Tak abychom trochu rozvířili diskuzi...
Díky za nový Drakkar - při sázení jsem si zběžně pročetl vesměs všechny články. Nakonec to číslo nedopadlo tak tragicky, jak jsem se obával podle zákulisních informací. Obsahově průměrný Drakkar, řekl bych. Ale celou dobu jsem měl takový drobný WTF dojem, který mi furt našeptával: "Proč má tohle číslo sakra téma měsíce Draci a jeskyně?" Připadalo mi totiž, že obsah příliš nedostál slibu, jaké téma měsíce položilo. Jistě, všechny články se tak nějak vágně točily kolem fantasy a dokonce i DnD, ale neměl jsem z toho dojem, že téma Draci a jeskyně (potažmo fenomény DnD a DrD) bylo adresováno. Jako kdyby byla trochu podceněna organizace a ty tématické články nakonec nedorazily, takže se doplňkový obsah musel zamaskovat jako hlavní téma. Má v takovém případě vůbec cenu vyhlašovat témata měsíce?
Trochu rozpačitý dojem jsem měl taky z toho, že se mnou - jako s člověkem, který slíbil článek - redakce vůbec nekomunikovala. Slíbil jsem článek ještě v dobách, kdy se vymýšlelo téma čísla, stylem: "No jestli bude tohle téma, tak to bych mohl napsat tohle". A od té doby nic... čekal jsem nějaké potvrzení, příp. že mi někdo pošle podrobnější instrukce (nevěděl jsem, jaké náležitosti má článek pro Drakkar mít), ale nic nepřišlo. Nakonec jsem musel jít a sám z redakci přemluvit, aby mi potvrdila, že se mnou počítá, a zaslala mi instrukce. Nebýt toho, že jsem tak svědomitý (

) a pamatoval jsem si, že jsem kdysi před dvěma měsíci někde mimořečí něco slíbil, tak jsem taky mohl dva dny před uzávěrkou zjistit, že se na mě ošklivě díváte kvůli něčemu, na co jsem dávno zapomněl. Jaké je morální ponaučení?
Zlepšit (tučným písmem) komunikaci s přispěvateli, zpřehlednit podmínky přispívání a náležitosti článků (pořád tu ještě nevisí přehledné instrukce pro přispěvatele), maximálně zjednodušit a zpřístupnit přispívání. Do Drakkaru by se ideálně měli hlásit přispěvatelé
sami od sebe, ale v současné době píší články jen ti, které sami oslovíte (a 50 % z nich stejně odpadne). O čem to svědčí?
Neberte to prosím jako pruzení - dobře vím, jaká je to makačka zorganizovat
aspoň takovýhle obsah (zase ty zákulisní informace) a upřímně vás obdivuji. Však se taky nechci angažovat v Drakkaru jinak než kibic

Já jen tak nahlas přemýšlím nad možnostmi dalšího zlepšování a nejlepší poměr cena/výkon vidím právě u komunikace.
-------------
K samotnému číslu.
Nejpíš nezamýšlenou náhodou došlo k tomu, že články v tomto čísle byly spíše kratšího formátu - tradicí Drakkaru bývali spíš megačlánky. Ale každopádně to vidím jako velké plus! Remcalové můžou kafrat, že to nejsou články, ale příspěvky na blog, nicméně důležité je, že:
1) Dají se přečíst za pár minut v polední pauze (což je na internetu největší přednost

)
2) Dají se rychle a relativně nenáročně napsat - tj. snáze se seženou lidi ochotní je napsat
Jinými slovy, tyhle články zpřístupňují Drakkar jak čtenářům, tak hlavně i přispěvatelům. Super, super, super. Alnagův článek o DnD 4e byl fajn, ale jako neDnDčkář jsem ho asi nedocenil. Romikovo pojednání o Gameconu bylo příjemné a naprosto trefilo vhodnou délku. Conlaiův článek byl bomba! Jediné mínus je pak v tom, že tyhle články byly v Drakkaru jen tři, a přitom tvořily páteř obsahu. Nejradši bych takových článků viděl v jednom čísle aspoň 5 + k tomu navíc ještě 2 "pořádné články", abych měl dojem, že je dvouměsíčník solidně zaplněný. Ale to už jsem asi moc náročný, co?

(Mimochodem, přemýšleli jste o tom, že byste si stanovovali nějaké kvóty na zaplněnost čísla?)
Z přehledového článku o DnD světech mám rozpačitý dojem. Na jednu stranu mě potěšily, protože takovéhle přehledy jsou IMHO přínosné pro lidi, kteří o těchto světech nevědí. Takhle se o nich něco málo dozví a vědí, co mají hledat dál. Na druhou stranu v tomhle kokrétním případě byly souhrny ekompletní (pouze 4 ze všech settingů pro DnD), což podstatně snižuje užitečnost. A navíc, přiznejme si to, byly špatně napsané a nicneříkající. Rozhodně si nemyslím, že 2 normostrany bylo příliš svazující zadání - na 2 normostrany se dá představit
cokoliv, herní setting se pak dá shrnout i do jednoho odstavce, takže místa bylo až kam. Jenomže psát stručné články je umění, mnohem náročnější než psát dlouhé elaboráty (viz tenhle příspěvek) - a tohle umění očividně nikdo z nás neovládá. Jsem nicméně pro to, aby se podobné souhrny psaly i nadále, třeba se v tom začneme zlepšovat.
Jako přispěvatele mě psaní bavilo a bylo příjemné vidět, jak můj skromný text potom zapadl do mozaiky ostatních a podílel se na větším celku. Potěšující. A v zásadě nenáročné na psaní, takže bych do toho šel zase někdy znovu. Bohužel to opět vyžaduje kvalitní organizaci a především nadřazenou osobu, která má
jasnou vizi a přesně ví, co od přispěvatelů chce. Někdo takový nám teď chyběl, takže to dopadlo, jak to dopadlo. (Vysvětlení "představ nám setting na dvou normostranách" se ukázalo být příliš nekonkrétní).
Rozhovor s Alnagem byl příjemný, byť vazba na téma čísla byla spíš vlažná. Možná by bylo dobré nepředstírat, že rozhovory patří k tématu, ale zato mít stálou rubriku, která by v každém čísle přinesla rozhovor s nějakou osobností naší RPG scény. Já bych to rozhodně vítal s nadšením. Co myslíš, Joe, dělal bys takovou rubriku také s nadšením?
Následuje pár poznatků, které nás učili ve škole. Sám jsem rozhovory nikdy nepsal, takže jen teoretické:
V první řadě, Joe, byl do
dobrý rozhovor. Díky za něj. Předpokladem dobrého rozhovoru je, že tazatel reaguje na odpovědi dotazovaného, organicky přizpůsobuje své otázky a
v průběhu rozhovoru vymýšlí nové - příprava je totiž super, ale nikdy nevíš, jaká zajímavá nitka rozhovoru se v průběhu naskytne. Špatný je pak takový rozhovor, kdy má tazatel připravenou sadu otázek, kterou pak vyvalí na dotazovaného bez jakékoliv reflexe. Ty jsi Joe dokázal zkloubit připravené otázky s pohotovou improvizací, což se mi hodně líbilo.
Mám ale jednu výtku: jsi příliš ukecaný

Otázky mají mít dva, tři řádky. Tvoje byly strašně dlouhé - často jsi dokonce nepokládal otázku, ale komentoval Alnagovy výroky a psal vlastní názory. To už bych tam mít nemusel. Chápu, že když se s někým bavíš po ICQ, tak máš chuť pronášet nevázané poznámky a navíc musíš každou svou otázku pečlivě rozepsat, aby nedošlo k mýlce. To je v pořádku. Ale až začneš rozhovor přepisovat do článku, měl bys své otázky osekat na holé minimum. Koneckonců, když čtu rozhovor s Alnagem, zajímá mě, co si myslí Alnag, ne Joe. Zkusím poslat nějaký příklad:
Joe napsal píše:Zo stránok, ktorých si spoluautorom (pozn.
http://www.d20.cz - komunitne nazývaná "Kostka" vďaka logu) je zrejmé, aká je tvoja primárna orientácia v rolových hrách. Ako aj sám o sebe píšeš v časti "O nás", začínal a prešiel si viacerými systémami (Dračí doupě, Shadowrun, DnD, Window alebo GURPS), ale najviac sa venuješ práve DnD a d20. Bol tento vývoj viac-menej prirodzený (teda ak si pod "prirodzeným" môžme predstaviť postupnosť DrD -> Shadowrun / DnD / GURPS) alebo si paralelne skúšal viacero systémov a najviac ti sadlo práve DnD/d20?
Markus by píše:O tobě se ví, že se nejvíc věnuješ DnD a d20. Přitom o sobě sám píšeš, že jsi za svůj život vyzkoušel spoustu systémů. Jak probíhalo tohle tvé oťukávání her a proč jsi zůstal hlavně u d20?
Joe píše:V tomto súhlasím, pretváranie viacerých systémov do ďalšieho je ak nie namáhavá, tak hlavne nevďačná práca. Človek sa natrápi a aj tak bude hrať tú hru pravdepodobne len sám so sebou. Skúsim teda preformulovať svoju otázku: Ak by si mal z každej doterajšej edície (A)DnD vybrať tri veci, ktoré zvláda podľa teba na jednotku a ktoré sú v nej systémovo zaujímavé, ktoré by to boli?
Markus by píše:Kdybys měl z každé dosavadní edice (A)DnD vybrat tři věci, které podle tebe zvládá na jedničku a které ti přijdou zajímavé, které by to byly?"
Nicméně to je jen piha na kráse jinak čtivého rozhovoru. Díky, Joe!
Markus končí.