Díky za další překlad, Alef0. Ale... můžu se zeptat... proč jsi zvolil zrovna tenhle článek? Chápu, že postavy Mary Sue jsou zajímavé téma, ale tenhle článek je psaný pro autory fandovských povídek podle nějakého seriálu Gargoyle. Polovina otázek vychází právě z tohodle seriálu, o kterém jsem v životě neslyšel.

Plus je tam dost bodů, u nichž nevidím důvod, proč by měly být u postavy špatné (umí krásně zpívat? hraje na hudební nástroj? má šlechtický původ? zažila sexuální zneužívání? WFT?).
No i přesto jsem tím lakmusovým papírkem prohnal svojí postavu Gérarda ze Stories of the Empire a získal jsem několik bodů, hlavně proto, že je to víla (skřet) a že umí trochu kouzlit. A jsme zase u toho, že ten test je nadimenzovaný na úplně jiné prostředí. Kdokoliv, kdo bude hrát superhrdinu nebo mága nebo nelidskou postavu, se dostává na rozhraní Mary Sue. Možná by to chtělo přeložit spíš článek, který řeší Mary Sue už v kontextu RPGček. A určitě to není zbytečnost, protože příležitostně narážím na postavy, které mě nutí nadzvdihnout obočí.
Tak mě napadá, že bychom mohli sepsat takový vlastní lakmusový papírek.

Začínám:
- Je postava samotář? (+5)
- Přišla postava o všechny lidi, na níž jí záleželo, nebo nikdy nikoho takového neměla? (+10)
- Je postava flegmatik, udrží si chladnou hlavu v krizových situacích? (+2)
- Je postava žena, která nesnáší všechny muže? (+3)