Outbreak: Undead
Outbreak: Undead
nova hra zamerana na simulaciu zombie apokalypsy a toho ako sa stouto situaciou postavy dokazu vysporiadat.
Heavy-rules a GM-discretion based pravidla. Kniha ma 450+ stran takze ziadna malickost.
Zaujimavostou je stranka http://outbreakundead.com/spewai/ na ktorej si mozete zistit zakladne staty podla odpovedi na 40 otazok v style Elder Scrolls serie
Ked precitam viac, napisem viac
Zatial mam dojem ze viacere zombiekalypticke veci ponali lepsie ako existujuce zombie hry ci systemy
Heavy-rules a GM-discretion based pravidla. Kniha ma 450+ stran takze ziadna malickost.
Zaujimavostou je stranka http://outbreakundead.com/spewai/ na ktorej si mozete zistit zakladne staty podla odpovedi na 40 otazok v style Elder Scrolls serie
Ked precitam viac, napisem viac

Zatial mam dojem ze viacere zombiekalypticke veci ponali lepsie ako existujuce zombie hry ci systemy
System does mother
Hram Sógarda v Dungeon World kampani PbP
Nemas s kym hrat? Chces vyskusat iny RPG system a tvoja parta to odmieta? Pozri sem!
Nemas s kym hrat? Chces vyskusat iny RPG system a tvoja parta to odmieta? Pozri sem!
- Bifi
- Motivátor; Moderátor
Re: Outbreak: Undead
Aljen, môžeš napísať viac o mierke? Je vyhodnocovanie zamerané čisto na bezprostredné následky činnosti postáv (to celé na príbehovom pozadí zombie apokalypsy), alebo je tam nejaká dynamická simulácia prostredia či prepojenie na makromierku v štýle napr. Burning Empires?
"Modern roleplayers own too many rule books and not enough story books and history books."
Play the worlds, not the rules
Môj príležitostný Youtube kanál Karpatské bunkre

Necital som to ani zdaleka cele, len QuickRules a Nejake recenzie.
Mierka je ako sami pisu moment-to-moment situacia.
Rozdelili den na 20 casovych usekov (ktore nemusia byt vobec rovnake, ich realna dlzka zavisi od situacie v pribehu. Trebars postavy prehladavaju obchod a zoberie to 1 Time. Ci to realne bola 1 hodina alebo 10 minut je jasne az v pribehu)
GM ma nejake pravidla ako riesi random encounters. Trebars viem ze si hadze v u urcitych casovych okamihoch ci postavy stretnu zombie/nieco ine alebo nie. Sanca na encouter zavisi od roznych parametrov (cas od posledneho stretnutia, hluk, a co ja viem)
Mam dojem ze hra smeruje k simulacii prostredia. Pribehy postav ci nejaky metaplot je az dalsi layer (neviem zatial ako a ci je zakomponovany). Je to dost GM-fiat, kedze napriklad moze GM pri stretnuti s hroznymi zombiami (hroznost zombii urcuje GM) povedat "Hodte si Panic roll". Ked v speci hode neuspeju tak su tu nejake postihy na dalsie hody a pod. taktiez Encounter sanca zavisi aj od prostredia a to samozrejme definuje GM. Zda sa mi ze na nom je proste dost zodpovednosti. Toz uvidim ked precitam viac.
V podstate ale GM asi nijak netlaci na hracov ze a teraz chodte opevnovat dom lebo pride noc a daco vas zezere. Ako vsak postavy cestuju mestom stretavaju skupiny zombii a je stale tazsie s nimi bojovat ci sa im vyhnut (kedze sa postavy zranuju a minaju zdroje), Takze postavy by mali implicitne zlepsovat svoje sance prave rozvrhom casu ktory maju na den (rozne cinnosti pravdepodobne budu rozne zvysovat sance na encounter) a to co maju robit by asi mali vymyslat sami. GM je uplne ako neutralny arbiter bez agendy (ale fakt sa mozno mylim)
Viem ale ze existuju Missions v ramci ktorych plopuju Encounters. Ci si ich vyberaju PCs netusim.
Nemam ale dojem ze by tu bol nejaky mega strategicky layer typu BE
edit:
Ok existuje tu hlbsi layer. Na zaciatku hry GM/Hraci? vyberie Outbreak Scenario ktory definuje typ zombii a rozlicne modifikatory. Taktiez sa nastavuju Victory condition ktore zrejme ukoncia hru. Predpokladam ze podobne to bude v mensom pre Missions ktore taktiez budu mat Victory condition a Reward. GM zrejme predpripravi mozne missions a postavy si vyberu.
Napriklad pri ziskani Strongholdu - domacej zakladne sa otvori moznost pripravovat Stronghold misie sluziaci k vylepseniu samotnej zakladne.
Takto by sa mozno dali lahko zakomponovat aj Personal missions o ktorych zatial neviem ci kniha pise.
Outbreak scenario ma/moze mat 4 levely ktore su pomenovane podla mien konov Jazdcov apokalypsy.
Cim vyssi level tym drsnejsie tabulky pre Encountery, tym vyssia cena za predmety ale aj urcite odmeny pre charaktery ktore prezili do vyssieho levelu (Free skilly/perky a pod)
Cena a vaha predmetov su abstraktne veliciny
Mierka je ako sami pisu moment-to-moment situacia.
Rozdelili den na 20 casovych usekov (ktore nemusia byt vobec rovnake, ich realna dlzka zavisi od situacie v pribehu. Trebars postavy prehladavaju obchod a zoberie to 1 Time. Ci to realne bola 1 hodina alebo 10 minut je jasne az v pribehu)
GM ma nejake pravidla ako riesi random encounters. Trebars viem ze si hadze v u urcitych casovych okamihoch ci postavy stretnu zombie/nieco ine alebo nie. Sanca na encouter zavisi od roznych parametrov (cas od posledneho stretnutia, hluk, a co ja viem)
Mam dojem ze hra smeruje k simulacii prostredia. Pribehy postav ci nejaky metaplot je az dalsi layer (neviem zatial ako a ci je zakomponovany). Je to dost GM-fiat, kedze napriklad moze GM pri stretnuti s hroznymi zombiami (hroznost zombii urcuje GM) povedat "Hodte si Panic roll". Ked v speci hode neuspeju tak su tu nejake postihy na dalsie hody a pod. taktiez Encounter sanca zavisi aj od prostredia a to samozrejme definuje GM. Zda sa mi ze na nom je proste dost zodpovednosti. Toz uvidim ked precitam viac.
V podstate ale GM asi nijak netlaci na hracov ze a teraz chodte opevnovat dom lebo pride noc a daco vas zezere. Ako vsak postavy cestuju mestom stretavaju skupiny zombii a je stale tazsie s nimi bojovat ci sa im vyhnut (kedze sa postavy zranuju a minaju zdroje), Takze postavy by mali implicitne zlepsovat svoje sance prave rozvrhom casu ktory maju na den (rozne cinnosti pravdepodobne budu rozne zvysovat sance na encounter) a to co maju robit by asi mali vymyslat sami. GM je uplne ako neutralny arbiter bez agendy (ale fakt sa mozno mylim)
Viem ale ze existuju Missions v ramci ktorych plopuju Encounters. Ci si ich vyberaju PCs netusim.
Nemam ale dojem ze by tu bol nejaky mega strategicky layer typu BE
edit:
Ok existuje tu hlbsi layer. Na zaciatku hry GM/Hraci? vyberie Outbreak Scenario ktory definuje typ zombii a rozlicne modifikatory. Taktiez sa nastavuju Victory condition ktore zrejme ukoncia hru. Predpokladam ze podobne to bude v mensom pre Missions ktore taktiez budu mat Victory condition a Reward. GM zrejme predpripravi mozne missions a postavy si vyberu.
Napriklad pri ziskani Strongholdu - domacej zakladne sa otvori moznost pripravovat Stronghold misie sluziaci k vylepseniu samotnej zakladne.
Takto by sa mozno dali lahko zakomponovat aj Personal missions o ktorych zatial neviem ci kniha pise.
Outbreak scenario ma/moze mat 4 levely ktore su pomenovane podla mien konov Jazdcov apokalypsy.
Cim vyssi level tym drsnejsie tabulky pre Encountery, tym vyssia cena za predmety ale aj urcite odmeny pre charaktery ktore prezili do vyssieho levelu (Free skilly/perky a pod)
Cena a vaha predmetov su abstraktne veliciny
System does mother
- Bifi
- Motivátor; Moderátor
To neznie zle, má to črty boardgame ale páčilo by sa mi hrať RPG naozaj strategicky (v zmysle že prostredie sa nejako "objektívne" chová podľa toho, čo postavy robia).
"Modern roleplayers own too many rule books and not enough story books and history books."
Play the worlds, not the rules

S tou objektivitou by som moc od Outbreak neocakaval.
Predsalen stale je tam GM ktory ma dost velke pravomoci ako modifikovat situaciu ad hoc (prida par percent na Encounter table a uz).
BTW zaujiva stat zbrani je Noise ktory prave prilakava pri ich pouzivani dalsie zombie (a pod).
Pri diplomatickom stretnuti so survivormi (Encounter table moze mat podla scenara aj nonzombie antagonistov a s tymi je mozne vyjednavat) sa ihned hodi dalsi Encounter roll ktory v pripade ze padnu zombie a aky je stupen uspechu hodu hovori ci sa diplomaticke stretnutie neskonci tym ze tam vpadnu zombie
Tych tabuliek je tam dost. Ale udajne je boj nie az tak crunchy takze je to mozno aj trochu pouzitelny system. Urcite vyzaduje ale isty mindset nevyhovujuci kazdemu (nieje to o D&D hack&slash zombie killing)
edit:
Mozne misie su vypisane v knihe, je ich celkom dost typov spolu s roznymi twistami a specialnymi efektami.
Predsalen stale je tam GM ktory ma dost velke pravomoci ako modifikovat situaciu ad hoc (prida par percent na Encounter table a uz).
BTW zaujiva stat zbrani je Noise ktory prave prilakava pri ich pouzivani dalsie zombie (a pod).
Pri diplomatickom stretnuti so survivormi (Encounter table moze mat podla scenara aj nonzombie antagonistov a s tymi je mozne vyjednavat) sa ihned hodi dalsi Encounter roll ktory v pripade ze padnu zombie a aky je stupen uspechu hodu hovori ci sa diplomaticke stretnutie neskonci tym ze tam vpadnu zombie

Tych tabuliek je tam dost. Ale udajne je boj nie az tak crunchy takze je to mozno aj trochu pouzitelny system. Urcite vyzaduje ale isty mindset nevyhovujuci kazdemu (nieje to o D&D hack&slash zombie killing)
edit:
Mozne misie su vypisane v knihe, je ich celkom dost typov spolu s roznymi twistami a specialnymi efektami.
System does mother
Ještě tak někde sehnat všechny předchozí čísla Free content Friday..
Aktuální je vždy k sehnání tady, ale starší čísla stahují
http://outbreakundead.com/DLC.html
Aktuální je vždy k sehnání tady, ale starší čísla stahují

http://outbreakundead.com/DLC.html
aha, tak Outbreak Undead Annual_Vol1.pdf je na nejmenovaném MediaFire serveru. Super 

asi som blby ale neviem to na mediafire najst (ok ... neviem ako sa tam vyhladavaju subory)
System does mother
Obecně se hledá tak, že si zadáš do google název hledaného objektu a k tomu případně další specifikace, jako třeba server na kterém se objekt pravděpodobně nachází.. Takže v tomto případě bych si zadal do google:Aljen píše:asi som blby ale neviem to na mediafire najst (ok ... neviem ako sa tam vyhladavaju subory)
Outbreak Undead Annual_Vol1.pdf mediafire
a zvědavě bych se díval co mi nabídne hned jako první odkaz

Nikoho k ničemu nenavádím, jen si tak nahlas uvažuji, jak se vlastně hledá v google

I když pravidla tam už nejsou a ty bych docela chtěl

uz som to nasiel pomocou nejakeho http://www.uvrx.com/
Kedze mam konto na mediafire tak som sa snazil nejako najst vyhladavanie priamo na ich stranke
Kedze mam konto na mediafire tak som sa snazil nejako najst vyhladavanie priamo na ich stranke

System does mother
Kebyze sa registrujes na RPGForum tak by sa mozo dalo ... pomoct
System does mother
Děkuji za pomocAljen píše:Kebyze sa registrujes na RPGForum tak by sa mozo dalo ... pomoct

Abychom rozšířili okruh zainteresovaných do této pěkné hry, tak si jen povzdychnu, že na uloz.to se dá najít ledacos..

V současné době louskám pravidla (často zábavnější část než samotné hraní

Moc se mi líbí několik faktorů, které jsou z pravidel zřejmé:
- snaha o postapo simulaci - celé se to s nadsázkou profiluje heslem vyzkoušejte si jestli budou vaše plány na postapo fungovat. Buďte připraveni!

- orientace na krátké mise s jasným cílem a k němu případně několik sub-cílů
- provázaní misí spojujícím prvkem v podobě útočiště (strongholdu), pro jehož postupné zlepšování existují pěkná a podrobná pravidla (zajmutí "živého" zombíka pro výzkum (nebo zábavu) zvýší science úroveň strongholdu, získání alkoholu při nájezdu zvýší na den morálku, ale sníží šanci cokoliv úspěšně vyrobit

- hra přímo navádí k tomu vytvořit si postavu podle sebe sama - tomu napomáhá bohatý výběr dovedností a test na oficiálních stránkách, kde odpovědí na 40 otázek stanovíte svou přibližnou hodnotu základních atributů. Také startovní vybavení se pak odvíjí od toho co máte ve skutečnosti doma (kamarád má například doma SA58, tu civilní poloautomatickou verzi, což bude velice užitečná výbava. Další sigsaura, další CZ75, další zase velký dům na venkově, kde se dá udělat základna. Takže první věc - objet domovy, nabrat výbavu a přeživší členy rodin a pak už na venkov. Dál sehnat generator, cisternu, solární panely (těch je teď všude mraky

- to je ostatně další bod -hra navádí ke hraní ve známém prostředí - takže se dá velice dobře sehnat spousta materiálů na mise. Mapu města, kde žijete máte a navíc se tam sami vyznáte. a např. při nájezdu na místní supermarket si stačí ofotit mapu místního Globusu a přizpůsobit ji postapo situaci. Známe to tam všichni, stejně jako cestu tam, tak bude snadné to obleknout do postapo kabátu

- jednoduché herní mechaniky založené na k100 procentních hodech. Pravidla se dají opravdu pojmout z těch 12ti stran stručného shrnutí pravidel (včetně příkladů) co jsou na oficiálním webu zdarma ke stažení. Zbytek knihy je vybavení, bestiař, dovednosti, doporučení pro GM a pár rozšiřujících pravidel stavějících logicky na těch základních.
- řekněme hardcore nastavení - když se zombie dostane ke kousnutí a zadaří se jí, tak je tu šance, že nakazí oběd virem. Jak se dostane vir do těla oběti, tak už je to jen otázka max 10ti hodin a máme tu novou zombie

- střelba, jízda autem apod. generují hluk a ten zvyšuje šanci na útok dalších zombie. To generuje zajímavá dilemata jestli plýtvat drahocennou munici nebo riskovat boj se zombie zblízka. Podobně jestli vyrazit na dlouhý pochod nebo jet autem v kterém více riskuji setkání s nepřítelem, ale zase poskytuje relativní bezpečí, rychlejší dopravu a především velkou nosnost, což se u nájezdů užije. Navíc se dá vylepšit (dopředu traverzu, na bok motorovou pilu ..).
atd. atd.
další dojmy opět příště

Tak tak simulacia ...ja by som to uz hadam RPG ani nenazval (aspon ja pri hrani role nehram sam seba ale ... nejaku rolu
+ akekolvek hranie role vedia k neoptimalnosti a tym stoji proti samoznej hlavnej idei hry = Skus prezit )

System does mother
- Pieta
- sofistikovaný troll
- Kontaktovat uživatele:
Nemůžu si pomoct, ale kdykoliv zahlédnu jméno téhle hry, napadá mě, jaká by mohli udělat pokračování - Outbreak: Pop Idols, Outbreak: Lawyers, Outbreak: Animal Rights Activists...