Tvorba fantasy města!

Sekce zabývající se tvorbou RPG produktů a souvisejícími tématy.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Hike
Příspěvky: 1203
Registrován: 23. 11. 2006, 06:39
Bydliště: Polička
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvorba fantasy města!

Příspěvek od Hike »

Kapitulní škola svatého Leonarda (N) Nové Město

Jižní Nové město uzavřené v objetí městských hradebních zdí nabízí oproti živelněji založenému severnímu Starému městu jiný pohled. Ulice jsou zde spořádaně symetrické, široce stavěné, prostranství s kašnami sloužící jako tržní místa kvalitně vydlážděná, okna řemeslnických domů zde zdobí květiny v keramických květináčích a vůně čerstvě napečených housek a caltů se mísí s vůní vařeného piva a nad vším ruchem z obchodů a dílen zní rytmické dusání okovaných bot městské hlídky.

Uprostřed idyly řemeslného rozkvětu na Pekařském náměstí stojí kapitulní škola svatého Leonarda. Cihelná budova s výstavným průčelím, kterému vévodí velká rozeta zdobená barevnou vitráží, skrývá vstup do majestátních prostor klášterní školy. Celý komplex s ambitem ve svém středu zavírá zahradu a ruch města zde utlumen ustupuje atmosféře vědění a studia. Leonardiáni v šedých kutnách převázaných stříbrnými řetězy tu se sklopenými hlavami přecházejí s knihami v rukách a jen polohlasně debatují nad teologickými i čistě světskými vědeckými teoriemi.

Bratři leonardiáni obývající kapitulní školu tvoří ostrov vědění v Novém městě. Sami bratři často takřka nevycházejí z jejích prostor, s velkou výjimkou svátku svatého Leonarda, kdy jde průvod mnichů v kutnách, kteří nesou lucerny, a lidé z města od nich zapalují svíce, dokud ve všech oknech nehoří plamen vědění patrona řádu. Bratří zde žije jen něco málo přes dva tucty, ale přes den sem docházejí laičtí studenti z města a rovněž jsou zde ubytováni přespolní studenti, neboť Ravnburghská kapitulní škola je vyhlášená i za hranice města.

Probošt kapituly Robert Staverton, podsaditý chlapík se sklonem ke tloušťce, je člověk přívětivý a snad až naivně dobromyslný. Ve věcech pravidel kapitulní školy je smířlivý a když laičtí studenti – většinou synkové kupců a bohatších řemeslníků – ztropí nějakou výtržnost, sám se zaručuje za jejich nevinu nebo alespoň za pokání a nejčistší úmysly. Desátník městské hlídky Thomas Gomfrey s ním letos už několikrát jednal o potrestání výtržníků, avšak pokaždé bezvýsledně. Je jasné, že peníze ze školného studentů přinášejí podstatnou část příjmů a umožňují mnichům věnovat se bádání.

Bratrům leonardiánům, vázaným přísahou řádu, vládne pevnou rukou kanovník Arthur Urswick, vysoký a šlachovitý muž, jehož přísnému pohledu nic neunikne. V kontrastu s dobrotou hlavního představeného řádu je to právě Urswick, který má na svědomí fakt, že za posledních pár let se již několik bratří rozhodlo porušit přísahu a vzít nohy na ramena. Šušká se, že mladý bratr Christopher, který si vzal život koncem loňského léta, tak učinil právě kvůli Urswickovi.

V kapitule je rovněž obsáhlá knihovna, kterou spravuje bratr knihovník Jerome Everard, je to člověk, který žije mezi knihami a žije i v knihách, nebýt péče ostatních, určitě by se zapomněl i najíst. Velká část nákladů na knihovnu stejně jako značné množství knih je hrazeno Stephenem Grofhurstem, hlavou rodu stříbrobaronů ze Starého města. Povídá se, že Jerome je nemanželský potomek rodu Grofhurstů, nebo je také možné, že starý Grofhurst platí za to, aby některá tajemství z matričních knih, které leonardiáni spravují, doputovala k těm správným uším.

Není bez zajímavosti, že v jedné z užších ulic, které kapitulu svatého Leonarda obklopují, stojí zapadlé vetešnictví Adama Sayera, kde shrbený šedivý majitel v omšelém kaftanu nabízí všelijaké krámy, od zašlých stříbrných nožů přes křišťálové flakóny, v lihu naložené hady až po vycpanou mořskou pannu. Rovněž zde koupíte zaručeně funkční ochranné amulety a masti přinášející štěstí a přízeň opačného pohlaví. Po večerech se sem pak pod rouškou tmy schází nesourodá skupinka přátel okultních záležitostí a nad zaprášenými pergameny za svitu černých svící mumlají své mantry, které mají přivolat bytosti ze zásvětí. Nejeden z nočních návštěvníků Sayerova obchodu zakrývá pláštěm tonzuru a šedou kutnu.

Zápletky:
- Jeden z přespolních laických studentů, kteří bydlí v kapitulní škole, zle pobodal bezvýznamného vandráka při opilecké hádce v hospodě, kde družinka právě večeřela. Na jedné straně sporu je desátník Gomfrey a na druhé probošt Staverton. Svědectví, které postavy podají, bude hrát důležitou roli a jistě jim zajistí výhodu na straně jedné a zavřené dveře na straně druhé.
- Potulný bard zastavil u Adama Sayera svou loutnu. Když ji přišel vyplatit, nástroj, který dostal zpět je jiný, nedokáže přesně vysvětlit čím, protože vypadá přesně jako jeho loutna, ale odmítá na něj hrát.
- Bratr Edvard Swan, který má zrovna dnes službu u brány, má také na starosti olej do luceren pro nadcházející svátek svatého Leonarda, peníze, které dostal od bratra Urswicka ale místo nákupu oleje s kupcem Walterem Manstonem prohrál v kartách. Už jen pár dní a bude muset s barvou ven, karabáč ho jistě nemine.
Naposledy upravil(a) Hike dne 23. 1. 2017, 08:15, celkem upraveno 3 x.
V městě je řád a pro každého práce, buď ještě rád, když huba voněmí.
Může tě hřát, že nejsi na voprátce, nebo že neležíš pár inchů pod zemí.
Uživatelský avatar
Ecthelion
Moderátor
Příspěvky: 12359
Registrován: 13. 7. 2004, 15:19
Bydliště: Brno/Rezno
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvorba fantasy města!

Příspěvek od Ecthelion »

Hike: Perfektní! Leonardiáni líbí! :clap:

Omlouvám se, že píšu až teď, vrátil jsem se před chvílí z Mnichova. Pokud se dopsat zpětnou vazbu co nejdřív. :wink:
"Stay firm and die hard!" Colonel-Comissar Ibraim Gaunt, Tanith First-And-Only
Obrázek
Uživatelský avatar
Ecthelion
Moderátor
Příspěvky: 12359
Registrován: 13. 7. 2004, 15:19
Bydliště: Brno/Rezno
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvorba fantasy města!

Příspěvek od Ecthelion »

Hike: Tak – konečně jsem se k tomu dostal. Zkusil jsem k tomu příspěkvku dát dohromady nějaké moje nápady a komentáře. Opět, stejně jako platí pro ostatní - s klidem mě ignoruj, je to tvůj příspěvek, je důležité, co se při dodržení pravidel tobě zdá v pořádku. :wink:

N) Kapitulní škola svatého Leonarda
Jak jsem psal, leonardiáni se mi líbí moc – přináší do města prvek mnichů v šedých kutnách, čímž ho velice obohacuje. Doteď se duchovní neřešili vůbec, super, že to tu je!

- Neřešíš nijak víru leonardiánů, což mi přijde úplně v pořádku a fajn, protože to umožňuje je použít v již hotových světech (hráči, kteří budou chtít město použít prostě určí, že následují tu a tu víru, která už u nich existuje). Nebál bych se ale jim dát nějaký zajímavý zvyk, případně svátek, který by je nějak dál definoval, pokud bys o to stál (na Svátek světel leonardiáni chodí dům od domu s lucernami a lidé si od nich zapalují svíce, které pak dávají do oken, dokud se plamen nemihotá v každém okně? Novoroční hry, které simulují boj svatého Leonarda s gryfem?).

- Je to přeci jen fantasy, přemýšlím, jestli je ještě nějak neodlišit od klasických středověkých mnichů... třeba, že by na veřejnosti nosili masky (z pokory nesmí ukázat tvář), něco jako mniši nicoty komusō? Modrá růže připnutá na sutaně jako symbol svatého Leonarda? Tradiční lucerna, kteoru nosí na cestách mimo kapitulu, aby je její světlo vedlo po správné cestě? Nebo místo tonzury jim dát, že si holí celé tělo (včetně vlasů, vousů a obočí... podle čehož snadno poznáš leonardiána)? Jen přemýšlím nahlas. $D

- Co zmínit u leonardiánů tu starší víru v Ægira, Pána moří, hlubin a tajemství? Pronásledují je leonardiáni, takže jsou nuceni se skrývat a sloužit svoje obřady a mystéria ve sklepeních a tajných chrámech? Hoří hranice heretiků? Můžeš, ale nemusíš to nijak zmiňovat – nahazuju ke zvážení.

- Polovinu příspěvku zabírají probošt, kanovník a knihovník, kteří nejsou pro běžné postavy tolik osobami, se kterými se setkají a které by jim nějak mohly vytvořit prostor pro dobrodružství. Vidím tam snahu je napojit na okolní svět (desátník, sebevražda studenta a nemanželský syn), ale jsou to dost specifické případy... zvážil bych, jestli je trochu nezkrátit (nezhustit) a to místo využít k zapojení kapituly do města a příběhů postav – snaží se leonardiáni nějak ovlivnit politku ve městě nebo se naopak drží od světksých záležitostí dál? Snaží se nezištně pomáhat chudým, žebrákům a nevěstkám i pokud si udělají nepřátele mezi vrchností a zločinci... čímž mají úctu prostých lidí? Nebo si naopak za cokoli nechají platit a jsou ve měste prudce nepopulární? Vedou špitály a léčí nemocné? Dávám zase ke zvážení.
Uživatelský avatar
Hike
Příspěvky: 1203
Registrován: 23. 11. 2006, 06:39
Bydliště: Polička
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvorba fantasy města!

Příspěvek od Hike »

S konkrétní vírou máš pravdu, že jsem ji tak nějak vynechal záměrně, aby se tam dalo schovat ledacos.

Ten zvyk s rozsvěcením luceren zní přitažlivě, to by se určitě dalo použít.

Jinak v mé představě je celá kapitulní škola instituce s nějakými 50 osobami maximálně, tj. setkat se s proboštem asi nebude pro dobrodruhy nijak problematické ... můžu tam přidat pár dalších méně významných osob, ale nechtěl jsem to zase přehnat.

Z věcí, co už jsou uvedeny bych možná víc vypíchl tu prezenční školu pro laické studenty (syny z bohatších rodin - asi budou platit nějaké školné, nebo můžou platit protislužbou - ruka ruku myje) a pak je tam to vedení matričních záznamů pro celé město. Jinak víru a pronásledování kacířů (tedy nějakých uctívačů Pána moří) bych viděl spíš tak, že leonardiáni jsou takoví osvícenci sami náchylní k tzv. kacířství (viz. Sayerův obchod). Nějaký zásadní zájem o svět zvenčí spíš ne, ale zase přes různá špinavá tajemstvíčka z těch matričních knih by mohli tahat za nitky vedoucí k důležitým osobám).
V městě je řád a pro každého práce, buď ještě rád, když huba voněmí.
Může tě hřát, že nejsi na voprátce, nebo že neležíš pár inchů pod zemí.
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvorba fantasy města!

Příspěvek od Vallun »

Polovinu příspěvku zabírají probošt, kanovník a knihovník, kteří nejsou pro běžné postavy tolik osobami, se kterými se setkají a které by jim nějak mohly vytvořit prostor pro dobrodružství.
Tohle vidím přesně obráceně:) Strašně moc záleží na zaměření hry a postavení či přístupu družinky...:)
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Ecthelion
Moderátor
Příspěvky: 12359
Registrován: 13. 7. 2004, 15:19
Bydliště: Brno/Rezno
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvorba fantasy města!

Příspěvek od Ecthelion »

Výzva autorům hotových příspěvků!

Do uzávěrky článků je ještě týden a půl... takže bych rád dal ještě prostor autorům, kteří už své příspěvky přidali! Pokud budete chtít, můžete ke svým příspěvkům přidat ještě 3 zápletky dobrodružství pro postavy, které se nějak vztahují k vašemu dílku města (nebo se v něm přímo odehrávají). Měly by být za ideálních okolností krátké, přehledné a zajímavé. :wink:
Slatina - zápletky:
- Postavy ve Slatině někoho hledají (Snad přítele? Protivníka? Uprchlíka, který se tu skrývá a platí si za ochranu?), ale odpovědí na otázky je jim nevraživé mlčení. Místní se nebudou bavit s cizinci, kteří navíc mohou být špehové městské stráže. Dalším vyptáváním mohou také přijít k úrazu, družina ale potřebuje nutně danou postavu najít. Odváží se tedy oslovit Gilberta Aylewarda? Bez jeho souhlasu se ve Slatině prý nepohne ani myš, takže určitě něco ví... je ale otázkou, jaká bude jeho cena za odpověď.
- Několik holek od Šilhavé Ellen (jednoho ze slatinských bordelů) osloví ve městě nejistě postavy a nabídnou jim práci. Bohatý šlechtic z Brokátové ulice si zaplatil za čas s Margery, jednou z nich – ale v jejím pokoji ji omráčil a zohavil. Dívky se také dozvěděly, že Margery nebyla první napadenou. Zkoušely se obrátit na městskou stráž, ale kvůli pár zohaveným děvkám se nikdo nepostaví proti důležitému členovi Hanzy. Pokud ale dívky nemohly dostat spravedlnost, spokojí se s odplatou - přestože nejsou bohaté, složily se na odměnu, pokud někdo zvráceného šlechtice zastaví.
- Postavy potřebují dostat z města dceru významného šlechtického rodu, která chce utéct před nerovným manželstvím, do kterého je nucena. Kvůli poplachu ve městě ale nemohou dámu dostat přes brány ani přes řetěz a městská hlídka začíná prohledávat domy v oblasti, kde se ukrývají… a jako jediná možnost se rýsuje kontaktovat pašeráky ze Slatiny.

Jak bylo řečeno - není to povinnost, takže doplňovat zápletky nemusíte (jsem velice rád, že jste napsali příspěvky)... ale myslím, že by to mohla být zajímavá a praktická věc přímo využitelná pro hraní. Pokud tedy máte čas a náladu, klidně zápletky ještě dopište. :wink:
"Stay firm and die hard!" Colonel-Comissar Ibraim Gaunt, Tanith First-And-Only
Obrázek
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvorba fantasy města!

Příspěvek od Vallun »

L) Doky
(Varianta 3 - doplněn TLDR úvod a zápletky)

Doky jsou čtvrť uzpůsobená práci na tvorbě lodí, voní dřevem a smolou. Účelovosti je podřízeno vše, právě z ní vychází péče o prosté dělníky. Slušné živobytí je vykoupeno prací a důsledně hlídaným pořádkem. Doky jsou skutečným zdrojem moci a bohatství Ravnburghu.

Pod západní hradbou Jižního Města vyrostly Doky. Patří Hanze, alespoň většina z nich, ovšem faktickým pánem doků je Henry Clopton. Původem prostý hanzovní tesař se vypracoval přes všechny námořnické a loďmistrovské pozice až k vlastní vlajce. Jenže té si dlouho neužil, v bitvě s privatýry sloužícími Dayhavenu přišel o nohu a co hůř, utrpěl zranění hlavy, což ho přinutilo opustit moře - stal se příliš náchylným na mořskou nemoc. Svou energii a přičinlivou mysl tak cele vložil do reorganizace městských loděnic. To se mu dařilo tak dobře, že se stal kapitánem všech doků ve městě, nejen hanzovních. Jeho metody nejsou složité - věděl dobře, co dělníci potřebují k tomu, aby mohli odvádět slušnou práci a zajistil jim to. Takže se z doků stala možná nejspořádanější, ale také nejnudnější čtvrť ve městě. Velká část starých domků byla nahrazena uniformními stavbami organizovanými samotným Clotponem. Někde dokonce vznikly přímo ubytovny pro tovaryše a pomocné síly. Péčí o své lidi, posádku lodě Dock, jak sám s pýchou říkává, mu vynesla to, že přezdívka Černá tvář (další následek zranění) je užívána spíše s úctou, než s posměchem. Ovšem pouze za jeho zády, Henry hodně lpí na oslovení Kapitán. Asi stejně, jako touží po právu přestěhovat se do Brokátové čtvrti, již vnímá jako symbol skutečné urozenosti. To mu však přes nesporné zásluhy a značný majetek je pro nízký původ zapovězeno.

Domky a ubytovny jsou zřízeny ve tvaru podkovy kolem obrovského skladovacího prostoru, kde kromě desítek bud, kolen a přístřešků jsou snad nekonečné řady dozrávajících kmenů - dubů, borovic, habrů, jilmů a desítek dalších. Jejich vůně dodává celé čtvrti něco z atmosféry horské vesnice. Sklady smoly pak byly důvodem, proč Doky, jako jediná z Ravnburgských čtvrtí mají stálou požární hlídku. Poslední strana skladů pak přímo přiléhá k vlastním loděnicím. Nalézt tu lze jedinou hospodu - Ráhno, na západním okraji poblíž vody. Slouží spíš jako sociální a náborové centrum, kde se shánějí noví pracovníci a podobně.

Hned vedle Ráhna je zbrojnice Kožených krků,požární hlídky pojmenované podle lidového označení lodních strážců. Haledéři mají za úkol strážit sklady cenného dříví, ale s Cloptonovým svolením i celou čtvrť a pořádek v ní. Jejich dohled je dosti nekompromisní - tak jako i malý požár v prostoru přeplněném dřívím, smolou a plachtami. Kožené krky nosí dlouhé původně mooringové háky, kterými strhávají hořící střechy a případně celé domy, aby se oheň dál nerozšířil. I druhý nástroj se vyvinul původně z lodního vybavení - krátké sekery se hodí jak do pranice, tak na nouzové otevírání dveří. S oběma zbraněmi absolvují náročný a důkladný výcvik. V případě potřeby mají k dispozici i dvouranné kuše, osobní palné zbraně nepoužívají. Jejich konstrukce je přísně střeženým tajemstvím a zřejmě Henryho vlastním vynálezem. Kromě Doků haledéři střežili i rozsáhlé pozemky na jih od města, jež Henry nechal osazovat dubovými a borovými háji, aby i za 150 a více let bylo z čeho stavět lodě.

Koženým krkům velí kapitán Avery Askew, vysoký, štíhlý, pohledný elegán, vynikající šermíř a neméně schopný taktik. Jako vzdálený potom jednoho z urozených rodů nosí dlouhý meč, ve městě lze najít nemálo rodin, jež přišly o nějakého svého člena v souboji s ním. Zatímco pro Cloptona je pořádek nástrojem k dosažení cíle - budování stále lepších lodí a jejich rychlé opravy, tak pro Askewa je přímo posedlostí, kterou rád přenáší na své požárníky... a v důsledku toho nejsou Doky zrovna nejpříjemnější čtvrtí pro cizince či jiná podezřelá individua. Ta nejpodezřelejší pak čeká rozhovor s otcem Simeonem, Strážcem tajemství Doků. Přesto je zde mnoho důvodů, proč se sem vypravit - práce je zde vždycky dost (a zdaleka nejen dělnické), najdete zde ty nejlepší řemeslníky z oborů využitelných na moři, školu ranhojičů, bochaus - neoficiální cech lodních poddůstojníků.

Otec Simeon, bývalý lodní kněz a Cloptonova pravá ruka, má za své poslání zabránit tomu, aby se některé z nesčetných tajemství Ravnburgské stavby lodí nedostalo do rukou konkurence, ať již obchodní nebo válečné. A že těch tajemství je požehnaně - Clopton, ač konzervativní jako každý námořník, si je dobře vědom významu pokroku a neváhá vynaložit velké částky na získání tajemství druhých nebo na výzkum těch vlastních. Za trosky jakési velmi exotické lodě a jediné dva přeživší členy její posádky zaplatil Mořským Vlkům dokonce generální opravou obou jejich lodí. Tenhle výměnný obchod skončil málem krvavě na lodích nezůstalo prkénko na prkénku. Po prvních několika bitvách Vlci Cloptona a jeho muže odprosili - jejich lodě neměly sobě rovné.

Doky - řadové dřevěné domky a ubytovny, vůně dřeva, smoly a spousta práce.
Místa: hostinec Ráhno, námořní škola, Chrám poznatků, zbrojnice Kožených krků, ústřední skladiště Lagerholz.
Lidi: Henry Clopton - šéf doků, námořní veterán, oddaný Hanze a Ravenburgu, svérázný, touží po právu bydlet v Brokátové
Avery Askew - šéf Kožených krků, pedant, sadista, velmi schopný, duelant
otec Simeon - Strážce tajemství doků, lovec nápadů a talentů, seschlý mužík středního věku, jeho snem je najít kouzelníka ovládajícího vítr.

Možné zápletky:
1) Postávám je nabídnuta bohatá odměna, když zapálí sklad smoly, který se nachází v nejstřeženější části Lagerholzu - ústředního skladiště. Mise je to riskantní sama o sobě - zapálit desítky tun smoly nejde bez značného rizika. Ale bdělost haladérů z ní dělá misi prakticky nemožnou. Navíc chtějí postavy vyvolat požár, který dost možná zahubí stovky dokařů? Nezkusí spíše najít toho, koho nikdo nechce vidět, obávaného otce Simeona a nepředají mu informace? Třeba dostanou odměnu od něj.

2) Postavy si najme jako doprovod a ochranu Rose Rous, hlavní akvizitor Henry Cloptona. Sympatická a usměvavá zrzka je dobrá společnice a štědrá patronka. Nicméně rozhodně není prostá nepřátel. Jak vyjde najevo, může za to její urputnost a nesmlouvavost při zajišťování další a další půdy pro výsadbu Cloptonových lesů. Bude chtít družinka dodržet smlouvu, když zjistí,že si Rose může za ohrožení sama? Nebo budou o to víc stát na straně ženy, která chce zabránit vypálení a rozorání každého kousku půdy v širokém okolí Ravenburghu?

3) Avery Askew vyzval na duel Mowfurthova bratrance Barnabyho, nikdo přesně neví proč. Za to se dobře ví, že Barnaby se sice vytahuje se svým uměním, ale proti Askewovi nemá šanci. Baron Tobias nabízí hodně slušnou odměnu za to, když postavy zajistí, aby Barnaby souboj přežil. Jakýmkoliv způsobem. Mohou zkusit odstranit příčinu výzvy, ale přimět Barnabyho k omluvě nebude vůbec snadné. A bez omluvy se nevzdá Askew - Barnaby označil Kožené krky za "akorát naparáděné požárníky".
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
Skenderax
Příspěvky: 1219
Registrován: 3. 12. 2011, 15:28
Bydliště: Malacky
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvorba fantasy města!

Příspěvek od Skenderax »

Ecthelion píše:
Jak bylo řečeno - není to povinnost, takže doplňovat zápletky nemusíte (jsem velice rád, že jste napsali příspěvky)... ale myslím, že by to mohla být zajímavá a praktická věc přímo využitelná pro hraní. Pokud tedy máte čas a náladu, klidně zápletky ještě dopište. :wink:
:clap: vynikajúci nápad, takto lepšie vynikne, ako sme naše časti zamýšlali :).

Do kedy máme čas na doplnenie?
Hope is the beginning of unhappiness.
Wisdom is the beginning of fear.
Uživatelský avatar
Lorwyn
Příspěvky: 783
Registrován: 30. 8. 2011, 13:17
Bydliště: Krajina snů

Re: Tvorba fantasy města!

Příspěvek od Lorwyn »

OE) Cobhamův útes
Nevelký ostrov se strmými břehy, spíš útes čnící až na hraně šelfu. Je místem zapomínání, odevzdávání věcí a někdy i životů moři. Málokterý převozník vás na něj vezme, pověrčivý lid přístavu ho nemá v lásce.

Cobhamův útes je osamělé a pusté místo. Nikdo na větrem a vlnami bičovaném ostrově nežije, a kam až paměť sahá, nežil. Ornamenty tu a tam vyryté do kamenů smyl příboj, obrousil vítr a omyl déšť. Lid města o něm nerad mluví, mnohdy ho zmiňují jen jako „skálu“ či „ostrov“. Přitom je i Cobhamův útes opisem, mnozí dědové tvrdí, že dřív se jmenoval jinak.
O co méně má jmen, o to více se o něm vypráví příběhů a pověstí. Každý ve městě odpřísáhne, že co vrhnete do hlubiny pod skálou už živá duše neuvidí a za pár měsíců či let si na to ani nevzpomenete. Mnoho milostných dopisů, vražedných zbraní, listin se zrádnými podpisy a předmětů připomínajících staré křivdy leží v hlubině pod Cobhamovou skálou. A opravdu, dejte se do řeči s lidem přístavu a ujistí vás, že i milá z dopisů už zapomněla...taková je prý moc útesu a moře. Vezmou si cokoliv darujete, bez výhrad a bez svědomí nabídnou tiché zapomnění. A tak leckdo vyhledá převozníka a v noci vrhá do vln tajemné balíčky zatížené kamenem a vinou.
Další zaručenou pravdou známou v celem Ravnburghu je moc ostrova nad dušemi. Říká se, že kdo svůj život ukončí ve vodách pod skalou, nebude zatracen. Mnoho nešťastníků už skončilo svůj život v černých vodách pod útesem a dokud bude město stát, mnoho zavšivených ubožáků ze Slatiny, zchudlých obchodníčků, co dlužili hanze a služebnictva s uštvanýma očima prchajícího z Brokátové čtvrti tam ještě svůj život skončí. Vždy se najdou převozníci co rádi vezmou chudáka na smrt a často za nehoráznou cenu, protože je prý škoda nechat někoho utonout se stříbrem v kapse. Ale takoví dlouho za vesly nesedí. Kdo příliš ochotně krmí Cobhamův útes životy, také zanedlouho skočí. Sám Matthew Cobham, v současné době stařec a jediný převozník, který vydržel celé roky prý chtěl kdysi skočit do hlubiny. Není tak snadné se na něj ve Slatině doptat, ale pokud se vám to podaří, prošedivělý muž s vlídnýma očima vás na ostrov doveze. Říká se o něm, že spoustu ubožáků při cestě na ostrov přesvědčil aby je mohl vzít i zpět.
I lidské ostatky jsou občas vrhány do vln, to příbuzní a přátelé těch, co nesměli spočinout ve vysvěcené půdě Malsterova pole odevzdávají jejich těla moři. Aby duše alespoň ušla zatracení, pokud už jí nemá být odpuštěno. Nejslavnější příběh se vypráví o tlupě lupičů, která ukradla z šibenice tělo dopadeného člena a ještě té noci ho uložila do mořského hrobu.
K dobrým mravům ve slušných čtvrtích Ravnburghu patří o Cobhamově skále mlčet. To Aegirsker je místem připomínání a tradic. Pustý ostrov, kde najdete jen ticho a sůl není místo pro spořádaný a bohabojný lid. I jméno Cobhamův útes bude za pár desetiletí zapomenuto a skála si najde jiné. Nikdy na útesu nebude nic zapamatovatelného a krásného. Ale ani zlého a krutého. Cobhamuv útes bude vždy čekat na hraně šelfu, prázdný a hladový.

Zápletky:
Postavy musí vyzpovídat člověka, který byl před pár lety svědkem strašlivé události. Ta je teď předmětem dalšího šetření a informace jsou k nezaplacení. Najdou ho po delší době mezi žebráky, muž si nepamatuje skoro nic krom svého jména. Po delším výslechu se zjistí, že už z Cobhamova útesu vrhl do vln vše co měl. Zapomněl, a svět zapomněl na něj. Zbývá jen najít převozníky a vyptávat se jich, jestli jim o něčem neřekl nebo v lodi něco nenechal. Nejlépe samotného Matthewa Cobhama.

Zatím je zápletka jedna, další budou. Kritika vítána :)
Ne, nezemřelo to, co věčně odpočívá,
a dlouhý věků běh i smrtí smrti bývá.
Uživatelský avatar
Ecthelion
Moderátor
Příspěvky: 12359
Registrován: 13. 7. 2004, 15:19
Bydliště: Brno/Rezno
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvorba fantasy města!

Příspěvek od Ecthelion »

Skenderax píše: :clap: vynikajúci nápad, takto lepšie vynikne, ako sme naše časti zamýšlali :).
Tak, chápu to jako prostor "dovysvětlit" vaše části na konkrétních (a hráči přímo využitelných) příbězích.
Skenderax píše: Do kedy máme čas na doplnenie?
Uzávěrka je 31. ledna/januára. :wink:

Lorwyn: Super! Moc díky! :clap: Pokusím se dát zpětnou vazbu co nejdříve, ale je to moc pěkný atmosférický dílek a hodně líbí!
"Stay firm and die hard!" Colonel-Comissar Ibraim Gaunt, Tanith First-And-Only
Obrázek
Uživatelský avatar
eerieBaatezu
Příspěvky: 10153
Registrován: 16. 9. 2007, 11:55

Re: Tvorba fantasy města!

Příspěvek od eerieBaatezu »

Jsem si říkal, co takovému renesančnímu trochu fantasy městu ještě chybí...

K) Všelátná čtvrť

Už při prvním pohledu zanechají na zírajícího domy této čtvrti podivný dojem. Nezřídka se i o poledni nejteplejšího dne v roce z komínů valí chuchvalce kouře a často i velmi nečekaných barev. Tato čtvrť se stala domovem a někdy spíše i útočištěm podivínů a mudrců praktikujících učení svých mistrů, ať už se jedná o apatykáře a léčitele, nebo přímo alchymisty, mágy a přírodní filosofy. Ti všichni zde mají své krámky a dílny, snažíce se pomocí experimentů nebo četbou starých svitků dosáhnout většího porozumění všehomíra.

Čtvrť se stala baštou myslitelů od dob, kdy větší část domů skoupil António Agrippidus, okultista a astrolog, který byl toho času na útěku poté, co se znelíbil převládající mocenské frakci na dvoře svého bývalého mecenáše, kde se mu podařilo nashromáždit značný majetek a ke svému štěstí jeho značnou část vyvést mimo spáry konkurentů před tím, než spadla klec a on musel v hodině dvanácté úprkem zachránit svůj vlastní život. Nakonec se mu podařilo nalézt skrýš zde, v tomto, pod slupkou normálna, velice tajemném městě. Časem se zvěsti a fámy o minulosti tohoto měšťana rozkřikly, ale on byl schopen nastalé situace obratně využít a za nemalý peníz poskytoval obyvatelům Brokátové čtvrti své služby v podobě přípravy různých elixírů, mastí, a všemožně omamných látek, pro majetné sestavoval horoskopy a poskytoval jim rady při důležitých životních rozhodnutích a dokonce se mu díky místní lodní dopravě podařilo vybudovat několik obchodních kontaktů s místy vzdálenými, jeho talismany a tinktury byly prý totiž velmi ceněny. Peníze se znovu začaly hrnout a vše mu nakonec přerostlo přes hlavu, což se asi vzhledem k objemu jeho služeb po době dostatečné k tomu, aby mu z nesnadné situace, ve které se nalézal při nastěhování se sem, otrnulo. Přestože se snažil operovat ze skrytu a v co největší anonymitě, informace si ven svou cestu našly, stejně tak, jako si cestu zpět k němu našel asasín najatý bývalými soky.

Ovšem už za jeho života se sem sjelo několik dalších pěstitelů věcí odtažitých, někteří se stali jeho učedníky, někteří sem prostě přijeli bádat a budovat věděckou kolegialitu a tak se stalo, že i po Antóniově smrti vědy a jejich nositelé v této čtvrti přebývají. A majetní jejich služby stále rádi využívají, jak k věcem těla, často různým rozkoším, ale i péči o zdraví, a někdy, nutno dodat, i péči o dochucování pokrmů osob nežádoucích, tak ale i k věcem ducha a synové některých místních jsou v lékárnách, dílnách a laboratořích v učení a jednou i z nich budou zdatní vzdělanci.
Avšak i méně majetní sem občas zajdou, protože i zde se najdou dobré duše, které ostatním v nemoci pomohou jen za příslib vyrovnání dluhu, než pouze za plný měšec na dřevo.

Není to však barevná voda, které se občas line řekou od s ní sousedících domů, co některé občany nutí obcházet domy co nejdelším obloukem, nejlépe až podél mola. Traduje se totiž, že bádání některých podivínů zašlo tak daleko, že se ve sklepeních domů mají nacházet brány do samotných sfér pekelných a ze dvorů domů, které jsou očím kolemjdoucích skryté, jelikož se nacházejí uvnitř zástavby, se prý ozývají skřeky prapodivných tvorů zde pěstovaných, jenž lze nalézt jen v bestiářích starých věků a které si mudrcové prý nechali za velký peníz dovést Hanzou z dalekých krajů v bednách opásaných řetězy, pomalovaných prapodivnými znaky a stěhovaných na souš jen za bezměsíčných nocí, alespoň tak se to v místních na báchorky a pověrčivé duše plných putykách říká.

Zápletky:
Místní učni často ven nechodí a mají přísný závazek nevyzradit žádná z tajemství, ke kterým při zdejším studiu přičichli nebo jichž byli svědky. Jenže právě pomoc takového mladíka, který by se kvůli nastalým okolnostem mohl nechat obměkčit, družina potřebuje. Jednomu z měšťanů se ztratila dcera a všechny indicie vedou právě k cechu mistra tohoto mladíka, který však už od mala ztracenou dívku zná a tak by mohl být nápomocen snahám ji najít přesto, že by mu kvůli vyzrazení veřejnosti zapovězených informací mohlo hrozit velké nebezpečí.

TLDR:
Čtvrť lékárníků, filosofů a alchymistů.



Detaily doladím, kdyby mě něco napadlo.


edit: nějaký doúpravy.
Naposledy upravil(a) eerieBaatezu dne 22. 1. 2017, 15:12, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
Uživatelský avatar
Vallun
Příspěvky: 32275
Registrován: 14. 5. 2008, 10:40
Bydliště: Velká Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvorba fantasy města!

Příspěvek od Vallun »

Lowryn - super, moc líbí!

eerie - hezké, ale pamatuj na pravidlo 1 - jen jemná, minimalistická magie.

Jméno taky nemáš ze seznamu, ale je to cudzinec, takže by to snad jít mohlo:)
Pokud chce někdo slyšet jen "ano" nebo "ne", tak jej nezajímá odpověď.
Eru je jediný Bůh a Tolkien je jeho prorok.
Non sub hominem,sed sub ius.
Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
Nejsem odborník ve smyslu § 5 odst. 1 O.Z.
Uživatelský avatar
eerieBaatezu
Příspěvky: 10153
Registrován: 16. 9. 2007, 11:55

Re: Tvorba fantasy města!

Příspěvek od eerieBaatezu »

Vallun píše:eerie - hezké, ale pamatuj na pravidlo 1 - jen jemná, minimalistická magie.
Však jsou to jen báchorky pověrčivých. :wink: $D
Vallun píše:Jméno taky nemáš ze seznamu, ale je to cudzinec, takže by to snad jít mohlo:)
Z jakýho?

edit: Ajo, ale tak snad vím jaký dát jméno renesančnímu mágovi, ne? $D
Obrázek
Uživatelský avatar
Quentin
Noob of The Round Table
Příspěvky: 9334
Registrován: 31. 7. 2007, 14:31
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvorba fantasy města!

Příspěvek od Quentin »

Zápletky doplněny, ale není to nic extra.
http://2k6goblinu.blogspot.cz/
“Questions are gameplay”-Chris McDowall, The ICI Doctrine, 2018
Player Agency (n.): “the feeling of empowerment that comes from being able to take actions in the [virtual] world whose effects relate to the player’s intention” -Mateas, 2001
Uživatelský avatar
eerieBaatezu
Příspěvky: 10153
Registrován: 16. 9. 2007, 11:55

Re: Tvorba fantasy města!

Příspěvek od eerieBaatezu »

Jak na to tak koukám, tak se mi zdá, že už z toho doposud napsaného se dá vydolovat úplně hustá síť všemožných vztahů lidí a spolků toho města a tak.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „RPG tvorba a design (aneb Kreslicí prkno)“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 hostů