od maYdaY » 28. 7. 2010, 21:42
No, za prvé bych se na tu Epopej někdy jela do Krumlova klidně podívat, protože nakonec takové monumentální obrazy se hned tak nevidí.
za druhé, vallune, bych podotkla, že realismem bych to nenazvala ani omylem, leda že by mistr požil lysohlávky a viděl levitovat plnej Václavák. Lidi mají dvě ruce a nohy a hlavu a nemají třetí oko na zádech, ale jinak je to jakési pateticko-symbolické třeštění, které nemá s realitou, zejména historickou, moc společného.
za třetí s tím zdůrazňováním slovanství mi připadá, že už v době vzniku Epopeje bylo slovanské třeštění už mimo mísu. Dokonce i stylově mi to připadá mimo. Nejsem kunsthistorik, ale ten styl a patetické výjevy připomínají Hynaisovu oponu, která vznikla nějakých třicet let před tím.
Za třetí mi připadá docela mišmaš ten výběr témat. Většina výjevů z dějin se týká situací, které s nějakoiu ideou slovanství nemá nic společného a šlo tam o něco úplně jiného.
Například Hus a husitští kazatelé se nějakým slovanstvím vůbec nezabývali, tam šlo o náboženský konflikt.A nerozumím tomu, co je k oslavování na zrušení nevolnictví na Rusi, když západnějsí neslovanské země ho zrušily dávno před tím a Rusko bylo proti nim zaostalá feudální země.
Pokud jde o tu poslední vůli, tak se od doby, kdy byla Epopej Praze odkázána, seběhlo mnoho událostí, s kterými Muchsa jaksi nepočítal. Válka, německá okupace, čtyřicet let vlády komunistů. Praha prostě měla jiný starosti, než stavět Mistrovi Pantheon a i dnes to asi není to nejaktuálnější. Svět je dnes někde jinde a u podobných odkazů je vždycky otázka, nakolik jde ještě aktuální splnit vůli někoho, kdo ji vyslovil před desítkami let za úplně jiných okolností a na kolik to ještě má smysl.
A souhlasím s Argem, že ta podmínka v sobě obsahuje jisté velikášství. Je snad těm obrazům v Moravském Krumlově špatně? Krumlovští si je považují, vztah lidí na malém městě je k takové veci jaksi osobnější, intimnější, jsou hrdí na to, že je tam mají. v Praze je galerií a památek spousta, tam se takový vztah nikdy nevytvoří. Já myslím, že by měly zůstat tam, kde je mají rádi. Ostatně co s nimi jinak? Vrátit rodině? A co si s těma megakulisama počne?