[INFO] Pravdy a mapa, obecné věci

Moderátoři: MarkyParky, Sarsaparillos, GM Brněnský drak

Odpovědět
Uživatelský avatar
Orákulum
Příspěvky: 112
Registrován: 25. 8. 2022, 18:17

[INFO] Pravdy a mapa, obecné věci

Příspěvek od Orákulum »

Prostředí Železných zemí

Výchozím prostředím pro vaše dobrodružství jsou Železné země. Jde o drsný poloostrov s izolovanými komunitami a neprobádanou divočinou na hranici známého světa.
  • Před dvěma generacemi byl váš lid vyhnán ze svého původního domova ve Starém světě do Železných zemí.
  • Počasí je zde drsné. Zimy jsou kruté. Cestování a obchod jsou ve zdejším členitém terénu obtížné a nebezpečné. Nejsou zde žádná prosperující města. Naopak, obyvatelé Železné země žijí v izolovaných vesnicích nebo usedlostech. Jejich domy jsou skromné stavby ze dřeva, kamene a slámy.
  • Mnoho částí Železných zemí je neprozkoumaných a neobydlených, s výjimkou prvorozených bytostí, jako jsou například elfové, obři a vlkům podobní varouové.
  • Peníze zde mají nevalnou hodnotu. Většina obchodů se odehrává pomocí výměnného obchodu a protislužeb.
  • Některá společenstva zůstávají izolovaná a nezávislá, zatímco jiná obchodují se základním zbožím, jako je železo, obilí, dřevo, dobytek, vlna a uhlí.
  • V Železných zemích žije pestrá směsice národů a kultur, a to i v rámci jediného společenstva. Svou postavu a ty, se kterými se stýkáte, si můžete představit, jak chcete, bez ohledu na zeměpisnou polohu, rod, sexuální orientaci a pohlaví.
  • Společenstva se někdy semknou pod vedením vlivného vůdce, ale neexistují žádná království. Územní hranice jsou načrtnuty jen zběžně, pokud vůbec.
  • Rozsáhlé války se v podstatě nevedou, ale nájezdníci a potyčky mezi komunitami hrozí neustále. Některá společenství se živí výhradně nájezdy.
  • Dominantními zbraněmi jsou kopí, sekera, štít a luk. Meče jsou vzácné a velmi ceněné. Někteří válečníci se do boje vydávají odění v železe, jiní věří ve svou zdatnost nebo v sílu svých štítů.
  • Magie je rafinovaná a tajemná. Mystikové se snaží temnotu zahnat prostřednictvím kouzel, ale často jí podléhají. Obřady se vykonávají kvůli požehnání i získání vhledu.
  • Nadpřirozené bytosti a zvířata jsou vzácná, děsivá a nebezpečná.
Pravdy o železných zemích

STARÝ SVĚT
Nemoc se jako strašlivá vlna šířila Starým světem a zabíjela všechny, kdo jí stáli v cestě. Tisíce lidí prchaly na lodích. Nákaze však nebylo možné uniknout. Na mnoha lodích byla nemoc potlačena nemilosrdnými opatřeními - vyhazováním přes palubu každého, kdo vykazoval sebemenší příznaky. Jiné lodě byly navždy ztraceny. Přeživší nakonec našli Železnou zemi a učinili ji svým novým domovem. Někteří říkají, že jsme navždy prokleti těmi, které jsme zanechali za sebou, nemoci na pospas.

ODKAZY MINULOSTI
Již před mnoha lety sem připluli ze Starého světa jiní lidé, ale zbyl po nich jen barbarský, zdivočelý lid, který nazýváme Zlomení. Čeká i nás jejich osud?

ŽELEZO
Impozantní kopce a hory Železných zemí jsou bohaté na železnou rudu. Nejvíce ceněné je černé železo vytavené samotnými hvězdami. Jeho těžba i zpracování jsou nebezpečné a neobejdou se bez znalosti pověstmi opředených tajemství. Prý se kalí v krvi a přísaha složená na černé železo je obzvláště silná, protože je krom železa svázána právě i s krví prolitou při jeho zpracování.

SPOLEČENSTVÍ
Žijeme v komunitách zvaných kruhy. Jedná se o osady o různých velikostech, od pastvin s několika rodinami až po vesnice s několika stovkami obyvatel. Některé kruhy patří kočovným lidem. Některé silné kruhy mohou zahrnovat shluk osad. S jinými kruhy obchodujeme (a někdy mezi sebou válčíme).

VŮDCI
Vedení je stejně rozmanité jako lidé. Některým komunitám vládne hlava mocné rodiny. Nebo mají radu starších, kteří rozhodují a řeší spory. V jiných mají moc kněží. U některých rozhodují rituální duely v kruhu.

OBRANA
Strážci jsou páteř naší ochrany. Slouží svým komunitám tím, že drží hlídky, hlídají okolní pozemky a organizují obranu v době krize. V žádné komunitě jich není mnoho a je-li potřeba, musí přiložit ruku k dílu každý, kdo může. Většina Strážců na svou komunitu silnou vazbu. Jiní, tzv. svobodní strážci, jsou potulní žoldnéři, kteří se nechávají najímat do služeb komunit nebo chrání karavany.

MYSTIKA
Magie proudí tímto krajem stejně jako řeky v kopcích. Síla je tu pro ty, kteří se ji rozhodnou využít - ale je velmi nebezpečná a obyčejní lidé se jí obávají - jen opravdu odvážní (či bláhoví) riskují se s ní zaplést...

NÁBOŽENSTVÍ
Lidé uctívají staré bohy (ze starého světa, institucializované náboženství) i nové bohy (z Železných zemí, pohanské). V této drsné zemi je modlitba jednoduchou, ale mocnou útěchou.

PRVOROZENÍ
Prvorození žijí v izolaci a tvrdě si chrání své vlastní území.

NETVOŘI
Železnými zeměmi se potulují nejrůznější netvoři. Obývají především odlehlé končiny, ale na lov se vydávají i do osídlených oblastí. Tam často loví dobytek, ale nezřídka útočí i na pocestné, karavany nebo dokonce osady.

BĚSI
Máme se na pozoru před temnými lesy a hlubokými vodami, protože tam číhají příšery. V hlubinách dlouhé noci, kdy je vše zahaleno tmou, se jen blázni odvažují opustit své domovy.
Uživatelský avatar
Orákulum
Příspěvky: 112
Registrován: 25. 8. 2022, 18:17

Re: [INFO] Pravdy a mapa, obecné věci

Příspěvek od Orákulum »

Mapa
PbPMap.jpg
Uživatelský avatar
Orákulum
Příspěvky: 112
Registrován: 25. 8. 2022, 18:17

Re: [INFO] Pravdy a mapa, obecné věci

Příspěvek od Orákulum »

Náboženství
Lidé uctívají staré bohy (ze starého světa, institucializované náboženství) i nové bohy (z Železných zemí, pohanské). V této drsné zemi je modlitba jednoduchou, ale mocnou útěchou.

Objevy
  • Noví bohové jsou nevyzpytatelní, divocí a dávají velkou moc. Mají často lokální působnost v místě, kde jsou uctíváni, byť existují výjimky (pán Hlubin?) S svými uctívači přímo interagují, diktují jim, co mají dělat, jak mají vypadat rituály. Výměnou za moc často žádají oběti, nezřídka krvavé, i lidské. Kruhy, které se vydaly cestou krvavých obětí navíc často končí špatně.
  • Staří bohové jsou vzdálení. Jejich uctívání je spojeno s prověřenými obřady, které vymyslel železný lid, a které mají za úkol učinit jejich moc předvídatelnou a ovladatelnou. Cenou za to ovšem je, že jejich moc a působení je slabé ve srovnání s Novými bohy. Pokud je nějaký někde uctíván, bude to prováděno pomocí stejných rituálů i zvyků napříč celými železnými zeměmi. Nemanifestují ale svou moc přímo, jejich kněží se učí ji získat, kontrolovat a ovládnout pomocí přesně daných rituálů.
  • Jména ani Staří ani Noví bohové nemají. Železný lid o nich referuje jako o Pánu hlubin, Paní lovu, Panu ohně a podobně.
  • Jsou zdokumentovány záměny Starých bohů za Nové - minimálně na uctívání Paní lovu (Staré bohyně) naskočila v osadě jménem Esos nějaká místní síla a následně se jejím jménem nechala uctívat po nových způsobem a to velmi krvavě a tvrdě. Otázkou také je, jak je to s pánem Hlubin - nevíme o něm moc, ale v kapitole Dobrý sluha, špatný pán jsme o něm trochu mluvili, jako by byl obojím - i starým bohem, kterého dobře známe a dlouho uctíváme stejnými způsoby např. oceánem co obklopuje Železné země, i novým bohem, který je mocný, aktivně zasahuje do dění, žádá si oběti a krev námořníků. Je možné, že stojí někde na pomezí mezi těmito dvěma skupinami.
  • První lidé mají své zvláštní cesty, kterak se dostávat k moci, která v jejich pojetí není spojena s bohy. Objevil se u nich zatím jeden společný jmenovatel - to, že nějakým způsobem pracují s dušemi:
    • Elfové nějakým způsobem ovlivňují přímo přírodu, dokáží ovlivňovat živé materie. Jejich magie je fraktální, zanechává v přírodě zvláštní stopy po proměnách. Tvrdí, že existuje jedna duše spojující vše živé - Adan. Tristan jim pomáhal s přenesením lidské duše do Adan, která dává duši a těla elfům.
    • Trollové věří, že všechno má duši - i kameny, řeky, mech, krystaly. Jejich magie je založená na šamanských rituálech s různými bylinami, minerály a dalšími přírodními surovinami, není to ale vždy klasické míchání lektvarů a dryáků, občas s nimi dělají podivnosti přímo tím, že je někde nasypou, spálí a pod...
    • Obři jsou zatím neprozkoumaní, jen se ví, že jejich čáry i víra mají něco společného s ohněm a zemí.
  • Existují zvláštní síly nebo nadpřirozené entity, které se svým charakterem podobají Starým i Novým bohům, ale nejsou jimi úplně. Zatím jsme potkali tyto:
    • Prastarý: Mocná temná bytost z počátku věků, shromažďuje křivopřísežníky a odpadlé z celých Železných zemí do Karmínové věže
    • Přísahy: Po železných zemích chodí žena jménem Nanda, která tvrdí, že Staří i Nový bohové jsou jenom příživníci a paraziti na mnohem starší, všudypřítomné (a neosobní) síle, která pramení z Železných přísah. Tvrdí, že toto je skutečným zdrojem Moci a že by se lidé měli držet přísah a čerpat sílu přímo z nich, ne skrze bohy. Je v tomto velmi výmluvná - už se jí podařilo zkonvertovat na svou víru např. Nekuna, zástupce mistra Hiršama od Rudého vrchu. Prastarý je nepřítelem či antitezí téhle síly.
    • Smrt: Myrick se setkal se Smrtí. Smrťák mu řekl, že je něco jako bůh, ale lidé ho patřičně neuctívají. Přeje si ale být uctíván stejně jako bohové, aby se stal jedním z nich.
Uživatelský avatar
Orákulum
Příspěvky: 112
Registrován: 25. 8. 2022, 18:17

Re: [INFO] Pravdy a mapa, obecné věci

Příspěvek od Orákulum »

Hrozby
Zde jsou hrozby rozšířené přes více oblastí Železných zemí. Lokální hrozby jsou u jednotlivých oblastí:
Armáda ze severu
  • První setkání s armádou, na samotě u Bouřného Lesa zabil dezertér Ketilla, manžela Jóry.
  • Měl u sebe hřebce z Bouřných hor, jaké mají ve svých ohradách obři (dal jsem ho Burble, kde vlastně zůstal? Má ho Myrick?)
  • Odněkud se vzali Zlomení
  • Nemoc se dostala mezi obry a kosí je ve velkém, trollové říkali, že ji "přinesl člověk"
  • Trollové tvrdí, že na severu se shromáždilo "moc lidí" aby zabili zlomené
  • Trollové se do věcí lidí a obrů nechtěli plést, ale Eric s jeho bandou, asi jak pátral po nějakém artefaktu, vraždil trolly a znesvětil jejich pohřebiště
  • Trollové se brání a zavolali své soukmenovce z Mokřin, takže takzvaná armáda pravděpodobně teď stojí jak proti Zlomeným, Obrům, tak Trollům.
  • Šedý Sráz napadli trollové, nejspíše je Eric vyprovokoval, ale toho mají jako hrdinu, který je brání - pohřebiště musí být poblíž
  • Bjorn má pocit, že Eric je jen malá ryba, že někdo větší má nějaké vlastní cíle - ten někdo je dost vlivný na to, aby mohl armádu vybavit zbraněmi
  • Nemoc je i v okolí Mezníku a Šedého srázu, minimálně vymřelo osazenstvo tvrze poblíž
  • Přisluhovači Prastarého se chtěli z nějakého důvodu s armádou spojit, vyslali tam posly - poté co jsme je zmasakrovali tam část utekla
  • Lidé z Bílé Vody ví pár věcí o armádě: "je velká, organizovaná, neví se, kdo tomu velí (ale je to někdo důležitý a prý bohatý), jsou do toho nějak zamíchaní Zlomení, Nemoc, a obři. A Eric s jeho bandou kumpánů, kteří prý v horách něco hledají pro svého pána. Myslel jsem, že drancovat trollí pohřebiště vyrazil na vlastní pěst, ale zdá se, že kromě léku na své zmrzačení hledá i něco dalšího.
  • Tábor armády na severu Útočiště - Následovníci Vislaka jdou asi primárně po Zlomených, Eric pro svého pána hledá nějaký artefakt v trollích pohřebištích (a pro sebe lék, nebo mu ho pán slíbil), Prastarého následovníci těžko říct, a pak je tu nesourodá armáda s několika veliteli - ale asi to má celé někdo pod palcem
  • Nemoc kosí ve velkém obry a armádě to kazí plány. Nechápu přesně, jestli s nimi chtějí bojovat nebo spolupracovat, ale nechcou od nich nemoc chytit. A Následovníci jsou tu od toho, aby našli lék, nebo ochranu. A Vislak věří, že k tomu potřebuje lépe pochopit, co jsou Zlomení zač. Takže na ně pořádají hony, hledají jejich doupata a skrýše a sbírají stopy o tom, co se s nimi vlastně kdy stalo a jestli za to může nemoc, nebo ne. Protože podle všeho, co o nemoci víme, tak je nemilosrdná a zabíjí. Ale Zlomené jenom poznamenala a nechala žít.
Nemoc a Zlomení
  • Pravdy: Nemoc se jako strašlivá vlna šířila Starým světem a zabíjela všechny, kdo jí stáli v cestě. Tisíce lidí prchaly na lodích. Nákaze však nebylo možné uniknout. Na mnoha lodích byla nemoc potlačena nemilosrdnými opatřeními - vyhazováním přes palubu každého, kdo vykazoval sebemenší příznaky. Jiné lodě byly navždy ztraceny. Přeživší nakonec našli Železnou zemi a učinili ji svým novým domovem. Někteří říkají, že jsme navždy prokleti těmi, které jsme zanechali za sebou, nemoci na pospas.
  • Pravdy: Již před mnoha lety sem připluli ze Starého světa jiní lidé, ale zbyl po nich jen barbarský, zdivočelý lid, který nazýváme Zlomení.
  • Už ti, kteří připluli před mnoha lety, s sebou nesli Nemoc.
  • Spojením nemocných lidí a elfí magie vznikli Zlomení.
  • Zlomení už nemoc nešíří, jsou vyléčení.
Postavy
  • Wulan - Kdysi dávno chtěl v centru Útočiště vybudovat nový elfí hvozd. Jeho snaha skončila tragédií, kataklyzmatem a zemětřesením. Zbyla Wulanova zhourcená/ztracená soutěska. Stahují se do ní Zlomení. Wulanova kouzla je pravděpodobně pomohla vytvořit.
  • Otani - Elfka stvořená z nakaženého těla - trochu člověk, trochu elf, trochu bytost stínů. Hledá lék na Nemoc v odhalení Wulanovy magie, která to způsobila. Věří, že nemocné (lidi, obry a vůbec) je možné vyléčit pouze "Zlomením".
  • Vislak - Člověk, vůdce Následovníků Vislaka, chce vymýtit Nemoc a věří, že ve Zlomených najde lék, kterým nakažené zachrání.
  • Uktannu - Elf, v Nabumě využívají Zlomené jako zdroj nových těl pro elfy. Těla nejsou úplně ideální a chce je očistit - pověřil tím Tristana a Ukamese.
  • Ukames - Elf, kterého Uktannu vyslal do Wulanovy ztracené soutěsky, aby vytvořil nástroj pro očištění duše Zlomených.
  • Tristan - Přísahal objasnit propojení Nemoci a Zlomených pro šamana Uktannu.
  • Nanda - Kněžka "Přísahy", která chce od Zlomených získat meč, který proklel Filze, a který Nanda přísahala očistit.
Odpovědět

Zpět na „[PBP] Železné přísahy“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů