Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Oficální diskuze k nové generaci DrD, vydané v roce 2011.

Moderátoři: Bouchi, Pieta, Charles

Odpovědět
trajda
Příspěvky: 1022
Registrován: 1. 6. 2015, 22:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda »

MarkyParky píše: 18. 1. 2023, 09:30
trajda píše: 18. 1. 2023, 06:13 Edit: Proč má šaman Podávání lektvarů zvířatům, když Lupič dokáže vyrobit nektary pouze na lidi? Neměl by mít šaman Podávání mastí a odvarů zvířatům?
Nerozumím, co tam dělá lupič.

Šaman umí vyrobit omamné látky pro lidi i zvířata, tak je dokáže i podávat.
Teď nemluvím o jedech.

Mluvím o mastech, odvarech a nektarech - o zásobnících zdrojů, kterým se obecně říká lektvary.
- Mastičkář umí vyrobit mast na lidi a zvířata, mastičkář umí podávat mast lidem, šaman podávat mast zvířatům.
- Šaman umí vyrábět odvary na lidi a zvířata, zaříkávač umí podávat odvary lidem, šaman podávat odvary zvířatům.
- Lupič umí vyrábět nektary na lidi, zvěd podávat nektary lidem, šaman podávat nektary zvířatům.

Kdo vyrábí nektary na zvířata? Umí šaman podávat něco, co nikdo ze základních pravidel neumí vyrobit?
MarkyParky
Příspěvky: 13871
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky »

Tyjo, tak to ti z hlavy neřeknu, jestli je to schválně nebo opomenutí.
Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2356
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Fafrin »

Podávat Nektary bytostem XY by měl umět asi ten, kdo umí léčit Vliv bytostem XY.
Protože používání zásobníku jsou zdroje pro danou činnost.
Za tento příspěvek děkují uživateli Fafrin:
MarkyParky
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Bývalý ORG, občasný LARPař. DrDII since beginning.
trajda
Příspěvky: 1022
Registrován: 1. 6. 2015, 22:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda »

Fafrin píše: 18. 1. 2023, 13:26 Podávat Nektary bytostem XY by měl umět asi ten, kdo umí léčit Vliv bytostem XY.
Protože používání zásobníku jsou zdroje pro danou činnost.
To nikdo nerozporuje. Šaman léčí vliv zvířat, šaman podává nektary zvířatům.

Kdo vyrábí nektary na zvířata? Umí šaman podávat něco, co nikdo ze základních pravidel neumí vyrobit?
Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2356
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Fafrin »

(Umí to určitě vyrobit Alchymista pod zázračným elixírem.
A třeba je otázka, jestli některé z povolání umí třeba vyrábět meče, ale Bojovník je umí používat.)

Ale tuším, že tyhle odpovědi tě úplně neuspokojí ;)
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Bývalý ORG, občasný LARPař. DrDII since beginning.
trajda
Příspěvky: 1022
Registrován: 1. 6. 2015, 22:11

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od trajda »

Fafrin píše: 18. 1. 2023, 22:11 (Umí to určitě vyrobit Alchymista pod zázračným elixírem.
A třeba je otázka, jestli některé z povolání umí třeba vyrábět meče, ale Bojovník je umí používat.)

Ale tuším, že tyhle odpovědi tě úplně neuspokojí ;)
Dokud se nezjistí, jak to mělo původně být, tak mi nezbývá, než to takhle přesně hrát. A pokud se nakonec zjistí, že takhle to přesně bylo plánované, tak mě takováto odpověď dokonce uspokojí. A zda si někam napíšete poznámku, že to máte dohledat, to už nechám na vás.
Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2356
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Fafrin »

Takhle, Vyrábění třeba Jedů, co působí na neživé je třeba až Mistrovská ZS. Stejně tak léčení Netvorů.
Vyrábět Nektary, které lze použít na zvířata nebo dokonce něco onačejšího zní jako kombinace Lupiče a Šamana.

Nicméně, v Šamanovi je přímo "podávání lektvarů zvířatům" v rámci Dovednosti "Léčení zvířat (Duše)".
Lektvary = (masti, odvary a nektar); takže podávat nektary zvířatům Šaman umí. Ale asi je neumí vyrábět. Na to je potřeba kombinace lovce a lupiče. Lupič určitě nemá umět vyrábět Nektary, které by pomáhali zvířatům. A nikdo jinej nektary nevyrábí.

Takže za mě to jde do poznámky k "v základní příručce nepokryté dovednosti", které by bylo fajn pokrýt v mistrech.
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Bývalý ORG, občasný LARPař. DrDII since beginning.
Uživatelský avatar
Stařec
Příspěvky: 163
Registrován: 25. 8. 2010, 11:30
Kontaktovat uživatele:

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Stařec »

Mám postavu čaroděje a občas používám Vzdušnou magii na to, abych udělal nějaký vysoký wuxia skok nebo někam poodlétl. Ale nedávno jsem si všiml, že Lupič má Vzdušnou Akrobacii (i když vím, že není magická). Ale pořád mi vrtá hlavou - nezneužívám tu vzdušnou magii? Nemám na ni žádnou ZS. Jak by to řešili samotní autoři?
Verba vana aut risui apta non loqui!
MarkyParky
Příspěvky: 13871
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od MarkyParky »

Ne, děláš to v zásadě dobře. Různé prodlužování skoků a výskoků tam určitě patří. Klidně i vznášení se.
Se silou vichřice i nějaké to polétnutí (v rámci toho, kam by tě uvedl člověk, případně obr s tou ZS ).

Jen nezapomínej na projevy ve fikci - pořád tě nanáší vítr/vichr a to není moc nenápadné nebo přesné...

Lupičova vzdušná akrobacie je spíš lezení po stropě, stěnách a takový super-parkour. Tzn. ta se dá dělat i tiše a nenápadně, ninja-style.
Za tento příspěvek děkují uživateli MarkyParky tito uživatelé (celkem 2):
Fafrin, Stařec
luke31
Příspěvky: 29
Registrován: 13. 7. 2011, 09:43

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od luke31 »

nezneužívám tu vzdušnou magii? Nemám na ni žádnou ZS.
U nás ve skupině je to povolené mechanicky v zásadě dvěma způsoby:
A) Menší protažení skoku/výskoku, tj. primárně postava spoléhá na své fyzické schopnosti = Hod na Pohyblivost (Kejklíř) a díky magii vzduchu dostává postava Výhodu.
B) Větší skoky/výskoky než je normálně fyzicky možné, tj. postava spoléhá na magii = Hod na Větrnou magii, ale velmi často doskok/dopad je spojen s Nástrahou prostředí (jde o to samé kolo, takže postava buď přijme následek Nástrahy nebo to zkusí a musí zaplatit Obranu). Např. postava během honičky přeskočí širokou propast způsobem, že ji doslova vrhne poryv větru. Doskok pak není nijak precizní ani něžný, tj. rovnou řešíme nástrahu, zda se na druhé straně nerozmázne v prachu a kamení a neodře se (= zvýšené Ohrožení či při použití Síly vichřice dokonce Jizva naražené kosti či tak něco).

A samozřejmě je tu i ten hluk, víření prachu atp. spojené s použitím větrné magie (jak už psal Marky), tj. prakticky případ B není nikdy používán během nějakého plížení apod.
Uživatelský avatar
Stařec
Příspěvky: 163
Registrován: 25. 8. 2010, 11:30
Kontaktovat uživatele:

Re: Otázky k pravidlům - 2. přepracované vydání

Příspěvek od Stařec »

Díky za upřesnění!
Verba vana aut risui apta non loqui!
Odpovědět

Zpět na „Dračí doupě II“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů