It is real! It is real! It is real! Kde je odkladanie deadlinov? Kde je hmla? Kde sú opary? Ako to, že to je dodané na čas?!
Tiež sa pripojím k názorom, že to chce rozhodne vyextrahovať časť "Takto budeme hrať a.k.a. Void: Hra" od "Toto budeme čítať a.k.a. Void: Encyklopédia" Alternatívne urobiť sumár pravidiel. Problém totiž je, že je tam fluffu ako maku, ale samotné herné procedúry sa niekedy doslova strácajú v záplave pestrých informácií zo sveta, čo je na škodu. Inými slovami, mnohokrát sa mi hrabala na jazyk otázka "Skvelé! Ale čo mám s tým robiť ako hráč? A čo majú robiť moje postavy?"
Tí, čo hrali Houses of the Blooded, vedia o čom hovorím (John Wick je povestný skvelými settingami, ukecaným štýlom, ale v momente, keď to treba hrať, tak ach jaj, zloba-poroba, hlavne v detailoch.)
Považujem za
nutnosť vyrobiť ukážkové "zober a hraj" postavy. Lebo reálne: na to, aby sa z maternice do powerarmoru pretvorila postava, treba absolvovať 75 strán, navyše plných palety informácií, ktoré v konečnom dôsledku sú len kolekciou skvelých variantov. Hej, v D&D to funguje, ale ...
Ty tam samozrejme máš skvelé nástrely postáv v každej rase, ale fluff treba obohatiť aj o mechanickú stránku, lebo to nie je len o čítaní zaujímavého fluffu, ale aj o prepise do mechaník. Keby sa mi zapáčila postava (Iarhitál napr. s jeho dvoma pištoľami), tak prvá vec by bola prerábať to do mechaník a samozrejme, že by som hneď pohorel, resp. by som sa natrápil strašne (= 3 hodiny), kým by som sa to naučil robiť prvýkrát. Pri tvorbe viacerých postáv už má iná grupa za rovnaký naštudovanú 3:16ku a odohratú prvú misiu.
Ďalšej: ak už na tie procedúry dôjde, tak absentujú príklady a ukážky ich aplikácie
v hre. Hlavne ak ide o milión výnimiek a bočných hodov a variantov, tak je to
nutnosť, pretože bez toho si musím urobiť výťah na separátny papier ako v D&D, a to je úplný zabijak hry. Popisovať tiahle algoritmy pravidiel bez príkladov je pre mňa odstrašenie (a osobne viem, ako veci, čo vyzerajú na papieri "jasne", v hraní sú úplne chaotické, a to aj pri geniálnych textoch.)
Z toho bokom vyplýva, že hráčske roly sú len implicitné: žiadne rady pre DMa. Nováčik bude z toho v pérdeli a veterán má svoje iné systémy, a text ho nepresviedča, že prečo je to lepšie od Shadowrunu alebo 3:16. Je tam len všeobecná informácia, že GM je rozprávač a rozhodca; má právo fiatu, tvorí misie a rieši efekty božej moci. Prakticky implicitne z textu vyplýva, že GM nastupuje tam, kde pravidlá nie sú alebo boli by už masakrálne, ale to nestačí. Tabuľka misií je inak mimoriadne pozitívny prvok!
Layout je inak úplne v pohode, obrázky ma potešili! (Ony sú také na prvý pohľad divné, ale sú konzistentné a vlastne aj také schematicky futuristické.)
Nie, textu je tam dosť, dokonca viac než typický čitateľ zvládne. Materiálu je hromada, treba z nej len pinzetou vyďobať tie herné procedúry a princípy a napísať o nich článok, lebo bez toho bude typická reakcia "OMG idem pozrieť, omg to má 520 strán, omg to sú samé zoznamy a tabuľky a enumerácie, OMG meh, došiel som po stranu 35, ďalej nedávam".
Inak som to čakal asi tritisíckrát horšie. Na FATAL to má ešte čo doháňať obsahovo, ani "chcel som byť epický, ale som smiešny" WTF momentov tam nebolo na prvé čítanie toľko (akurát mystický plot ma pobavil a samozrejme Mutantoth:-))