Ruská invaze na Ukrajinu

O lidech, o vztazích, o politice, o názorech, o opicích a o ufonech.

Moderátor: Faskal

Uživatelský avatar
Antharon
Příspěvky: 6953
Registrován: 24. 10. 2007, 16:33
Bydliště: Šenkvice

Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Antharon »

Ruská invaze na Ukrajinu
Dobré drony, na které se dá teď přihodit:

:arrow? AerorozvědkaCZ/VozímDronyNaUkrajinu (stránka, twitter) - Vozí od začátku války a mají větší výrobní kapacitu než peněz za které mohou drony nakoupit. Mrkni na jejich stránky, záberů, kdy jejich drony sundají skřetí vozítka, je tam dost.
:arrow? Dárek Putinovi - operace Drönbumm (stránky) - Zrovna vybírají na operaci Drönbumm, 10 tun plastické trhaviny pro drony.
:arrow? Drony Nemesis (stránky) - Už se vybralo na 10k dronů (zatím jsou na 14k), sbírka pokračuje, cílí na 20k.
:arrow? NoelReports (twitter) - Noel co chvíli vybírá na konkrétní drony nebo vozítka pro nějakou jednotku, která to potřebuje. Teď ještě pár dní vybírají na drony a EW pro jednotky, co bojovaly u Avdijivky. Dostaneš slušivou nášivku, když daruješ víc než 100 E.
----------
:arrow? Constantine (twitter) - Kdo má morální zábrany posílat peníze na zbraně, je spousta možností jiných. Constantine teď třeba vybírá na bagr pro frontové ukrajinské jednotky, aby mohli rychleji budovat obranné pozice. Není to tak sexy jako drony, ale ten bagr je vážně potřeba a taky zachrání životy.
Moaaaar!!!! - [móur] - The provided level of material relevant to my interests is insufficient to meet my personal required needs.
Uživatelský avatar
Ecthelion
Moderátor
Příspěvky: 12367
Registrován: 13. 7. 2004, 15:19
Bydliště: Brno/Rezno

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Ecthelion »

:!: Další vlna raketových útoků. 2 střely s plochou dráhou letu už sestřeleny nad Kyjevem. Očekává se více než 30 střel.

-----------
:arrow? Situace na frontách:

- Bachmut - Skřeti se tlačí na sever od Krasne hory a na jihu u Klišchiivky ve snaze Bachmut obklíčit. Těžké boje podél celé linie, skřeti ostřelují a útočí bez přestávky. Ukrajinský generální štáb odmítl, že se mluví o evakuaci.

- Vuhledar - Skřeti útočí s velkými silami a snaží se postoupit. Vuhledar sám je druhý den pod nepřetržitou dělostřeleckou palbou. Jádro útočících jednotek jsou 155. a 40. námořní brigáda, plus kanonenfutr z Doněcku. Skřeti zatím obsadili 'Dači', chatkovou oblast na jih od města, ale dál se nedostali. Mají těžké ztráty. Dvě jednotky údajně odmítly zaútočit, když viděly ztráty těch před nimi (zdroj).

-----------
:arrow? Turecko odmítlo podpořit vstup Švédska do NATO poté, co na demonstraci před tureckou ambasádou demonstrant spálil korán a zrušilo rozhovory se švédskou stranou. Jenže týpek, co spálil ten korán, je švédský ultranácek, který na netu nadšeně chválil skřetí separátské republiky a zaplatil mu za to "novinář spřízněný s mordorskými médii" (čti "mordorský agent") (zdroj).

:arrow? Zelenský zjistil, že Německo pošle tanky uprostřed rozhovoru s Kay Burley pro Sky News (video).

:arrow? V noci sestřeleno nad Ukrajinou 24 šáhedů (zdroj).

-----------
:idea: USA pošlou na Ukrajinu 31 Abramsů, náhradní díly a vybavení k jejich provozu (zdroj). Součástí dodávky by mělo být i 8 vyprošťovacích a opravárenských M88A2 (zdroj).

:idea: Norsko rozhodlo o poslání Leopardů II, odborníci mluví o 8 Leo 2A4 (zdroj).

:idea: Kanada pošle Leopardy IIS, analyzuje kolik. Doufá, že pošle nejméně 10, pokud ne víc (zdroj). Celkem provozuje 112 Leo II, bývalý šéf generálního štábu Rick Hillier už prohlásil, že by měli poslat 50.

:idea: Výcvik ukrajinských tankistů v Německu může zažít na konci ledna/začátku února, bude trvat 6 týdnů a Leo II budou doručeny do 3 měsíců (zdroj).

:idea: Slovensko je připraveno okamžitě poslat na Ukrajinu 30 tanků T-72, pokud za ně dostane západní tanky (zdroj).
Tohle přišlo dost pozdě, radši západní tanky poslat rovnou na Ukrajinu.

:idea: Slovensko pořád neposlalo svoje Migy-29, ale je připraveno to udělat (zdroj).
Tak to už kurňa udělejte a nekecejte.

:idea: Firma Baykar předala Ukrajině zdarma 2 drony TB2 Bayraktar (zdroj).

:idea: Německo pošle Ukrajině příští měsíc 10 000 přijímačů Starlink (zdroj). Ukrajina provozuje zatím 30 000 Starlinků, z toho 8 000 nedávno předalo Polsko.

:idea: Po rozhodnutí o odeslání tanků Scholz odmítl jakékoli odeslání stíhaček (zdroj).
Dej tomu čas, strejdo.
"Stay firm and die hard!" Colonel-Comissar Ibraim Gaunt, Tanith First-And-Only
Obrázek
Uživatelský avatar
Vitus
Příspěvky: 2666
Registrován: 21. 7. 2006, 09:03
Bydliště: Kladno

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Vitus »

Eleshar_Vermillion píše: 25. 1. 2023, 18:08
midewiwin píše: 25. 1. 2023, 15:45 Tanke, Herr Scholz, zní z Pobaltí.
To asi nepochopí, německy je tank "Panzerkampfwagen" :wink:
Pozor, ale nezkracovat na PKW, protože to označuje osobní auta (obdobně jako LKW nákladní). $lol$
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18577
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

Snad není nikdo, kdo by nevěděl, že se to zkracuje na PzKpfW?
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
Jezus
Příspěvky: 2648
Registrován: 26. 1. 2018, 10:35
Bydliště: Brno

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Jezus »

Ecthelion píše: 26. 1. 2023, 08:50 Kanada pošle Leopardy IIS, analyzuje kolik. Doufá, že pošle nejméně 10, pokud ne víc (zdroj). Celkem provozuje 112 Leo II, bývalý šéf generálního štábu Rick Hillier už prohlásil, že by měli poslat 50.
Pokud by to bylo nakonec fakt půl sta, tak tleskám :clap:
Ecthelion píše: 26. 1. 2023, 08:50 Slovensko je připraveno okamžitě poslat na Ukrajinu 30 tanků T-72, pokud za ně dostane západní tanky (zdroj).
Tohle přišlo dost pozdě, radši západní tanky poslat rovnou na Ukrajinu.
Říkám si, jestli to nebude variace na to, co jsme udělali my? "T-72 pošleme hned, kdy to nejvíc hoří, protože jarní ofenziva, a stačí nám, že západní tanky dostaneme, až se vyrobí." A tady opravdu lepší starší východní hned, než novější západní později.
Případně si umím představit i složitější dohodu, kdy například Francie nechce poslat Ukrajině tolik Leclerků, aby se příliš oslabila, ale poslat je spojenci NATO by už tolik nebolelo, protože to kolektivní obranu posílí.
Taky si umím představit politický tanec kolem tématu "Nepřeháníte to s tou podporou Ukrajiny? Co když vyprovokujete Putina a pak nám budou tanky chybět..." odpovědí "No, ale my je neposíláme na Ukrajinu, vylepšujeme obranu našeho spojence z NATO, co je víc na ráně + vytváříme tam příležitost pro naše výrobce do budoucna."
(Řečené se samozřejmě nemusí týkat pouze Francie).
jjelen
Příspěvky: 2512
Registrován: 27. 7. 2010, 16:23

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od jjelen »

Jezus píše: 26. 1. 2023, 09:56 Říkám si, jestli to nebude variace na to, co jsme udělali my? "T-72 pošleme hned, kdy to nejvíc hoří, protože jarní ofenziva, a stačí nám, že západní tanky dostaneme, až se vyrobí." A tady opravdu lepší starší východní hned, než novější západní později.
Také si říkám. Těch 6 týdnů z Ecthelioního reportu může být až moc dlouhá doba, a pokud by mohli ty západní tanky nějak víc změnit situaci na bojištích, očekával bych nějakou větší akci ze strany Rusů pokud možno dřív, než stačí vůbec dorazit a pak se může hodit kdeco navíc...
Další věc se samozřejmě kdy ta Tčka dojdou a jak rychle budou připravena k nasazení
Uživatelský avatar
Antharon
Příspěvky: 6953
Registrován: 24. 10. 2007, 16:33
Bydliště: Šenkvice

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Antharon »

Keby niekoho zaujimal pohlad druhej strany...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Moaaaar!!!! - [móur] - The provided level of material relevant to my interests is insufficient to meet my personal required needs.
Argonantus
.
Příspěvky: 18112
Registrován: 31. 10. 2006, 17:35

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Argonantus »

Co když vyprovokujete Putina a pak nám budou tanky chybět...
Nepochybuji, že takovou větu dokáže někdo vyslovit, třeba i politik.
Problém je, že vojenská logika věty je tak neuvěřitelně pošahaná, že je opravdu těžké na ni reagovat.
Pakliže se cítí Rusové vyprovokováni tím, že mají potíže s nepřátelskými tanky na Ukrajině, asi těžko dokážou tanky útočit ve Francii (zřejmě je povezou dopravními letadly, nebo co).

V zásadě mne tyhle šílenosti vyprovokovaly k tomu, že se tématu stále věnuji; měl jsem v plánu končit už před několika lety.
Jenže pak přišel covid, a zjištění, že spousta lidí dokáže obětovat dědečka kvůli svému pohodlí a právům.
No a pak tohle; politici zopakovali Mnichov hned dvakrát, v roce 2014 a 2022, nicméně stále není všeobecná povědomost, jak nebezpečné tyhle nápady jsou.

Projíždím debatu, a padají na mne smyčky debaty, kdy se přesně tohle řešilo; naprosto nesmyslné chápání smluv o NATO
viewtopic.php?p=656155#p656155
kde Log 1=0 naprosto není jediný, potkávám to často;

nebo všeobecně odmítnuté hodnocení situace generálem Šedivým
viewtopic.php?p=657084#p657084

které se naopak zpětně ukázalo zcela správné. Pesimista Šedivý tentokrát vyhrál nad optimistou Hodgesem; minule to bylo zase obráceně. Předvídat vojenské události je fakt nesnadné, když navíc nemáme přesné zprávy o situaci a o zdrojích.
Na druhou stranu, lze přesto vyloučit řadu věcí, které jsou zjevně nemožné, ale přesto se o nich vesele píše.

Jinak jsou nějaké problémy s granáty do ukrajinských tanků 125 mm - doufám, že je to jen nějaký organizační chaos, ne to, že fakt definitivně docházejí.
Rusové museli z těchto důvodů odepsat děla 120 mm, Gvozdiky a podobně - už do nich nemají granáty taky.
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18577
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

Co když vyprovokujete Putina a pak nám budou tanky chybět...
Argonantus píše: 26. 1. 2023, 18:20Nepochybuji, že takovou větu dokáže někdo vyslovit, třeba i politik.
Mno u nějakého pobaltského politika mi to přijde jako dost legitimní otázka, dost pravděpodobně i u polského nebo finského. Takřka kdekoliv jinde je ta otázka nesmyslná, ježto jde o zjevně účelné využití a důvod, proč se pořizovaly. Možná bych se ptal třeba na místě Rumunska, jestli má tanky dostat první Ukrajina, nebo Moldávie.
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
Argonantus
.
Příspěvky: 18112
Registrován: 31. 10. 2006, 17:35

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Argonantus »

No jo, ale když mají Rusové nedostatek tanků, co udělají, když jsou vyprovokovaní?
Zatím odjakživa platilo, že se strašně vztekají, ale nemohou dělat naprosto nic.
Žádnou další armádu ve skladu už nemají.
Estonci dost přesně vědí, proč pouštějí svoje zbraně.
Teď zrovna je úplně nejbezpečnější okamžik Evropy. Loni touto dobou byl čas se bát a panikařit.

Stejný model je hrozba útokem na Kyjev.
Loni na jaře neprorazili dvěma armádami.
Takže teď útok zopakují bez těch dvou armád, zřejmě.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32335
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Vallun »

Argonantus píše: 26. 1. 2023, 19:49 No jo, ale když mají Rusové nedostatek tanků, co udělají, když jsou vyprovokovaní?
Zatím odjakživa platilo, že se strašně vztekají, ale nemohou dělat naprosto nic.
Žádnou další armádu ve skladu už nemají.
Jo, racionálně máš samozřejmě pravdu...

Nicméně počkejme, až do Rumunska vpadne 1. ukrajinský front v čele se 150 ks Leopardů 2, do Pobaltí a Finska 1. skřetí front a do Polska první kombinovaný front skřeťoorskoukrajinský :D

Teprve pak začne škrábání zdrojů až do dna...:D
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Cor
Příspěvky: 1199
Registrován: 26. 3. 2013, 10:10

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Cor »

To je fantasmagorie. Spíš se posereme, až vznikne osa orbánců tradičních hodnot Ankara-Bělehrad-Budapešť...
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32335
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Vallun »

Cor píše: 26. 1. 2023, 22:56 To je fantasmagorie. Spíš se posereme, až vznikne osa orbánců tradičních hodnot Ankara-Bělehrad-Budapešť...
Tak já říkám už dlouho, že Budapešt by se měla pořešit...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Sosacek
Příspěvky: 25789
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Sosacek »

Chvili to vypadalo, ze polaky uz nastvou moc a bude se brzo jmenovat Dudapest.
“And, for an instant, she stared directly into those soft blue eyes and knew, with an instinctive mammalian certainty, that the exceedingly rich were no longer even remotely human.”
― William Gibson, Count Zero
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32335
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Vallun »

Sosacek píše: 27. 1. 2023, 00:13Chvili to vypadalo, ze polaky uz nastvou moc a bude se brzo jmenovat Dudapest.
Byla by ostuda, kdybychom se na tom nepodíleli...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
MarkyParky
Příspěvky: 16480
Registrován: 11. 8. 2011, 02:37

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od MarkyParky »

Vallun:
Nemůžeš zase přeceňovat schopnosti naší armády. Bude vázaná v Královci, tak jak by se dostala asi k Budapešti?

Zpět na „Realita a pseudorealita“