ZS Listovlasý

Oficiální diskuze k nové generaci DrD, vydané v roce 2011.

Moderátoři: Bouchi, Pieta, Charles

Taranis
Příspěvky: 4
Registrován: 19. 8. 2015, 15:49

ZS Listovlasý

Příspěvek od Taranis »

Zdravím všechny fanoušky DrD2.
Už nějakou dobu přemýšlím nad žrecovou Zvláštní schopností Listovlasý, konkrétně nad čtvrtým odstavcem této schopnosti.(přidám sem opis čtvrtého odstavce,aby bylo jasné o co jde)

Proměnou v netvora získá žrec jeho tělesné dovednosti a tělesné zvláštní schopnosti ( v samostatném DrD 2: Bestiáři jsou označené, v základních pravidlech se řidte zdravým rozumem a pravidlem rozhodování) a přirozené zbraně.Dovednosti rozšiřují charakteristiku použitého povolání. Nová podoba může naopak použití některých starých dovedností znemožnovat.

příklad: žrec se chce proměnit například v krakena, provede dostatečný rituál-promění se.O nějaký čas později se utká s nepřátelskou lodí.Je jasné že v souboji může ve své nové podobě používat ZS přirozené zbraně (chapadla a klepeta-dlouhá drtivá), Kamenná kůže či Oživlá hora, nebot všechny tyto schopnosti jsou v Bestiáři (na straně 8-11) označené jako tělesné.Dále je také jasné že se jeho charakteristika NEROZŠÍŘÍ o zvláštní schopnost Ochranná aura,protože ta je v bestiáři označená jako duševní a ačkoliv skutečný kraken tuto schopnost má Žrec ji použít nemůže,protože se jeho schopnosti rozšířily jen o ty tělesné.Pak ale nastává věc kterou nechápu: Muže použít třeba takovou schopnost Ztělesněná zkáza či Masakr, když u těchto schopností není vůbec napsáno zda spadají pod tělo, duši či vliv.

Všem moc děkuji za názory a odpovědi.
Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2384
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: ZS Listovlasý

Příspěvek od Fafrin »

Rychlá odpověď: Může, pro tělesné akce.

Konkrétně, kraken má Ztělesněnou zkázu pro chytání nepřátel, což se jeví jako tělesná akce a Masakr pro boj zblízka, což je tělesná dovednost.
Žrec proměněný v krakena tak též bude mít Ztělesněnou zkázu pro chytání nepřátel prováděné tělesně (takže hrubou silou, nikoliv třeba pomocí magie dřeva nebo nahánění do pastí) a Masakr pro boj zblízka(což je jednoznačně akce tělesná).
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Bývalý ORG, občasný LARPař. DrDII since beginning.
Návštěvník

Re: ZS Listovlasý

Příspěvek od Návštěvník »

Díky moc, už rozumím :)
Rodario
Příspěvky: 371
Registrován: 11. 3. 2015, 06:46

Re: ZS Listovlasý

Příspěvek od Rodario »

Zase jestli tuhle schopnost chápu dobře tak Žrec který by se proměnil v draka by nemohl chrlit oheň. Což mi připadá dost divné.

A co třeba nezranitelnosti a podobné věci? Třeba kdyby se Žrec proměnil na Ptáka Noha, získal by jeho nezranitelnost vůči Magii Větru nebo ne? V tomhle by se podle mě mělo udělat trochu víc jasno.
Taranis
Příspěvky: 4
Registrován: 19. 8. 2015, 15:49

Re: ZS Listovlasý

Příspěvek od Taranis »

to je fakt, ta zranitelnost mě nenapadla-mělo by se to domyslet.

Co se týče toho draka,tak navím zda by se v něj mohl Žrec proměnit, nebot žrec se může měnit jen ve zvířecí netvory.Třeba takový pták noh je jasně zvířecí netvor o tom není pochyb, je to prostě velikej pták.Nevím ale zda li takovej drak není moc magická ještěrka na to aby se dal považovat za zvířecího netvora-považte sami.

Dle mého názoru by ta schopnost neměla být vázaná pouze na tělesné dovednosti a ZS.Když tuhle schopnost bude žrec používat přes zvířecí magii tak si musí dát jizvu za šamanovu magii zvířat,dále si musí dát jizvu za aktivaci téhle schopnosti a až pak si může vybrat ve kterého netvora se promění přičemž je jeho výběr docela omezen nebot jen část netvorů jsou zvířecí netvoři-když si vybere tak se jeho ZS a dovednosti se rozšíří jen o ty tělesné, a to ani nemluvím o tom že proměna je nepoužitelná v boji (což je ale u Žrece celkem pochopitelné).

Co si o tom myslíte vy ?
Rodario
Příspěvky: 371
Registrován: 11. 3. 2015, 06:46

Re: ZS Listovlasý

Příspěvek od Rodario »

Drak je pro mě zvířecí netvor dost. A i kdyby se na něj z nějakého důvodu Žrec nemohl proměnit tak Ničitel se v něj proměnit může. Což je taky bizardní, že Ničitel by se mohl proměnit na Jezinku a Žrec ne, ale to už je něco jiného.
Kategorie netvoři je sama o sobě o tom, že to jsou "magické ještěrky" a podobné věci. Navíc se Žrec může proměnit i na rostliny a přírodní běsy.

A co se týče tělesných, tak tam jde o to, jak to klasifikovat. Třeba když má nějaký netvor ochrannou auru, je to kvůli něčemu nadpřirozenému, co Žrec ještě nedokáže úplně napodobit nebo je to třeba proto že ten dotyčný netvor má "od přírody" třeba magii rušící šupiny, které zeslabují magii? Třeba mě by se líbilo, kdyby se dračí dech překlasifikoval z Magie Ohně na přirozenou zbraň.
Uživatelský avatar
MarkyParky
Příspěvky: 16381
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: ZS Listovlasý

Příspěvek od MarkyParky »

Rodario + Taranis:
- co se týká toho, do jaké kategorie spadá který tvor, všechny vydané bestiáře záměrně nechávají dost velkou volnost. Je v tom záměr, aby odehrávané světy nebyly příliš svázané pravidly (už tak některé věci nastavují podobu světa až až...)

Takže klidně to může být tak, že:
- skupina A bude mít draka jako krajně neobvyklé zvíře - přerostlou inteligentní ještěrku, která lítá, protože má křídla a chrlený oheň je jen důsledkem důmyslných chemických procesů uvnitř jeho trávicí soustavy
- zatímco skupina B bude mít draka jako magického plaza, který nemá se zvířaty nic společného, ve vzduchu jej drží spíš magie, než podivná zakrslá křídla a chrlení ohně je opravdu kouzlem se vším všudy

Zvlášť pokud hrajete Hry mocných, tak se už předpokládá, že jste natolik zkušení hráči, že pro vás bestiáře stejně jsou spíše inspirací a dotváříte si a přetváříte z velké míry hru sami. A to se týká i té klasifikace - tzn. jak si to budete ve svém světě přát, tak to ve vaší hře bude. Vyvarujte se jen toho to účelově měnit ;o) .. buďte konzistentní.
Uživatelský avatar
Fafrin
Příspěvky: 2384
Registrován: 4. 3. 2010, 22:15
Bydliště: Olomouc

Re: ZS Listovlasý

Příspěvek od Fafrin »

Co se týče zranitelností a nezranitelností, které se přenosou přeměnou, tak bych postupoval podle cílové vlastnosti, asi.
Tedy, pokud netvor, ve kterého se proměňuji má Nezranitelnost proti magii ohně, pak po proměně v něj budu nezranitlený Magií ohně pokud tato cílí na tělo;
Tedy pokud se mě jako netvora pokusí někdo spálit ohnivou koulí, uplatním nezranitelnost. Pokud by mě ale někdo pomocí magie ohně třeba dezorientoval dýmem či zábleskem (cílil na Duši), moje nezranitelnost mi nepomůže.

U toho dračího dechu je to obdobné - pokud vaši draci plyvají oheň pomocí tělních žláz, uplatňete je i po přeměně. Pokud kouzlí, neuplatněte.

Pták noh má nezranitelnost proti magii větru kvůli své velikosti a Vololitu v lebce, takže se mi to jeví jako přirozené tělesné důvody. Takže bych to přenesl.
DrD 1.x od roku 1996, od 1997 jako PJ. Bývalý ORG, občasný LARPař. DrDII since beginning.
Taranis
Příspěvky: 4
Registrován: 19. 8. 2015, 15:49

Re: ZS Listovlasý

Příspěvek od Taranis »

Předem bych všem moc rád poděkoval za jejich názory, jsou opravdu inspirativní a smysluplné a jistě některé z nich ve své hře využiji.

Dále bych chtěl vědět jak by jste řešili proměnu v obří rostliny z hlediska ZS.Je poměrně snadné odhadnout a přiřadit jistým rostlinám jejich přirozené zbraně (zvláště díky příkladu ve hrách mocných).A s charakteristikou si jde také jakž takž poradit-zvláště u rostlin pro které je typické asi tak leda stání na místě $D (u masožravých rostlin lov kořisti).Ale co myslíte že je lepší ? Přidávat žrecům změněným v rostliny ZS podle jejich dočasné podoby, (například při proměně v masivní dub přidat Oživlou horu) nebo ZS rostlinám vůbec nedávat (vyjma přirozených zbraní).
Rodario
Příspěvky: 371
Registrován: 11. 3. 2015, 06:46

Re: ZS Listovlasý

Příspěvek od Rodario »

Ta první možnost je lepší. Prostě si tu oživlou rostlinu nejdřív vytvoř jako normální příšeru (klasifikací by to byl Netvor) a přiřaď jí normálně ZS apod.
Odpovědět

Zpět na „Dračí doupě II“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů