Ruská invaze na Ukrajinu

O lidech, o vztazích, o politice, o názorech, o opicích a o ufonech.

Moderátor: Faskal

Odpovědět
Uživatelský avatar
Antharon
Příspěvky: 6892
Registrován: 24. 10. 2007, 16:33
Bydliště: Šenkvice

Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Antharon »

Ruská invaze na Ukrajinu
Dobré drony, na které se dá teď přihodit:

:arrow? AerorozvědkaCZ/VozímDronyNaUkrajinu (stránka, twitter) - Vozí od začátku války a mají větší výrobní kapacitu než peněz za které mohou drony nakoupit. Mrkni na jejich stránky, záberů, kdy jejich drony sundají skřetí vozítka, je tam dost.
:arrow? Dárek Putinovi - operace Drönbumm (stránky) - Zrovna vybírají na operaci Drönbumm, 10 tun plastické trhaviny pro drony.
:arrow? Drony Nemesis (stránky) - Už se vybralo na 10k dronů (zatím jsou na 14k), sbírka pokračuje, cílí na 20k.
:arrow? NoelReports (twitter) - Noel co chvíli vybírá na konkrétní drony nebo vozítka pro nějakou jednotku, která to potřebuje. Teď ještě pár dní vybírají na drony a EW pro jednotky, co bojovaly u Avdijivky. Dostaneš slušivou nášivku, když daruješ víc než 100 E.
----------
:arrow? Constantine (twitter) - Kdo má morální zábrany posílat peníze na zbraně, je spousta možností jiných. Constantine teď třeba vybírá na bagr pro frontové ukrajinské jednotky, aby mohli rychleji budovat obranné pozice. Není to tak sexy jako drony, ale ten bagr je vážně potřeba a taky zachrání životy.
Moaaaar!!!! - [móur] - The provided level of material relevant to my interests is insufficient to meet my personal required needs.
Argonantus
.
Příspěvky: 18102
Registrován: 31. 10. 2006, 17:35

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Argonantus »

Midewiwin:
V tom únoru jsme na ten model 2014 plynule navázali, teprve pak se začalo trochu odbočovat, hlavně vlivem nasrané veřejnosti.
Je zajímavé, že ta kompromisnická verze je tak odporná, že se k ní nikdo moc neodvažuje hlásit nahlas, a vždycky začne blábolit cosi o dezinterpretaci novinářů, vytržení z kontextu a tak nějak.

Bifi:
Já myslím, že jsou nereálné úplně všechny tvoje body.
Změnit Rusko jakkoli podstatněji není v reálných silách Západu, a hlavně to není jeho vůle (a popravdě, ani k tomu nemá jasné právo, je to Havlovská otázka). Prakticky to znamená udělat speciální operaci do Ruska, dobýt Moskvu a denacifikovat je.

Reálné je trvat na mezinárodním právu, to je jediné, co máme. Zahnat Rusko za platnou hranici a tam postavit železnou oponu. Další vyjednávání jedině na témata:
- vrátit ukradené lidi
- vrátit ukradený majetek
- vydat pachatele mezinárodních trestných činů

Nic jiného není zajímavé. Vnitřní politiku za zdí nechť si dělají, jak umí, my s tím nic nenaděláme.
A samozřejmě to znamená vést nějakou obrannou politiku Evropy, což zjevně nikoho zatím nenapadlo.
Ti, co to měli za úkol, jsou zcela nekompetentní.
Uživatelský avatar
Vitus
Příspěvky: 2664
Registrován: 21. 7. 2006, 09:03
Bydliště: Kladno

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Vitus »

Mně tahle debata připomíná podobnou debatu o Sýrii před lety - tam se taky debatovali varianty od "vlítnutí tam" až po "postavme plot a nechme je, ať si to řeší, jak umí". A jediným závěrem pro mne (stejně jako z výše uvedené debaty) je pouze to, že vlastně žádné dobré řešení neexistuje :(.

Klíčem k dlouhodobé stabilitě samozřejmě je za mne deimperializace ruského myšlení (dobrým příkladem je kauza televize Dožď, tedy alespoň podle toho, čemu jsem porozuměl - ten vzkaz pro ruskou opozici zní "i když kritizuješ Putina a jsi proti válce na Ukrajině, pokud to ale stále děláš s imperiálními pohnutkami a motivy, či z pozice imperiálního ruského dědictví, nemáš mezi demokraty co pohledávat"). Jenže historická zkušenost ukazuje, že k podobné změně v myšlení dochází pouze jako výsledek krize (do krize samozřejmě patří i prohraná válka, nejen rozpad společnosti či konflikt mezi nastupující a odcházející generací a podobně) a to sebou často nese bezpečnostní, sociální či ekonomická rizika (s příslušnými negativními dopady) nejen na obyvatelstvo společnosti, jež touto změnou prochází, ale i obyvatelstvo společností, jež jsou s ní nějak spjaty (ať už teritoriálně, historicky, kulturně či jinak). A stejně tak historická zkušenost ukazuje, že i když je možné ke změně dojít sebereflexí vlastního obyvatelstva, nemusí k této sebereflexi ani vůbec docházet a stejně tak změna vynucená vnějšími okolnostmi nemusí mít kýžený efekt.
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18507
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

Argonantus píše: 14. 12. 2022, 13:17Ale po roce války za mne ne až tak moc dobrá, jak by bylo třeba. Už tam měl několik měsíců být a naprosto nic tomu nebránilo, Rusko to ničím neohrožuje.
No jasně, ale to by nejspíš musel mít posádku NATO. Počítám, že Patriot je úplně jiná hračka než takový HIMARS, co se týče ovládání (ale možná se pletu, a je to normálne plug-n-play). Pochopitelně by ideální bylo, kdyby tam ten systém stál už před válkou, ale pokud vezmeme začátek války jako bod zlomu, tak rozhodnutí o dodání těchhle systémů muselo ve skutečnosti padnout relativně brzo.
Bifi píše:Skoré prímerie s Putinom: Riešenie atraktívne len pre rusofilov, pomýlených politikov a mierových aktivistov.
Do protokolu poznamenávám opět nadávkové užití slova "aktivista". Osobně se za mírového aktivistu nepovažuju, ale myslím, že pro zachování míru stojí za to jít obecně dost daleko. Momentálně toto přesvědčení trvá a ta hranice, jak daleko je třeba zajít, se nachází dál než kdy jindy - specificky eliminace Ruska jako unitárního státu.
Netreba podceňovať ruskú schopnosť reorganizácie armády a poučenia sa zo súčasnej vojny v strednodobom horizonte.
Toto naproti tomu považuji za naprosto klíčové. Cokoliv jiného než totální ruskou porážku považuji za masivní bezpečnostní riziko. Ukrajinci dostali před 8 lety strašlivě na prdel. Dnes dávají oni strašlivě na prdel Rusákům.
Pokud by mělo teď Rusko v nějaké formě zvítězit (nebo alespoň "neprohrát"), šlo by bezpečnostně o ještě horší situaci než kdyby v operaci skutečně uspělo během těch původně plánovaných 3 dnů.
Tlak na Rusko s cieľom uskutočneniť demokratické a ekonomické reformy, posilnenie inštitúcii a ľudských práv atď.,
...
Rusko je proste jedným z "failed states" a preto je táto možnosť nestabilná, časom prepad k možnosti 2 alebo 4
Nie, tato možnost není nestabilní, ale zjevně od samého základu nemožná.
Argonantus píše:Reálné je trvat na mezinárodním právu, to je jediné, co máme. Zahnat Rusko za platnou hranici a tam postavit železnou oponu.
A doufat, že se rozpadnou :>;o)
Vitus píše: 14. 12. 2022, 16:43A jediným závěrem pro mne (stejně jako z výše uvedené debaty) je pouze to, že vlastně žádné dobré řešení neexistuje :(.
To tak nějak plyne ze situace, že nejen probíhá válka, ale i genocida. Z toho neexistuje nějaká dobrá nebo čistá cesta ven, zejména s ohledem na to, jak je na tom ruská populace komplicitní (podle mě výrazně víc než německá populace na holokaustu).
Klíčem k dlouhodobé stabilitě samozřejmě je za mne deimperializace ruského myšlení (...). Jenže historická zkušenost ukazuje, že k podobné změně v myšlení dochází pouze jako výsledek krize
Bingo. Nevidím jinou dostatečně realisticky dosažitelnou krisi, která by výhledově mohla pokus o změnu mentality tímhle směrem nakopnout, než konec existence Ruska jako unitárního státu. Pak si umím dokonce představit, že si Moskevský chanát za nějakých 80-100 let bude moci požádat o členství v EU.
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Vallun »

Eleshar_Vermillion píše: 14. 12. 2022, 10:15Tohle vypadá jako zajímavá hra - Američani vždycky hrajou váhání, jestli jim nějakou tu novou hračku teda odklepnou nebo neodklepnou, a když se to teda nakonec jakože horko těžko schválí, do týdne už tím Ukrajinci střílejí, což znamená, že schválení nejspíš proběhlo už řadu měsíců zpět a Ukrajinci už s tím dávno někde cvičí.
Přesně!
Specificky u patriotů je problém, že v moderních verzích jsou určité technologické prvky, které musely být nahrazeny, neb prostě není akceptovatelné je poskytnout cizímu...
Eleshar_Vermillion píše: 14. 12. 2022, 12:25Čína tu Sibiř stejně ovládne, ale takhle se bude muset prcat s více různými státečky, každý s vlastní agendou. Navíc to trochu hodí vidle do těch velkých logistických projektů jako Síla Sibiře.
Tohle je pro mne naprosto neakceptovatelný postoj.
Čína dala v souvislosti s touto ukrajinskou "krizí" i mimo ni jasně najevo, že bipolární soupeření je zpět a že ona ho tedy hodlá vyhrát. Začít tím, že jí přenecháš severní oblast zdrojů není nejlepší gambit...

Argem kritizované "váhání NATO" je z 60 % přístup vaření žáby, který má zabránit jejímu vyskočení z hrnce (použití ZHN); 10 % reálné kapacitní a technické problémy... a ze 30 % je to proto, že se dost intenzivně snaží zjistit, co všechno se ve skřetistánu může stát a co vlastně chceme, aby se tam stalo - co je pro nás nejlepší...
Asi není tajemstvím, že středo a východoevropské thinktanky dostaly v poslední době vcelku štědré granty na studie o možných scénářích situace v Moskvě...
Pozitivní tedy je, že se alespoň snaží poučit z minulých zkušeností...:)
Změnit Rusko jakkoli podstatněji není v reálných silách Západu, a hlavně to není jeho vůle (a popravdě, ani k tomu nemá jasné právo, je to Havlovská otázka). Prakticky to znamená udělat speciální operaci do Ruska, dobýt Moskvu a denacifikovat je.
No, i to může mít mnoho podob...a právě to se zkoumá a hodnotí... Když to zbagatelizuju - už stokrát se zkoumal scénář, zda třeba nepodpořit Pirožkina...výhody, nevýhody, rizika...samozřejmě přímo Pirožkin je nesmysl, ale...
A samozřejmě to znamená vést nějakou obrannou politiku Evropy, což zjevně nikoho zatím nenapadlo.
Jediná racionální obrana Evropy v dlouhodobém horizontu je získat skřetí zdroje na sovu stranu, jinak budou v čínských rukou a celý problém se jen oddálí a současně znásobí...


Ve zprávách ČT nějaká cca 80letá babička z Tábora, kde mají havárii na teplovodu - odmítla přímotop s tím, že Ukrajinci jsou na tom hůře, ať to pošlou jim...správná babka:)
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Sosacek
Příspěvky: 25735
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Sosacek »

Rozpad Ruska by znamenal nezmerne utrpeni "beznych Rusu, kteri se nezajimaji o politiku a za Putina nemuzou prestoze ho volili". Konecne by to vrazdeni a muceni a znasilnovani zacli delat sobe navzajem, misto ostatnim.

Za me fajn, jen je treba zavrit hranice a vysadit ty co se zatoulali sem zpet fo volne prirody kam patri.
“And, for an instant, she stared directly into those soft blue eyes and knew, with an instinctive mammalian certainty, that the exceedingly rich were no longer even remotely human.”
― William Gibson, Count Zero
Uživatelský avatar
Ecthelion
Moderátor
Příspěvky: 12359
Registrován: 13. 7. 2004, 15:19
Bydliště: Brno/Rezno
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Ecthelion »

Eleshar_Vermillion píše: 14. 12. 2022, 12:35Hm, tohle zní už méně nadějně... je teda otázka, jak daleko od sebe ty jednotlivé prvky mohou být a jak moc autonomně umějí pracovat (třeba u toho BUKu, který jsme probírali dříve, zjevně nějaká autonomie samotných odpalovačů existuje).
Baterie funguje jako jeden systém, odpalovače mohou být umístěny až 1 km od řídícího střediska a radaru. Baterie může sledovat a pálit až na osm cílů najednou. Mělo by zřejmě jít o modernizovanou verzi MIM104 Patriot PAC3.

Na ty mopedy to rozhodně není, k tomu jsou nejlepší Gepardy nebo kulomety na pick-upech co dodá Dárek Putinovi. Ty jsou taky na cestě. Podle mě jde o to vytvořit robustní protileteckou ochranu ve vrstvách. Francie dnes souhlasila dodat další systémy SAMP/T (ty už předtím dodala Itálie, takže jde o rozšíření kapacity, zdroj), Ukrajinci mají navíc i německé Iris-T, americké NASAMS z Norska, italské Aspide a francouzské Crotale NG. To je solidní kapacita proti střelám s plochou dráhou letu a rozšiřují ji dál (jak je vidět na posledních útocích, které neudělaly tolik škody a sundali většinu skřetího vystřeleného bordelu). Ale nemají nic, co by mohlo zachytit balistické rakety a víme, že je Mordor chce získat (nebo už získal) od Íránu. Patrioty, v modernizovaných verzích schopné zasáhnout balistické rakety, tuhle díru zalepí.
"Stay firm and die hard!" Colonel-Comissar Ibraim Gaunt, Tanith First-And-Only
Obrázek
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18507
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

Hm, tak to vypadá jako něco s tím kratším doletem, ale údaje jsou dost nekonsistentní. Internety uvádějí hodnoty mezi 20-100 km, ale mám pocit, že některé zdroje si platou dostřel a maximální operační výšku... Navíc PAC-3 vypadá skutečně specificky stavěný proti balistickým raketám. Jedna baterie v tomhle ohledu na game changer nevypadá.
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
jjelen
Příspěvky: 2503
Registrován: 27. 7. 2010, 16:23

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od jjelen »

Sosacek píše: 14. 12. 2022, 19:57 Rozpad Ruska by znamenal nezmerne utrpeni "beznych Rusu, kteri se nezajimaji o politiku a za Putina nemuzou prestoze ho volili". Konecne by to vrazdeni a muceni a znasilnovani zacli delat sobe navzajem, misto ostatnim.

Za me fajn, jen je treba zavrit hranice a vysadit ty co se zatoulali sem zpet fo volne prirody kam patri.
Zrovna jsem si dneska říkal, že nějaký Russáky co nám budou chtít brát práci, dávky, ženy, dobytek a naši kulturu v ČR NECHCEME!
Vallun píše: 14. 12. 2022, 19:37Tohle je pro mne naprosto neakceptovatelný postoj.
Čína dala v souvislosti s touto ukrajinskou "krizí" i mimo ni jasně najevo, že bipolární soupeření je zpět a že ona ho tedy hodlá vyhrát. Začít tím, že jí přenecháš severní oblast zdrojů není nejlepší gambit...
Souhlasím s tebou, na druhou stranu ono to půjde strašně těžko.
Buď silou a tady pochybuji že máme vůli a prostředky (ataky by to znamenalo třetí světovou, možná i ty ZHN, ať z ruské nebo čínské strany...) anebo přetáhnout Rusko na svou stranu (což půjde dost blbě)
Pro Čínu je to oblast nepochybně důležitá, už teď tam má (nejspíš nemalý) vliv a do západní sféry vlivu ji sotva bude chtít nechat padnout (a člověk jí to skoro ani nemůže mít za zlé)
Jo, ještě se možná nabízí třetí cesta, a to si tu SIbiř zkusit rozdělit...
Naposledy upravil(a) jjelen dne 14. 12. 2022, 21:01, celkem upraveno 1 x.
Sosacek
Příspěvky: 25735
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Sosacek »

Dej si facku, jed se podivat do Buce na mucici a vyhlazovaci mistnosti, a pak otevri zaminovanou lednicku, nez budes priste obhajovat orky.

(Alternativni odpoved opileho sosacka - rusaci ze by kradli dobytek, jako sami sebe?)
“And, for an instant, she stared directly into those soft blue eyes and knew, with an instinctive mammalian certainty, that the exceedingly rich were no longer even remotely human.”
― William Gibson, Count Zero
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Vallun »

jjelen píše: 14. 12. 2022, 20:55Souhlasím s tebou, na druhou stranu ono to půjde strašně těžko.
JAsně, je to klíčová strategická výzva současnosti, není to vůbec lehké, nemáš jistotu, že to vůbec půjde, ale prostě je to partie, kterou musíme sehrát...
Buď silou
čistě silou je to samozřejmě blbost...
anebo přetáhnout Rusko na svou stranu
no, je právě otázka, jak to udělat... rozhodně nechceme na své straně současný skřetistán...proto je strašně těžké i jen říct, jak tu Ukrajinu chceme vlastně vyhrát...:(
Pro Čínu je to oblast nepochybně důležitá, už teď tam má (nejspíš nemalý) vliv
jasně
a do západní sféry vlivu ji sotva bude chtít nechat padnout
Jenže zřejmě zatím nemá sílu kvůli tomu vyvolat přímou konfrontaci, byť na proxi úrovni...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Sosacek
Příspěvky: 25735
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Sosacek »

“And, for an instant, she stared directly into those soft blue eyes and knew, with an instinctive mammalian certainty, that the exceedingly rich were no longer even remotely human.”
― William Gibson, Count Zero
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18507
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

jjelen píše: 14. 12. 2022, 20:55Zrovna jsem si dneska říkal, že nějaký Russáky co nám budou chtít brát práci, dávky, ženy, dobytek a naši kulturu v ČR NECHCEME!
Nemohly by ruské trofejní manželky na příděl třeba trochu pomoci řešit zhoršující se problém západních incelů? Máme v práci spoustu Rusek a společné mají to, že jsou prakticky všechny velmi pěkné, a prakticky všechny totálně vymleté (jakože do míry, že člověk přemýšlí, jestli mají reálně nějaký vnitřní svět / duši a jde o plnohodnotné lidské bytosti a nikoliv sofistikované gumové panny), což zní jako docela ideální materiál pro tyto účely.
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
Uživatelský avatar
Ecthelion
Moderátor
Příspěvky: 12359
Registrován: 13. 7. 2004, 15:19
Bydliště: Brno/Rezno
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Ecthelion »

:arrow? Situace na frontách bez výrazných změn.

- Bojuje se na východních předměstích Bachmutu a skřeti se pokouší útočit na Soledar (bez Soledaru se Bachmut dá jen těžko bránit), ukrajinská obrana zatím drží. Těžké boje.

- V Marjince vytlačili vojáci z 79. a 95. aeromibilní brigády skřety ze středu města směrem k východnímu předměstí.

- Skřetí cíle v zázemí okupované záporožské oblasti dostávají solidně zabrat (hlavně Tokmak a Melitopol jsou ostřelovány pravidelně a několikrát za den). Za den je zpravidla tak deset nebo víc hlášených zásahů.

-----------------
:arrow? Výborná analýza ChriseO o případné invazi z běloruského území. Jaké by mohly být cíle, jaké má Mordor zdroje a jak by mohla probíhat.

:arrow? V Angarsku (irkutská oblast) začala hořet jedna z rafinérií a poté explodovala. Výbuch byl tak silný, že ho zaznamenaly seismografy jako zemětřesení. Podle mordorských médií je jedna rafinerie zcela zničena a další poškozena (zdroj a zdroj)
Oh dear. How sad. Nevermind.

:arrow? Ukrajina včera vyměnila dalších 64 zajatých vojáků (včetně amerického občana Murekeze Suediho a k tomu i 4 těla padlých) za skřetí zajatce (zdroj).

:arrow? Hned další skřeti do zajateckého fondu na výměnu (video a video).

:arrow? Včerejší Arestovič (shrnutí).

:arrow? Video ze skřetího tanku, které pod dělostřeleckou palbou najelo na minu (podle všeho posádka přežila a tank nechala za sebou) (video).

:arrow? Ukrajinci ukořistili nejmodernější 2S19M2 (dříve náležející 99. mordorskému dělostřeleckému regimentu, 3. motostřelecké divizi). Skřeti jich vyrobili jen 36. (video)

$-o Za chřipku v Mordoru můžou ukrajinské biologické laboratoře! (zdroj)
SdýleJTe to, neŽ to SMAžou!

-----------------
:idea: 74% obyvatel EU souhlasí s podporou EU pro Ukrajinu ve válce proti Mordoru.

Obrázek

:idea: Spojené státy Kyjevu pošlou vojenské kity JDAM, které lze navařit na neřízené bomby a proměnit je tím v přesné naváděné na GPS koordináty. (zdroj).

:idea: Velká Británie oznámila dodávku další vojenské pomoci ve výši 50 milionů liber (zdroj):
- 125 protitankových děl
- tucty radarů a prostředků elektronického boje proti dronům
- technologie zaměřené k obraně proti íránským dronům
Tady je část té protidronové protiletadlové vrstvy.

:idea: Ukrajina dostala dodávky munice od Súdánu (zdroj).

:idea: Ukrajinský protikorupční úřad zkonfiskoval majetek bývalého prezidenta Janukoviče. Jeho rezidenci v Mezhyhirji, hotel a restaurační komplex v Sucholuchči, byt, peníze a více než 500 předmětů kulturní hodnoty.(zdroj)
"Stay firm and die hard!" Colonel-Comissar Ibraim Gaunt, Tanith First-And-Only
Obrázek
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18507
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

Zajímavé, že čím víc se jde na západ, tím je podpora podpory Ukrajiny vyšší v populaci a nižší mezi politiky, zatímco na východě je to spíše obráceně.
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
Uživatelský avatar
Quentin
Noob of The Round Table
Příspěvky: 9334
Registrován: 31. 7. 2007, 14:31
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Quentin »

Ecthelion píše: 15. 12. 2022, 09:41 :idea: 74% obyvatel EU souhlasí s podporou EU pro Ukrajinu ve válce proti Mordoru.
68% v ČR je děsivě málo.

Taková ostuda :doh:
http://2k6goblinu.blogspot.cz/
“Questions are gameplay”-Chris McDowall, The ICI Doctrine, 2018
Player Agency (n.): “the feeling of empowerment that comes from being able to take actions in the [virtual] world whose effects relate to the player’s intention” -Mateas, 2001
Odpovědět

Zpět na „Realita a pseudorealita“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů