Manévr rozsáhle zdarma z dvěma zbraněmi

Oficiální diskuze k nové generaci DrD, vydané v roce 2011.

Moderátoři: Bouchi, Pieta, Charles

Darot De'Mearre
Příspěvky: 1
Registrován: 14. 2. 2012, 15:40

Manévr rozsáhle zdarma z dvěma zbraněmi

Příspěvek od Darot De'Mearre »

Bylo by možné, pokud držím dvě zbraně, provést zdarma manévr rozsáhle proti max. dvěma cílům. :think:

Příklad:
Darot stojí proti dvěma skřetům. V ruce drží dvě meče. Získává iniciativu a široce se rozmáchne tak aby zasáhl oba skřety.
Jelikož má dvě zbraně může každou zasáhnout oba skřety naráz.
Mělo by se však zohlednit postavení skřetů. Pokud stojí např. skřeti 3 metry od sebe při rozmachu by mohl trefit pouze jednoho.
Uživatelský avatar
Aljen
Příspěvky: 5282
Registrován: 26. 2. 2008, 12:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Manévr rozsáhle zdarma z dvěma zbraněmi

Příspěvek od Aljen »

Osobne by som to ako GM dovolil iba v pripade ze ma Postava na to urcene ZS

Bojovat dvomi zbranami nie je to iste ako bojovat jednou x 2. Ten co sa vie ohanat jednym mecom nezoberie len tak do druhej dalsiu a nestane sa Anakinom.
Ine pohyby, vycvik atd.
Odbornici na stredoveky serm potvrdia.
System does mother
Hram Sógarda v Dungeon World kampani PbP
Nemas s kym hrat? Chces vyskusat iny RPG system a tvoja parta to odmieta? Pozri sem!
Uživatelský avatar
Pieta
sofistikovaný troll
Příspěvky: 15030
Registrován: 6. 9. 2006, 19:08
Bydliště: Praha, ale původem jsem z Hostivaře
Kontaktovat uživatele:

Re: Manévr rozsáhle zdarma z dvěma zbraněmi

Příspěvek od Pieta »

Domácí pravidla snesou leccos. (:

Řekl bych, že podle pravidla největšího účinku si potom hráč vybere, jestli chce manévr zdarma ze zbraně 1, ze zbraně 2, nebo zdarma rozsáhle.
Cicho żono, deszczyk padał, ja nie słyszał kto to gadał.
Cicho żono, deszczyk rosił, ja nie słyszał kto to prosił.
Brundibar

Re: Manévr rozsáhle zdarma z dvěma zbraněmi

Příspěvek od Brundibar »

V pravidlech nebo diskuzi se tu vyskytlo, že dvě zbraně dávají mechanicky pouze tu výhodu, že si může útočník vybrat, kterou z nich při úderu použije a získá z ní tak příslušný manévr zdarma. Určitě si ale nikdo nemysli, že je jedno jestli útočník (pravák) drží zbraň v pravé nebo levé ruce. Takže pokud bereme pravidla a útočník nepodstoupil speciální trénink, tak by měl mít pravou jedno ruční zbraní útok normální a levou chabý nebo slabý. Pokud není vyhraněný, může samozřejmě používat rovnocenně obě zbraně, ale i tak si musí vybrat, kterou z nich zrovna provede ten který útok. Pokud má patřičný trénink, tak by měl mít možnost využívat vhodnou druhou pomocnou zbraň (meč a dýka..) a ta by mu měla dávat možnost využívat například lstivě zdarma nebo obranu zdarma. Rozsáhle zdarma mu to ale určitě nezaručí. Je jedno jestli útočí na více cílů a má přitom jednu nebo dvě zbraně, pořád má jen jednu hlavu a jednu pozornost. Mimochodem, ZS silák uvádí, že je možné používat obou ruční zbraň jednou rukou. Pozor na to, že to nelze použít na každou zbraň. Něco jiného je jednou rukou ovládat obou ruční meč a nebo sudlici. V některých případech není limit pro obou ruční ovládání jen síla.
Uživatelský avatar
vzteklina
Příspěvky: 1380
Registrován: 24. 10. 2007, 19:59

Re: Manévr rozsáhle zdarma z dvěma zbraněmi

Příspěvek od vzteklina »

IMHO, útočit dvěma zbraněmi na dva cíle je to samé jako útočit jednou zbraní na dva cíle. Nebo třeba jako kopnout jednoho do koulí a druhého majznout mečem po palici - to se bere taky jako dvě zbraně?
V tomhle případě je nejdůležitější jak se daná situace odehrává ve fikci. Pokud je běžné, že v každé ruce jeden meč v pohodě bojuješ zároveň se dvěma bojovníky, tak má manévr rozsáhle zdarma smysl.
V mém světě to třeba takhle nefunguje, ale já se držím s bojem dost při zemi. Když ve svém světě chceš machry co bojují dvěma zbraněmi tak mechanická výhoda z toho plynoucí tomu dává smysl. Takže řiď se tím, jak si to představuješ ty a tvoji spoluhráči.
Sem chlap! (pro ty co sou zmateni mym nickem)
Martin Greywolf
Příspěvky: 53
Registrován: 11. 8. 2011, 10:13

Re: Manévr rozsáhle zdarma z dvěma zbraněmi

Příspěvek od Martin Greywolf »

Nebol by som si istý ći zrovna pravá vs ľavá ruka hrá až takú rolu. Ja sám viem bojovať aj ľavačkou a nejak zvlášť tým netrpím, a poznám minimálne jedného ľaváka, ktorý mečom máva v pravej ruke - nie som si istý či preto, lebo má iba ľavoručný mandlák alebo preto aby nekazil formáciu.

Dve zbrane v ruke by ale v žiadnom prípade nemali dávať zadarmo manéver rozsiahle. Rozsiahle a rýchlo sú dva vzácne manévre, nedáva ich zbehlosť ani zbrane, iba niektoré ZS, a teda by ich nemali postavy mať k dispozícii iba preto, že zdvihnú zo zeme bársjaký konár a vyhlásia ho za improvizovaný meč.

Keď už, dve zbrane by som riešil tak, že si postava:
1) Môže vybrať, ktorou zraňou zaútočí a tým pádom aký manéver bude mať zdarma
2) Bude mať jednu obranu za kolo zadarmo - proti čomu, to je otázka dohody, keď sa držíte pri zemi tak iba proti boju zblízka, keď idete do wuxia alebo anime, nevidím problém v krytí pár stoviek šípov v jednom kole dýkou (ak si zaplatí rozsiahle). Príklad: http://www.youtube.com/watch?v=L6EknwERf3o
Odpovědět

Zpět na „Dračí doupě II“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti