnocení mazat nebo jinak vyřazovat, ale to neznamená, že se s nimi nedá nic dělat, zejména, jde-li o ojedinělé mimořádně vysoké hodnocení. Pak není nic lepšího než takové víno přechutnat a zvýšit počet hodnocení. Budiž nám poučením následující bajka s býkem:
V Texasu na jedné velké dobytkářské výstavě vítal návštěvníky nádherný exemplář chovného býka plemene Texas Longhorn, s tím že každý návštěvník si mohl tipnut jeho přesnou váhu. Soutěžní lístečky byly barevně rozlišeny na běžné návštěvníky a pozvané experty. Tipy byli počítačově zpracovány a kromě vítěze, jež vyhrál láhev dvacetiletého burbonu (škoda, já bych si dal raději steak z toho vítěze nebo alespoň jeho potomka), z počítače vypadlo i zajímavá statistika:
- Tipy odborníků měli výrazně menší rozptyl než u zbylé veřejnosti (na druhou stranu, chodí na tyhle výstavy někdo, koho krávy nezajímají?...)
- Avšak průměr tipů široké veřejnosti (desetitisíce tipů) byl blíže skutečnosti, než kterýkoliv z odborníků
- Průměr hodnocení odborníků a hodnocení veřejnosti byl naprosto přesným výsledkem (odborníci v průměru tipovali 1 kg pod, veřejnost 1 kg nad).
S ohledem na to, že nám to přednášeli v rámci školení na bezpečnost informací, mám jisté podezření o pravdivosti a přesnosti této historky, ale bajka je to pěkná :) A Texas Longhorn taky nevypadá zle:

Obrázek

M-O = Maláník – Osička; T-Š = Turek a Šiška Z praktických důvodů byla vybrána vína těchto dvou producentů, neboť se jednalo o dvě nejčastěji zastoupená vinařství v desítce vytipovaných vín k reprobaci.
Celkem bylo účastno 13 hlasujících.


Přehled vín:
0. Ryzlink vlašský Pét-Nat 2018, Josef Dufek – 84 b., 1 hlas
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-vlass ... bile-21474
Světle oranžové, mírně zakalené víno, příjemný, plný, čistý petnat s mírně drsnějším grepovitým závěrem.

Flight 1:
1. Veltlínské zelené PS 2017 T-Š – 84 b., 2 hlasy
https://mojelahve.cz/vino/veltlinske-ze ... bile-11824
Patrný lehký dotek staršího sudu, méně výrazné či odrůdové víno, ale díky tomu vcelku harmonické s hlouběji posazenou kyselinkou.

2. Rulandské šedé PS 2017 M-O – 82 b., 1 hlas
https://mojelahve.cz/vino/rulandske-sed ... bile-14023
Vůně z počátku mocně ovocná, ale rychle slábla, chuť kysele ovocitá, z odrůdy to mělo jen jakousi hebkost, trochu chybělo tělo a elegance.
Vzhledem k tomu, že víno mělo nejvyšší dosavadní hodnocení na ML – 96 bodů dokonce od šesti hodnotitelů!, bylo vybráno též ke kolektivnímu tabulkovému posouzení, kde podle klasické Michlovského stobodovky dostalo 81 b. a podle Vedelovy metody (odčítací) 70 b.

3. Tramín červený VzH 2017 M-O – 86 b., 3 hlasy
https://mojelahve.cz/vino/tramin-cerven ... bile-14027
Víno se skvělým vstupním potenciálem, kterému trochu uškodil příliš vysoký líh (a související absence cukrů) již ve vůni, pak i v chuti. Vůně příjemně odrůdová, bezinky, bylinky, kořenitost. Příjemné, komplexní víno s přiměřeným tělem, ale vysušení mu ublížilo, Tramín je zkrátka odrůda středních poloh.

4. Veltlínské zelené PS 2016 barique T-Š – 84 b., 6 hlasů, vítěz degustace
https://mojelahve.cz/vino/veltlinske-ze ... bile-11823
Ostře barikové a ostře odrůdové víno, avšak chuť poměrně rychle ztrácí intenzitu (v ústech, ve sklence se sice drželo, ale příliš nelepšilo). Styl Kremstal, ale falešné tělo – hezký nástup rychlý konec.

Flight 2:
5. Hibernal kab 2017 T-Š – 85 b., 4 hlasy, druhé místo degustace v těsném rozstřelu
https://mojelahve.cz/vino/hibernal-2017 ... bile-11815
Lipový květ, přezrálé špendlíky a angrešt přecházející až do tropických tónů. Cukrů i kyselinky hodně, docela vyvážené, ale opravdu hodně, zejm. těch cukrů. V dochuti doplní profil grep, chuť pestrá, plnější a velmi hravá.

6. Pálava VzH 2017 M-O – 83 b., 2 hlasy
https://mojelahve.cz/vino/palava-2017-v ... bile-14188
Mírná zemitost na počátku, pak pálavovitá ovocitost a olejově nasládlá chuť. Příjemné jednodušší pití, ale nic víc.

7. Pálava MZV 2016 T-Š – 80 b., 0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/palava-2016-z ... bile-11821
Nepříjemná hořčinka, měkké, nevýrazné a snad už i staré víno (bez terciálních krás).

8. Ryzlink rýnský PS 2013 T-Š – 85 b., 4 hlasy
https://mojelahve.cz/vino/ryzlink-rynsk ... -bile-5921
Příjemná lehounká nazrálost, výrazná ryzlinkovitá kyselinka (až drnčivá), poměrně vyšší elegance, k dokonalosti chybí trochu více těla.

Flight 3:
9. Dornfelder PS 2017 M-O – 82 b., 0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/dornfelder-20 ... vene-16480
Krásně černočervená barva, strašlivě mladé, ostře hořká dochuť, příliš mnoho taninů.

10. Zweigeltrebe VzH 2017 M-O – 83 b., 0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/zweigeltrebe- ... vene-16481
Nahořklé (tak 110 % čokoláda), mladé, ale již trochu uhlazující se víno, přesto dosud příliš taninové.

11. Frankovka VOC Modré Hory 2016 T-Š – 82 b., 0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/frankovka-voc ... vene-15381
Starý švestkový kompot s náznakem sekundárního kvašení, chuť celkově lehká až tenčí, v dochuti hořké a stopy síry.

12. Cabernet Sauvignon VzH 2015 M-O – 84 b., 2 hlasy
https://mojelahve.cz/vino/cabernet-sauv ... vene-14193
Hezké, hamroničtější, červený a černý rybíz, až v dochuti kyselinka převáží a vystoupí i taniny, má potenciál, bude určitě lepší.

Výsledek nakonec těsný - oba výrobci průměrné hodnocení 83,33, ale Turek a Šiška 16 hlasů, Malaník-Osička 8 hlasů...

Re: Víno

od Vallun » 19. 9. 2019, 14:16

40. mimořádné MDK - "Přechutnátní lahvotéky"

Mírně výroční 40. setkání se uskutečnilo za dosti profánním účelem přechutnání některých vín, která jsou nabízena prostřednictvím lahvotéky - centralizovaného eshopu drobnějších vinařů na serveru mojelahve.cz.

1. Aurelius PS 2017, Maláník-Osička - 79 b., 0 hlasů
- tipoval jsem laciné rulandské šedé, provést toto s aureliem, tedy synem ryzlinku, je ještě horší. Bylo poznat, že to není 2018, ale tipoval sjem víno ještě o rok starší, na 2017 zcela chyběla svěžest.

2. Rulandské bílé PS 2018, Zlomek & Vávra - 79 b., 0 hlasů
- tipoval jsem neutrální odrůdu s vyšší vlasntí kyselinou, na níž byly použity selektované kvasinky typu ala Sauvignon tropical od Znovínu.

3. Rulandské šedé PS 2018, Zlomek & Vávra - 77 b., 0 hlasů
- ani jsem netipoval, víno, jehož největší řpedností je barva za to nestálo. Za nákupní cneu cca 220 Kč je to hodně špatná volba.

4. Chardonnay PS 2018, Zlomek & Vávra - 77 b., 0 hlasů

5. Solaris 2018, Vino Thaliano, Berounsko - 80 b., diplom MDK
- Barva nazlátlá, vůně příjemná ale těžko určitelná, chuť na první dojem ostřeji hořká, dochuť ale měkce teple likérovitá.
- mikrovinař osobně přítomen na degustaci:)
- připomínalo mi to velmi mladé Rulandské šedé, Solaris je sice pravnuk RŠ, ale byl to spíše jen dojem...

6. Rulandské bílé PS 2016 sur lie, Štěpán Maňák - 79 b., 7 hlasů, druhé místo
- vůně slibovala, chuť nedala.

7. Sylvánské zelené PS 2018, Luboš Strapina - 80 b., 5 hlasů
- vzhledem k lehce arteficiální ovocitosti jsem tipoval sauvignon

8. Aurelius jak 2018, Luboš Strapina - 81 b., 7 hlasů, vítěz degustace

9. Chardonnay PS 2018 barrique, Luboš Strapina - 82 b., 0 hlasů
- o identifikaci nebylo pochyb, šardonka ze sudu jak vyšitá, jen proti evokovanému Burgundsku neobstojí v porovnání cena výkon:(

10. Fratava PS 2017, Maláník – Osička - 82 b., 2 hlasy
- že jde o svatovavřinecké, nebo jeho klony bylo docela poznat, ale určit, o který z nich se jedná jsme nezvládl.

11. Pinot noir VzH 2017, Maláník – Osička - 83 b., 2 hlasy
- odrůdu jasně prozradila typická barva, víno bylo hodně fajn, ale je vidět, že Pinot vyžaduje subtilnější zacházení než ostatní vína.

O celé degustaci nejlépe vypovídá, že mé dva hlasy si získala obě červená vína.

Re: Víno

od Vallun » 14. 9. 2019, 14:28

Umění šumění by Petr Lipový
- aneb velké srovnání šumivých vín starého světa vyrobených metodou champenoise:
Metoda Champenoise neboli druhotného kvašení na lahvi dává šumivým vínům nejkomplexnější charakter. Vrcholem jsou samozřejmě vína z Champagne, jsou ale i další země a regiony, kde vznikají kousky, které překvapí svou nadstandardní kvalitou a někdy taky hodně příjemnou cenou.
O metodě a dalších věcech souvisejících s bublinkami více třeba ZDE.
Obrázek

1. Juvé & Camps, Cava Brut Nature Grand Reserva, 2015 - 86 b.
- z odrůd Macabeo, Xarel-lo a Parellada, 36 mescíů na kalech, nelisováno
- prímější, sušenkovo odénková vůně (tóny zelené natě až nepříjemné), v chuti celkově jemné, ale ostřeji suché zejména v dochuti, první dojem vyoská šťavnatost, která "vysychá na plech", kvasinkové tóny patrné, ale tak nějak do zelena

2. Bellavista, Franciacorta (střed severní Itálie) "Cuvée" Brut, DOCG, NV - 85 b.
- 80 % Chardonnay, 20 % Pinoty noir a blanc, 30 mesíců na kalech,. vína z 30 vinci stará až 9 let, z toho 15 % na sudu
- v chuti lehké citrusy a cukrářská vanilka, hořčí ocásek

3. Domaine Louis de Grenelle, (Crémant) Saumur Brut "Grande Cuvée", AOC, NV - 85 b.
- Chenin Blanc, Chardonnay
- ovocitá vůně (variace jahod a trochy pomeranče) s květinovými tóny, postupně se ale rozpadá, v chuti plnější (dle Petra až otylé), lehounce kořenité

4. Domaine Bohrmann, Crémant de Bourgogne Brut, AOC, 2015 - 88 b.
- Pinot noir, chardonnay, kaly cca12-15 mesíců, sud
- ve vůni se odráží vápenité podloží, v chuti šťavnaté, přísnější, elegantní chlebovinka, v dochuti nezralé meruňky

5. Chateau d´Orschwihr, Crémant d´Alsace Brut, AOC, 2010 - 88 b. (cca 400 Kč)
- 100 % Chardonnay, kaly 7 let (84 mes), minerálně vápenité podloží
- elegnatně lehké, neagresivní, příjemně šŤavnaté, velmi mladé

6. Ridgeview, Bloomsbury, 2014 (Anglie) - 89 b. (1 000 Kč)
- 64 % Chardonnay, 23 % Pinot noir, 13 % Pinot meunier, kaly 36 mes, sud
- vyrovnané, elegantní, plné, velmi harmonické, solidní - paráda

7. Stephen Tissot, Crémat de Jura "BBF", NV - 89 b. (cca 900 Kč, ale neseženeš)
-BBF = Blanc de Blanc en Fit (100 % Chardonnay ve Fitu - 500 l sudu), brut natur, na kalech 50 měsíců, podle PL nejlepší bubliny mimo Champagne, víno pro úchyly
- silně minerálně živočišná barva, výrazně slámová barva, chuť šťavnatě mahagonová, velmi plná, silné kvasinky, v dochuti sůl

8. Champagne Delamotte, Blanc de Blancs Brut, 2007 - 87 b. (cca 1 900 Kč)
- skupina Salon, 100 % Cahrdonnay, z GC vinic, 50 tis lahví ročně, 48 mes na kalech
- jemnost, elegance, čistota - ženské bublinky, zcela svěží, velmi mladé )půjde o hodně výš, vydrží určitě 30 let), citrusy - limetka, grep a anglický pomeranč, minerální soli - chinin a prvky ze sudu

9. Champagne Krug "Grande Cuvée", NV - 91 b.
- založeno 1843, asemblage 120 různých vín ve stáří až 15 let, v sudech 205 l, z Masivu central, ze starého dřeva
- šťavnaté sedlo, sud, mineralita, likérové tóny, mladinké, vysoká,a le perfektěn zakomponovaná kyselinka, silná pecka

Obrázek

Re: Víno

od Vallun » 10. 9. 2019, 17:16

39. MDK – Kyvé - víno, co se kýve, aneb směsky (cuvée, cupage, asemblage)
Hanka z webu navinko.cz (https://www.navinko.cz/blog/co-je-cuvee-neni-smeska/) napsala na obhajobu cuvée následující text, do něhož se kurzívou vkládám já:

Patříte mezi velkou část Čechů, kteří si nejsou jistí, co je cuvée a jestli to znamená, že to bude dobré víno, a nebo se vinaři nepovedlo? Pouze podle toho, že je víno z více odrůd, na to ale nepřijdeme. Označení cuvée (kyvé) pochází z francouzštiny a označuje víno, které vzniklo scelováním několika odrůd vín nebo také ročníků. Cuvée může vzniknout společným zpracováním více odrůd hroznů, scelením rmutů, moštů nebo již hotových vín (asemblage - častá u champagne). Jako cuvée by se mělo označovat i víno sice z jedné odrůdy, ale vzniklé scelením vín z různých tratí, případně z téže tratě, ale z různých let. Pak lze použít označení např. Cuvée Kerner (viz např. Bc. Luděk Vondrák, který tak označuje vína téže odrůdy, ale z různých tratí z Podřípska). Vít Sedláček zase připravuje velmi ceněné meziročníkové cuvée z Pinotu noir, leč poslední lahev mi vyprodal před nosem (váhal jsem, zda brát na MDK červené…).

To znamená, že vinař si tak může s vínem více pohrát, potlačit nedostatky některé odrůdy a vyzdvihnout přednosti jiné tak, aby celkový dojem z vína byl lepší než dojem u jednotlivých vín před scelováním. Často se tak vyrovnává obsah cukrů a kyselin nebo alkoholu - spíš barva a aromatika než zrovna alkohol, ale v zásadě ano výsledný produkt lze více ovlivnit k představě vinaře. Jiná věc je tzv. milerizace – tedy stav, kdy se do vína přidává neutrálně dělaná milerka (MT), neboť té mají vinaři v obou oblastech obecně nadbytek, tak s ní navyšují produkovaný objem prodejně úspěšnějších vín.

Tramín červený je např. odrůda s omamnou vůní, v některých ročnících má ale příliš málo kyselin - proto se tam přidává třeba Ryzlink vlašský nebo Rulandské bílé (pokud je toho ale méně než 15 %, není třeba to označovat jako cuvée). Neronet je červená odrůda s červeným zbarvením dužiny, a proto se skvěle hodí na vína cuvée pro získání sytější barvy. To hezky ukazuje, že kupáže jsou dobré na maskování chyb a nedostatků. Na to, aby směska byla výborné víno, je třeba spojovat jiná výborná vína, ale proč potom riskovat jejich mísení?

Věděli jste, že cuvée je výkladní skříní každého vinaře? Ne, nevěděli, protože to není pravda. Objektivně vzato jsou dva rovnocenné styly - směsky, jejichž synonymem a Mekkou je Bordeaux (jihozápadní Francie v ústí řeky Girondy do Atlantiku) a čisté odrůdy, jejichž prototypem je Burgundsko (východní Francie, cca naše zeměpisná šířka jižně od města Dijon) V Burgundsku jim na více vinic, než máme my stačí 4 odrůdy, z nichž 2 jsou silně okrajové (bílé Aligoté a červené Gamay - známé z beaujolais nouveau - burgundské verze svatomartinského) - snad nemusím dodávat, že ty hlavní odrůdy jsou Chardonnay a Pinot noir. Ta nejdražší a nejprestižnější vína světa jsou vždy cuvée. Tak to ani omylem! Jsou špičková světová vína, která jsou kupáží, ale jsou neméně velká vína, která jsou ryze odrůdová. Ve Francii jsou tradičně tři nejslavnější vína - Clos St. Hun (čistý Ryzlink z Alsaska), Domaine Romane Conti (dlouhodobě nejhodnotnější značka v oblasti vína vůbec - čistý Pinot nebo Chardonnay) a Chateau d´Yquem (cuvée Sauvignonu a Semillionu). Pokud zůstaneme ještě ve Francii, tak ani na dalších místech pořadí není situace jednoznačná - Chateau Grillet je čistý Viognier, Chateaunuef di pape je směs až 13 odrůd (např. Grenache, Syrah, Mourvedre, Marsane, Roussane, Cinsault), vin jeaune je zase čistý Savagnin (Tramín bílý neboli Brynšt), Champagne je stejně proslulá směska jako samotné Bordeaux. Mimo Francii najdeme prakticky totéž - Moselské je typicky čistý Ryzlink rýnský, Wachau Veltlínské zelené, Karcher směska založená na Ryzlinku vlašském, Tokaj pak směska až pěti odrůd (tradičně ale tří - Furmint, Lipovina a Muškát žlutý), Barolo z italského Piemonte pak čistokrevné Nebiolo. Ve Španělsku je situace taky podobná – z 25 oficálně vybraných nejlepších vín Španělska (pravda, v roce 2007 - https://archiv.ihned.cz/c1-20307370-25- ... lskych-vin ) je jich 12 čistá odrůda (většinou místní Tempranillo), ale dalších 6 by mohlo být za odrůdová považováno, protože mají příměsi jen do 15 %, ze 7 jasných směsí jsou třikrát bublinky – známá Cava. A nejen to: z celkové světové produkce vín je 50 % z nich opět prodáváno jako cuvée! Ano, dneska už asi 50-55 %, podle mne právě proto, že to hezky umožňuje zahlazovat chyby a spolehlivěji dosahovat průměrných výsledků, což je ekonomicky méně rizikové.

Ono i s tím Bordeaux nebo Champagne je to složitější, typicky jde o směsí 4 (v Bordeaux - Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc a Petit Verdot) respektive 3 odrůd (v Champagne - Cahrdonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir). Ale ty nejslavnější, nebo alespoň dražší, lahve jsou přinejmenším méně směskové než je průměr. V nejlepších letech vzniká ročníkové Champagne označované jako vintage, zatímco obvykle je běžná produkce asembláží vín z řady vinic a ročníků. Samozřejmě vznikají i lahve champagne z jedné jediné odrůdy (Blanc de blancs je čistá Chardonnay). V Bordeaux pak je nejlepším vínem na jižním břehu Girondy (z červených...) zřejmě Chateau Margaux, což je víno obsahující zpravidla nejméně 75 % Cabernetu Sauvignon (jedna nová láhev, ještě před nalahvováním nyní stojí cca 2 000 USD), v lepších letech ale prý až 90 %, tedy by bylo lze jej označit jako čisté CS. Na druhém břehu je pak v podobné pozici Petrus, kde jsou podobné poměry, akorát ve prospěch Merlotu, s tím že od roku 2010 jde prý dokonce o čistý Merlot. Z toho lze učinit (poněkud zkratkovitý a povýšený) závěr, že cuvéečka mají sice určitý smysl, hlavně pro gastronomii (resp. distribuci do restaurací) díky stabilnímu charakteru, ale přeci jenom většinou je kvalita v čistých odrůdách.

Mery (zkratka Mr)
Původ a rozšíření: Mery je interspecifická, středně pozdní moštová odrůda révy, vyšlechtěná Ing. Aloisem Tománkem (Šlechtitelská stanice vinařská, Boršice) a Zdeňkem Habrovanským (Šlechtitelská stanice vinařská, Polešovice). Vznikla křížením odrůd EC 28 (Lakhegyi mezés) a Muškát moravský (MOPR), křížení proběhlo roku 1994. Odrůda vznikla za účelem zlepšit vlastnosti odrůdy Muškát moravský, zejména učinit ji odolnější vůči houbovým chorobám a mrazu a zároveň zvýšit aciditu moštu. Název odrůdy vznikl patrně kombinací písmen z názvů rodičovských odrůd, připomíná ženské jméno Mary (Marie) a výjimečně může být jako ženské jméno použit i v tomto tvaru. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla odrůda zapsána roku 2015, téhož roku byla pěstována v podstatě pouze na pokusných plochách v Polešovicích a Boršicích. Udržovatelem odrůdy je Ing. Alois Tománek, Šlechtitelská stanice vinařská, Boršice. Středně pozdní odrůda raší raně až středně pozdně, dosahuje plné zralosti koncem září, ale hrozny se běžně sklízejí až na přelomu října a listopadu, kdy mají vysokou cukernatost. Růst je středně bujný až bujný. Výnosy poskytuje stabilní, nižší až průměrné, nevyžaduje redukci výnosů. Cukernatost moštu je vysoká, jeho acidita dostatečná (ve zkouškách, při sklizni koncem září, byl průměrný obsah kyselin 10,5 g/l při cukernatosti 20,5°NM). Odrůdová vína jsou velmi dobré kvality, žlutozelené barvy, jemně aromatická, s ovocnou a květinovou vůni, doplněnou jemnými muškátovými tóny, s převládající svěží ovocnou chutí.
http://winegrapevarieties.blog.cz/1707/mery-zkratka-mr

Obrázek

Tipovačka


SEM 60 %, SAU 40 %

RR ?, Cha ?, PN ?

Fur ?, Lip ?, MŽ ?

Cha ? PG ?

PN ? Sv ?

MT 60 %, RV 37 %, RR 3 %

RR ?, RB ?, SZ ?.

Pál 70 %, Sol 30 %

Cha 50 %, Mr 50 %

MP ?, Sv ?

Matená vinice, z ní cca XX 20-25 %

Seznam vín:

1. Cuveé Maruchka, mzv 2018, Maláník – Osička – 80 b./0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/cuvee-maruchk ... bile-16474

2. Cuvée Národní Park, mzv 2017, Dobrá vinice – 78 b./0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/cuvee-narodni ... bile-15266

3. Cuvée Pálava, mzv 2017, Gala – 77 b./0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/cuvee-palava- ... bile-13274
- Gala dosti překvapivě zklamal, i když varovat mohl již ne zcela šťastný název referující k místu a nikoliv odrůdě.

4. Velká bílá slípka, mzv 2015, Sedlák – 83 b./2 hlasy
https://mojelahve.cz/vino/velka-bila-sl ... bile-19983

5. Cuvée Travesti, PS 2015, Nové vinařství – 81 b./0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/cuvee-travest ... laret-6798

6. Cuvée České Středohoří, čzv 2013, Chrámce – 84 b./3 hlasy, třetí místo/první z tuzemských
https://mojelahve.cz/vino/cuvee-ceske-s ... laret-7839

7. Cuvée Vinohradská rosé, PS 2018, Zlomek a Vávra – 79 b./0 hlasů
https://mojelahve.cz/vino/cuvee-vinohra ... aret-16535

8. Blatnický roháč, PS 2017, Jan Cícha – 80 b./1 hlas
https://mojelahve.cz/vino/blatnicky-roh ... a-bile-387

9. Ryšák VzH 2015, Vinice Hnanice – 85 b., 8/11 (samostatných) hlasů
https://mojelahve.cz/vino/rysak-rulands ... nzove-4687
- dodatkové víno, otevřené v pátek, jedna z posledních lahví tohoto vína vyrobeného imeretskou metodou (variace soft-kvevri z vedlejšího regionu Gruzie)
- jako polosladké mezi slaďáky na XIV. degustaci téměř propadlo, jako odrůdovka (čisté rulandské šedé) by mezi kyvéčkami zřejmě vyhrálo

10. Cuveé Daveé bílé, mzv 2018, S. Konečný – 82 b./2 hlasy
https://mojelahve.cz/vino/cuvee-davee-b ... bile-20008
- 20 % Charvátu stačí, aby to z kyvéčka udělalo lesnějahodový ovocit.

11. Royal cuvée 2014, Ch. Grand Bari, Slovensko – 83 b./6 hlasů, druhé místo
https://mojelahve.cz/vino/royal-cuvee-2 ... bile-19978

12. Chateau Guiraud 2008, Sauternes – 90 b. – 7 hlasů, vítěz degustace
Víno dokázalo ohromit již svou jasnou, sytě zlatou barvou, vůně botriticky mohutná s dominantními tóny čerstvě sebraného medu přecházejícími přes sušenou slámu až v kanagon. Chuť krásně navazující, velmi zralé meruňky, jemní hřebíček, bílé květy, rozinky, přezrálé citrusy. Stále ještě velmi mladé víno před lahvovou dospělostí, vydrží klidně 30-50 let.
Předpokládaný vítěz zvítězil neočekávaně těsně, ale uškodilo mu, že bylo na první pohled poznat, že se nejedná o tuzemské víno. Kanagonu bylo v první chvíli více, hodilo by se otevřít dříve, klidně i dekantovat, ale na to nebyl u slepé degustace prostor.

Obrázek

Celkově kyvéčka nezklamala nepříliš vysoká očekávání, s průměrem 80,44 bodu na tuzemskou lahev se jednalo o jednu z nejslabších degustací, takže by šlo pravit přísně, že by se tím zdejší vinaři zabývati neměli. Na druhou stranu to by úplně spravedlivé nebylo. Některá z vín byla fajn příjemné pití, které mělo smysl – Slípka a Středohoří nabídly komplexnost a zajímavý zážitek, přinejmenším. Ale je fakt, že lze najít podařenější kousky, tudíž nelze vyloučit, že toto téma bude určeno k reprobaci.

Re: Víno

od Vallun » 7. 9. 2019, 11:04

10. Malá páteční degustace na téma "Organická a jinak zdivočelá vína"
- tentokrát ve skromné sestavě 7 osob.
- téma vyvolávalo obavy, naturální a podobná vína tam většina lidí nemusí a ta, co téma podporvala nejvíce, nakonec nemohla přijít... nakonec se všechna vína dopila a neodlévalo se, neb odlivka k dispozici nebyla.

1. PET NAT červený, mzv 2017, ing. Jiří Kopeček - 84 b./komise 79,4 b. (redukované hlasování /po odečtení krajních hlasů/ - 81 b.)
https://mojelahve.cz/vino/pet-nat-cerve ... vene-14641
- přestože byla lahev přes půl hodiny v mrazáku, tak stejně při otvírání vypěnila.
- pro víno hlasovali jen 4 lidi, neb ostatní netušili, jak výrazný PET NAT hodnotit.

2. Veltlínské zelené, mzv 2018, Petr Koráb - 83 b./komise 80,8 b. (redukovaně 81,5 b.)
https://mojelahve.cz/vino/veltlinske-ze ... bile-19984

3. Veltlínské zelené, mzv 2017, Dobrá vinice - 82 b./komise 80,5 b. (redukovaně 80,75 b.)
https://mojelahve.cz/vino/veltlinske-ze ... bile-15567

4. Veltlínské zelené, mzv 2016, Dva duby - 82 b./komise 81,33 b. (redukovaně 81,25 b.)
https://mojelahve.cz/vino/veltlinske-ze ... ?_fid=b089
- vzhledem k nedávnému výročí (75!! - vždyť je to loni, co bylo 50. ...) nebylo možno nevzpomenout na skoro jmenovce, letisko Tri duby...

5. Veltlínské zelené, mzv 2015, ZD Sedlec - 86 b./komise 82,5 b. (redukovaně 82,25 b.) vítěz degustace:)
https://mojelahve.cz/vino/veltlinske-ze ... zove-13492
- nemohl nepadnout dotaz, proč je polovina naturálních vín z Veltlínského, podle mne je odpověď nasnadě - je ho dos tna to,a by s ním bylo možné experimentovat a jde to snadněji než s Mullerem Thurgau...

6. Tramín červený, mzv 2017, Jaroslav Osička - 85 b./komise 82 b.
https://mojelahve.cz/vino/tramin-cerven ... bile-19987
- víno so zasloužilo dekantovat a provzdušnit, otvíralo se pomalu, ale do orpavdové nádhery a nabídlo právě to, co tramín umí snad nejlépe - zaujmout ve všech vrstvách chuti.

7. Sauvignon, mzv 2018, Petr Koráb - 81 b./komise 81,6 b. (redukovaně 81,66 b.)
https://mojelahve.cz/vino/sauvignon-201 ... bile-19985
-mezi ostatními působil cukr skoro nepatřičně, navíc nebyl podán jakkoliv zajímavě.

8. "Dornské" 2018, Podgradina, Dubrovnicko-Neretavska Župa, Chorvatsko. - 83 b./komise 82,4 b. (redukovaně 82,33 b.) druhé místo degustace
Víno, které se s mírnou vadou objevilo na červnovém MDK.
Tentkráte bylo lepší, nebylot řeba vymíchávat nepatřičné složky... Mírně likérové ale bez pálení, alkohol lehounce štípal až v chuti, kde doplňoval velmi zralé červené ovoce.

Během dopíjení lahví jsem zkusil kupážovat Petnat s dorsnkým, což vedlo k výslednému vínu s chutí malinového likéru, které bylo ještě lepší, než vína, tkerá do něj vstupvoala. Experimenty s bílými vartiantami tak dobře nedopadly, protože ta vína, tkerá mne bavila, byla skvělá sama o sobě a ani jejich spojením se nic nového neobjevilo....

Re: Víno

od Pracující logaritmus » 5. 9. 2019, 10:55

Land wine.
Cokoliv jiného bych byl ochoten prohlásit za chybný překlad.

Nahoru