od Vallun » 3. 3. 2023, 23:02
Opravdu stará burgundská by RareWine (RWC 6 200 Kč)
https://www.rarewine.cz/degustace/archi ... burgundska
Další superdegustace v podání Rosti Kuneše. Má oblíbená přehlídka terciálních tónů. Tentokráte bez Leroy...všichni producenti patřili, i vzhledem k období, mezi negocianty.
0.
Waris Hubert ALBESCENT, Grand Cru, Brut Blanc de Blancs NV, Champagne - 89 b.
-
dováží Alifea za 1 000 Kč
- suché drsné, v zásadě dosti typické mladé champagne, v pozadí jasně patrná budoucí velikost, ale zatím dominuje mladiství mohutnost včetně výraznější kyselinky
- padly dvě lahve, než se RK naladil na otevírání pokladů. Nicméně takováto předehra byla přiměřená tomu, co následovalo. Ostatně, vyjma roku 1969 byly vybrány superročníky, které patří určitě k 10 nejlepším 20. století, podle některých i k 5 nejlepším...
1.
Gevrey Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 1969, Paul Tribourg - 90+3 b.
- mimořádně náročný korek - z vrchu vypadal dobře, ale byl tenký a nestabilní, nicméně Rosťa to zvládl bravurně, byť to chvilinku trvalo
- Clos St. Jaques je zřejmě nejslavnější 1er Cru apelace vůbec a zcela zaslouženě - je přesně na zlomu svahu mezi východní a jižní expozicí a u lesa, který pomáhá unikátnímu mikroklimatu, výtečné pověsit napomáhá i to, že zde vlastní pozemky jen 5 skvělých vinařů (vč. Armand Russeau) a všichni mají svůj pás pozemků přímo kolmo k vrstevnici; jen lehce nadprůměrný ročník 16 b
- B. Medově cihlová, V: nádherně mocná, dojmem mladší než 54 let... Ch: velmi dlouhá, na rozdíl od vůně již patrně terciální, zralá, ale pořád i s patrným ovocem, perfektní typický burgundský pinot, proti Pommardu jemnější, samozřejmě výrazně zralejší, prostě krásný.
2.
Chambolle Musigny 1959, Bouchard Pere & Fils - 92+2 b.
- Bouchrad má maximum od CC pro negocianty - ** v knize... Les Musigny Grand Cru (což nebylo toto víno, to yb degu stála mockrát tolik) je podle většiny 4. nejlepší GC apelace vůbec (Romane Conti, La Romané, La Tache)
- B: Hnědorubínová; V: wow - čokoládová káva!! Ch: mohutná, téměř mladá, středně delší, v dochuti tvrdší (na pinot) taniny přinášející ještě ovocný, byť spíše marmeládový tón třešní a jahod. Dojmem by téměř šlo vydávat za 15tileté...
3.
Vosne Romanee 1959, Bouchard Pere & Fils - 93+1 b. - myslel jsem, že budu jeidný, kdo pro toto zdánlivě nenápadné víno zvedne ruku, ale nakonec skončilo třetí jak u mne tak dle hlasování většiny
- B: Hnědorubínová; V: kávově smetanový karamel - top; Ch: mladistvá, svěže kyselá (výrazně ovocité tóny), dlouuuhá, dochuť tvrdší, taninová, nakonec převládnou snad lehce slazené brusinky, možná náznak jedlých jeřabin. Tohle víno prostě chceš, kdykoliv:)
4.
Beaune 1er Cru Les Greves 1959, Jules De Canniere - 90+2 b.
- neznámý belgický negociant (časté propojení skrze dřívější historické útvary)
- B: světle hnědočervená; V:kořenité až lehce magi, Ch: dlouhá, přímější, pikantnější, ostřeji nakyslá dochuť, náznaky jeřabin
5.
Charmes Chambertin Grand Cru 1959, Barrieres Freres - 92+3 b. dle většiny vítěz, nakonec docela jasný, já ho zařadil na druhé místo, protože ročník 1945 bavil více
- velký, dříve i dosti uznávaný negociant, poloha má 12,24 ha
- B: světlejší rubín; V: krásné dřevo ž s mírně animálními podtóny; Ch: bomba, dojmem vlastně mladé, mimořádně dlouhé, prostě grand cru, mohutně komplexní, plné
6.
Gevrey Chambertin 1949, Bouchard - 91+4 b.
- za zmínku stojí krásně modrozelná lahev; ročník 19/20 b. nejlepší zaznamenaný...
- B: kávovitá; V: káva s podtónem lehkého magi; Ch: dlouhá, velejemná, delikátní, starý jahodový kompot, poctivý, domácí s trochou lesních jahůdek (žádný Charvát ale!)
- ve skleničce vydrželo tři minuty, pak se jakoby zlomilo...ale za pár minut se zase vzpamatovalo a po 10 minutách od nalití bylo ještě lepší
7.
Beaune Bressandes 1er Cru 1945, Louis Lavirotte - 92+4 b. za mne vítěz, celkově dle hlasování 2.
- ultradlouhý korek, vinař dobře věděl, že dělá mimořádné víno..
- b: cihlový rubín; V: wagyu steak s kouřovou solí jen z vůně člověk přímo cítil chuť
dokonalého steaku, o němž věděl, že ho bude stát majlant, ale že neodolá...
Ch: středně dlouhá, první dojem jsou nezralé, kyselé maliny se stopou žlutého ovoce (tzv. ananasové maliny od sousedů na chatě) později přechází do tónů zralého červeného rybízu, dochuť pak zve na dokonalý rybízový koláč s trochou cheescake.
Samotná chuť vyprávěla příběh a vedla mne vzpomínkami na chatu a od sousedů prorůstající kdysi mimořádně vzácné ananasové maliny, vůně zase dokázala vykouzlit chuťový dojem jednoho z nejlepších steaků na světě - asi byl byl schopný přesně pospat recept:)
8.
Beaune Caves Louis Latour 1er Cru 1937, Louis Latour - 91+3 b.
- tento negociant ani není v knize, ač existuje s pozměněným názvem dosud (CC ho zřejmě neměl rád), jedná se o směs vín z více 1er cru parcel
- B: tmavá, kávově rubínová; V: malinová káva; Ch: dojmem mladé, mladistvě tvrdé středně delší, žel celkově ne zcela odrůdové a dojmem rozhodně svěžejší než kterýkoliv 15tiletý pinot z Moravy...ve sklence drželo bez hnutí
- tento zázrak byl umožněn dvěma věcmi - láhev byla důkladně zavoskovaná kvalitním voskem a především ve třicátých letech se v Burgundsku stále ještě používal jeden nešvar - přimýchávání syrahu ze severní Rhony, zde jej bylo tipuji 30 %, možná o něco víc. Víno se tak stalo sice unikátním svou výdrží, ale ne zcela odrůdovým a ne tak elegantním...
9.
Aloxe Corton 1969, Moillard - 91+2 b.
- náhradník, který rozhodně nebyl potřeba, ale stejně přišel:)
- B: nahnědlá se zlatem - dle barvy nejtypičtější starší pinot; V: karamelová: Ch: nasládlá švestka v dochuti přecházející do povidel
Každé jedno z těch vín bylo minimálně vlastním způsobem skvělé. Degustace celkově úžasná, ale na tento level jsme u RK zvyklí:) Pokud bych měl něco vytknout tak snad jen to, že jsme se těšil na více terciálních tónů, snad všechna vína měla ještě patrnou ovocnou stopu a některá měla více taninů, než mi vyhovuje... Ale člověk musí smeknout klobouk před uměním dávných vinařů, protože žádné z nich nebylo zlomené a ani se tomu stavu neblížilo.
Fotky ukradeny u Uweho:)
[b]Opravdu stará burgundská[/b] by RareWine (RWC 6 200 Kč)
https://www.rarewine.cz/degustace/archiv/opravdu-stara-burgundska
Další superdegustace v podání Rosti Kuneše. Má oblíbená přehlídka terciálních tónů. Tentokráte bez Leroy...všichni producenti patřili, i vzhledem k období, mezi negocianty.
0. [b]Waris Hubert ALBESCENT, Grand Cru[/b], Brut Blanc de Blancs NV, Champagne - 89 b.
- [url=https://alifea.cz/3143-waris-hubert-albescent-grand-cru-brut-blanc-de-blancs-nv]dováží Alifea[/url] za 1 000 Kč
- suché drsné, v zásadě dosti typické mladé champagne, v pozadí jasně patrná budoucí velikost, ale zatím dominuje mladiství mohutnost včetně výraznější kyselinky
- padly dvě lahve, než se RK naladil na otevírání pokladů. Nicméně takováto předehra byla přiměřená tomu, co následovalo. Ostatně, vyjma roku 1969 byly vybrány superročníky, které patří určitě k 10 nejlepším 20. století, podle některých i k 5 nejlepším...
1. [b]Gevrey Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 1969[/b], Paul Tribourg - 90+3 b.
- mimořádně náročný korek - z vrchu vypadal dobře, ale byl tenký a nestabilní, nicméně Rosťa to zvládl bravurně, byť to chvilinku trvalo
- Clos St. Jaques je zřejmě nejslavnější 1er Cru apelace vůbec a zcela zaslouženě - je přesně na zlomu svahu mezi východní a jižní expozicí a u lesa, který pomáhá unikátnímu mikroklimatu, výtečné pověsit napomáhá i to, že zde vlastní pozemky jen 5 skvělých vinařů (vč. Armand Russeau) a všichni mají svůj pás pozemků přímo kolmo k vrstevnici; jen lehce nadprůměrný ročník 16 b
- B. Medově cihlová, V: nádherně mocná, dojmem mladší než 54 let... Ch: velmi dlouhá, na rozdíl od vůně již patrně terciální, zralá, ale pořád i s patrným ovocem, perfektní typický burgundský pinot, proti Pommardu jemnější, samozřejmě výrazně zralejší, prostě krásný.
2. [b]Chambolle Musigny 1959[/b], Bouchard Pere & Fils - 92+2 b.
- Bouchrad má maximum od CC pro negocianty - ** v knize... Les Musigny Grand Cru (což nebylo toto víno, to yb degu stála mockrát tolik) je podle většiny 4. nejlepší GC apelace vůbec (Romane Conti, La Romané, La Tache)
- B: Hnědorubínová; V: wow - čokoládová káva!! Ch: mohutná, téměř mladá, středně delší, v dochuti tvrdší (na pinot) taniny přinášející ještě ovocný, byť spíše marmeládový tón třešní a jahod. Dojmem by téměř šlo vydávat za 15tileté...
3. [b]Vosne Romanee 1959[/b], Bouchard Pere & Fils - 93+1 b. - myslel jsem, že budu jeidný, kdo pro toto zdánlivě nenápadné víno zvedne ruku, ale nakonec skončilo třetí jak u mne tak dle hlasování většiny
- B: Hnědorubínová; V: kávově smetanový karamel - top; Ch: mladistvá, svěže kyselá (výrazně ovocité tóny), dlouuuhá, dochuť tvrdší, taninová, nakonec převládnou snad lehce slazené brusinky, možná náznak jedlých jeřabin. Tohle víno prostě chceš, kdykoliv:)
4. [b]Beaune 1er Cru Les Greves 1959[/b], Jules De Canniere - 90+2 b.
- neznámý belgický negociant (časté propojení skrze dřívější historické útvary)
- B: světle hnědočervená; V:kořenité až lehce magi, Ch: dlouhá, přímější, pikantnější, ostřeji nakyslá dochuť, náznaky jeřabin
5. [b]Charmes Chambertin Grand Cru 1959[/b], Barrieres Freres - 92+3 b. dle většiny vítěz, nakonec docela jasný, já ho zařadil na druhé místo, protože ročník 1945 bavil více
- velký, dříve i dosti uznávaný negociant, poloha má 12,24 ha
- B: světlejší rubín; V: krásné dřevo ž s mírně animálními podtóny; Ch: bomba, dojmem vlastně mladé, mimořádně dlouhé, prostě grand cru, mohutně komplexní, plné
6. [b]Gevrey Chambertin 1949[/b], Bouchard - 91+4 b.
- za zmínku stojí krásně modrozelná lahev; ročník 19/20 b. nejlepší zaznamenaný...
- B: kávovitá; V: káva s podtónem lehkého magi; Ch: dlouhá, velejemná, delikátní, starý jahodový kompot, poctivý, domácí s trochou lesních jahůdek (žádný Charvát ale!)
- ve skleničce vydrželo tři minuty, pak se jakoby zlomilo...ale za pár minut se zase vzpamatovalo a po 10 minutách od nalití bylo ještě lepší
7. [b]Beaune Bressandes 1er Cru 1945[/b], Louis Lavirotte - 92+4 b. za mne vítěz, celkově dle hlasování 2.
- ultradlouhý korek, vinař dobře věděl, že dělá mimořádné víno..
- b: cihlový rubín; V: wagyu steak s kouřovou solí jen z vůně člověk přímo cítil chuť [url=https://www.terrys.cz/produkty/wagyu-tenderloin-japonsko-a5-high-quality-detail-1146]dokonalého steak[/url]u, o němž věděl, že ho bude stát majlant, ale že neodolá...
Ch: středně dlouhá, první dojem jsou nezralé, kyselé maliny se stopou žlutého ovoce (tzv. ananasové maliny od sousedů na chatě) později přechází do tónů zralého červeného rybízu, dochuť pak zve na dokonalý rybízový koláč s trochou cheescake.
Samotná chuť vyprávěla příběh a vedla mne vzpomínkami na chatu a od sousedů prorůstající kdysi mimořádně vzácné ananasové maliny, vůně zase dokázala vykouzlit chuťový dojem jednoho z nejlepších steaků na světě - asi byl byl schopný přesně pospat recept:)
8. [b]Beaune Caves Louis Latour 1er Cru 1937[/b], Louis Latour - 91+3 b.
- tento negociant ani není v knize, ač existuje s pozměněným názvem dosud (CC ho zřejmě neměl rád), jedná se o směs vín z více 1er cru parcel
- B: tmavá, kávově rubínová; V: malinová káva; Ch: dojmem mladé, mladistvě tvrdé středně delší, žel celkově ne zcela odrůdové a dojmem rozhodně svěžejší než kterýkoliv 15tiletý pinot z Moravy...ve sklence drželo bez hnutí
- tento zázrak byl umožněn dvěma věcmi - láhev byla důkladně zavoskovaná kvalitním voskem a především ve třicátých letech se v Burgundsku stále ještě používal jeden nešvar - přimýchávání syrahu ze severní Rhony, zde jej bylo tipuji 30 %, možná o něco víc. Víno se tak stalo sice unikátním svou výdrží, ale ne zcela odrůdovým a ne tak elegantním...
9. [b]Aloxe Corton 1969[/b], Moillard - 91+2 b.
- náhradník, který rozhodně nebyl potřeba, ale stejně přišel:)
- B: nahnědlá se zlatem - dle barvy nejtypičtější starší pinot; V: karamelová: Ch: nasládlá švestka v dochuti přecházející do povidel
Každé jedno z těch vín bylo minimálně vlastním způsobem skvělé. Degustace celkově úžasná, ale na tento level jsme u RK zvyklí:) Pokud bych měl něco vytknout tak snad jen to, že jsme se těšil na více terciálních tónů, snad všechna vína měla ještě patrnou ovocnou stopu a některá měla více taninů, než mi vyhovuje... Ale člověk musí smeknout klobouk před uměním dávných vinařů, protože žádné z nich nebylo zlomené a ani se tomu stavu neblížilo.
[img]https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/334134649_909153533762497_3759055598731287851_n.jpg?stp=cp6_dst-jpg&_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=q1cUJRqyItwAX98NDga&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfBUSnQ7BudkE687BRqM0t5h4IqG7nxYFZPfzqLpXj8GEg&oe=64071C57[/img]
[img]https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/334185246_911125140230654_2712965121686613145_n.jpg?stp=cp6_dst-jpg&_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=Z5bpxEjsqgoAX-Fpa2H&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfAU_DqPXvLtaK3c1RVP2uV_5UfoXSD3SpuzNfzWUuzGSw&oe=640763B7[/img]
[img]https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/334148199_827609275392318_5479831943071813068_n.jpg?stp=cp6_dst-jpg&_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=tLyXiZ1BfAEAX9m3eX9&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfAwNytxhXV_QjDLmHu9Ar_2rVFsNU97XYYtiph66yJYLA&oe=640701CD[/img]
Fotky ukradeny u Uweho:)