[RPG akademie] Vítejte v Akademii RPG fóra

Archiv globálních témat týkajících se celkově chodu fóra. Abychom věděli, kdy se tu co změnilo.
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

[RPG akademie] Vítejte v Akademii RPG fóra

Příspěvek od Markus »

Vítejte v Akademii RPG fóra

Pozor! V celé Akademii je možné přispívat anonymně, tedy bez možnosti registrace. Toto je krok vstříc neregistrovaným uživatelům, abychom jim usnadnili jejich první krůčky na RPG Fóru. Pro přispívání do zbytku Fóra se ovšem budete muset registrovat.

Akademie je projekt RPG Fóra, jehož cílem je odpovídat na vaše otázky a poskytovat konkrétní rady s hraním. Máte otázku související s hraním RPG? Nevíte si s něčím rady? Hledáte odpověď všude možně, ale stále nic? Pak se zkuste zeptat u nás v Akademii RPG fóra. Ptát se můžete vesměs na cokoliv, například když:
:arrow? potřebujete pomoci s výběrem vhodného systému.
:arrow? si nevíte rady s tvorbou postavy.
:arrow? jste narazili pravidlo, jemuž nerozumíte.
:arrow? jste se pohádali se spoluhráči a zajímá vás nestranný názor.
:arrow? máte zítra vést hru a došly vám náměty na dobrodružství.
:arrow? připravujete svět a potřebujete pomoci s vymýšlením lokací.
:arrow? chcete poradit s tvorbou zajímavé cizí postavy
:arrow? máte skvělý námět, ale nevíte, jak ho zakomponovat do hry?
:arrow? a tak dále...

Smyslem Akademie je klást konkrétní otázky a poskytovat konkrétní odpovědi. Potřebujete s něčím poradit? Založte nové diskuzní téma, co nejlépe popište svou otázku a my se pokusíme co nejlépe odpovědět. Výhodou je, že RPG Fórum sdružuje spoustu lidí s rozličnými herními zkušenostmi a herními styly. Očekávejte pestrou škálu odpovědí.

Na RPG Fórum chodí lidi se znalostí mnoha herních systémů. Dokud nepřijdete se skutečně obskurním systémem, měl by se tu najít někdo, kdo váš systém dobře zná a dokáže vám poradit.

Jak položit novou otázku?
Pro každou otázku založte samotatnou diskuzi pomocí tlačítka „Nové témaObrázek (vespod stránky). Objeví se formulář, do něhož napište svou otázku.

Ve zásadě neexistuje jeden správný způsob, jak pokládat otázku. Jednoduše ji popište tak, jak ji cítíte, a snažte se co nejkonkrétněji popsat váš problém. Pokud si někdo bude chtít ujasnit dodatečný detail, určitě se na něj zeptá. Pamatujte ale, že čím lépe popíšete svůj problém, tím lépe vám budeme moci poradit. Chcete-li srozumitelné odpovědi, pokládejte srozumitelné otázky. Několik nepovinných rad:
:arrow? Z napisu tématu (pole Předmět) by mělo být jasně poznat, na co se ptáte. Nadpis "Zbraně" nikomu nic neřekne. Lepší je napsat například "Specializace na zbraň v DrD+".
:arrow? Nezapomeňte do otázky připsat i název systému, v jakém hrajete. Díky tomu vám budeme moci poskytnout rady přímo na míru.

Nebojte se pokládat jakékoliv otázky týkající se RPG a hlavně se nestyďte. Čím více otázek, tím zajímavější Akademie bude.

Těšíme se na vaše dotazy!
Naposledy upravil(a) Markus dne 2. 7. 2008, 19:12, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Markus »

Jak přispívat do Akademie?
Následující rady se jsou určeny především dlouhodobějším návštěvníkům Fóra, kteří už se tu vyznají. Jste-li tu noví, klidně je přeskočte.

Cílem Akademie je poskytnout co nejkvalitnější odpovědi na konkrétní otázky. Snažme se prosím udržet tuto sekci co nejvíce uživatelsky přívětivou a hlavně věcnou. Cílem každého příspěvku je odpovědět na položenou otázku a poskytnout radu. Jakékoliv diskuze, spory a argumentace je lepší schovat si do běžných diskuzních sekcí. Pár konkrétních zásad:

:arrow? Neexistuje blbá otázka, jenom blbá odpověď
Připravte se na otázky od mladých či nezkušených hráčů. Nechte negativní vlnění za zády a nalaďte se pozitivně, vstřícně a trpělivě. Odpovídejte nápomocně i na "blbé" dotazy. Pamatujete, jak jste pokládali své otázky na začátku své RPG kariéry vy?

:arrow? Přizpůsobte svou odpověď tazateli
Zkuste se vžít do pozice tazatele, snažte se pochopit, jakým způsobem hraje a poskytněte mu odpověď na odpovídající úrovni. Všímejte si způsobu položení otázky, na co klade důraz? Hodně vám prozradí i hraný systém. Až vás někdo požádá o pomoc s tvorbou jeskyně, pomozte mu s tvorbou podzemí a rozmístěním příšer do místností. Nedávejte mu přednášku na téma: "proč jsou jeskyně špatné a je lepší je ze hry vypustit". Nezatěžujte tazatele zbytečnými informacemi, o které nestojí.

:arrow? Nezatěžujte zbytečnou četbou
Málokdo má chuť a čas číst dlouhé příspěvky a články. Pokud chcete na něco odkázat, uděláte nejlíp, když obsah článku (který jste, předpokládám, četli) vlastními slovy shrnete do textu příspěvku a odkaz připojíte až nakonec. Odkazy jsou skvělá věc, ale měly by být pouze doplňující informací, jakousi nepovinnou četbou.

:arrow? Odpovídejte na otázku, nezazdívejte tazatele
Důležité je rozlišit mezi Akademií a běžnými diskuzními sekcemi. Každý příspěvek by měl reagovat přímo na úvodní otázku a poskytovat konkrétní rady, nikoliv rozjíždět obecnou diskuzi. Nepolemizujte s ostatními rádci. Pokud vás nějaké téma více zaujme a budete ho chtít rozebrat, kdykoliv můžete založit novou diskuzi v bežných sekcích.

:arrow? Pomáhejte tam, kde je potřeba, ale nejvíc tam, kam jěště nikdo jiný nedorazil
Pokud můžete, odpovídejte přednostně na otázky, na které ještě nikdo jiný neodpověděl - chceme, aby se každému dostalo alespoň jedné odpovědi. Nezodpovězené otázky jsou špatnou vizitkou nás všech.


Sekce Akademie neslouží k diskuzím
Čistě obligátní upozornění - Akademie slouží k odpovědím na konkrétní dotazy a k ničemu jinému. Pokud vás někdo poprosí o pomoc s přípravou na hru podle seriálu Zoufalé manželky, pomozte mu s tím, ale už prosím nerozjíždějte obecnou diskuzi na téma seriálové hraní. Pamatujte, že je velmi neuctivé k tazateli, když místo abyste mu pomáhali s jeho problémem, začnete jej v jeho vlastím tématu ignorovat a bavit se s kamarády o něčem jiném.

Diskuzní sekce jsou jenom pár kliknutí vzdálené. Pokud vás některý místní dotaz zaujme a rádi byste rozvedli obecnou diskuzi na podobné téma, založte prosím novou diskuzi jinde.[/b]
Uživatelský avatar
sirien
Enfant terrible
Příspěvky: 8895
Registrován: 6. 6. 2004, 18:10
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sirien »

ne že bych toužil nějak moc pomáhat, ale možná by se vám hodilo z oznámení přetáhnout nebo zkopírovat TOHLE, možná by to dneska potřebovalo už trochu aktualizovat, ale jinak myslim že se mi to svého času vcelku povedlo
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.

Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Zamčeno

Zpět na „Archiv oznámení a technických záležitostí“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů