[dotaz] Živý štít, střelba a obrana proti střelbě (+souhrn)

Oficiální diskuze k nové generaci DrD, vydané v roce 2011.

Moderátoři: Bouchi, Pieta, Charles

werksoltan
Příspěvky: 290
Registrován: 10. 8. 2011, 09:32

[dotaz] Živý štít, střelba a obrana proti střelbě (+souhrn)

Příspěvek od werksoltan »

Živý štít
[/size]
hostage.jpg
Bouřlivák píše:No každopádně jsme se dostali k další diskuzi - jaké povolání se může a jak bránit střelbě, tj počítat si bonus za povolání ?

podle jednoho hráče může lovec protože ví jak se střílí a tak dokáže i odhadnout díky zkušenostem co bude dělat druhý střelec.
podle dalšího je to blbost a jen kejklíř díky uhejbání by si mohl něco započítat
a dalsí klidně povolí cokoliv klidně i válečníkovi sip vykryt stitem a tak si zapocitat bonus valecnika :p

takze co , kde a jak a proc ? :p
Tamaras píše:chtěl bych se zeptat na jednu věc ohledně boje. Je mi jasné, že pakliže bojují dvě postavy v rámci pěšího boje, tak si oba přičítají úroveň povolání bojovník. Jak je tomu však u střelby? Přičítají si jak útočník, tak i obránce úroveň povolání lovce ? Když útočník střílí po pěšákovi, může si pěšák přičíst nějakou úroveň povolání?
Stejná otázka i pro jízdní boj. Útočí-li jezdec na pěšáka, může si pěšák počítat úroveň bojovníka, válečníka, nebo obě (respektive vyšší z nich)?
MarkyParky píše: Když jsme tohle řešili u nás, tak jsme si všimli, že u všech forem boje tváří v tváří je obrana výslovně uvedená, naopak u střelby je vynechaná. To jsme si v družině interpretovali tak, že pokud postava při protiakci použije nějak aktivně nějaké svoje povolání (střílím po něm zpět - lovec, kličkuji a utíkám pryč - kejklíř, vytvářím stěnu ze vzdušného proudu, která strhne šípy - čaroděj), počítá si ho. Pokud ovšem reaguje s akcemi, které sice dávají smysl jako obrana proti střelbě, ale nespadají pod žádné povolání, pak je sice mohou provést, ale nepočítají si bonus povolání.

Sem u nás spadá třeba "nastavení štítu". Můžeš ho provést a dokonce to může být výhodné (dává ti obranu zdarma), ale nepočítáš si level povolání. Co se týká "lovec uhýbá, protože ví kam protivník míří", to mi přijde divné a asi bych lovce tady jako protiakci nepovolil. Jednak, jak jsem zmínil, "obrana proti střelbě" narozdíl od jiných typů boje, není u lovce zmínena. A zadruhé "uhýbání" prostě je o tom odhadnout, kdy ucuknout, jak rychle, odhadnout kam mohou dopadnout - prostě uhýbání je na kejklíře a né na lovce.
Narnas píše: Záleží jak se postavy brání. My to řešili tak, že úhybem se může bránit kejklíř, ostatní jsou bez bonus. Až na bojovníka pokud má štít, který se k bránění podobných útoků více než hodí. Pokud se nedomluvíte na bojovníku řádu Jedi, který odráží střeli mečem ;-) Další možnost by měl čaroděj používající závan větru k vychýlení šípu.

To je v případě, že se postavy brání přímo šípu. Pak jsou možnosti protiakcí. Lovec střílející od boku šíp jen aby rozhodil koordinaci střelce a ten jej minul...atd. záleží na fikci a když hráč velmi dobře popíše svoji protiakci proč ne, ale základem pouze kejklíř a bojovník.
Pieta píše: Co si kdo počítá závisí na tom, o co se pokouší. Obránce pod palbou může chtít uskočit nebo utéct (kejklíř), může chtít střílet zpátky (lovec), pokud je blízko, může chtít střelce praštit (bojovník), pokud má symbolický dotek, může chtít střelce proklít, aby se mu roztřásla ruka (zaříkávač) atd.
Pěšák by si válečníka počítat neměl, válečník řeší jízdní a nikoliv pěší boj.
jakubkuba píše:2. Modelová situace - z dálky po mě nepřítel vystřelí z luku.
Pokud mám po ruce třeba židli (nebo jiný improvizovaný štít) můžu ho popadnout a krýt se jím (a získat tak nižší ohrožení?). Podobně mám-li vlastní štít za kterým se kryju – sníží se mi ohrožení?
Pieta píše:Pokud uspěješ ve střetu, tak ano, je to možné.
jakubkuba píše:A co mě zajímá nejvíce – mám-li po ruce jiného člověka, můžu v rámci protiakce nahlásit, že se za ním kryju nebo ho dokonce strčím střele do dráhy? Vím, že protiakce má ovlivňovat pouze útočníka a cíl, ale proč bych něco takového principielně nemohl udělat? Pro zjednodušení ten živý štít nemusí o střelci vědět (tzn. nejde o dalšího nepřítele, s kterým soupeřím a který by se tomu asi dost bránil) a tak nebude klást tak významný odpor – zvlášť když ho zaskočím. (i když i u nepřítele se dá říct, že se v rámci obskakování při souboji snažím dostat ho mezi sebe a střelce a zlepšit si tak situaci :)
Narnas píše: Apropo věc, která mi u střelby nedá spát: Mějme situaci, kdy bojovník zápolí např. se skřetem a vše sleduje druhý skřet kušištník. Kušištník vyhraje iniciativu a rozhodne se poslat bojovníka ke všem čertům. Bojovník využije své schopnosti zápasníka a rozhodne se využít druhého skřeta, se kterým bojuje jako lidský štít. Co druhý skřet?

Pokud zahlásí protiakci bude to nepovolené řetězení protiakcí. Pokud zvítězí v hodu a bojovník přehodí kušištníka, tak bojovník se ubránil, ale ne za pomoci druhého skřeta, který se mu vysmekl. Jenže tím zabránil ubránit se bojovíkovi, který ho chtěl použít jako štít. Fikčně se to dá tak nějak vyřešit, ale každá rada dobrá, aby se předešlo sporům.
Bouřlivák píše: podle pravidel nemuzes vyuzit treti osoby :p takze bojovnik nemuze na akci skreta ktery protinemu strili zahlasit ze pouziva druheho skreta jako zivi stit :p ale fikcne je to pekny, takze podle me si to pak odehrajes fikcne tj zjistis jestli se mu povedlo se vyuzit skreta jako stit nebo ne a pak teprve vyresis druhy boj :p
Pieta píše:Lepší by asi bylo vyhrát iniciativu a jako svou akci se pokoušet získat živý štít proti lukostřelbě.
V reakci bych to osobně povolil leda u někoho, kdo opravdu není schopný ti v tom nijak zabránit - děti, slabší ženy - a brzy bys tím získal dost nelichotivou pověst.
Pieta píše:Další teoretickou možností jsou osoby či tvorové, kteří ve scéně nevystupují jako aktéři, ale spíše jako prostředí. Při honičce v davu, pokud nějakému bezejmenému člověku při útěku vyrazíš jako protiakci z rukou věci, aby se vrhl pronásledovatelům do cesty, nevnímal bych to jako nepovolené působení další osobu.
Pieta píše: Takže abych to rozvedl - v tom citátu jsem myslel vyloženě situaci, kdy by hrdina někoho popadl a za ním se kryl před střelbou - klasický živý štít. Tam by opravdu mělo jít o protivníka, který není rozumně schopný se bránit, proti kterému by normální akce byla zkouškou.

V okamžiku, kdy jde o boj zblízka, je samozřejmě normální taktikou hýbat se tak, aby si nepřátelé překáželi. Dokonce i když na mě někdo chce střílet a já zároveň bojuju s druhým zblízka, můžu se snažit protivníka držet mezi sebou a lukostřelcem. Tady jde hlavně o moje manévrování, při kterém využívám rozestavení nepřátel; v prvním případě šlo o to vyloženě někoho popadnout a dělat si z něj kryt (s tím, že takový kryt nejspíš vzápětí schytá ránu šípem).
Naposledy upravil(a) werksoltan dne 9. 3. 2012, 14:04, celkem upraveno 1 x.
werksoltan
Příspěvky: 290
Registrován: 10. 8. 2011, 09:32

Re: [dotaz] Živý štít, střelba a obrana proti střelbě (+souh

Příspěvek od werksoltan »

ciprian kopor píše:Chcem sa opytat ide mi o situaciu ked sa bojovnik krije stitom proti strelbe . Moze si za to ratat k hodu hodnotu urovne povolania Bojovnika alebo nemoze. Lebo bojovnik ma v popise povolania ze ma Pesi boj zblizka proti ludom a zvieratam. Cize podla tohto by si asi nemal ratat nic . Ako mne sa to zda ako hrozna haluz ze proti streleckemu utoku nanho, ten stit zrazu pouzivat nevie ( nerata si bojovnika ), ked po nom hadze niekto kamen ( nerata si bojovnika), ale ked nanho leti jedenapolrucny mec tak ho zrazu vie pouzivat ( bojovnika si rata ). Ako mne sa zda ze kedze vie bojovnik efektivne pouzivat stit v boji na blizko tak ho vie podla mna efektivne vyuzivat aj v pripade kritia sa stitom pred projektylmi (kamen ,pivny pohar , sip , vrhnuta dyka a tak) ci ?
Zdoraznujem ze sa jedna o kritie stitom , ak bojovnik vyhlasi ze sa brani uhybanim tak by si mal asi hadzat na kejklira.
vzteklina píše: Odpověděl sis sám:-) Já s tvým výkladem souhlasím. Pokud v družině je někdo, kdo s tím co si myslíš ty nesouhlasí, je to těžší a budeš ho muset přesvědčit.
(jo a dokonce si myslím, že na použití štítu by měl ze základních povolání mít bonus jenom bojovník, ale to je jen poznámka pod čarou)
Odpovědět

Zpět na „Dračí doupě II“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů