Ruská invaze na Ukrajinu

O lidech, o vztazích, o politice, o názorech, o opicích a o ufonech.

Moderátor: Faskal

Odpovědět
Uživatelský avatar
Antharon
Příspěvky: 6892
Registrován: 24. 10. 2007, 16:33
Bydliště: Šenkvice

Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Antharon »

Ruská invaze na Ukrajinu
Dobré drony, na které se dá teď přihodit:

:arrow? AerorozvědkaCZ/VozímDronyNaUkrajinu (stránka, twitter) - Vozí od začátku války a mají větší výrobní kapacitu než peněz za které mohou drony nakoupit. Mrkni na jejich stránky, záberů, kdy jejich drony sundají skřetí vozítka, je tam dost.
:arrow? Dárek Putinovi - operace Drönbumm (stránky) - Zrovna vybírají na operaci Drönbumm, 10 tun plastické trhaviny pro drony.
:arrow? Drony Nemesis (stránky) - Už se vybralo na 10k dronů (zatím jsou na 14k), sbírka pokračuje, cílí na 20k.
:arrow? NoelReports (twitter) - Noel co chvíli vybírá na konkrétní drony nebo vozítka pro nějakou jednotku, která to potřebuje. Teď ještě pár dní vybírají na drony a EW pro jednotky, co bojovaly u Avdijivky. Dostaneš slušivou nášivku, když daruješ víc než 100 E.
----------
:arrow? Constantine (twitter) - Kdo má morální zábrany posílat peníze na zbraně, je spousta možností jiných. Constantine teď třeba vybírá na bagr pro frontové ukrajinské jednotky, aby mohli rychleji budovat obranné pozice. Není to tak sexy jako drony, ale ten bagr je vážně potřeba a taky zachrání životy.
Moaaaar!!!! - [móur] - The provided level of material relevant to my interests is insufficient to meet my personal required needs.
Uživatelský avatar
Jerson
Inženýr z Ocelového města
Příspěvky: 22593
Registrován: 11. 2. 2003, 16:39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Jerson »

Když tu byla docela ohnivá debata o Rusech a jejich možnosti s věcí něco dělat, měl bych jeden pohled na věc, který by mohl osvětlit, proč na věc nemám řádný pevný názor.

Rodina manželky musela v roce 1993 utéct z Bosny. Situace tam byla trochu podobná jako teď na Ukrajině - různé národy byly dlouho v jednom státu, ve kterém být nechtěli, místopisně docela promíchané, stát se ropadl na menší a některé z těch států chtěly zabírat území států v okolí ... dost složitá situace.

No a tchán to popisoval tak, že jeden den přijdou srbští vojáci a řeknou "jde bojovat do naší armády". A druhý den přijdou chorvatští vojáci a řeknou "jdeš bojovat do naší armády". A třetí den přijdou muslimové ...
No a on bojovat nechtěl, protože by to snadno mohlo znamenat, že zítra bude muset střílet na kamaráda, se kterým včera popíjel. Ostatně jeho švagr (bydlící v jiné čtvrti) byl u srbské armády a on sám měl být v bosenské.
Každopádně, utekli do Československa, které bylo k válečným uprchlíkům poměrně vstřícné (a pořád docela je).

Co je vtipné - ani před válkou, ani třicet let po válce fakticky nemá moc jak změnit situaci. Nejde jen o volby - v posledních čtyřech letech v Bosně probíhaly skutečně masové protesty proti vládě a policii, protože tam je úplně běžné, že nepohodlní lidé umírají při výslechu nebo pod náklaďákem. Tyhle protesty inicioval člověk, kterému zabili syna (myslím že jediného), takže už neměl co ztratit. Ale spolu s ním demonstrovalo dost lidí, kteří rodiny měli. Pokud vím, ničeho se jim nepodařilo dosáhnout, ve vládě sedí pořád ti samí lidé. A i přesto, že tam je asi dost nelegálních zbraní mezi lidmi, a každý druhý je umí používat, tak nějaké ozbrojené pokusy o změnu by byly k ničemu, protože je se utopily v krvi.

A to je bývalá Jugoslávie, poměrně malý stát, ve kterém působilo NATO a OSN, a nemá atomovky. Takže když vezmu Rusko, které má minimálně stoletou tradici v šikanování vlastních lidí pomocí tajné policie, a nerozpakuje se je jednotlivě i hromadně likvidovat, a které má zpracované postupy pro nepřizpůsobivé jedince, a pro propagandu, a všechno dost dlouho pilované (ne tak jako Čína nebo severní Korea, ale i tak dost dobře), tak tam lidé nemají moc šancí něco ovlivnit.

Druhá věc totiž je, že fašismem je ohrožený každý národ. Stačí jen relativně málo parchantů, třeba 5%, a dokážou přebít demokratické principy, ovládnout společnost, a pak už jen likvidují a zastrašují své odpůrce, hezky postupně od těch nejnebezpečnějších. Německo byl hezký příklad, ale to samé se klidně v roce 1936 mohlo stát třeba v Británii.

Tím chci říct, že můj postoj k Rusům se sice za posledního půl roku dost zhoršil, ale pořád jsem dalek toho, abych každého jednotlivého Rusa vinil ze současného stavu. Prostě nevím, co bych jim poradil, ani kdybych měl stroj času a mohl se vrátit o dvacet let zpátky. Volit jinak? Ozbrojená revoluce? Jak podotkl Sosáček, my jsme taky měli ve vládě Babiše, a kdyby se rozhodl pro nějaké akce proti jinému státu, jakým způsobem jsem já spoluviník? Že jsem nešel po volbách demonstrovat? Že jsem ho nešel oddělat a nechal se zavřít (když mám ženu a dítě)? Že jsem se narodil v Československu a pořád jsem neodjel do jiného (lepšího?) státu?

Na druhou stranu nemám problém s tím, když při příjezdu do země dají Rusům podepsat papír, že nesouhlasí v válkou a Putinem, a kdo to odmítne udělat, tak ho kopnou do prdele. A osobně by mi k jejich vyhoštění stačilo, když by se kladně vyjádřili o invazi/okupaci, schvalovali mučení Ukrajinců, nebo tak.
Uživatelský avatar
Corny
Příspěvky: 1734
Registrován: 4. 10. 2021, 11:13

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Corny »

Jezus píše: 26. 9. 2022, 11:52 Možná že žádáte od některých diskutujících vyjádření na podporu Ukrajiny, aby jako dokázali, že jsou s ní. Chcete, aby říkali věci navíc, které implicitně myslí a připadá jim nadbytečné je říkat.
Ono je to navíc se zdejším přístupem zkrátka zbytečné. Protože člověk tu může Xkrát napsat něco o tom, jak je bullshit přistupovat na kompromisy s Ruskem, jak mají být příslušní lidé po zásluze potrestáni, jak je v pohodě nepouštět sem další Rusy pokud je považujeme za bezpečnostní riziko, jak je potřeba trvat na navrácení veškerých Ukrajinských území a požadovat přiměřené reparace, jak je bullshit hlásat mír na Ukrajině pod taktovkou demagogů z Trikolóry a SPD atd. atd. Ale to se zkrátka nepočítá a ignoruje, protože důležité je, že jsi nebyl nonstop dostatečně zatvrzele a tvrdohlavě protiruský a tím jsi veškeré pozitivní "Score" ztratil, jelikož jsi si dovolil napsat něco k umírněnosti, a to bude použito proti tobě, vyloženo tím nejhorším možným způsobem a překrouceno až do hrobu. Bez zaváhání nebo bez jakékoliv rozvahy se okamžitě dozvíš, že jsi nikdy nic na podporu Ukrajiny nepsal, a protože jsi si dovolil napsat, že není úplně fér deportovat každého zde žijícího člověka původem z Ruska, tak automaticky podporuješ vraždění dětí na Ukrajině. Napíšeš něco o tom, že není vhodné házet lidi do stejného pytle jen proto, že žijí v téže zemi bez nějakého spravedlivého procesu a dozvíš se, že bráníš lidem, aby mluvili o ruských zvěrstev, která tě samotného údajně očividně neserou. Vyzveš k civilizovanému chování a dozvíš se, jak podporuješ genocidu, trollíš atd. Cool. A pak se někdo z protistrany cítí dotčen, že se jeho vlastní drsná vyjádření neberou jako nadsázka. Sorry jako, ale jestli vám připadá nefér, že někdo vaše vyjádření bere doslova a bez jisté míry nadsázky se započtením určité (a svým způsobem poměrně pochopitelné) míry osobního zaujetí a vášně, tak by možná bylo fajn začít u sebe.

Tohle je třeba úplně ukázkový příklad:
Sosacek píše: 26. 9. 2022, 11:58 je pro tebe dulezitejsi hrat si na policajta, aby lidi nerekli neco v diskusi o ruskych zverstvech, nez byt nastvany na ruska zverstva.
NIKDO, zejména ne Jezus, tu nikdy nemluvil o tom, že lidi nemají mluvit o ruských zvěrstvech, že z nich nemají být právem vytočení a dokonce že ani nemají požadovat spravedlivé zadostiučinění. Jezus napsal něco úplně jiného a v úplně jiném významu. A bylo to překrouceno proti němu a omláceno mu o hlavu. Pak tu pro smysluplnou řeč opravdu není prostor.

Tohle fakt není o tom "Jak moc ošklivě se smí mluvit o Rusku", ani Tone policing (protože nejde o to, jak to kdo říká, ale Co říká) a s tímhle tématem to docela souvisí (leda byste to opravdu chtěli změnit pouze na téma o aktualitách z ukrajiny a debatu o válce přesunout jinam, což by asi tak jako tak považoval za úspěch). Mě totiž vůbec nevadí, že někdo tu válku prožívá. To je zcela v pohodě. Já taky, byť jinak. Vadí mi ale, že když tu někdo Cokoliv napíše co není čistě "Putin je největší šmejd pod sluncem" tak se to hned otočí proti němu ve stylu, že je odvěký vlastizrádce a podporuje pedofily. A pokud se má vést nějaká kultivovaná diskuze, tak by docela stálo za to se v tomhle směru nad sebou zamyslet. Já jsem třeba zcela ochoten udělat krok stranou a třeba automaticky zařadit do "interpretace" těch příspěvků určitou míru rezervy a důvěry v dobrý úmysl diskutujících, každopádně k tomu je potřeba určitá míra reciprocity na všech stranách (aby to nedopadlo jako v úvodu, kdy jsme měl snahu a stejně jsem se opakovaně dozvěděl, jaký jsem pro-kremelský agent). Co ostatní?

Každopádně víc k tématu:
Eleshar_Vermillion: Určitě je na místě z té imigrace mít nemalou obavu. Minimálně během války bych asi taky docela váhal to prostě narovinu zatrhnout, protože ten destabilizační potenciál je docela veliký. Ale určitě má hlavu a patu i to, že nechat je z Ruska odejít může snížit šanci na to, že je pak naverbují. Jednoduché to není, zjistit co je optimální řešení.
"Nadšený kontrarián."

Kostka, http://www.d20.cz
- stovky článků (tipy k hraní, recenze, design a teorie, ...) a diskusí, skupinové sekce s rozsáhlou podporou, ...a mnohé další.
Sosacek
Příspěvky: 25735
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Sosacek »

"Zadrzeni Rusove na Gruzijskych hranicich muzou jit na Ukrajinu pomahat uklizet" je samozrejme spatny napad.

Deportovat typky ze svych hranic do jineho statu kde nejsou obcani asi bude podezrele z hlediska mezinarodniho prava. A i kdyz to formulujes jako "muzes si vybrat, zpatky do Ruska nebo pomahat Ukrajine" tak kolik z tech, co by na to kyvli by to myslelo vazne, kolik jich odkyva cokoli a kolik by hned naskocilo do sabotaze a spionaze?

Krom toho, slysel nekdo Ukrajinu rict "chybi nam hruba sila a uklizeni bordelu a klidne vezmeme i Rusy" ? Ukrajina ma myslim Rusu na svem uzemi vic, nez chce, dalsi bych jim urcite neposilal.

Spis mam starost o to, ze pokud z Ruska uteklo 260 000 "military-age men", tak to neznamena jenom ze nekde chybi, ale ze nekde prebyvaji. 100 000 Rusu v Gruzii by klidne mohlo zacit puc, nebo tak neco.
“And, for an instant, she stared directly into those soft blue eyes and knew, with an instinctive mammalian certainty, that the exceedingly rich were no longer even remotely human.”
― William Gibson, Count Zero
Sosacek
Příspěvky: 25735
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Sosacek »

Tak a konec srandy:
Russian troops have arrived at the Verkhny Lars checkpoint on the border with Georgia, where thousands of Russians are piling up trying to leave the country. Eyewitnesses say they are setting up a roadblock
https://twitter.com/TadeuszGiczan/statu ... 6079800322

(Fascinuje me, ze tohle Putin neporucil predem. Asi ma iluze o svych oveckach.)

Zabery z dronu na frontu ven z Ruska: https://twitter.com/polinaivanovva/stat ... 8366321669
“And, for an instant, she stared directly into those soft blue eyes and knew, with an instinctive mammalian certainty, that the exceedingly rich were no longer even remotely human.”
― William Gibson, Count Zero
Uživatelský avatar
midewiwin
Příspěvky: 4817
Registrován: 18. 12. 2006, 09:56

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od midewiwin »

Jezus píše:Jedié, co tu zaznívá je: "Když už se bavíme o Rusku (v souvislosti s jeho invazí na Ukrajinu), nesnižujme se na úroveň skřetů tím, že budeme o Rusech mluvit jako o švábech hodných vyhladovění či desinsekce."
Jediné, co mě k tomu napadá, že když vynechám všechny řeči, co tu byly proneseny, existuje jasná hranice mezi Rusem a švábem. Je to ukrajinská hranice. A po jejím překročení je vyhladovění a desinsekce plně na místě.
Čas neexistuje.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Vallun »

Midewiwin - s tím by šlo souhlasit, kdyby ty největší švábi skřetí neseděli v Moskvě...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Sosacek
Příspěvky: 25735
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Sosacek »

Vallun píše: 26. 9. 2022, 15:05 Midewiwin - s tím by šlo souhlasit, kdyby ty největší švábi skřetí neseděli v Moskvě...
Ano, chapu jak to Midewiwin myslela, ale prvni co me napadlo bylo "tyjo prekrocil Lavrov hranici?"(*)

Ale muzeme rict, ze je to podminka dostacujici, ne nutna.

(*): Lavrov samozrejme prekrocil mnoho hranic, napriklad hranice pricetnosti, slusnosti, lidskosti a vsednich dni.
Naposledy upravil(a) Sosacek dne 26. 9. 2022, 15:11, celkem upraveno 1 x.
“And, for an instant, she stared directly into those soft blue eyes and knew, with an instinctive mammalian certainty, that the exceedingly rich were no longer even remotely human.”
― William Gibson, Count Zero
Uživatelský avatar
York
Příspěvky: 17447
Registrován: 24. 2. 2012, 17:31

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od York »

Eleshar_Vermillion píše: 26. 9. 2022, 08:30 Když mi velitel přikazuje znásilnit 4leté dítě, přijatelnější varianta pro mě je zastřelit velitele a vzdát se Ukrajincům.
Tohle není moc dobrej příklad pro to, co se snažim přednést k zamyšlení, protože tohle neuděláš no matter what. Vem si ale třeba:

"Separatisti na Ukrajině nás požádali o vojenskej zásah, jedem je bránit." Je to legální rozkaz?

"Ukrajinci na nás útočí, opětujte palbu!" Je to legální rozkaz?

Jsi dělostřelec a velitel ti přikázal pálit na určený souřadnice. Ty se podíváš do mapy a namítneš: "Ale to je nemocnice!" Velitel odpoví: "Toho jsem si vědom, máme potvrzeno od rozvědky, že tam nejsou žádný civilisti a Ukrajinci si tam udělali muniční sklad. Pal!" Je to legální rozkaz?
Uživatelský avatar
ilgir
pěšák
Příspěvky: 10160
Registrován: 22. 1. 2007, 13:48
Bydliště: nejkrásnější město světa

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od ilgir »

Ať je to jak chce, Ukraincům je třeba přiznat kredit za to, že se zajatými Rusy zacházejí jako s válečnými zajatci, přestože oficiálně stále ještě válka není.

Sosi: Nejde jen o Lavrova, to je křiklavý případ. Ale vezměme 2 případy "z lidu" - obyčejný civilista a obyčejný voják.

Civilista: Moskevský inženýr považující Ukrajince za podnárod, hrdě propagující Z, ovšem po vyhlášení mobilizace prchající do Finska.
Voják: Nevzdělaný burjatský dřevorubec, který o Ukrajině slyšel poprvé v životě u odvodu (přeháním, ale smysl je jasný) a byl zverbován proti své vůli pod namířenou zbraní.

Nuže, kdo z nich spíš je šváb zasluhující zašlápnout? A takových případů bude dost a dost.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Vallun »

ilgir píše: 26. 9. 2022, 15:56 burjatský dřevorubec, který o Ukrajině slyšel poprvé v životě u odvodu (přeháním, ale smysl je jasný)
slyšel jsem i zkazky, podle kterých nepřeháníš, naopak...
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Eleshar_Vermillion
černá eminence
Příspěvky: 18507
Registrován: 18. 6. 2003, 21:31
Bydliště: Praha

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Eleshar_Vermillion »

Jezus píše: 26. 9. 2022, 12:40Eleshar: Je otázka (na bezpečnostní experty), zda by se ten špionážní potenciál nedal nějak utlumit (bdělostí, posílením nějakých složek...). Ale odpověď "ne, na přijatelnou úroveň" beru jako pravděpodobnou a pak je fér jim dát stopku kvůli nepřijatelnému bezpečnostnímu riziku (stejně jako migrantům z militantně-nábožensky fundamentalistických režimů btw :-)= )
Utlumit určitě lze a je to třeba udělat i teď, každopádně přijmout tisíce a tisíce lidí v krátké době, je za mě riziko už nepřijatelné.
Záminka k "osvobozování" mi nepřipadá reálná. Osvobozuješ usazené etnické Rusy. Rusy, co dostali humanitární vízum, osvobozovat nemůžeš, protože je prostě daná země pošle zpátky.
No to je zase etnická čistka / genocida. Děláš, jako by si s tím někdo nějak lámal extra hlavu, důležité je, že ta je ruská noha, takže je to impěrija.
ako velkou překážku vidím vážně to, že tu bude velká část z nich obtěžovat ty Ukrajince. Takže nabídnout jim azyl na Ukrajině spojený s prací na její obnově zní jako zajímavé etické řešení - byť samozřejmě nereálné (ale klidně bych jim přispěl na pracovní pomůcky i základní plat pro takové lidi).
Mně se na tom hlavně líbí ten didaktický element. Počítám, že zemi, která na ně bude navždy pohlížet jako na nepřátele, nebudou chtít trvale zůstat, takže by se pak do Ruska vrátily potenciálně tisíce a tisíce lidí, kteří by chápali, co se tam reálně stalo za zvěrstva.
Sosacek píše: 26. 9. 2022, 13:01 "Zadrzeni Rusove na Gruzijskych hranicich muzou jit na Ukrajinu pomahat uklizet" je samozrejme spatny napad.

Deportovat typky ze svych hranic do jineho statu kde nejsou obcani asi bude podezrele z hlediska mezinarodniho prava. A i kdyz to formulujes jako "muzes si vybrat, zpatky do Ruska nebo pomahat Ukrajine" tak kolik z tech, co by na to kyvli by to myslelo vazne, kolik jich odkyva cokoli a kolik by hned naskocilo do sabotaze a spionaze?
Mno tak počítám, že by tam musela být řada formalit, počínaje zejména tím, že s tím bude souhlasit Ukrajina a ž jim dá nějaký dočasný dejme tomu politický azyl. A říkám si, že Ukrajina má momentálně dostatečně aktivovanou silovou infrastrukturu, aby je v nějakých strukturovaných podmínkách (čti: koncentračích táborech) zvládli uhlídat.
Spis mam starost o to, ze pokud z Ruska uteklo 260 000 "military-age men", tak to neznamena jenom ze nekde chybi, ale ze nekde prebyvaji. 100 000 Rusu v Gruzii by klidne mohlo zacit puc, nebo tak neco.
Obrázek
Ne croyez pas que les antisémites se méprennent tout à fait sur l'absurdité de ses réponses. Ils savent que leurs discours sont légers, contestables ; mais ils s'en amusent, c'est leur adversaire qui a le devoir d'user sérieusement des mots puisqu'il croit aux mots ; eux, ils ont le droit de jouer. Ils aiment même à jouer avec le discours car, en donnant des raisons bouffonnes, ils jettent le discrédit sur le sérieux de leur interlocuteur ; ils sont de mauvaise foi avec délices, car il s'agit pour eux, non pas de persuader par de bons arguments, mais d'intimider ou de désorienter. Si vous les pressez trop vivement, ils se ferment, ils vous signifient d'un mot superbe que le temps d'argumenter est passé.
jjelen
Příspěvky: 2503
Registrován: 27. 7. 2010, 16:23

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od jjelen »

ilgir píše: 26. 9. 2022, 15:56Nuže, kdo z nich spíš je šváb zasluhující zašlápnout? A takových případů bude dost a dost.
Ani jeden?
I nejhorší vrah nebo násilník má nějaká lidská práva, i kdyby to bylo jen právo na spravedlivý proces (na základě kterého nechť je třeba odsouzen). Ovšem tím nenezanikají práva jejich obětí.
Čili, dle mého názoru, je ok prostřelit hlavu ruskému vojákovi který někoho mučí či znásilňuje. Není ok ho potom zpětně "zašlapávat", ale dotáhnout k soudu, který mu udělí třeba i provaz je ok. Možná trochu neohrabaný případ, ale snad je z toho jasné, co mám na mysli.
Neboli, když to tu znovu vytáhl Eleshar: zdrhající* Rusové mají právo na "azyl" v zahraničí - to ale nepřevyšuje právo tamních obyvatel na bezpečnost. A desetitisíce jakýchkoliv uprchlíků už pro nějakou "minizemičku" slušné riziko představují, čili je docela legitimní je, právě z tohohle důvodu, prostě nepustit.
A to jsem se chtěl zaříct, že do téhle zacyklené debaty nebudu vstupovat, no nic...

*pak je taky otázka, před čím zdrhají, i z hlediska mezinárodního práva má člověk který prchá před špatnou ekonomikou, válkou nebo pronásledováním trochu jiný status... nevím jak je na tom člověk snažící se vyhnout odvodu - ale úplně stejné jako ten politický/válečný uprchlík to určitě nebude
Uživatelský avatar
Ecthelion
Moderátor
Příspěvky: 12359
Registrován: 13. 7. 2004, 15:19
Bydliště: Brno/Rezno
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Ecthelion »

:arrow? Ukrajinci hlásí úplné osvobození obce Kupjansk-Vuzlova (na východní straně řeky Oskil a na jihovýchod od Kupjansku). Tvrdí, že při bojích zničili několik T80BV a BVP a ukořistili 3 T-90A (chybí ještě fotografické potvrzení kořistních strojů, ale je to z víc zdrojů). (zdroj)

:arrow? Jsou hlášeny boje o Tavil'zhanku na východním břehu Oskilu, na sever od Kupjansku a východ od Dvorichne (zdroj).

:arrow? Obec Solodke, doněcká oblast - ukrajinští výsadkáři z 78. výsadkové brigády zničili skřetí techniku. Zničeny 2 BVP a 1 MT-LB, další tank a obrněné inženýrské vozidlo byly poškozeny a opuštěny. Všimněte si jak je ta země rozrytá krátery po dlouhodobém ostřelování křetím dělostřelectvem. (video)

:arrow? V Dagestánu protesty proti mobilizaci a rvačky mezi protestujícími a policií. (zdroj)

:arrow? Ukrajina dostala dalších 50 obrněných transportérů M113 od Litvy. (zdroj)

:arrow? Srbsko neuzná referenda o odtržení ukrajinských území (zdroj).
"Stay firm and die hard!" Colonel-Comissar Ibraim Gaunt, Tanith First-And-Only
Obrázek
Uživatelský avatar
boubaque
bubák; Moderátor
Příspěvky: 6644
Registrován: 2. 10. 2006, 19:49
Bydliště: Brno/Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od boubaque »

Ecthelion píše: 26. 9. 2022, 10:48 :arrow? Vojín Roman Gomba byl oceněn titulem Hrdina Ukrajiny za to, že sestřelil 6 skřetích letounů protiletadlovými raketami odpalovanými z ramene (zdroj).
Takže Ukrajinci maji první pěší letecké eso?
Když se kácí les, lítají kopí — sv. Vojtěch
Bezejmenný hrdina (vlastnoruční komiks)
Hraju/vedu: D&D 5e, Svitky hrdinů, Příběhy Impéria
Další oblíbené hry: Primetime Adventures, Mountain Witch, Wushu
Vlastnoruční heartbreaker: Fossa (Fate to Old School System Adjustment)
Sosacek
Příspěvky: 25735
Registrován: 14. 7. 2004, 19:30

Re: Ruská invaze na Ukrajinu

Příspěvek od Sosacek »

Tajik migrants applying for work permits at the Sakhorovo migration center outside of Moscow are complaining about Russian authorities sneakily slipping in one-page army contracts into the pile of paperwork people have to sign to get their documents

Many can't read Russian, so could unwittingly sign a recruitment contract in between filling out various forms, health insurance policies, and medical exams.
https://twitter.com/ymatusik/status/1574290644540891136

Fascinuje me, jak to Rusko dokaze vzdycky najit dalsi a dalsi dno.
“And, for an instant, she stared directly into those soft blue eyes and knew, with an instinctive mammalian certainty, that the exceedingly rich were no longer even remotely human.”
― William Gibson, Count Zero
Odpovědět

Zpět na „Realita a pseudorealita“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 hostů