Jaký je rozdíl mezi střetem a konfliktem?

Odeslat odpověď


Odpověď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :-? 8) :lol: :P :oops: :cry: :roll: ;) :-o :evil: :mad: :-| :clap: :think: :doh: :naughty: :dance: $D :vamp: O-) :eyecrazy: :>;o) :>:o/ :8oO $lol$ $-o :toot: :idea: :arrow? :!: :?:
Zobrazit další smajlíky

BBCode je zapnutý
[img] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Jaký je rozdíl mezi střetem a konfliktem?

Re: Jaký je rozdíl mezi střetem a konfliktem?

od Josan » 29. 6. 2020, 16:09

Děkuji vám všem moc, už tomu rozumím

Re: Jaký je rozdíl mezi střetem a konfliktem?

od trajda » 29. 6. 2020, 14:50

Ano, i tak se to dá říct.

Zkrátka představ si situaci, že průvodce popisuje hráčům okolí, co se kolem nich děje, koho potkali, co jim kdo řekl. Jakmile ale kdokoliv u stolu vezme kostky do ruky, začíná konflikt. V konfliktu přoběhne několik střetů, výzev, zkoušek (tzn. spousta házení kostkou) a až všichni u stolu usoudí, že házení kostkou už není potřeba a kostky odloží, konflikt skončil, a opět se vracíme do fáze popisování, co se kolem děje.

Re: Jaký je rozdíl mezi střetem a konfliktem?

od Josan » 29. 6. 2020, 14:40

Každá situace, ve které se nachází někdo, kdo nám chce v našem úkonu zabránit, se tedy vyhodnocuje jako konflikt?

Re: Jaký je rozdíl mezi střetem a konfliktem?

od MarkyParky » 29. 6. 2020, 11:18

Josan:
Konflikt je označení celé série nějakých vyhodnocení - zkoušek, výzev a střetů. Například celý boj. Nebo celý rozhovor. Nebo celé pronásledování temnými uličkami. Nebo celý rozhovor, který se zvrtnul a přešel v boj, na jehož konci došlo k útěku a pronásledování temnými uličkami.

Zkrátka dokud akce následují jedna druhou, tak je to jeden konflikt.

Aby v tom byl pořádek a "na každého se dostalo", tak konflikt dělíme na kola.
V každém kole má každá postava právo hrát právě jednu akci ze své iniciativy ... a případně může (splní-li nějaké další podmínky) reagovat protiakcemi na akce ostatních a to i z obrany.


Když vyhodnocujeme jednu nějakou takovou akci nebo událost, která může v daném kole nastat, tak pro to používáme zkoušku, výzvu nebo střet:
Zkoušku používáme tehdy, když něco chce dělat postava (hraje akci), nic jí v tom nebrání, ale může se to zvrtnout (např. chci vyrazit dveře / chci přeskočit propast)
Výzvu používáme tehdy, když se postavě něco děje z vnějších důvodů a ona to chce/potřebuje řešit (např. padá na mě strop )
Střet používáme tehdy, když dvě a více postav chtějí něčeho dosáhnout a navzájem si v tom brání nebo se to vylučuje (hrají své akce a protiakce) - například já chci sebrat ze stolu zlatý pohár, ale soupeř mi ho chce vyfouknout. Nebo já chci shodit kouzlem soupeře z paluby lodi, ale on sám zkusí utéct do ráhnoví a jeho spolubojovník mě zkusí zastřelit.

Re: Jaký je rozdíl mezi střetem a konfliktem?

od trajda » 29. 6. 2020, 11:06

Myslím, že to chápeš, ale ještě jednou pro jistotu.

konflikt je tvořen z kol a kola jsou tvořena ze zkoušek, výzev a střetů.

Re: Jaký je rozdíl mezi střetem a konfliktem?

od Josan » 29. 6. 2020, 10:43

Pokud tomu tedy správně rozumím, střet, zkouška i výzva mají pouze jedno kolo, zatímco konflikt jsou pouze na sebe navazující zkoušky, střety a výzvy

Re: Jaký je rozdíl mezi střetem a konfliktem?

od trajda » 29. 6. 2020, 10:39

Střet je ta fáze, kdy jeden nahlásí akci a někdé jiný protiakci, nahlásí se manévry, hodí kostkama a nahlásí se případné vyčerpání. Ale takových střetů může během jednoho kola nastat několik a konflikt obvykle netrvá jedno kolo.

Konflikt končí až ve chvíli, kdy všechny strany netouží házet kostkama, aby se mohlo zase vyprávět. Dračí doupě 2 je schopné hrát neustále v konfliktu. Například útěk z vězení se dá zahrát jako jeden obrovský konflikt, který trvá desítky kol a několik hodin herního času. Takový konflikt začíná, jakmile někdo začne hráčům bránit v útěku a končí až ve chvíli, kdy je družina pryč z vězení a nepřátelé ztratili stopu.

Re: Jaký je rozdíl mezi střetem a konfliktem?

od trajda » 29. 6. 2020, 10:33

Konflikt je složen z několika střetů, zkoušek a výzev. Konflikt trvá několik kol, během jednoho kola může nastat několik střetů.

Jaký je rozdíl mezi střetem a konfliktem?

od Josan » 29. 6. 2020, 10:31

Jsem začátečník a nerozumím rozdílu mezi střetem a konfliktem, v knize se píše, že konflikt je řada zkoušek, střetů a výzev, ale i v konfliktu, i ve střetu se někdo pokouší akci zabránit. Potřeboval bych poradit.

Nahoru