[PBtA] Avatar Legends: The Roleplaying Game

PbtA a od něj odvozené FitD jsou asi nejpopulárnější skupiny současných „příběhových“ her.

Moderátor: MarkyParky

Uživatelský avatar
Markus
Vrchní krutovládce; Administrátor
Příspěvky: 20870
Registrován: 19. 8. 2001, 00:00
Bydliště: Mnohovesmír! Brno!
Kontaktovat uživatele:

[PBtA] Avatar Legends: The Roleplaying Game

Příspěvek od Markus »

Obrázek

:arrow? Avatar Legends: The Roleplaying Game
Avatar Legends: The Roleplaying Game je fantasy RPG hra adaptující námět seriálů Avatar: Legenda o Aangovi a Avatar: Legenda Korry. Odehrává se v pěti různých časových obdobích. Hráči se vžívají do rolí mistrů bojových umění, technologických expertů nebo „benderů“ – lidí schopných manipulovat čtyřmi klasickými živly – a usilují o udržení rovnováhy ve světě, o vlastní cíle a o dosažení vnitřní rovnováhy, kterou reprezentují protikladné ideály každé z postav.

Hra je postavená na enginu Powered by the Apocalypse. Postavy mají čtyři základní atributy (kreativitu, soustředění, harmonii a vášeň) a různé schopnosti odvíjející se od zvoleného „playbooku“. Inovativním prvkem je ukazatel rovnováhy každé z postav, který reprezentuje pnutí mezi dvěma ideály (např. sebejistota versus oddanost). Určité akce posouvají hodnotu na ukazateli a ovlivňují dva související atributy. Když je postava v rovnováze, má přístup k mocné speciální schopnosti. Vyprávění celé hry je strukturované podobně jako televizní seriál, kdy každé sezení odpovídá jedné epizodě, které dohromady tvoří řady.
Uživatelský avatar
sirien
Enfant terrible
Příspěvky: 8895
Registrován: 6. 6. 2004, 18:10
Kontaktovat uživatele:

Re: [PBtA] Avatar Legends: The Roleplaying Game

Příspěvek od sirien »

Protože Avatar rocks a já nechci aby v té kanonádě hodnocení co teď padá do Databáze zapadnul můj shout-out jeho úžasnosti, tak si dovolim suplovat Markuse a svůj DB komentář pastnout sem:

__________________________________________________________

5/5

Boží Avatar, nejlepší PbtA

Z hlediska Avatara

...to je excelentní herní adaptace - lepší, než čekáte.

U brandovaného RPG očekáváte určité věci, jako je krásně udělaná grafika nebo texty který vás provedou světem a jeho obdobími a jejich tématy a konflikty. To všechno tu samozřejmě najdete a zpracování je tak dobré, jak by být mělo. Perlou adaptace tu jsou nicméně pravidla, která jsou řemeslně-žánrově precizní. Od způsobu kterým se napůl fikčně napůl mechanicky vypořádávají se zpracováním bendingu a jeho technik, přes zachycení stylu postav a jejich vnitřního růstu a osobních konfliktů a témat v playboocích ("povoláních" pokud neznáte PbtA hry) až po vcelku unikátní soubojový systém, který je zároveň gamisticky zábavné hrát, ale který přitom dokonale imituje styl a průběh soubojů ze seriálu, každá část hry a každé její pravidlo vnáší do hry feeling Avatara - ať už jeho světa, postav, příběhů nebo prosté estetiky.

Co se herní adaptace předlohy týče, Avatar je možná nejlepší, kterou jsem kdy potkal (...nejspíš ne s příliš velkým odstupem, okolo je pár dalších velmi dobrých, ale Avatar určitě aspiruje na špičku).

Z hlediska PbtA

Avatar je... vyspělá a konečně dospělá verze PbtA engine. To má několik rovin.

Zaprvé, Avatar rozhodně neni AW klon - ano je to jednoznačně PbtA, ale není to AWčko s předělanými tahy (jako mnoho jiných) - v jeho jádru (doslova, v jeho systémovém jádru) je hromada vlastního designu, které z něj dělají unikátní hru. A ten design není tuctový, ale je velmi "uvědomnělý", cílevědomý a jak jsem už uvedl, řemeslně precizní. Hra obsahuje vlastní unikátní (a velmi zajímavý - herně i designově) soubojový systém (na pohled složitější, ale jak ho rozehrajete, tak je velmi rychle velmi intuitivní), nenápadně, ale s výraznými výsledky přepracovaný systém sociálních mechanik (tahů atp.), krásně žánrové mechaniky pro osobní témata a vnitřní konflikty postavy (které jsou úzce provázané se zbytkem hry)... a mnoho dalšího.

Zadruhé, Avatar velmi efektivně řeší všechny (nebo aspoň valnou většinu) problémů AWčka, a to včetně těch, o kterých jsem pochyboval, jestli vůbec řešit jdou. Např. pryč jsou nezapamatovatelné seznamy stovky tahů s tisícovkami voleb, pro které musíte nekonečně listovat (ale přitom vůbec nemám pocit, že by herní možnosti/tahy v Avatarovi byly nějak omezeně redukované), generování herního obsahu skrze tahy je upraveno tak aby nerozbíjelo dlouhodobou naraci co jde odněkud někam (!!!. !). GM tahy a postupy jsou přeformulované tak aby GM nebyl tlačený do pozice kdy mají někteří hráči dojem že je s nimi vyjebáváno, mechaniky pro opozici jsou postavené tak aby místo frenetického skákání do všech stran udržovaly ve hře stálá témata a budovaly návaznost...



Není tajemství, že můj vztah k AW a PbtA engine je dost zdrženlivý. Když sem se dozvěděl, že vychází nové Avatar RPG a že bude PbtA, tak jsem nad tím soukromě dost prskal a potichu jsem se děsil nejhoršího. Avatar byl ale nakonec nejmilejší překvapení minulého roku.

Avatar je výborná ukázka výborného designu, výborné adaptace a je to výborná hra. A je to, čím PbtA může být, když není jen fanboyish copypastou AWčka do jiného žánru - a doufám že je tím, čím PbtA hry v budoucnu skutečně budou.



Od doby co jsme Avatara hráli si slibuju napsat skutečně pořádnou recenzi - Avatar si to zaslouží. Ale pořád se k tomu nemůžu dostat, takže vám ho zpromuju zatím aspoň takhle.
Za tento příspěvek děkují uživateli sirien:
KDolecek
Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.

Překlady Fate: ONLINE, PDF v grafice; všechny základní knihy, autorské blogy a další; vlastní Star Wars
Překlady Dungeon's & Dragons 5e: ONLINE, PDFka v grafice (všechna pravidla, 10+ kampaní a dobrodružství)
Překlady Shadowrunu: 6. edice v PDF, překlad 5. edice,
Překlady Sawage Worlds: PDF v grafice
Překlad Apocalypse World: ONLINE, PDF v grafice
Odpovědět

Zpět na „Powered by the Apocalypse (PbtA) a Forged in the Dark (FitD)“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host